Matematikk 2, 8. - 13. trinn
Videreutdanning på deltid primært rettet mot deg som underviser i matematikk i videregående skole. Fra studieåret 2025-2026 skal du søke plass direkte til UiB. Åpent for søknader nå!
Hovedinnhold
Matematikk 2, 8. - 13. trinn er en samlingsbasert videreutdanning for deg som underviser i matematikk, primært i videregående skole. Studiet går på deltid over ett år, med oppstart om høsten.
Tidligere har du kunnet søke på dette studiet via Utdanningsdirektoratets Kompetanse for kvalitet-ordning. Denne ordningen er nå under omlegging og du må nå søke plass på studiet direkte til oss på UiB. Er du ansatt i skolen kan du fortsatt søke om studiestøtte hos Utdanningsdirektoratet. Fristen der er 1. mars.
Les mer om opptakskrav, søknadsfrister og hvordan du søker studiefinansiering lenger nede på denne siden.
Innhold i studiet
Matematikk 2, 8. - 13. trinn gir en gjennomgang av viktige trekk i matematikkens historie fra oldtiden og frem til slutten av det nittende århundret. Vi legger vekt på emner som står sentralt i skolematematikken fra algebra, analyse, geometri og statistikk. Vi gir også en grunnleggende innføring i diskret matematikk.
Gjennom eksemplarisk undervisning med bruk av GeoGebra og vektlegging av matematikk som prosess vil studiet gi undervisningskunnskap i matematikk.
Studiet består av to emner, hvert på 15 studiepoeng. Det er mulig å ta bare et av emnene hvis du ønsker det. Da gir du bare beskjed om det, etter at du har fått opptak til studiet.
- MAT611 Diskret matematikk og matematikken i oldtida, med digitale hjelpemiddel (høst)
- MAT612 Matematikk i nyere tid og utvalgte emne med digitale hjelpemidler (vår)
Målgruppe og nivå
Matematikk 2, 8. - 13. trinn retter seg primært mot deg som underviser i matematikk i videregående skole, men kan også være aktuelt for deg som underviser i matematikk på ungdomstrinnet og ønsker større faglig fordypning.
For lærere som ønsker å undervise programfag i videregående skole og allerede har 30 studiepoeng i matematikk, kan Matematikk 2 regnes som de siste 30 studiepoengene for å nå kompetansekravet på totalt 60 studiepoeng.
Hvordan er studiet lagt opp?
Studiet går på deltid over ett år, med oppstart om høsten. Det er tre obligatoriske samlinger per semester. Hver samling går over tre dager. I tillegg arrangerer vi en fjerde samling, som det er frivillig om du vil delta på.
De tre obligatoriske samlingene går onsdag-fredag, mens den siste samlingen er lagt til torsdag-lørdag.
Samlinger studieåret 2025-2026:
- Høst 2025: Obligatoriske samlinger i uke 35, 39 og 44. Frivillig samling i uke 48
- Vår 2026: Obligatoriske samlinger i uke 2, 7 og 15. Frivillig samling i uke 19
Eksamensformen for hvert av de to emnene som inngår i Matematikk 1 er en 4 timers skriftlig skoleeksamen. Eksamen avholdes på UiBs campus.
- Eksamen høst 2025: 11. desember
- Eksamen vår 2026: 4. juni
Opptakskrav
For å kvalifisere for opptak må du dokumentere at du fyller følgende to opptakskrav:
- Du må ha godkjent lærerutdanning (allmennlærer/grunnskolelærer, adjunkt/lektor med PPU, eller tilsvarende).
- Du må ha minimum 20 studiepoeng i matematikk fra før, som dekker kalkulus og fortrinnsvis lineær algebra. Har du tidligere tatt Matematikk 1 hos oss er dette kravet dekket.
Du må legge ved vitnemål/karakterutskrifter som viser at du fyller begge opptakskravene. Har du tatt Matematikk 1 hos oss trenger du ikke legge ved dokumentasjon på dette, det finner vi i våre systemer.
Merk: Fra UiBs side er det ikke et krav at du er ansatt i skolen akkurat nå. Det betyr at vi vil kunne ta opp søkere som har lærerutdanning, men som for tiden jobber utenfor skolen.
Dersom du ønsker å søke stipend/vikarmidler hos Utdanningsdirektoratet vil det imidlertid være et krav at du er ansatt i skolen. Les mer i avsnittet om stipend/vikarmidler under.
Hva koster studiet?
Det er ingen studieavgift på Matematikk 2, 8. - 13. trinn.
Alle som skal studere hos oss må i imidlertid betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.
Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.
Søke stipend eller vikarmidler hos Utdanningsdirektoratet
Dersom du er ansatt i skolen kan du søke om stipend eller vikarmidler hos Utdanningsdirektoratet.
Les kriteriene for hvem som kan søke på Utdanningsdirektoratets nettsider.
- Utdanningsdirektoratet åpner for søknader om støtte 1. februar.
- Siste frist for å søke stipend/vikarmidler er 1. mars 2025.
- Utdanningsdirektoratet prioriterer og sender ut svar i midten av april.
Du kan søke på studiet hos oss allerede fra januar og sikre deg plass, mens du venter på eventuelt svar om studiestøtte fra Utdanningsdirektoratet.
Du risikerer ingenting og er ikke bundet til noe, før du vet om du har fått innvilget støtte til å kunne gjennomføre studiet hos oss. Du kan fritt trekke deg fra studieplassen frem til 14 dager før studiestart i august, dersom du ombestemmer deg, får nei på søknaden om studiestøtte eller får innvilget støtte til å ta et annet studietilbud.