Hjem
Universitetshagene

Julestjerne

Euphorbia pulcherrima

Juletre bygget av julestjerner
Euphorbia pulcherrima fra Wikipedia Commons
Foto/ill.:
Larsinio at English Wikipedia

Hovedinnhold

Julestjerne er vår mest kjøpte juleblomst i dag – faktisk selges så mange at den er den mestselgende potteplanten også på årsbasis! I dag kan du kjøpe julestjerner i alle farger fra rødt til lilla til hvitt. Julestjerne er en såkalt kortdagsplante. Den kan ikke anlegge knopper ved lange dager eller lang tid med kunstlys, slik den gjerne får i stuen hos oss. Men om den får stå mørkt i 14 timer eller mer pr døgn, starter utviklingen av de røde høybladene og blomstene. Dette er viktig å huske om en vil forsøke å dyrke sine egne julestjernebusker over flere år. Det er ikke umulig, men julestjerne krever stell og gjøsel og skal vannes regelmessig.

Opprinnelig er julestjernen er en busk fra tropisk skog i Mexico og Stillehavskysten i Sentral-Amerika. Den kan bli opptil 4-5 meter høy og hører til vortemelkfamilien. Som andre planter i denne familien inneholder stammer og blad en hvit melkesaft som kan virke irriterende på hud og slimhinner. Julestjerne har vært dyrket i Skandinavia siden 1890, men de som bare kjenner den herfra blir ofte forbløffet når de ser den i sitt hjemland eller i hager i sørlige strøk.

Mange blir også overrasket når de får vite at rosettene med røde blad i greinspissene ikke er blomster. De er høyblad omkring en samling av blomsterstander, der hver blomsterstand er formet som en gulgrønn, liten kopp, hver inneholder én hunnblomst og mange hannblomster. Mens de fargete høybladene tiltrekker insekter på avstand, skilles belønningen i form av nektar ut fra gule puter som sitter én på hver kopp. Insekter, mest dagsommerfugl, som besøker «blomstene» for nektar er nesten nødt til å berøre pollenbærere og arr, og dermed besørge pollinering.

Tekst: Per H. Salvesen