Hjem
Etter- og videreutdanning
Språkstudier på nett

Spansk nettstudier

UiB tilbyr nettstudier i spansk språk, litteratur og kultur, med hovedvekt på Latin-Amerika. Studietilbudet er imidlertid satt på pause studieåret 2024-2025. Mer informasjon kommer i mars.

Nettspansk - spansk språk og latinamerikastudier
Er du interessert i Latin-Amerika og har lyst til lære mer om spanskamerikansk språk, historie og litteratur? Hos UiB kan du ta ett eller flere emner som nettstudier og studere hvor som helst fra.
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Nettspansk ved UiB omfatter flere frittstående emner á 10 studiepoeng, som kan settes sammen etter eget ønske, blant annet med tanke på å oppnå undervisningskompetanse i spansk.

Tre av emnene går i vårsemesteret og ytterligere tre emner går normalt i høstsemesteret. Alle emnene er 100 % nettbaserte.

NB: Det blir en pause i nettspansktilbudet studieåret 2024-2025. Mer informasjon om evt. ny oppstart høsten 2025 eller senere kommer i løpet av mars. 

Andre spanskmuligheter ved UiB

Alternativt kan du søke om opptak til ledige plasser på de ordinære spansk-emnene ved UiB gjennom det såkalte enkeltemneopptaket. 

Enkeltemneopptaket for høsten 2024 er nå avsluttet. Hvilke emner som evt. blir tilgjengelige for vårsemesteret og hvilke frister som gjelder vil du etterhvert finne informasjon om her: 

Opptak til ordinære enkeltemner

    Mer om nettspansk-emner: 

    SPLA 627 Spansk grammatikk 1

    Dette emnet gir deg en grundig innføring i moderne spansk grammatikk, med vekt på spanskamerikanske varianter av språket.

    Undervisningsplan våren 2024:

    All undervisning er digital og består av en forelesningsøkt (90 min) pr uke over 8-10 uker i vårsemesteret. Her skal vi gå gjennom sentrale deler av grammatikkpensum. Studentene blir delt inn i  to grupper, og du får selv mulighet til å velge hvilken av gruppene som passer best, etter at du er tatt opp på studiet. 

    • Gruppe 1: Mandager kl 16.30- 18.00
    • Gruppe 2: Mandager kl. 18.00 - 19.30

    Undervisning i uke 3-7 og uke 10-12. Ingen undervisning i vinterferieukene 8-9. 

    Eksamen:

    Skriftlig digital hjemmeeksamen på 6 timar + 1 time med teknisk tilleggstid. Eksamen skal skrives på spansk. 

    Les mer om undervisning, obligatoriske arbeidskrav og eksamen i emnebeskrivelsen

    SPLA 628 Latinamerikansk litteratur og kultur 1

    Dette emnet omhandler sentrale deler av moderne spanskspråklig litteratur, med hovedvekt på tendenser i latinamerikansk og spansk litteratur. Studentene skal arbeide med et representativt utvalg tekster, sjangre og epoker og utvikle analytisk forståelse for egenarten ved tekstene. Emnet skal gi innsyn i sentrale tema og problemstillinger innen latinamerikansk og spansk litteratur.

    Undervisningsplan våren 2024:

    All undervisning er digital og består av to digitale seminarer pr uke over 8-10 uker i vårsemesteret:

    • Onsdager kl. 18.00 - 19.30
    • Torsdager kl. 16.00 - 17.30

    Undervisning i uke 4-7, 11-12 og 14-15.

    Ingen undervisning i vinterferieuker 8-10 eller påskeferien uke 13.

    Eksamen:

    Muntlig, digital eksamen (10-12 min.). Eksamen skal gjennomføres på spansk. 

    Les mer om undervisning, obligatoriske arbeidskrav og eksamen i emnebeskrivelsen

    SPLA 629 Latinamerikansk historie

    Emnet skal gi oversikt over viktige hendelser og utviklingstrekk i latinamerikansk historie, med nåtiden som utgangspunkt. Gjennom historisk tilnærming skal du få tematisk innsikt i aktuelle spørsmål i Latin-Amerika i det 21. århundret. Utvalgte tema er relevante for den dagsaktuelle situasjonen i Latin-Amerika med tanke på politikk, økonomi og samfunnsforhold, men henger samtidig nært sammen med den historiske utviklingen gjennom flere århundrer. 

    Undervisningsplan våren 2024:

    All undervisning er digital og består av to digitale seminarer pr uke over 8-10 uker i vårsemesteret:

    • Tirsdager 18.00 - 19.30
    • Torsdager 18.00 - 19.30

    Undervisning i uke 3-4, 6-7, 10-12 og 14-16. 

    Ingen undervisning i vinterferieukene 8-9 eller påskeferien uke 13. Uke 5 er også undervisningsfri. 

    Eksamen:

    Innlevering av eksamensoppgave ca. 1500 ord (utvidet versjon av en av to obligatoriske oppgaver). Oppgaven skal skrives på spansk. 

    Les mer om undervisning, obligatoriske arbeidskrav og eksamen i emnebeskrivelsen

    SPLA 637 Spansk II

    Dette emnet skal gi en grundig innføring i spansk syntaks og fonetikk, samt fordypning i spansk grammatikk, med vekt på spanskamerikanske varianter av spåket. 

    Emnet bygger på grunnleggende grammatikk-kunnskaper fra SPLA627 eller det tilsvarende campusemnet SPLA107 og det vil derfor være en fordel om du har forkunnskaper som tilsvarer dette, selv om det ikke er noe formelt opptakskrav. 

    Eksamen: 

    6-timers digital, skriftlig hjemmeeksamen. Eksamen skal skrives på spansk.

    Les mer om undervisning, obligatoriske arbeidskrav og eksamen i emnebeskrivelsen

    SPLA 638 Latinamerikansk litteratur II

    Dette emnet skal gi kunnskaper om sentrale deler av moderne spanskspråklig litteratur, med hovedvekt på tendenser i latinamerikansk samtidslitteratur. I løpet av emnet skal studentene arbeide med et representativt utvalg tekster, sjangre og epoker og utvikle analytiske forståelse for egenarten ved tekstene. 

    Emnet bygger på grunnleggende kunnskaper om latinamerikansk litteratur fra SPLA628 eller det tilsvarende campusemnet SPLA108 og det vil derfor være en fordel om du har forkunnskaper som tilsvarer dette, selv om det ikke er noe formelt opptakskrav. 

    Les hele emnebeskrivelsen

    Eksamen: 

    6-timers digital, skriftlig hjemmeeksamen. Eksamen skal skrives på spansk.

    Les mer om undervisning, obligatoriske arbeidskrav og eksamen i emnebeskrivelsen

    SPLA 639 Kultur og samfunn i Latin-Amerika

    Dette emnet erstatter det utgåtte emnet SLAN613 og skal gi kunnskap om noen sentrale tema og problemstillinger i dagens latinamerikanske samfunn og kulturer. 

    Emnet bygger på grunnleggende kunnskaper om latinamerikansk historie fra SPLA629 eller det tilsvarende campusemnet SPLA109 og det vil derfor være en fordel om du har forkunnskaper som tilsvarer dette, selv om det ikke er noe formelt opptakskrav. 

    Eksamen: 

    Innlevering av semesteroppgave på 2000-2500 ord, som skal skrives på spansk. Du vil få veiledning underveis. 

    Les mer om undervisning, obligatoriske arbeidskrav og eksamen i emnebeskrivelsen

    SEK 600 Sammenlignende europeiske kulturstudier

    Dette emnet tilbys på tvers av flere fremmedspråk og går normalt hvert høstsemester. Emnet skal gi innblikk i sentrale begreper, debatter og historiske oppbrudd som har preget den kulturelle utviklingen i Europa fra renessansen til vår egen tid. Vi skal se på hvordan disse blir formidlet først og fremst i litteraturen men også i andre kulturuttrykk.

    Noen sentrale begreper som tas opp: Verdensbilde, europeer, nasjon, opplysning, revolusjon, kolonialisme og postkolonialisme, individualisme, totalitarisme, isolasjonisme, globalisering, minoritet og rasisme.

    Emnet vil belyse et utvalg epoker og oppbruddstider i europeisk historie der nye ideer, begreper og tenkemåter har blitt til eller skiftet innhold på måter som har påvirket den kulturelle utviklingen og skjønnlitteraturen. Emnet vil ta for seg ulike epoker i et sammenlignende perspektiv, konsentrert om noen begrepshistoriske utviklingslinjer. 

    Les hele emnebeskrivelsen

      Felles for alle emnene: 

      • 10 studiepoeng pr emne
      • 50 studieplasser pr emne
      • Deltidsstudium over 1 semester høst eller vår
      • 100 % nettbasert undervisning via UiBs læringsplattform Mitt UiB og Zoom
      • Ca 2-3 timers seminarundervisning pr uke, en ettermiddag i uken
      • Ingen studieavgift
      • Alle som blir tatt opp som studenter ved UiB må imidlertid betale en personlig semesteravgift kr 650,- pr semester

      Anbefalt rekkefølge

      Emnene som går i høstsemesteret bygger videre på emner som går i  vårsemesteret. Vi anbefaler derfor at du starter med emner som går om våren og fortsetter med emner som går om høsten. Det er imidlertid fullt mulig å begynne rett på ett eller flere av høstemnene dersom du mener du har et godt nok grunnlag i spansk til å få utbytte av det.

      Opptakskrav og krav til forkunnskaper 

      All undervisning foregår på spansk, og vi forutsetter derfor at du har grunnleggende spanskkunnskaper fra før, tilsvarende Spansk nivå II eller B-språk fra videregående skole (A2-nivå jf. CEFR-skala). Dette er imidlertid ikke et formelt opptakskrav, og du behøver derfor ikke dokumentere spanskkunnskapene dine når du søker opptak. 

      Dersom det er lenge siden du har tatt spansk på videregående eller du er usikker på hvordan du ligger an, kan du ta en språktest: Ta spansk språktest

      Dersom du fortsatt er i tvil om du har tilstrekkelige forkunnskaper kan du ta kontakt med Institutt for fremmedspråk v/ Gita Rongevær.

      Ellers gjelder de generelle opptakskravene for etter- og videreutdanningsemner ved UiB:

      • For deg over 25 år: generell studiekompetanse (gsk) eller realkompetanse. Du trenger ikke laste opp noen form for dokumentasjon.
      • For deg under 25 år: generell studiekompetanse (gsk). Du må laste opp vitnemål fra videregående skole, dersom du ikke allerede står registrert med generell studiekompetanse. Dette ser du når du registrerer søknad. 

      Les mer om opptakskrav og krav til dokumentasjon når du søker videreutdanninger ved UiB

      Vil du undervise i spansk?

      Alle emnene som inngår i nettspansk vil samlet tilsvare et årsstudium/ 60 studiepoeng og vil gi deg nødvendig fagkompetanse til å undervise i spansk i skolen.

      Du kan også se nærmere på Spansk 1, 5. -10, som er en nettbasert videreutdanning i spansk,  utviklet spesielt for deg som allerede har lærerutdanning og som ønsker undervisningskompetanse i spansk for mellomtrinn og ungdomstrinn. 

      Dersom du ønsker opptak til praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) råder vi deg til å ta kontakt med Institutt for fremmedspråk for nærmere veiledning.