Hjem
Etter- og videreutdanning
Videreutdanning for lærere

Fransk 1, 8. - 13. trinn

Fransk 1 er en nettbasert videreutdanning for deg som er lærer og ønsker undervisningskompetanse i fransk på 8. - 13. trinn. Fra studieåret 2025-2026 skal du søke plass direkte til UiB. Vi åpner for søknader tidlig i januar.

Fransk 1-  videreutdanning for lærere
Fransk 1 - nettbasert videreutdanning for deg som vil undervise i fransk på ungdomstrinnet eller i videregående skole.
Foto/ill.:
Phil Riley, Pixabay

Hovedinnhold

Fransk 1 er en nettbasert videreutdanning for deg som er lærer og ønsker undervisningskompetanse i fransk på ungdomstrinnet. Du kan også ta Fransk 1 som de første 30 av de 60 studiepoengene du trenger, dersom du vil undervise i videregående skole.    

Tidligere har du kunnet søke på dette studiet via Utdanningsdirektoratets Kompetanse for kvalitet-ordning. Denne ordningen er nå under omlegging og du må nå søke plass på studiet direkte til oss på UiB.  

Les mer om opptakskrav, søknadsfrister og hvordan du søker studiefinansiering lenger nede på denne siden. 

Hva lærer du? 

Fransk 1 tar utgangspunkt i læreplanen for fremmedspråk og tar opp sentrale språklige-, kulturelle, litterære- og språkdidaktiske problemstillinger. Gjennom hele Fransk 1 skal vi se på hvordan vi kan dekke kompetansemål, kjerneelementer og tverrfaglige tema i fagfornyelsen for fremmedspråk. Du skal få et bevisst forhold til både din egen og elevenes språklæring, samt i likheter og forskjeller mellom fransk og norsk. 

Studiet skal gi deg økt muntlig og digital kompetanse, som du kan utvikle videre i samhandling med andre kolleger på skolen og i klasserommet. Vi ønsker å fremme innovasjon i språkopplæringen, blant annet ved hjelp av spillpedagogikk.  

Vi legger også vekt på at studentene skal vurdere egen praksis i planlegging, gjennomføring og vurdering av undervisning. Hvis du ikke selv underviser i fransk er det derfor ønskelig at du har mulighet til å «låne» en klasse. 

Studiet består av to emner, hvert på 15 studiepoeng:  

FRANSK621 tar opp tema innen fransk språk, litteratur, kultur og didaktikk, med særskilt vekt på: 

  • Bruk av digitale ressurser i undervisningen 
  • Planlegging, gjennomføring og vurdering av undervisning og språkopplæring 
  • Utvikling av muntlige- og digitale ferdigheter 
  • Undervisningen er delt inn i fire moduler, som tar utgangspunkt i kjerneelementene i faget.  

FRANSK622 viderefører tema fra det første emnet og legger samtidig vekt på hvordan kulturelle- og estetiske uttrykk kan tas inn allerede fra starten av franskundervisningen i skolen. Emnet vil særlig ta for seg: 

  • Litteratur og film i den fransktalende verden 
  • Bruk av digitale ressurser i undervisningen 
  • Planlegging, gjennomføring og vurdering av undervisningen 
  • Utvikling av muntlig og digital ferdighet 

Hvordan er studiet lagt opp? 

Fransk 1 er et 100 % nettbasert deltidsstudium over ett år, med oppstart om høsten. Undervisningen er delt opp i kortere moduler og går over til sammen 12 uker per semester.  

Det er en undervisningsøkt per uke på ettermiddag/kveldstid (90 min.) I undervisningen veksler vi mellom forelesninger, nettmøter, gruppearbeid og prosjekter. 

Undervisning 2025-2026 

Datoer og klokkeslett for samlinger studieåret 2025-2026 vil bli fastsatt i løpet av januar. Du vil da finne oversikt over datoer her. 

Eksamen 

I løpet av høstemnet FRANSK621 skal du levere inn tre obligatoriske oppgaver. Eksamensformen på emnet er mappeevaluering, der mappen består av godkjente og eventuelt omarbeidede versjoner av disse tre oppgavene.  

Også i våremnet FRANSK622 skal du levere inn tre obligatoriske oppgaver og disse inngår i mappevurdering. I tillegg er det en muntlig eksamen som skal gjennomføres på fransk. Mappen og muntlig eksamen teller 50% hver når den endelige karakteren skal fastsettes.  

Opptakskrav  

For å kvalifisere for opptak må du dokumentere at du har godkjent lærerutdanning (allmennlærer/grunnskolelærer, adjunkt/lektor med PPU, eller tilsvarende). Du må legge ved vitnemål/karakterutskrifter som viser dette.  

Vi krever dessuten at du har grunnleggende franskkunnskaper fra før som ligger på nivå A2 i felles europeisk rammeverk for språk. Dette tilsvarer fransk 2/vg2-nivå fra videregående skole eller det som tidligere het fransk B-språk.  

Du må legge ved vitnemål/karakterutskrift fra videregående skole som viser dette, eller alternativt dokumentasjon på bestått språktest 

Du kan sjekke hvordan du selv ligger an ved å ta fransk språktest

Eventuelle spørsmål om forkunnskapsnivå kan rettes til Institutt for fremmedspråk.   

Merk: Fra UiBs side er det ikke et krav at du er ansatt i skolen akkurat nå. Det betyr at vi vil kunne ta opp søkere som har lærerutdanning, men som for tiden jobber utenfor skolen.  

Dersom du ønsker å søke stipend/vikarmidler hos Utdanningsdirektoratet vil det imidlertid være et krav at du er ansatt i skolen. Les mer i avsnittet om stipend/vikarmidler under.  

Hva koster studiet? 

Det er ingen studieavgift på Fransk 1, 8. - 13. trinn.  

Alle som skal studere hos oss må i imidlertid betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.   

Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.   

Søke stipend eller vikarmidler hos Utdanningsdirektoratet 

Dersom du er ansatt i skolen kan du søke om stipend eller vikarmidler hos Utdanningsdirektoratet. Les kriteriene for hvem som kan søke på Utdanningsdirektoratets nettsider.  

  • Utdanningsdirektoratet åpner for søknader om støtte 1. februar.
  • Siste frist for å søke stipend/vikarmidler er 1. mars 2025.
  • Utdanningsdirektoratet prioriterer og sender ut svar i midten av april.  

Du kan søke på studiet hos oss allerede fra januar og sikre deg plass, mens du venter på eventuelt svar om studiestøtte fra Utdanningsdirektoratet.   

Du risikerer ingenting og er ikke bundet til noe, før du vet om du har fått innvilget støtte til å kunne gjennomføre studiet hos oss. Du kan fritt trekke deg fra studieplassen frem til 14 dager før studiestart i august, dersom du ombestemmer deg, får nei på søknaden om studiestøtte eller får innvilget støtte til å ta et annet studietilbud.