Hjem
Universitetshagene
BERGEN BOTANISKE HAGE

Trua og truende arter

Kontrasten mellom truede (de som vi er i fare for å miste) og truende (fremmende på fremgang) arter er stor, og her reflekterer vi rundt problemstillinger knyttet til dette.

Trua og truende arter
Foto/ill.:
Heidi Lie Andersen, UiB

Hovedinnhold

Trua arter

Trua arter kjennetegnes gjerne ved at de minker kraftig i antall eller er fåtallige. I tillegg bidrar ofte reduksjon og fragmentering av leveområder til økt risiko for utdøing. Vanligvis er det en kombinasjon av flere faktorer som fører til at en art er trua.

Norsk rødliste for arter er en oversikt over arter som kan ha en risiko for å dø ut fra Norge, dvs de som er trua. Rødlista er utarbeidet av Artsdatabanken i samarbeid med fageksperter.  

 

Truende arter

Fremmede (truende) arter er arter som med menneskelig hjelp er spredt utenfor sitt naturlige utbredelsesområde og spredningspotensial. Slike arter regnes som en av de største truslene mot naturmangfoldet på verdensbasis.

Fremmedartslista 2018 viser hvilken økologisk risiko fremmede arter kan utgjøre for naturmangfoldet i Norge. Vi har nesten 1200 fremmede arter spredt seg til naturen. Noen av disse er bevisst satt ut, andre har rømt eller forvillet seg dit, og atter andre er blindpassasjer som har sneket seg med uten at vi var klar over det.