University of Leeds og Det psykologiske fakultet (ERASMUS+UK)
- LandStorbritannia og Nord-Irland
- ByLeeds
- Studieplassar4
- StudienivåBachelor
- AvtaletypeErasmus+uk
- Lengde på opphald1-2 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Profesjonsstudentar i psykologi og bachelorstudentar i psykologi ved Det psykologiske fakultet. Det er eit krav at søkarar har skal ha bestått eksamenar tilsvarande 60 studiepoeng før utreise.
Når i studiet kan eg reise
Bachelorstudentar reiser ut i den valfrie delen av sitt studieprogram, og profesjonsstudentar i psykologi kan reise ut i sitt 5. valsemester og i sitt 7. semester.
God planlegging er viktig for ei utbyterik utveksling.
Språk
Undervisningsspråket er engelsk.
Språkkrav: B2
Dersom du ikkje har nok engelskkunnskapar, finst det fleire måtar å førebu seg språkleg på før utreise. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.
Kva emne kan eg ta
Psykologi på lågere grad (BA).
Bachelorstudentar: Dersom du skal ta frie studiepoeng, kan du velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for. Dersom du skal ta deler av spesialiseringa di i utlandet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande emne ved UiB.
Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar nivåmessig eller innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.
Dersom du er profesjonsstudent i psykologi og vil ta ein del av spesialiseringa di ved dette universitetet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande dei obligatoriske emna på 7. semester av profesjonsstudiet ved UiB. Du kan òg reise ut i ditt valsemester (5. semester) og ta valfrie emner. Du kan få faglege råd om emnevalet undervegs ved å ta kontakt med internasjonal koordinator ved fakultetet.
Emnetilbodet ved dette universitetet er presentert her: Module and Programme Catalogue (leeds.ac.uk)webprod3.leeds.ac.uk/catalogue/dynprogrammes.asp?Y=202324&P=BS-PSYC
Studieavgift
Studentar som reiser på Erasmus-avtalar til Storbritannia får ikkje Erasmus-stipend på grunn av Brexit (Storbritannia er ikkje lenger med som programland i Erasmus-programmet), men treng ikkje betale studieavgift ved vertsuniversitetet. Alle utvekslingsstudentar skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
University of Leeds har røter tilbake til 1831, då Leeds School of Medicine blei grunnlagd og fekk status som sjølvstendig universitet i 1905. Det er delt inn i ni fakultet, og har om lag 33 000 studentar. Hovudcampus ligg halvannan kilometer nord for Leeds sentrum. Universitetet har band til fem nobelprisvinnarar, tre av dei i kjemi. Det tilbyr òg pilotutdanning, og studium innan luftfartsteknologi, og har ein eigen flysimulator.
Leeds er ein by i West-Yorkshire, nord i England. Han har om lag 430 000 innbyggarar. Byen blei tidleg ein prominent tekstilby, og på første halvdel av 1800-talet auka innbyggartalet frå 53 000 til 172 000. I dag er Leeds ein av dei raskast veksande byene i Storbritannia, og er kjend for sine mange store varehus.
Bustad
Universitetet har studentbustader både i og utanfor Leeds sentrum og garanterer tilbod til alle utvekslingsstudentar som søker innan fristen. Somme bustader har inkluderte måltid, medan ein må lage mat sjølv andre stader.
Semesterinndeling
September - januar og januar - juni.
Studentrapportar
2024
PRPSYK - VÅR 2024
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
Forberedelsene til Leeds var preget av noen utfordringer med å få godkjent fag. Heldigvis hadde jeg god kontakt med både Universitetet i Bergen og Universitet i Leeds, som gjorde at vi kom fram til en passende løsning til slutt. Det kan være lurt å være tidlig ute med å se på/velge fag, da enkelte fyller seg opp fort.
Undervisningsformer
Alle fagene jeg deltok i tilbød fysisk undervisning utenom ett fag (HECS 3189- Media Depictions of Mental Health) som var heldigitalt. Det var også noen fag som satte opp seminarer hver uke der vi kunne diskutere problemstillinger og bli bedre kjent med andre studenter. En vanlig forelesning varte i ca. 1 time.
Det var relativt tett med forelesninger/seminarer fra januar til mars, men det var helt undervisningsfri i april. I denne perioden hadde man muligheten til å jobbe med innleveringer, forberede seg til eksamen eller reise! Etter april måned fortsatte undervisningstimene til ca. midten av mai før eksamensperioden begynte.
Vurdering av emnetilbodet
De fleste fagene utforsket nye temaer som jeg ikke hadde lært om tidligere. Jeg var spesielt glad i HECS 3189 (Media Depictions of Mental Health), som handlet om hvordan mental helse blir fremstilt i media. Jeg tok også de psykologiske fagene PSYC1619 (Psychology for Healthy Minds) og PSYC3549 (Feminist Social Psychology).
PSYC1619 tok for seg ulike modeller/terapiformer om mental helse som kognitiv atferdsterapi, personsentrerte tilnærminger og mindfulness. I PSYC3549 fikk man delta i både forelesninger og seminarer der interessen fra studentene var stor. Hvis du er glad i en god diskusjon sammen med andre, kan jeg virkelig anbefale PSYC3549.
Andre fag jeg fikk plass på var SPSC2242 (Physical Activity and Health) og LUBS1760 (Business and Society (Organisation Theory)). Totalt sett ble det fem fag, og det gikk helt fint å gjennomføre alle arbeidskrav/vurderinger.
Fagleg utbyte og språk
Jeg opplevde et tilstrekkelig faglig utbytte av mitt semester. Foreleserne var alltid godt forberedt til undervisningen, og de kom gjennom alt pensum omtrent hver time.
Når det gjelder språk var det selvfølgelig litt mer krevende å følge forelesningene i starten, da det var noe uvant at alt gikk på engelsk. Likevel er dette noe man fort vender seg til etter hvert som man deltar i flere timer. Alle menneskene jeg møtte var tålmodige, og jeg følte aldri at noen ble oppgitt eller frustrert dersom engelsken min ikke satt hundre prosent perfekt.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet i Leeds er stort og fint. Det kan være lurt å sette av én dag til å gjøre seg godt kjent med de ulike undervisningslokalene ettersom at forelesningene kan være spredd utover flere steder på campus. Det er muligheter for å kjøpe mat og drikke over hele området, så det vil ikke være noe problem dersom man dropper matpakken en dag!
Selve byen er full av butikker, utesteder og restauranter. Med andre ord vil du sannsynligvis ha tilgang på alt du trenger nede i sentrum. Litt utenfor sentrum finnes det diverse parker som er veldig fine å bevege seg rundt i.
Været i Leeds er til tider preget av regn og vind, så det skader ikke å investere i en paraply.
Bustad
Leeds tilbyr mange flotte steder hvor man kan bo under utvekslingsoppholdet. Jeg fikk plass på “Leodis residences” der man vanligvis deler kjøkken med fem andre personer. I tillegg hadde jeg eget bad på rommet, noe som var veldig behagelig.
Leodis har egne rom til å vaske klær, samt en veldig god oppfølgingstjeneste som bistår raskt dersom det oppstår noen tekniske problemer på personlige rom eller i fellesarealer. Det tar ca. 10 min å gå til campus der du må opp en litt bratt bakke på veien. Imidlertid, opplevde jeg ikke dette som et problem.
Dersom du vil bo nærmere sentrum, finnes det andre steder som Central Village og CitySide. Disse stedene er noe dyrere, men da har du rimelig kort vei til butikker, treningssenter, campus etc.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Leeds ga meg veldig mye! Universitet i Leeds satte opp flere arrangementer i den første uken av semesteret der man fikk muligheten til å møte andre utvekslingsstudenter. Det var ikke en konkret “fadderuke”, men det var likevel et godt tilbud.
Det var studenter fra alle verdens kontinenter, og folk la inn en god innsats for å bli kjent med folk på tvers av ulike land. Jeg møtte de fleste vennene mine der jeg bodde, samtidig som at sosiale miljøet ble gradvis utvidet etter hvert som jeg møtte opp på flere sosiale treff.
I de første ukene av semesteret har du også muligheten til å teste ut ulike societies/klubber helt gratis. Disse er grupper som arrangerer treninger/timer der man gjennomfører en aktivitet. Det er muligheter for å bli med i en paddlegruppe, løpegruppe, bordtennisgruppe og mange fler.
PRPSYK - VÅR 2024
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
Før oppholdet ble det en del styr knyttet til å få obligatoriske fag i Leeds for å få dekket nødvendige læringsmål i Bergen. Det kan derfor anbefales å holde god dialog med UiB-koordinatorene tidlig for å sikre seg at man får de fagene man må ha. Her var UiB til god hjelp, men prosessen ble langvarig med mye frem og tilbake for min del.
Anbefaler ellers om å gjøre research på hvor man ønsker å bo, ettersom det finnes veldig mange ulike studentområder og det virker som at det er litt forskjell på både standard og hva som kan forventes av det sosiale.
Undervisningsformer
De fagene jeg hadde, hadde en til to forelesninger i uken som varte maks 1,5 time, samtidig som det var forventning om å jobbe med gitt materiale før/etter forelesningene som forberedelse/etterarbeid. I enkelte fag tok undervisningen utgangspunkt i utlevert materiale, og man fikk ikke så mye igjen for undervisningen dersom man ikke hadde sett på dette.
Veldig, veldig lite av undervisningen min hadde obligatorisk oppmøte. De aller fleste forelesninger ble tatt opp og lagt ut i etterkant, noe som gjorde studiehverdagen fleksibel.
Vurderingsformen var enten MCQ eller essay (eller en kombo), og eksamensperioden var derfor ikke så veldig stressende. MCQ var digitalt med hjelpemidler, mens oppgavene til essayene jeg måtte skrive ble gitt god tid før fristen.
Vurdering av emnetilbodet
Relativt godt tilbud til tross for at enkelte emner var obligatorisk. Som nevnt fleksibel studiehverdag. Anbefaler her å se på hvor mange poeng emnene har, da dette representerer arbeidsmengde godt, samt vurderingsform.
Fagleg utbyte og språk
Faglig utbytte var relativt bra. Noen emner som inneholder en del repetisjon fra stoff jeg har hatt på UiB, mens andre fag dekker aspekter man ikke har dekket eller kommer til å få dekket senere. Derfor synes jeg at jeg fikk et godt faglig utbytte med "oppsummeringer" av tidligere stoff, med supplerende stoff innen emner jeg ikke får dekket ellers.
Språklig gikk det fint, foreleserne snakket god og forståelig engelsk uten voldsomme dialekter. En god andel av pensum er skrevet med fagspråk, men det er noe man er vandt med UiB også så vil ikke si at det er mer avansert.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er veldig stort og flott med en god blanding av eldre og moderne bygg. Gode lesemuligheter med store biblioteker, samt veldig god kantine og mange kaffeer.
Byen forøvrig har et fint, men ikke så stort sentrum. Fikk inntrykk av at de aller fleste studentene holdt til i sentrum/Headingley så studentlivet er også relativt sentrert.
Gode muligheter til å reise rundt i Storbritannia fra Leeds, da det er ganske gode togforbindelser, flyplass i Leeds, og 1,5-2 timer til flyplassen i Manchester.
Bustad
Bodde selv på Central Village med eget soverom og bad, samt delt kjøkken med fem andre.
Ok størrelse på rommet, hadde vegg-til-vegg teppe og kun et lite vindu å åpne. Inneholder alt man trenger med skap, bad, skrivebord, seng og litt lagringsplass. Rommet var ikke vasket da jeg ankom, men dette hjalp heldigvis de ansatte til med. Kjøkkenet var helt ok, dog uten vindu (men vifte). Bra med hyller på kjøkkenet og to kjøleskap med frysere.
Sosialt miljø
Mitt sosiale miljø belaget seg i stor grad på folk man ble kjent med gjennom boligene. Av de jeg delte kjøkken med var det kun én som var ordentlig interessert i å bli kjent, resten holdt seg stort sett med folk de kjente fra før. Da jeg reiste med to andre fra UiB også (disse bodde på Leodis der det er mer sosialt) ble jeg kjent med folk derfra også. Kompisgjengen ble dermed en sammensetting av folk fra disse studentboligene for min del.
Personlig ble jeg ikke kjent med lokale. Forelesningene fremsto ikke som en god mulighet til å bli kjent, da det ofte er rett inn før forelesning og rett ut etter forelesningen, og de lokale ofte har sine folk fra før, ikke ulikt hvordan det ofte er hjemme også. Skal påpekes at det helt sikkert er mulig å bli kjent med lokale dersom man prøver hardere enn det jeg gjorde.
Det er også gode muligheter til å bli med i "societies". Dette er mange ulike studentgrupper man kan bli med i med ulike interesseområder. De fleste av de jeg sjekket (hovedsaklig idrett) kostet dog en del, og jeg ble derfor ikke med i noen. Om jeg skulle endret på noe på den sosiale fronten hadde det definitivt vært å bli med i ett eller flere societies, da jeg tror det gir mange og gode muligheter til å bli kjent med flere.
PRPSYK - VÅR 2024
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
Koordinator i Leeds er veldig behjelpelige og lette å få kontakt med, og de svarte som regel fort på spørsmål. Man merker at det er et større universitet som er rutinert på å ta i mot store mengder utvekslingselever hvert år, og de sendte ut godt med forberedende informasjon lenge før semesterstart.
Det var imidlertid litt vanskelig å få de fagene jeg trengte for å dekke de obligatoriske fagene i Bergen da flere av fagene vi hadde fått forhåndsgodkjent ikke hadde ledige plasser. Det er også lurt å bemerke at ikke alle fag i Leeds er tilgjengelige for utvekslingselever, men det er masse fagmuligheter der likevel. Heldigvis var koordinator der behjelpelig, og med god støtte og dialog med koordinator på UiB gikk alt kjempebra til slutt.
Undervisningsformer
På Universitetet i Leeds bruker de mange ulike undervisningsformer, men de fleste fagene jeg deltok i hadde en forelesning og ett seminar i uka. Dette avhenger av størrelsen på faget, da et mindre fag jeg tok hadde seminar annenhver uke. Fagene jeg tok hadde ikke obligatorisk oppmøte, men jeg fikk stor nytte av undervisning og seminarer opp mot de obligatoriske innleveringene. Forelesninger tas også opp, så om man ikke hadde mulighet til å møte på forelesning var det lett å ta igjen.
Professorene var i stor grad investert og interessert i det de underviste i, som merkes, og det gjorde mange av fagene spennende og engasjerende som elev. Størrelsene på klassene varierte også, da noen var i store auditorium med flere hundre elever, og et annet kun hadde 8 elver (dette var vel og merke i et flipped-classroom-fag, der vi så videoer hjemme og møttes i mindre grupper for seminar en gang i uka).
Vurderingsformene for fire av de fem fagene jeg tok var skriftlige innleveringer i essay-form. Oppgavene ble gitt relativt tidlig i semesteret, og hadde frist i løpet av en toukersperiode før eksamensperioden startet. I et fag var vurderingen i form av multiple choice (MCQ) online med hjelpemidler. Så lenge man planlegger god tid på å skrive essayene byr vurderingsformene på lite stress.
Vurdering av emnetilbodet
Man merker at Leeds er et større universitet enn UiB, både i tilbud av fag, men også på systemene de har rundt fagoppsett. Foreleserne jeg hadde var forberedt og hadde godt planlagte forelesninger og materiale. De sendte ut beskjeder på mail og Minerva (typ mitt uib) ofte, både angående endringer men også hvis de hadde funnet artikler de så på som relevante til faget. Som sagt merket jeg på flere at de var engasjerte i det de underviste, samt at de hadde hatt fagene i flere år og hadde godt utarbeidete planer og opplegg for undervisningen.
Avhengig av hvilket år faget er for (1., 2. eller 3) varierer vanskelighetsgraden og forventningene noe. Det samme gjør det avhengig av ECTS (poeng), der mer poeng = større arbeidsmengde.
Fagleg utbyte og språk
Jeg fikk et godt faglig utbytte. Noen av fagene var ganske like fag jeg hadde tatt tidligere på UiB. Likevel vil jeg si at det var nyttig, da foreleserne forklarte konseptene på en annen måte. Andre fag gikk gjennom ting jeg kunne lite om fra før av, og var mer utfordrende. Vurderingsformene var også nyttige for utbytte, da en må sette seg godt inn i tematikk for å skrive essayene.
Det var lite utfordringer språklig; de fleste foreleserne var lette å forstå, men noen hadde litt dialekt. Alt står skrevet på fagspråk ellers, og å skrive på engelsk bydde på få utfordringer for meg. De fleste jeg ble kjent med var utvekslingselever, og det tok kort tid før engelsken gikk flytende. Om det så gikk litt hakkete, var alle forståelige og tålmodige.
Universitetsområdet og byen
Leeds er en veldig fin by å bo i.. Campus består av både gamle og nye bygninger, og det var flere ganger det ga litt "Hogwarts"-vibe. Hjertet på campus er LUU (Leeds University Union) som er et stort studentersamfunn-bygg midt på campus bestående av flere etasjer med kafeteria, matboder, sitteområder, kafeer, butikker, flere scener, to barer og en COOP. Hvis man ikke vil spise her er det også flere kafeer rundt om kring på campus, og mange muligheter for å få tak i en billig matbit rett utenfor campus. Jeg vil anbefale å bruke en lang formiddag på å bli kjent med campus og sjekke hvor man har forelesninger, da campus er ganske stort.
Tross alle mulighetene på campus, er sentrum kun en 15. min gåtur sørover. Her er det flere gågater og kjøpesentre med alt mulig av butikker, spisesteder, museum, bruktbutikker, tescoer, kafeer, utesteder og puber. Man merker jo at man er i Nord-England, da det stadig var regn i lufta og man likevel så drøssevis av skyhøye hæler og "hen parties", men det er også en del av sjarmen.
Det var også alltid noe spennende og nytt å gjøre på ettermiddagene, det meste sentrert rundt en billig øl på studentpubene ved campus eller quiz og fotballkamper på puber i sentrum. Enkelt sagt er Leeds markant en større by enn Bergen, som det likevel er lett å traske rundt i, og da jeg dro følte jeg at det fortsatt var mye jeg ikke hadde fått gjort.
Bustad
Jeg bodde på Leodis residences, som er 5-10 min gange fra campus. Jeg hadde eget bad, og delte kjøkken med 4-5 andre. Da jeg kom var alt rent og ordentlig, og oppstod det problemer ordnet maintenance alt innen kort tid (eks. for et tett sluk en gang i blant). Kjøkkenet var ikke utstyrt med annet enn hvitevarer, og jeg måtte kjøpe alt av kjøkkenutstyr, så vær obs. på en del utgifter i starten. Klesvask kunne man gjøre på en laundromat som var inne på boligområdet. Jeg var fornøyd med å bo på Leodis, og det var veldig sosialt.
Om man vil bo litt "finere", og midt mellom sentrum og campus, kan jeg anbefale CitySide eller Central Village. De er litt dyrere, men man bor i kort gåavstand til Morrisons, campus, treningssenteret og sentrum. Hvis man vil bo midt på campus, kan jeg anbefale Charles Morris eller Springfield Mount.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet blant utvekslingselevene var utrolig bra!
Leeds tar inn omtrent 400 utvekslingselever hvert semester og er godt trent på både inntak av elever, men også å tilrettelegge for det sosiale. Den første uken har de welcome week/freshers week, der det var mange sosiale arrangementer. Utvekslingselevene hadde egne arrangementer også, og jeg ble kjent med mange der som jeg ble god venn med. I tillegg hadde psykologistudentene en egen gruppe, som var en god støtte de første dagene. I tillegg var Leodis veldig sosialt, så mange av vennene mine bodde der.
Folk var gode på å invitere og være åpne til å ta med andre venner, så nettverket mitt ble fort stort, da alle jeg møtte var veldig åpne til å få nye venner. Et stort antall av utvekslingselevene kom fra Australia, men ellers var det elever fra USA og diverse Europeiske og Sør-Amerikanske land der også.
Leeds har også mange societies som man kan bli med i, og de første ukene kan man prøve seg gratis på diverse sporter og grupper. Jeg prøvde meg på padel-laget, men de hadde treninger i helgene, noe som ikke passet så godt da jeg reiste en del rundt. Siden det er fri en hel måned midt i semesteret, hadde jeg spart opp litt penger for å reise, og jeg dro til bl.a. Irland med noen venner. I tillegg dro jeg på helgetur med de samme vennene til Skottland, pluss dagsturer til landsbyer og byer i nærheten av Leeds.
Jeg var litt stressa i starten for å ikke få venner, men alle er jo i samme situasjon, og det var lett å finne mennesker som ville det samme som meg. Løsningen min var bare å invitere til ting, også falt alt lett på plass! :)
Alt i alt - jeg kan virkelig anbefale å dra på utvkelsing til Leeds!
2023
PRPSYK - HØST 2022
15.01.2023 - 15.06.2023Førebuingar/praktiske tips
Jeg synes at forberedelsene til utveksling var veldig greie. Fikk mails fra universitetet med god info om hva som var nødvendig å gjøre i forkant av utvekslingen. Jeg brukte imidlertid ganske mye tid på å finne fagkombinasjoner som kunne erstatte de obligatoriske fagene mine fra UIB. Sendte mye mailer direkte til lærerne i Leeds. De var meget tilgjengelige og behjelpelige! Det er også verdt å merke seg at det er undervisningsfri i hele april. De fleste utvekslingsstudentene bruker denne måneden på å reise rundt. Lurt å spare opp penger om dette er noe du også har lyst til! Jeg var ikke klar over at dette og angrer derfor på at jeg ikke hadde spart nok penger i forkant.
Undervisningsformer
Modulene jeg valgte hadde ulike undervisningsformer. Et av fagene var heldigitalt med oppgaver hver uke. Dette likte jeg veldig godt ettersom jeg kunne disponere tiden min selv. De andre fagene bestod av fysiske forelesninger og seminarer i både store og små grupper. Opplevde at foreleserne var utrolig engasjerte og dyktige.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet mitt var begrenset ettersom at emnene mine i Leeds måtte erstatte de obligatoriske emnene ved UIB. Tok derfor Advanced Social Psychology, Media Depictions of Mental Health, Business and Society, Psychology for Healthy Minds og et emne i Child development. Trivdes veldig godt med dette utvalget, bortsett fra Business and Society som interesserer meg null. Fikk ikke Feminist Psychology, og måtte derfor velge dette emnet for å forhåpentligvis få emnene godkjent ved UIB.
Fagleg utbyte og språk
Jeg reiste til Leeds med et mål om å forbedre engelsken min, og føler nå at jeg har fått mer selvtillit når jeg snakker engelsk. Møtte «heldigvis» ingen andre nordmenn, og det ble derfor naturlig å kastet seg ut i det og utfordre meg selv språklig. Anbefaler alle å gjøre det!! Det var ikke utfordrende å følge med i undervisningen, men noe uvandt å skrive oppgaver på engelsk.
Universitetsområdet og byen
Leeds er en utrolig fin studentby. Det kryr av andre utvekslingsstudenter og det er lett å få oversikt/bli kjent med byenSupert for et semester! Universitetsområdet er mye større enn det jeg er vandt til. Det er masse barer, spisesteder, biblioteker og treningssenter på området. Det er også flott arkitektur med «Harry potter» vibes og kaniner som går fritt på området.
Bustad
Jeg søkte meg opprinnelig til Cityside, men fikk tilbud om rom på Leodis. Det lå litt lenger unna campus, ca 15 min gange opp en bakke og dårligere standard på rommene. Var i utgangspunktet veldig skuffa. Bodde med noen britiske 19-åringer og en annen utvekslingsstudent. Jeg var nok litt uheldig som ikke havnet sammen med flere utvekslingsstudenter. Opplevde at de britiske studentene allerede hadde funnet sitt nettverk og derfor ikke like ivrige etter å stifte nye bekjentskaper. Det viste seg likevel å bli et utrolig fint sted å bo. Vi ble en gjeng som bodde i forskjellige leiligheter på samme området. Vi hadde vors, fester og middager sammen. Kan derfor anbefale å bo på Leodis, Henry Price eller Montauge Borton om du er på jakt etter et sosialt og ungt miljø. Er du derimot opptatt av høyere standard fremfor det sosiale vil jeg anbefale City side og White Rose View.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Leeds er utrolig bra! . Det var overtall av studenter fra Australia, USA og Canada. Meld deg inn i societys, kom tidligere til forelesninger for å snakke med folk og lag gruppechatter med de nye utvekslingsstudentene. Jeg var med i Leeds Padel society, som var helt fantastisk!! Så sosialt og gøy. Det var også en god mulighet til å bli kjent med andre fra UK som studerte hele graden sin ved universitetet i Leeds. Alt blir hva du gjør det til - så kast deg ut i det og vær åpen! Utrolig givende å møte så mange studenter fra forskjellige steder i verden med ulik alder og perspektiver. Utveksling viste seg å bli et av de beste valgene jeg har tatt. Jeg var lei meg og misfornøyd de første ukene, men det viste seg å snu totalt.
2022
HØST 2022 - BAPS-PSYK
15.08.2022 - 31.12.2022Førebuingar/praktiske tips
Vær forberedt på at det er ganske mye forhåndsarbeid. Et godt tips er å gjøre det meste av dokumentasjon og papirarbeid ferdig før man drar ned. Les gjennom universitetets nettsider og snakk gjerne med andre som har vært på utveksling. Ikke ta på vei dersom dette føles overveldende - det meste løser seg dersom man tar kontakt med veileder ved UiB og/eller vertsuniversitetet.
Undervisningsformer
Undervisningsform er tilsvarende hva man er vant med på UiB, altså forelesninger og seminarer. Det er som regel en forelesning og et seminar i uken per emne. Etter min erfaring er det sjeldent obligatorisk å møte opp på verken forelesning eller seminar. Vær obs på at noen emner fortsatt benytter seg av digital undervisning hvor forelesningene er spilt inn på forhånd og hvor man ikke har mulighet til å delta på seminarer.
Vurdering av emnetilbodet
Veldig godt emnetilbud, men det kan være vanskelig å få de emnene man ønsker seg både fordi plassene er fylt opp (bachelorstudenter som tar grad ved universitet prioriteres fremfor utvekslingsstudenter som tar frie emner) og fordi man selv har ansvar for å velge emner hvor forelesningstider ikke overlapper med hverandre. Vær også obs på at du velger emner som går i riktig semester, dette vil redusere tilbudet noe. Et godt tips ved valg av emner er å prøve å finne emner med mange credits (f.eks. 15 eller 20), da dette gir deg mulighet til å fordype deg mer i noen få emner, i tillegg til færre vurderinger. Mange emner innenfor psykologi gir kun 10 credits noe som betyr at man kan ende opp med å måtte ta 6 emner. Man bør forberede seg på at man sannsynligvis må ta flere emner enn hva som er vanlig ved UiB (jeg tok 4), men jeg vil anbefale å prøve å redusere dette nummeret da jeg har inntrykk av at det å ha mange emner kan være forvirrende og tar opp mye tid selv om de er små.
Fagleg utbyte og språk
Som ved andre studiesteder er det variasjoner i hvor flinke og/eller engasjerte foreleserne er, men jeg var generelt fornøyd med undervisningen. Jeg ble fort vant til å skrive, lese og lytte til forelesninger på engelsk så ikke bli stresset dersom dette går litt langsommere i starten. Fordi man hele tiden snakker engelsk med venner, bekjente og fremmede har jeg blitt mye tryggere på å snakke engelsk noe som jeg tror kommer godt med videre, for eksempel dersom man ønsker å søke seg til engelske mastere.
Universitetsområdet og byen
Jeg ble positivt overrasket av Leeds og er svært fornøyd med mulighetene og tilbudene denne byen har. For meg er Leeds en perfekt størrelse, på størrelse med Oslo, kanskje noe større. Man merker fort at Leeds er en studentby med mange unge mennesker - mange studentaktiviteter og relativt bra uteliv. Leeds har også gode buss- og togforbindelser dersom man ønsker å besøke andre engelske byer (York kan anbefales). Også mulig å få relativt billige flybilletter til nærliggende steder - vi dro for eksempel til Dublin som definitivt er verdt et besøk. Universitetsområdet er stort og fint med mange gamle typisk engelske universitetsbygninger.
Bustad
Jeg valgte å bo i "student accommodation" som er tilbudt gjennom universitetet. Dette fungerte svært bra. Jeg bodde i et kollektiv i White Rose View, hvor alle hadde eget bad, mens kjøkkenet/stuen ble delt mellom syv personer. Veldig gode og moderne fasiliteter. Beliggenheten er svært bra - ca. 5 min å gå til sentrum og 10-15 min. til universitetsområdet.
Sosialt miljø
Jeg opplevde at det sosiale miljøet var veldig bra. Anbefaler å bo i kollektiv da dette er en svært enkel måte å bli kjent med andre på. Mitt kollektiv besto kun av utvekslingsstudenter, dermed var alle veldig giret på å bli kjent med hverandre. Veldig gøy å få nye venner fra så mange ulike steder i verden. Personlig var jeg mest med andre utvekslingsstudenter, opplever at dette var enklere fordi faste studenter ved Leeds Uni sannsynligvis allerede har funnet sin "plass" og fått en vennegruppe, mens de fleste utvekslingsstudentene ikke kjenner noen. Det er absolutt ikke et problem å reise ned alene, noe jeg var litt stresset for på forhånd, men jeg anbefaler da spesielt å bo i kollektiv.
Reis gjerne ned en uke eller to før undervisning starter, da det er mange fester og arrangementer både for internasjonale studenter og alle studenter i "freshers week" (om man drar første semester). Her drar man gjerne med folk fra kollektivet og det er en god mulighet for å bli kjent med andre.
Vår 2022 - BA i sammenliknende politikk
15.01.2022 - 15.06.2022Førebuingar/praktiske tips
Dersom du planlegger å reise mye rundt under oppholdet anbefales det å skaffe seg et Railcard. Dette vil gi deg betydelige rabatter på togreiser i hele UK.
Undervisningsformer
Undervisningen ved University of Leeds består for det meste av forelesninger og seminarer. Forelesningene varer 60 minutter og det er som regel en forelesning per emne hver uke. Det samme gjelder seminarene. Det er forventet at man skal være forberedt til både forelesninger og seminarer. I seminarene forventes det at man er muntlig aktiv.
Vurdering av emnetilbodet
University of Leeds har et ganske bredt tilbud av ulike emner man kan melde seg opp til. Innenfor politikk har de mange spennende emner innenfor britisk politikk som anbefales.
Fagleg utbyte og språk
Det har vært veldig nyttig å få utfordre seg gjennom å ta emner på engelsk. Dessuten har det vært veldig lærerikt å få utveksle erfaringer, kompetanse og akademiske ferdigheter med andre politikkstudenter, både britiske og andre internasjonale.
Universitetsområdet og byen
Leeds er en overraskende mye større by enn det man kanskje forventer. Det ligger flere universiteter i byen og det er derfor veldig mange studenter i byen. Universitetsområdet er veldig stort og inkluderer utallige kafeer og restauranter. Dessuten finnes det både treningssenter, barer og en større nattklubb. Det er mange bibliotek, lesesaler og stillerom.
Leeds er kun 2 timer unna London med tog, 1 time til Manchester og 1,5 time til Liverpool.
Bustad
Jeg valgte å søke bolig gjennom universitetet, noe jeg anbefaler sterkt. Man kan velge mellom "catered", altså at alle måltider er inkludert. Jeg valgte å ikke ha dette. I stedet ble jeg plassert i et kollektiv med seks andre internasjonale studenter, og gjennom matlaging og sosialt lag på kjøkkenet ble man fort gode venner. De fleste studentblokkene har døgnåpen resepsjon, et treningsrom og ofte lesesaler tilgjengelig for sine studenter. I tillegg til treningsrom i blokka fikk vi også automatisk medlemskap på det store treningssenteret på campus. Prisene er noe høyere enn i Norge for å leie, men til gjengjeld får man mer igjen for det.
Sosialt miljø
Universitetet har ekstremt mange internasjonale studenter som gjør det svært lett å bli kjent med nye mennesker og nye kulturer. Universitetet tilbyr også veldig mange ulike studentgrupper som man kan ta del i. Selv var jeg et aktivt medlem i Nordic Society.
Vår 2022 - BA i sammenliknende politikk
15.01.2022 - 15.06.2022Førebuingar/praktiske tips
Studieadministrasjonen i Leeds var svært vanskelige å forholde seg til til tider, så et tips er å være tidlig ute med å sende mail for å få det formelle på plass. Det var vanskelig å vite hvem vi skulle ha underskrifter fra i forbindelse med utvekslingen og Erasmus, i tillegg til at de brukte tid på å svare. Det var riktignok litt utskiftninger av personale da vi kom og det var til dels derfor vi slet med å få tak i de riktige personene.
Undervisningsformer
Da jeg kom til England var de i gang med å åpne for fullt igjen etter korona, så mange av emnene hadde gått tilbake til å være tradisjonelle/fysisk oppmøte fra digital. Men undervisningsformene de bruker til vanlig er likevel noe ulikt det jeg er vant med fra UiB.
Seminarer brukes i større grad i Leeds enn på UiB. I emnene mine hadde jeg en forelesning á 1 time og ett seminar á 1 time i uken. Seminarene i mine tilfeller var veldig små grupper (og det var i tillegg relativt dårlig oppmøte på dem), i tillegg til at det vanligvis er emneansvarlig/professor som har ansvaret for og underviser i dem. I seminarene er det forventet å delta, og man må forvente å måtte snakke i grupper og sammen med seminarleder.
Professorene i Leeds er også mer som "tutors" å regne enn kun professorer. De er veldig engasjerte i studentene og de veileder deg gjennom eksamen og oppgaveskriving i større grad enn i Norge.
Når det kommer til eksamensformen hadde jeg kun essays og midterms. Da fikk vi oppgavene veldig tidlig i semesteret, så i teorien kunne man skrive eksamen når man ønsket selv.
Undervisningsformen i Leeds har jeg egentlig lite å utsette på, men jeg skulle ønske jeg var mer forberedt på at det var såpass forventning om å delta i undervisningen.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg fikk ikke velge emner selv, men jeg fikk et utvalg av veldig få emner jeg kunne velge mellom. Emnene jeg valgte/fikk var helt greie, men jeg hadde nok valgt andre om jeg fikk velge fritt selv. Men i utgangspunktet er det en hel del interessante emner de har tilgjengelig. Merk at man ikke kan ta førsteårsemner, da disse er obligatoriske for førsteårsstudentene der og dermed reservert for dem.
Fagleg utbyte og språk
Språket var naturligvis engelsk, et språk jeg selv vil påstå jeg mestret ganske sterkt før jeg dro på utveksling. Men jeg hadde aldri skrevet en akademisk tekst på engelsk før jeg dro, og det var ikke så enkelt som jeg hadde trodd, hehe. Derfor skulle jeg ønske at jeg øvde mer på det på UiB først, men det gikk seg til til slutt. Den muntlige engelsken min er derimot blitt bedre.
Som nevnt i kommentaren om emnetilbudet skulle jeg gjerne valgt andre emner om jeg kunne. To av emnene mine var mer filosofiske enn det jeg var vant til eller ønsket, mens det siste var noe vanskelig å forstå seg på.
Likevel har dette semesteret åpnet øynene mine for saker i samfunnet jeg ikke var klar over eller hadde tenkt spesielt mye over fra før av, for eksempel rundt human intervensjon, kjønn og identitet og rettferdighet i samfunnet generelt.
Spesielt ett av emnene som jeg forstod minst av i starten ble det jeg syntes var mest interessant, så det var ikke bare negativt at jeg endte opp med de emnene jeg gjorde.
Det må legges til at det i løpet av semesteret var flere streiker. Dette gjorde at vi mistet noen uker med undervisning, i tillegg til at sensurperioden ble forskjøvet. I følge studenter jeg snakket med var det ikke uvanlig at professorene streiket noen ganger i løpet av året, så dette kan være greit å være forberedt på.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er stort, og jeg fikk ikke utforsket alt! På campus er det blant annet et stort utested med konsertscene, en typisk engelsk bar, matbutikk, flere kafeer, kantiner og matboder.
Bibliotekene var svære med gode fasiliteter.
I tillegg ligger det en idrettshall på campus der de har klatrevegg, svømmehall og flere treningsstudioer. Dersom man bor i studentboliger får man gratis tilgang til trening på morgener og helger.
Leeds er en relativt stor by, men selve sentrumskjernen kan på noen måter minne litt om Bergen, bare litt større. Det er gåavstand til det meste, og det er flere gamle bygg og museum rundt om i byen.
Det ligger flere arkader (gamle shoppingsentre) rundt om i byen, i tillegg til et større kjøpesenter og handlegater. Du får tak i alt du trenger, og man trenger ikke reise til London for å få shoppet.
I sentrum finner man også flere hyggelige kafeer, restauranter og lunsjsteder. Hvis man er interessert i fotball ligger stadionet til Leeds United bare en kort busstur fra sentrum.
Togstasjonen ligger i sentrum, og derfra kommer man seg nesten overalt i England (og Edinburgh) på kort tid, ettersom Leeds ligger så sentralt i landet. Anbefaler også å reise til York som ligger 30 minutter med tog fra Leeds, en superkoselig gammel by med masse historie!
Tips: bruk appen Trainline og kjøp et rail card! Man får mye billigere billetter på den måten, og appen er superenkel å bruke til å kjøpe billetter med. Og forsøk å planlegg turene god tid i forveien, da kan man få ekstremt rimelige billetter ;-)
Bustad
Jeg bodde i en av studenthyblene til universitetet. Denne lå en 5-10 gåtur fra universitetet, og 20 minutter fra sentrumskjernen. Å søke om studentbolig fra Uni of Leeds er en enkel affære, og såvidt jeg forstod er man garantert en bolig som utvekslings/internasjonal student.
Jeg delte kjøkken/stue med 5 andre, både utvekslingsstudenter og briter, og hadde eget bad på rommet (en preferanse man velger når man søker om bolig - litt dyrere, men veldig verdt det). Standarden var helt ok, men dette var en av de eldre boligene.
Jeg betalte rundt 40.000 i leie for semesteret, altså ca. 6500 i måneden, men man kan søke om både dyrere og rimeligere leiligheter.
Sosialt miljø
Leeds er full av studenter! Briter er nok ikke de enkleste å bli kjent med, men det er flust av andre internasjonale studenter i byen også.
Jeg var med i et samfunn som het Nordic Society, og det samme var mange andre studenter fra de nordiske landene. Disse arrangerte quiz og andre arrangement, samt at vi møttes til treff hver andre uke. I tillegg var jeg med Ansa for å blant annet feire 17. mai! Ellers er jo pubkulturen en essensiell greie i England, og det ble mange turer på Wetherspoons for å møtes over en pils og kanskje se en fotballkamp.
Noe av det gøyeste vi gjorde i Leeds var å delta på Otley run, som er en tradisjonell bar til bar-runde som foregår hver helg. Alle kler seg ut (vi hadde blant annet russetema!), og gjør sitt beste for å klare å stå løpet ut. Det er hele 15 barer med på løpet, og i helgene ser man folk i kostyme overalt. Veldig artig konsept som anbefales å være med på i hvert fall én gang!
2019
HØST 2019 - BAPS-AOP
15.08.2019 - 31.12.2019Førebuingar/praktiske tips
Det er en del som må gjøres før avreise, så det kan være greit å orientere seg om viktige frister i god tid før og også holde seg oppdatert på informasjon som kommer inn. Ved spørsmål kan det også være greit å henvende seg til internasjonale koordinator. Det kan også være lurt å være tidlig ute å søke studentbolig da de beste gjerne blir tatt først. Reis gjerne bort en uke eller to før skolestart da det kan være greit å bruke litt tid på å bli kjent med både skolen og byen. Uken før skolestart vil det også være mulig å delta på en rekke arrangement for internasjonale studenter og dette kan være en fin mulighet til å bli kjent med andre studenter på.
Undervisningsformer
Undervisningsformen vil variere litt alt etter hvilke fag man velger, men stort sett vil det være de samme som ved UIB. Man har gjerne en forelesning i uken per fag, som varer mellom 1-2 timer. Noen fag har også seminar/ workshops som man kan delta i, men ikke alle. Undervisingen foregår på engelsk, men selv opplevde jeg ikke dette som et stort problem. Kan være litt vanskelig å henge med i starten, men det kommer seg etter hvert.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet ved Leeds var ganske bra. På nettet finner man en så kalt "module catalouge" med oversikt over alle fagområder og emner som man kan velge mellom. Som Erasmus- utvekslingstudent har man nødt til å ha 15 studiepoeng som er psykologifag, men dette vil ikke bli noe problem da Leeds har et bredt tilbud av ulike psykologifag og retninger. Det er et par ting som vil være viktig å huske på når man skal velge fag. I England bruker de et annet system for studiepoeng så f.eks. 10 norske studiepoeng/ ETCS vil tilsvare 20 engelske credits. Man må også passe på å sjekke hvilket semester faget vil bli undervist i. Noen fag blir undervist både høstsemester (Semester 1) og vårsemester (Semester 1), mens andre bare høst (1) eller vår (2). Det anbefales gjerne å søke litt flere fag enn man trenger da fag kanskje ikke vil være tilgjengelig eller det overlapper med andre. Skulle det skje at fag overlapper er det viktig å få rettet opp i dette og da kanskje lete etter nye fag. Man har noen uker på seg etter semesterstart til å kunne gjøre endringer på fagvalg dersom dette skulle være nødvendig.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbytte var veldig stort da man får mulighet til å velge mange ulike fag på tvers av retninger og vanskelighetsgrader. Foreleserne var flinke og engasjerte i emnet de underviste i. Språkmessig kan det være litt vanskelig i starten, men man blir vandt til det etter hvert og det gir en flott mulighet til å kunne utvikle sine engelske språkferdigheter.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er ganske stort, men til tross for det er stort sett alt samlet på en plass noe som gjør det enkelt å finne frem. Campus har alt du måtte trenge: bibliotek, lesesaler, forelesningssaler, treningssenter, dagligvarebutikk, Cafe osv. Byen Leeds er enkel å finne fram i og alt er stort sett sentrert rundt sentrum noe som gjør det enkelt å bli kjent med byen. Leeds har også et godt kollektivtilbud noe som gjør det enkelt å kunne ta buss eller tog til andre steder i England.
Bustad
Som utvekslingsstudent kan du søke på ulike studentboliger rundt om i byen. Det kan være lurt å være tidlig ute med denne prosessen da gjerne de beste boligene blir tatt først. Selv bodde jeg på IQ Leeds som lå 15-20 min nord for campus og Leeds sentrum, og synes det var helt greit. IQ var også noe billigere enn f.eks. de studentboligene som var nyere og lå nærmere campus. På IQ hadde jeg et soverom og eget bad, men delte kjøkken med 4 andre utvekslingsstudenter.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Leeds var veldig bra. Som sagt vil det uken før semesterstart arrangeres en rekke aktiviteter for internasjonale studenter som gir gode muligheter for å bli kjent med andre medstudenter. Alle er stort sett i samme situasjon og er derfor åpne for å bli kjent med andre mennesker. Det var noe lettere å bli kjent med andre utvekslingsstudenter enn lokale. Skolen har også en rekke societies som man kan bli med på og dette vil også gi muligheten til å bli kjent med mange nye mennesker.
HØST 2019 - BAPS-PSYK
15.08.2019 - 31.12.2019Førebuingar/praktiske tips
Det er mye som må gjøres før en reiser på utveksling. Et godt tips vil være å spørre noen som har vært på utveksling før og ikke minst snakke med utvekslingskoordinator. Når det kommer til oppholdet kan det være lurt å gjøre litt research om stedet du skal bo; severdigheter, lokasjon av studentbolig, universitetet og andre nyttig ting.
Undervisningsformer
Undervisningen er på mange måte lik UiB. Vi har forelesninger et par ganger i uken, og seminar eller workshops. Alt foregår jo på engelsk men det vender man seg fort til.
Vurdering av emnetilbodet
University of Leeds har mange kjekke fag. Det som jeg synes var litt vanskelig var at mange av fagene jeg ville ha var semester 2 (vår) og ikke semester 1 (høst) da jeg reiste. Emnetilbudet er mye større enn hjemme og det finnes mange spennende fag som en aldri har tenkt over før. Det kan også være litt vanskelig med fag der forelesninger overlapper. Du kan få fag selv om forelesningene overlapper, og det blir da ditt ansvar å oppdage dette og fikse det. Selv om det var litt stress å finne nytt fag, fikk jeg god hjelp og det ordnet seg fort.
Fagleg utbyte og språk
Når en bor i et engelsk språklig land er det naturlig at språkferdighetene utvikler seg. En blir mye tryggere på engelsken sin, både skriftlig og muntlig.
Universitetsområdet og byen
Campus er utrolig stor. Alle de ulike fakultetene og instituttene er samlet på et stort område, noe som gjør det enkelt å finne frem. De har også kart plassert rundt på campus til hjelp. Campus har alt en trenger, dagligvare butikk, restaurant, bar, nattklubb og treningssenter med svømmehall. Leeds er en stor by, men sentrum er fortsatt enkelt å bli kjent med.
Bustad
Leeds har mange studentboliger spredd rundt i hele byen. Jeg bodde på The Tannery som var veldig ok, ca 15 min inn til sentrum og 15/20 min opp til skolen. Den raskeste veien opp til skolen er opp et par lange trapper og videre oppover, så det kan bli tungt å gå men man overlever. Det er resepsjon i bygget som hjelper med alt en skulle trenge, og tar i mot pakker.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er veldig bra. Alle som begynner er veldig gira på å bli kjent med nye mennesker. I mitt tilfelle har jeg tilbragt mye tid med de andre utvekslingsstudentene fra psykologi på UiB. Jeg synes selv det har vært enklere å bli kjent med andre internasjonale studenter enn det har vært med briter. Dette er nok på grunn av språk og kultur. Men som sagt alle har lyst å bli kjent med nye mennesker, så hvis en gjør en insats kan en få mange venner for livet, fra alle hjørner av verden.
HØST 2019 - BAPS-PSYK
15.08.2019 - 31.12.2019Førebuingar/praktiske tips
Les gjennom nettsidene. Snakk med andre som har vært på utveksling.
Undervisningsformer
Forelesninger og seminar. Likt som UiB.
Vurdering av emnetilbodet
Godt tilbud på tvers av ulike fagdomener. God mulighet til å utforske områder av fagfeltet en ellers ikke har mulighet til å utforske.
Fagleg utbyte og språk
Var lærerikt å ha mulighet til å velge en bredde av fag, og spennende med emner på tvers av domener. Man blir også "presset" til å forbedre språket sitt, noe som også er lærerikt.
Universitetsområdet og byen
Stor campus, med gode utvalg av cafeer butikker og studieområder. Store forelesningssaler og bibliotek.
Bustad
Anbefales å bo i sentrumsnære studentboliger, til tross for at det er litt dyrere (Cityside godt eksempel).
Sosialt miljø
En viktig ting å merke seg er at det er stor sannsynlighet for at man vil tilbringe mye tid sammen med andre utvekslingsstudenter.
VÅR 2019 - PRPSYK
15.01.2019 - 15.06.2019Undervisningsformer
Undervisningen var lagt opp mer selvstendig enn i Bergen, med et par timer forelesning i hvert fag, samt seminarer i noen av fagene. Personlig passet dette meg bedre enn undervisningen hjemme, selv om det er noe vanskeligere å bli kjent med folk på forelesning.
Vurdering av emnetilbodet
Det var ganske vanskelig å finne fag som var kompatible med profesjonsstudiet ved Uib, enten fordi de mest relevante fagene var fulle eller gikk på høstsemesteret. Fikk likevel tatt flere spennende fag som ikke finnes hjemme, som rettspsykologi og sport- og treningspsykologi.
Universitetsområdet og byen
Universitetet har en veldig hyggelig campus, med flere spisesteder, barer, grønnsakshage, sykkelutleie og bondens marked på mandager. De fleste fakultetene ligger på campus, noe som gir enn litt annen følelse enn hjemme.
Leeds en stor by i norsk forstand, med en rekke restauranter, nattklubber, parker, shopping etc. Det er ellers veldig lett å komme seg rundt med tog eller buss i Yorkshire, og ellers i England. Afternoon tea i landlige Ilkley, 20 minutter med tog utenfor Leeds, anbefales på det varmeste!
Bustad
Bodde selv privat under oppholdet, etter eget ønske. Men det er nok enklere å finne studentbolig, dersom man foretrekker det!
18/19 - BA sammenliknende politikk
15.08.2018 - 15.06.2019Førebuingar/praktiske tips
Før man drar på utveksling er det en rekke praktiske ting som må ordnes, så man bør være forberedt på at dette tar litt tid. Det er en rekke tidsfrister man må forholde seg til, disse kan være lett å glemme, så det kan være lurt å skrive ned alle tidsfrister og lese alle e-poster fra UIB og vertsuniversitetet nøye. Å velge fag kan være litt stressende, så pass på å få godkjent fagene du velger av UIB. Hvis, det er noe man lurer på ville jeg ikke nølt med å ta kontakt med utvekslingsansvarlig ved fakultetet ditt på UIB. Jeg fikk veldig god oppfølging og mye hjelp. Semesteret i England starter først i Oktober, men jeg ville anbefalt å dra ned 1-2 uker før semesteret starter. De to ukene før semesteret starter arrangeres det en rekke sosiale arrangementer for utvekslingsstudenter og dette er en fin måte å bli kjent med folk og byen før undervisningen starter.
Undervisningsformer
Undervisningsformen varierer fra fag til fag. Men for meg var undervisningsformen svært lik den jeg var vant til fra UIB. Vi hadde 1-2 forelesninger og ett seminar i uken i hvert emne. Jeg var veldig fornøyd med foreleserne mine, men forelesningene varer i 90 minutter uten pause, så de kan av og til oppleves som litt lange, spesielt hvis man har flere forelesninger på rad uten pause. Man får veldig mye ut av seminarene dersom man forbereder seg litt til dem. Før hvert seminar leges tekstene man skal diskutere ut, så man bør ha gått gjennom disse før seminarene. Seminarene er også en god mulighet for å spørre om ting man lurer på fordi man er i mindre grupper og seminarlederne har bedre tid til hver enkelt elev.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet i Leeds er svært bra. Det er veldig mange fag man kan velge mellom. Fordi det er så mange fag man kan velge mellom, kan det være vanskelig å finne ut hvilke fag man skal velge. Det står en beskrivelse av de ulike fagene på hjemmesiden til universitetet, men denne er kun på en side og gir begrenset med informasjon. Dersom man har mulighet til å snakke med folk som går på samme studieprogram som deg og har vært på utveksling før, kan det være nyttig å spørre om hvilke fag de har hatt og om de vil anbefale noen, da dette kan gi litt mer utfyllende informasjon. Pensum til de ulike fagene ligger også ute på hjemmesiden til University of Leeds, så det kan være smart å lese litt gjennom dette og se om man synes det virker interessant før man velger fag. Man opererer også med ett annet poengsystem i England enn man gjør i Norge, man har noe som kalles Credits, hvor tjue credits tilsvarer ti studiepoeng. Dersom man ønsker å unngå å ha veldig mange fag på ett semester, kan det derfor være lurt å velge fag på tjue credits. Det er også en del fag som kun er mulig å ta i enten semester 1 eller semester 2, så viktig å være obs på dette.
Fagleg utbyte og språk
Da jeg var i Leeds brukte jeg frie studiepoeng. Dette betydde at jeg sto fritt til å velge mellom første, andre eller tredjeårsfag. Vanskelighetsgraden og det faglige utbyttet vil derfor avhenge veldig av hvilke fag du velger. Jeg valgte en blanding av andre og tredjeårsfag og var svært fornøyd med det faglige utbyttet, det var veldig flinke forelesere og interessante emner. I Leeds har de en ganske kraftig dialekt som er litt ulik den engelsken man er vant til. Dette kan være litt utfordrende i starten, men man blir fort vant til det. Ellers gikk det fint med språket og man blir veldig mye bedre i engelsk av å bo i ett engelskspråklig land.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er utrolig fint. Campus er veldig stort og det føles nesten som en liten by. Bygningene på campus var veldig majestetiske og skikkelig britiske. Siden campus er så stort, kan det være lett å gå seg vill, men på university of Leeds sin app er det et kart over campus som er veldig nyttig. Inne på campus har du alt du trenger med alt fra matbutikker, barer, cafeer, treningssenter og fotballbane. Det er også mange biblioteker med god plass, så man finner alltid et sted å lese.
Leeds er en veldig fin og sjarmerende by. Byen har litt over 700 tusen innbyggere, men oppleves som betraktelig mindre, med et kompakt og relativt lite sentrum og kan på den måten minne litt om Bergen. Leeds er en studentby og det er alltid noe å gjøre og ulike arrangementer for studenter. I sentrum er det også først og fremst studenter som bor. Det er en rekke hyggelige puber og parker man kan være. Spesielt Roundhay Park er en stor og flott park som det er perfekt å være i på dager med fint vær, mens Headingley er et kjempehyggelig studentområde rett utenfor byen. Av andre ting er det kort til mange andre byer i England og spesielt York ville jeg anbefalt å besøke. Dette er en sjarmerende by som kun ligger 20 minutter Leeds med tog.
Bustad
Jeg bodde på en studentbolig som heter Devonshire Hall og var veldig fornøyd med dette. Dette lå litt utenfor sentrum og det tok ca. 15 minutter å gå til campus. Det bodde omtrent 500 studenter på Devonshire som var plassert i forskjellige hus på området. Jeg delte kjøkken med 4 andre og dette var vanlig. På midten av området var det et stort hus som kun bruktes til sosiale aktiviteter. Devonshire disponerer blant annet en tennisbane, treningsrom, pub og en rekke andre fasiliteter. Siden det ligger litt utenfor sentrum er det også roligere enn studentboligene som ligger i sentrum. Det er veldig mange valgmuligheter når det kommer til studentboliger, så det kan være lurt å lese seg litt opp på de forskjellige boligene før man velger. Det ligger en del rapporter fra de ulike boligene ute, så det kan være lurt å lese gjennom disse. Det er heller ikke gitt at man får førstevalget sitt når man velger studentbolig. De fleste jeg kjente bodde i studentboliger og ikke privat, og mitt inntrykk var at folk som regel var fornøyde med studentboligene de bodde i.
Sosialt miljø
Som sagt kan det være smart å ankomme byen rundt 2 uker før semesteret starter. Disse ukene arrangeres det en rekke sosiale arrangementer. Det sosiale miljøet var veldig bra. Det er overraskende lett å få venner og mitt inntrykk var at de aller fleste var veldig åpne og imøtekommende. Jeg var mest med andre utvekslingselever og dette er veldig vanlig. Alle utvekslingselevene er i samme situasjon og det kan derfor være lettere å bli kjent med. Universitetet har også en rekke sosietets for alle interesser, enten du vil synge i kor eller drive med idrett. Dette vil jeg virkelig anbefale da det er veldig hyggelig og sosialt, det er også en god mulighet til å bli kjent med briter. Det er lett å være litt nervøs i starten, men så lenge man blir med på ting og gjør en innsats er det ikke noe problem å få venner.
2018
Haust 2018 - BAPS-AOP
15.08.2018 - 31.12.2018Førebuingar/praktiske tips
Ettersom semesteret i England starter såpass sent(midten av september) vil det være smart å komme hit så fort kontrakten på leiligheten din starter. Det vil være smart å pakke vindtette klær fordi vinden her borte gjør at det føles like kaldt som hjemme.
Undervisningsformer
Undervisningen vil åpenbart variere ettersom hvilke fag man tar. Jeg opplevde undervisningsformene å være svært like de vi har på UIB. Det va mange vanlige forelesninger komplementert med workshops der man jobbet i grupper og gjerne hadde seminarer også. Undervisningformene var ikke noe problem for meg på University of Leeds.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg syntes emnetilbudet i Leeds var bra. Det vil være lurt å ta seg god tid til å finne ut hvilke fag man ønsker å ta samt sjekke om det er mulig å ta de aktuelle fagene i Semester 1. Enkelte fag er bare for semester 2 og disse kan man da ikke ta. Det var en lang liste av fag så var mye å velge mellom.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbytte var veldig likt som det vi har på UIB. Ettersom det er frie studiepoeng kan man velge om man vil ha første, andre eller tredjeårsfag og dermed vil vanskelighetsgraden være der etter.
Språket var ikke noe problem her i England men det vil være lurt å vite litt om britisk kultur og uttrykksformer.
Universitetsområdet og byen
Campus på Uni of Leeds var jeg strålende fornøyd med. Det var stort og med mange tilbud og societies man kan bli med i. Jeg ble veldig positivt overrasket da jeg kom hit og så hvor stort og flott campus var.
Byen ellers minner meg litt om Bergen ettersom sentrum er så kompakt og man kan gå til det meste. Hvis det er for langt å gå er det veldig greit og billig å ta en Uber tur, som forøvrig var et strålende tilbud. Byen ellers var veldig fint og er mye å finne på etter interesse. Er man interessert i fotball er det ikke lange togturer til både Manchester og Liverpool og man kan også se Leeds i aksjon bare 10 minutter unna med Uber.
Bustad
Der jeg bodde(Cityside) var det svært høy standard og nærme sentrum, alt var nytt og jeg svært fornøyd. Prisen var derfor der etter. Det var veldig mange valgmuligheter når det gjaldt bosted og man er nødt til å gjøre litt research på deres hjemmesider og velge etter egne interesser.
Sosialt miljø
Som nevnt innledningsvis vil det være smart å ankomme byen gjerne 1,5-2 uker før semesteret starter. Det vil da være en drøss av arrangementer for utvekslingsstudenter der man kan treffe masse hyggelige folk. Min erfaring er at de fleste utvekslingstudenter tilbringer mest tid sammen med andre som også er på utveksling og det sosiale miljøet var strålende. Alle er i samme situasjon og er åpen for å treffe andre. Det overrasket meg hvor lett det var å få venner i starten, noe jeg var ganske nervøs for da jeg dro fra Norge. Jeg syntes det sosiale miljøet var veldig, veldig bra. Man kan også melde seg inn i societies på universitetet der man kan treffe andre med samme interesser som en selv.
Vår 2018 - PRPSYK
15.01.2018 - 15.06.2018Førebuingar/praktiske tips
Jeg fant det veldig hjelpsomt å skrive ned frister slik at jeg ikke glemte dem, og ellers holde meg oppdatert på sosiale medier. Jeg opplevde at jeg fikk mer informasjon om hvordan søking av fag fungerte da jeg sendte mail til Leeds sitt internasjonale kontor, enn jeg fikk da jeg spurte om hjelp ved UiB. Så hvis det er noe som er uklart som ikke har noe med Erasmus/UiB og gjøre så anbefaler jeg å sende dem en mail direkte da de var til stor hjelp.
Ellers opplevde jeg alt det praktiske i forkant som ganske greit. Det eneste jeg hadde problemer med var å finne fag som kunne overlappe med de fagene jeg skulle tatt på profesjonsutdanningen hjemme. Ettersom jeg ikke har frie studiepoeng tok det ganske lang tid å sammenligne fagbeskrivelser for å finne alternativer jeg kunne velge. Man bør også være forberedt på at de fagene UiB godkjenner kanskje ikke er "ledige" når man kommer frem. Jeg opplevde å bli satt på venteliste på ulike fag ettersom det var så mange som ønsket dem. Igjen fant jeg det hjelpsomt å spørre administrasjonen i Leeds om de hadde forslag om tilsvarende fag jeg kunne ta - noe de hjalp meg meg. Alt ordner seg stort sett til slutt, så bare send masse mail og spør om alt du lurer på!
Undervisningsformer
Undervisningen minnet ganske mye om den ved UiB i form av typiske forelesninger holdt av professorer med powerpoint. Noe som kan være verdt å merke seg er at Leeds ikke benytter det akademiske kvarter, så timene varer en hel klokketime. Dersom man er litt uheldig kan man få timeplan med fag som går etter hverandre, som f.eks et fag fra 10 til 11, og et annet fra 11 til 12 på to ulike steder på campus. Heldigvis er det slik at professorene tar hensyn til dette, og forelesningene starter nesten aldri presis slik at man skal få tid til å komme seg fra et sted til et annet.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg tror emnetilbudet kan oppleves helt supert dersom man tar frie studiepoeng, men for min del var det en del restriksjoner ettersom fagene måtte tilsvare sosialpsykologi ved UiB. Jeg endte opp med å ta 6 fag der det var litt blandet hvorvidt de var interessante eller ikke. Jeg opplevde at fagene var ganske like fagstoff jeg har gjennomgått i Bergen tidligere, noe som var litt kjedelig. Det kan også være verdt å vite at når man velger fag så står det om vurderingsformen er eksamen eller innlevering. Selv er jeg veldig mye mer glad i innleveringer/essay/hjemmeeksamen enn tradisjonelle skoleeksamener, så dersom jeg skulle valgt om igjen ville jeg forsøkt å sette sammen fag slik at jeg bare hadde innleveringer. Dette kjente jeg en del studenter som gjorde, og mange av dem fikk unnagjort nesten alt før påske slik at de hadde masse tid og lite stress i eksamensperioden. Ellers har alle mine eksamener vært multiple choice og ganske lette. Innleveringene jeg har hatt har vært mye mer spennende, så om man liker å skrive så anbefaler jeg det.
Fagleg utbyte og språk
Jeg skulle gjerne hatt mindre restriksjoner når det kommer til fagvalg, og tror jeg hadde fått et mye bedre faglig utbytte dersom jeg fritt kunne velger emner. Språklig sett har det ikke vært noe problem å følge forelesningene eller lesestoffet, men jeg merket at jeg ikke var vant til å skrive på engelsk da jeg kom. Det har vært veldig givende å føle at min skriftlige akademiske engelsk har blitt bedre.
Universitetsområdet og byen
Universitetet er kjempefint og alt ligger veldig komprimert så det er enkelt å komme seg rundt. Jeg kan likevel anbefale å finne ut hvor forelesninger og eventuelle eksamener holdes før det starter, da det kan gjøre det lettere å navigere seg når man evt har litt dårlig tid. Leeds sentrum er også kjempebra med masse bra utesteder, kafeer og restauranter. Studentområdet Hyde Park har også mye bra kafeer og utesteder. Leeds har også veldig mye bra klubbkonsepter, og dersom man er glad i elektronisk musikk finnes det særlig mange alternativ å velge mellom. Fine kafeer som kan anbefales er Fettle, LS6 og Laynes. Det kan også anbefales å dra på Hyde Park Book Club, der de ofte arrangerer jazzkvelder og kunstutstillinger. Om man er interessert i musikk og ønsker å se lokale (og av og til internasjonale) artister er Brudenell Social Club veldig bra. Her har de også superbillig øl!
Bustad
Jeg bodde på CitySide som er en studentblokk jeg leide hos i regi av universitetet i Leeds. Den ligger midt mellom byen og campus (ca 5-10 minutter i hver sin retning), noe som gjør at man sparer masse penger på offentlig transport! Den er helt nyoppusset og veldig fin, og man får eget bad. Den har også eget treningssenter i kjelleren som har flere tredemøller, apparater og manualer. Dersom man velger å bo i student accomodation får man inkludert treningsmedlemskap på "The edge" (tilsvarende SiB sitt tilbud) på "off peak hours". Det vil si at man kan trene der på bestemte klokkeslett. Før jeg kom til Leeds betalte jeg for å oppgradere medlemskapet slik at jeg kunne trene når jeg ville, men fant fort ut at det ikke egentlig hadde vært nødvendig ettersom jeg hadde tilgang på treningssenteret i min egen blokk. Jeg anbefaler virkelig å søke CitySide ettersom det er superfint og sentralt. Det eneste er at det er litt dyrt, men jeg opplevde at det var verdt det. Det eneste jeg var litt skuffet over var at de jeg endte opp med å bo med var svært lite sosiale og ville helst være for seg selv. Dette er selvsagt ren uflaks, og har ikke så mye med selve bostedet å gjøre.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Leeds er utrolig bra! Jeg kom på vårsemesteret så vi fikk ikke fadderuke, noe jeg var litt bekymret for i forkant. Heldigvis arrangerte universitetet noen arrangement der vi kunne møte andre internasjonale studenter, og jeg fant det hjelpsomt å gå på absolutt alt for å sørge for å møte flest mulig. I forkant av oppholdet mitt meldte jeg meg også inn i Leeds sin facebookside for internasjonale studenter, og skrev litt om meg selv og at jeg var interessert i ulike kulturarrangement. På denne måten hadde jeg noen å kontakte når jeg ankom ettersom jeg fikk litt respons fra studenter som var interessert i det samme som meg. Dersom du drar helt alene og ikke kjenner noen kan jeg anbefale dette, da det kanskje kan gjøre det litt lettere å gå på arrangement når man har noen man kan møte.
Ellers finnes det veldig mange foreninger, og de pleier å holde arrangement der man kan komme å prøve ut deres tilbud uten å måtte melde seg inn. Dette kan være en fin måte å sjekke ut hva man trives med, i tillegg til at man kan få en god følelse på om det sosiale miljøet i foreningen kan passe deg. Det anbefaler jeg å prøve! Ellers syns jeg det var lettest å møte folk ved å passe på å si ja til alle invitasjoner, ha fester og vors og selv ta initiativ til å finne på ting. I starten av oppholdet mitt meldte jeg meg også på en del turer (gjennom foreningen Get Out Get Active) hvor vi tok buss til ulike nasjonalparker eller turområder i nærheten av Leeds. Dette var også veldig sosialt! Dersom du får muligheten til å dra på tur med enten CityLife eller Get Out Get Active vil jeg definitivt anbefale sistnevnte. CityLife er svært overpriset og tar med seg veldig mange folk slik at det blir enormt store grupper, mens Get Out Get Active ofte består av mindre grupper. Det som også er superhyggelig med Get Out Get Active er at gruppen er åpen for både studenter, phd-studenter og andre utenfor - så gruppen er ofte mer sammenblandet ifht alder. Dette kan være et hyggelig avbrekk ettersom de fleste studentene ved Leeds er rundt 19-20 år.
Ellers har Leeds et vanvittig bra uteliv, masse bra mat og spisesteder og mye bra kulturarrangementer dersom man liker konserter etc. Jeg kan virkelig anbefale Leeds!
Haust 2017 og vår 2018 - BAPS-PED
11.09.2017 - 15.06.2018Førebuingar/praktiske tips
I tiden før man reiser på utveksling er det mye man må ordne og mange papirer som må skrives under. Det anbefales å lage en oversikt forløpende slik at man har kontroll på når alt skal leveres og signeres.
Med tanke på hva man bør pakke med seg sier jeg så lite som mulig. I Leeds får man tak i alt, i tillegg til at alt er rimeligere enn i Norge.
Undervisningsformer
Undervisningen ved University of Leeds går for det meste i forelesninger. Studiepoengene i UK er av en annen form enn i Norge, 30 norske studiepoeng tilsvarer 60 ECTS. Så på et semester tar man 60 ECTS. Mange av emnene ved University of Leeds er kun 10 ECTS, noe som betyr at man må ha 6 emner per semester. Det kan bli mye å følge med på, i og med at man må på 6 forelesninger per uke, noen seminarer, og lese ut i fra 6 ulike pensumlister. Men heldigvis var 10 av 11 eksamener jeg hadde på et år MCQs (multiple-choice), noe som gjorde eksamensøvingen noe bedre.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet ved University of Leeds er stort! Reiser du med frie studiepoeng fra Universitetet i Bergen kan du velge alt av emner så lenge de er på nivå 1 og 2. Det anbefales å velge emner som ikke finnes i Norge da dette kan gjøre studiehverdagen mye mer spennende, men samtidig også utfordrende.
Fagleg utbyte og språk
Siden University of Leeds tilbyr såpass mange emner som ikke finnes i Norge kan det faglige utbyttet være stort, spennende og gøy. Man lærer å lese og tilegne seg kunnskap på en ny måte siden all undervisning foregår på engelsk. I begynnelsen kan det virke skummelt og utfordrende men man kommer raskt inn i det.
Universitetsområdet og byen
University of Leeds er et veldig stort universitet og campus, det er nesten som en liten landsby. I starten kan det virke litt overveldende da det egentlig ikke er så mye system på hvor ting ligger i forhold til hverandre. Men man får utdelt kart, og det finnes store kart stående rundt flere steder på campus. I tillegg har Uni of Leeds en egen app med en side for 'maps'. Og hvis det er noe du lurer på når du befinner deg på campus er det bare å spørre en forbipasserende. Briter er veldig åpne og imøtekommende, å starte en samtale med en fremmed i køen på butikken er helt normalt.
Leeds som by er ordentlig, koselig, og forholdsvis ryddig til å være England. Det er en stor by, men sentrum er ganske lite. I sentrum finner du så og si alt du kan tenke deg av butikker, mange kjøpesentere, og veldig vakkert utsmykkede 'arcades'. Arcades er innebygde gater som går vertikalt mellom de største handlegatene. Litt i utkanten av sentrum finnes det også mange vintagebutikker med godt utvalg. Av kjøpesentere er Trinity og Victoria Gate to must sees, da begge er nyoppusset og rommer mange kjente merkevarer.
Ellers anbefales det å ta turen til Hyde Park og Leeds Dock dersom det er fint vær. Headingly, et lite studentstrøk utenfor sentrum er veldig koselig med mange gode kafeer og restauranter. Og Elland Road, Leeds Uniteds fotballstadium, har alltid god stemning, her er det også fare for å møte mange fotballinteresserte nordmenn.
Bustad
Jeg søkte om studentbolig ved University of Leeds. Det fikk jeg, men jeg ble ikke fornøyd og valgte derfor å takke nei til studentboligen. Jeg valgte i stedet å flytte inn i privat studentbolig. Prisen var så og si det samme som ved en av universitetes boliger. Jeg bodde med fem andre britiske studenter, noe som gjorde at jeg lærte mye om den britiske kulturen og levemåten. Jeg var fornøyd med min bosituasjon, men vil du møte andre internasjonale utvekslingsstudenter vil jeg anbefale å flytte inn i en av universitetets studentboliger.
Sosialt miljø
I Leeds kan du være så sosial du vil. Hver uke arrangeres det utallige eventer av ulike organisasjoner og societies. Erasmus arrangerer ofte fester og noen ganger turer. Organisasjonen get out get active arrangerer hver helg gåturer ulike steder rundt i England. Citylife Leeds og Viva trips arrangerer til kjente attraksjoner og byer med guide. Og societies har som oftest møte en gang i uka pluss sosiale eventer ca en gang i måneden.
2017
Høst 2017 - BAPS-PSYK
11.09.2017 - 31.12.2017Førebuingar/praktiske tips
Når man skal på utveksling er det mange dokumenter og tidsfrister som man må forholde seg til, og man får ikke så mye hjelp med å huske alt som skal gjøres. Var på et møte om Erasmus, og der var fokuset på alt som må gjøres i forhold til dem, og ikke så mye om det UiB krever at man må gjøre. Det kan derfor være lett å glemme diverse dokumenter og frister, så det lønner seg å skrive ting ned og få en grundig oversikt. Det var også vanskelig å komme i kontakt med UiB når jeg var i Leeds, så sørg for at du har forstått prosessen når det kommer til fag og eventuelt endringer av fagene man har søkt om.
Når det kommer til universitetet i Leeds har de mange instagram og facebook sider det kan være lurt å følge, og sider for Erasmus studenter i Leeds. Anbefaler at man blir med på den internasjonale uka, der det er mange arrangementer og muligheter for å bli kjent med andre utvekslingsstudenter.
Undervisningsformer
Universitetet har andre undervisningsformer enn det UiB har. I tillegg til vanlige forelesninger og seminarer, har de også klasseromsundervisning - da er det vanlig at det er obligatorisk oppmøte. I to av fagene jeg hadde forholdt de seg ikke til noen litteraturliste (baserte seg kun på PowerPoint slides), og i et annet fag brukte de litteraturlisten kun til hjelp for å skrive essay. Når det kommer til skoleeksamen varer de ofte kort, i 1 eller 2 timer. I de to nivå 2 fagene jeg hadde var den totale karakteren basert på to ulike vurderinger som ble vektlagt ulikt. I det ene faget var det 50:50 (essay og skoleeksamen) og i det andre 30:70 (multiple choice og essay). I begge nivå 1 fagene hadde jeg kun 1 vurdering som telte 100% og det var multiple choice.
Vurdering av emnetilbodet
Hovedgrunnen til at jeg valgte universitetet i Leeds var pga. utvalget av emner. Siden jeg hadde 30 frie studiepoeng hadde jeg mange muligheter til å velge fag som ikke UiB tilbyr. Selv om du er utvekslingsstudent har du lov til å ta utrolig mange ulike fag spredt på alle fakultetene de har. Jeg søkte på 7 fag før jeg dro, og ble tilbudt 4 av dem. Jeg slapp derfor å endre på noen ting.
Fagleg utbyte og språk
Siden jeg bevisst valgte fag jeg ikke kunne ta i Bergen fikk jeg et stort faglig utbytte. Opplevde ikke at språket på forelesningene var vanskelig, og i de to fagene med klasseromsundervisning følte jeg at de tok hensyn til utvekslingsstudenter. Når det kommer til språkkunnskaper synes jeg at det er engelsk-talen som har utviklet seg mest. Siden jeg også bodde med andre utvekslingsstudenter snakket jeg masse engelsk "hjemme" i leiligheten også, noe som gjør at man blir mer komfortabel med å snakke et annet språk. Har også lært en del faglige uttrykk jeg kanskje ikke ville lært ellers.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er veldig stort, men alle bygningene ligger innenfor et greit område, så det blir som en liten universitetsby. Universitetet har også et stort bygg kalt "Leeds University Union" der de tilbyr ulike arrangementer. Kantina ligger også i dette bygget og de har masse forskjellig mat, både varmretter og kalde, til en rimelig pris.
Leeds er en fantastisk by i akkurat passe størrelse. Det jeg likte best med byen er at sentrum er veldig kompakt, så det blir aldri lange gåavstander. Byen byr på gode shoppingmuligheter, gode restauranter og puber, og trivelige smågater. I tillegg er det gode tog- og bussforbindelser til mange byer i nærheten, så det er perfekt hvis man ønsker å reise rundt i England.
Bustad
Jeg valgte å takke ja til "student accommodation" fra universitetet, og er veldig fornøyd med det. Jeg bodde på CitySide, som stod ferdig bygd i januar 2017, så alt var så å si nytt. Jeg søkte på et rom så jeg hadde eget bad, og delte kun kjøkken og stue med andre. Blokkene ligger 5 minutter fra universitetsområdet, og 10-15 minutter fra sentrum, så beliggenheten var veldig sentral. Ulempen med like "student accommodation" er at det kun er førsteårsstudenter (18-19 åringer) og utvekslingsstudenter som kan bo der, så det kan være litt bråk utenfor blokkene. Hvis noen arrangerer vors så må det være stille til 23:00, så det har ikke vært noe problem. Snakket med andre utvekslingsstudenter, og de sleit med det samme, så tror ikke man kan slippe unna støy hvis man takker ja til å bo i leiligheter i regi av universitetet i Leeds pga. førsteårsstudentene.
Sosialt miljø
Universitetet i Leeds er veldig flinke til å ha mange arrangementer, så det er veldig enkelt å bli kjent med andre. De hadde både en egen internasjonal uke (kun for utvekslingsstudenter) og uken etter var det "freshers´week". I tillegg hadde CitySide flere arrangementer gjennom semesteret, så man kunne bli kjent med andre studenter som bodde på samme sted. Universitetet tilbyr også mange ulike foreninger og organisasjoner, så det er veldig enkelt å komme inn i et miljø.
Høst 2017 - BA arbeids- og organisasjonspsykologi
15.09.2017 - 31.12.2017Førebuingar/praktiske tips
Det er mange ulike skjemaer og søknader som skal fylles inn, og da er det viktig å starte tidlig. Lag deg en oversikt over hva du skal gjøre, hvilke dokumenter du trenger og de ulike frister for innlevering av disse dokumentene. Jeg opplevde til tider at det kunne det være vanskelig å få kontakt med de på UiB, så jeg sendte mail til Universitetet i Leeds. Administrasjonen i Leeds er veldig behjelpelig og svarer raskt på spørsmål angående søkeprosessen og fagene de tilbyr.
Undervisningsformer
De varierer litt med undervisningsformen. De har både forelesninger, seminarer og en slags klasseromsundervisning. Jeg likte godt å først ha forelesning og deretter seminar, der man gjorde oppgaver i faget og fikk spurt læreren om hjelp. Klasseromsundervisning var også en fin måte, da det ble litt mer personlig og litt færre mennesker enn i en forelesning.
Vurdering av emnetilbodet
De hadde veldig mange forskjellige emner å velge i. Når man er erasmusstudent skal minst 50% av fagene være fra det psykologiske fakultetet, men kan fritt velge de siste fagene fra alle de andre fakultetene. Jeg valgte seks (relativt små) fag, som tilsvarte 30 studiepoeng. To av fagene hadde gruppeoppgave og essay som vurderingsform, mens fire av fagene hadde skoleeksamen. I ettertid kunne jeg ønske jeg valgte flere fag som hadde gruppeoppgave/essays som vurderingsform da man selv kunne velge å bli ferdig med fagene før jul.
På universitetet i Leeds holdes alle eksamenen i januar. Jeg vil anbefale å ta kontakt med veileder og høre om muligheten for å ta disse eksamenene i Bergen, så man slipper å dra tilbake til Leeds etter nyttår, samt gå glipp av undervisningen i det nye semesteret.
Fagleg utbyte og språk
Alt går på engelsk. Både bøkene, forelesningene og det sosiale. De aller fleste foreleserne snakket høyt og tydelig, noe som gjorde det lett å følge med. Jeg begynte å skrive notater på norsk, da jeg trodde jeg kom til å huske pensum bedre, men skjønte fort at det var enklere å skrive på engelsk. Etter hvert begynner man nesten å tenke på engelsk. Selv om man kanskje er usikker på språket i starten, er det bedre å bare kaste seg ut i det og snakke med folk. Man trenger ikke være redd for å si et par småfeil. Dette vil føre til et mye større språklig utbytte.
Universitetsområdet og byen
Leeds er en veldig fin by. Det er Englands tredje største by og byr på mye forskjellig. Leeds kan på noen måter minne om Bergen. Selv om byen er stor, er sentrum veldig kompakt og det er gåavstand til det meste. Det er mange gamle, fine bygninger som setter et koselig preg på byen, i tillegg finnes de helt nye og moderne bygningene og kjøpesentrene. Det kryr av restauranter, barer og utesteder hvor man kan spise et godt måltid, eller ha det gøy i helgene. Det er i tillegg veldig bra shoppingmuligheter, dersom det skulle være av interesse.
Campus, som ligger i utkanten av sentrum er et stort område der alt av fakulteter, forelesningssaler, biblioteker og kafeer er samlet. Det er veldig fint at alt ligger så nærme hverandre da det kan hende man har forelesninger i ulike bygg i løpet av dagen. Det finnes et hovedbygg midt på campus der man kan kjøpe lunsj, middag eller bare slappe av i pausene. Det er også ulike barer/utesteder på dette bygger der det arrangeres fester for studentene.
Bustad
Man har mulighet til å søke sted å bo gjennom universitetets hjemmesider. Det er relativt dyrt å bo i studentblokker og standarden varierer veldig. Jeg var heldig og fikk den "blokken" jeg ønsket/søkte. Jeg bodde på CitySide, en helt ny blokk, som lå midt mellom sentrum og campus. Perfekt plassering, da det kun tok rundt 10 minutter å gå til de ulike stedene. Jeg bodde i en leilighet med fire andre utvekslingsstudenter der vi hadde hvert vårt rom med eget bad, og delte stue og kjøkken. Denne løsningen passet veldig fint, da det var deilig å slippe å dele bad med ukjente.
Det er jo en studentblokk for rundt 400 personer der de aller fleste er førsteklassinger og utvekslingsstudenter. Dette førte til at det ble en del festing i blokken, samt bråk utenfor på kveldene. Det opplevdes ikke som et veldig stort problem, og det fantes også vakter som jobbet på bygget 24/7 som man kunne kontakte dersom det ble for mye bråk.
Sosialt miljø
Det er et godt sosialt miljø på universitetet. Study abroad office arrangerer ulike samlinger der man kan møte andre utvekslingsstudenter. Alle er i samme situasjon, og ønsker å bli kjent med nye. Man blir godt kjent med de man bor med og naturligvis bruker man mye tid sammen med dem. I tillegg kan man melde seg inn i ulike studentorganisasjoner og idrettslag hvor man kan utvide vennekretsen sin.
2015
Vår 2015 - BA samfunnsøkonomi
01.01.2015 - 30.06.2015Førebuingar/praktiske tips
Det første jeg ville anbefalt enhver å gjøre dersom man ønsker å dra på utveksling er å sette seg ordentlig inn i utvekslings-prosessen. Det er mye å holde styr på, mye papirer å fylle ut og mange steg å ta før alt er på plass. I tillegg opplevde jeg at det var begrenset med hjelp å få av UiB og Erasmus koordinator. Det anbefales å dra på alle Erasmus møter (evt møter for andre avtaler) som blir satt opp og skrive ned datoer og dokumenter som må med. Dette er noe man i all hovedsak ordner på egenhånd, der jeg begynte prosessen med å tro at UiB kom til å veilede de studentene som etterspurte det. Da jeg først kom til Leeds var opplegget veldig godt informert om med brosjyrer og mail osv. Det kan anbefales å melde seg inn i grupper på Facebook (Leeds University Union, Erasmus students Leeds 2015..mm), der fant jeg ut veldig mye både av andre studenter og av skolen! Jeg anbefaler å dra på forskjellige arrangementer første uken, der jeg blant annet dro på noe som het "Global Cafe". Der ble jeg kjent med folk som siden ble gode venner!
Undervisningsformer
Undervisningsformene i England er noe annerledes enn jeg var vant til på UiB. Det er blant annet mye tettere oppfølgning av elevene og forventning om deltakelse. Hver uke har man som regel én forelesning i et emne, etterfulgt av et seminar (tutorial) til forelesningen. Det er forventet at man har lest de artiklene og kapitlene som er presentert på portalen der alt faglig skjer (akkurat som miside). På seminarene er det forventet at man deltar og i noen av seminarene jeg hadde kunne seminarleder spørre deg direkte og forvente at man svarte. I starten synes jeg dette var litt skummelt og ubehagelig, men etter hvert ble det til en slags motivasjon for å vise seg frem og forklare det man har fortsått, noe som hjalp veldig på eksamen. De fagene jeg valgte hadde semesteret delt opp i en mid-term essay som telte 50% og en avsluttende eksamen som også teller 50%. Dette var annerledes fra hvordan jeg vanligvis blir evaluert på UiB.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg synes emnetilbudet i Leeds var overveldende bra! Det var utrolig mange fag å velge mellom. Ettersom jeg hadde frie studiepoeng valgte jeg noen av de mer dybde fagene. Professorene og seminarledere var utrolig flinke. Det var ganske stor prosess å velge fag før jeg kom til Leeds ettersom det var mye som var fullt og noen fag jeg ikke kunne ta fordi de kun var semester 1. Da jeg kom til Leeds ordnet det seg ved at jeg endret noen av fagene jeg hadde fått med noen fag som hadde blitt ledige.
Fagleg utbyte og språk
I Leeds har jeg hatt mye faglig utbytte. Dette er spesielt med tanke på engelsk-kunnskapene mine og at jeg har blitt mer flytende i engelsk-talen. Det var utrolig lærerrikt å bo med internasjonale studenter, samt å ha alle fagene på engelsk. Ved å måtte snakke engelsk hele dagen, hver dag ble man fort veldig flytende og det kom naturlig. Når det kommer til det akademiske språket og fagtermer tok det litt lenger tid å komme inn i det hele og bli komfortabel. Noe som hjalp veldig i mine fag var at alle forelesningene ble lagt ut på hjemmesiden (filmet og power point), som gjorde at man kunne gå tilbake til forelesningene og styre farten selv dersom det er noen ord eller uttrykk man ikke skjønner. Jeg brukte ordbok veldig ofte, noe jeg fikk mye utbytte av.
Universitetsområdet og byen
Campus til Leeds University er helt fantastisk. Det er utrolig mange fasiliteter til alt mulig, og det er et helt bygg for student aktiviteter, Leeds University Union. Her skjer alt fra cafeer, restauranter, barer, utested, butikker, frisører osv. Det er et utrolig kult bygg og et veldig godt møtested. Jeg synes Leeds som by var veldig interessant og kulturrik. Mange små "skatter" som man finner og forelsker seg litt i. Det merkes at det er en studentby og det likte jeg godt. I tillegg ligger byen veldig strategisk til med tanke på reise. Veldig gode forbindelser med tog og buss og tar veldig kort tid. Dette gjorde det veldig gøy og enkelt å reise rundt på helgeturer og dagsturer.
Bustad
Jeg valgte å bo i "student acommodation", noe jeg er veldig glad for. Jeg valgte James Baillie Park som er 15 minutter gange fra universitetet og nærme et tettsted som heter Headingly der det er mange butikker, cafeer og lignende. Jeg valgte også non-catered ettersom jeg liker å lage min egen mat. Jeg traff mange som hadde valgt "catered" som ikke var særlig fornøyd, det var rare tider på matservering og i helgene var det kun ett måltid om dagen. For meg som var på budsjett synes jeg det var mest rimelig å betale og planlegge mathandel selv. Da jeg søkte om rom valgte jeg en-suite, der man får eget bad. Dette anbefales! Folk jeg ble kjent med som ikke hadde eget bad angret litt på det. Rommet jeg ble tildelt var av lavere standard enn jeg hadde forventet, men det viste seg fort at standarden generelt sett var på det nivået. I leiligheten jeg bodde i ble jeg plassert med kun internasjonale studenter som i løpet av semesteret ble noen av mine nærmeste venner. Vi delte kjøkken, som hadde et ganske stort sitteområde i tillegg, akkurat som en stue. Dette ble et veldig sosial og greit område å ha! Det er ikke å legge sjul på at James Bailie er et av studentboligene der det er flest britiske freshers (førsteårs-kull) og en del festing i leilighetene omkring, samt at de fleste er mellom 17-19 år, men ettersom jeg kun ble plassert med internasjonale studenter på min egen alder (22 år) så var det ikke noe problem. Dersom det var mye bråk i eksamensperioden hadde man mulighet til å ringe et nummer som var til "bo-sentralen" og dersom man klaget kom de og ordnet opp i problemet veldig raskt.
Sosialt miljø
Jeg synes det sosiale miljøet var veldig bra. Dette kan ha noe med at jeg tilfeldigvis med plassert i bolig med kun internasjonale studenter. Ettersom alle hadde samme instilling og ønske om å bli kjent med folk var det utrolig vellykket. Det er også mulighet for å melde seg inn i alle slags organisasjoner og alle typer sport osv på skolen.
2014
Vår 2014 - Prof.studiet i psykologi
17.01.2014 - 17.06.2014Førebuingar/praktiske tips
Ha mange valgmuligheter når det gjelder fag. Universitetet lar deg ikke gå på flere fag hvor undervisningen går samtidig, og ikke alle timeplanene er tilgjengelige før semesterstart. Om du har spesifikke fag du må for dekket for å følge studieløpet ditt er det viktig å ha flere ulike fagkombinasjoner. De første tre ukene i semesteret kan du legge til og droppe fag.
Undervisningsformer
Undervisning foregår i mange forskjellige former, både tradisjonelle forelesninger, seminarer, mindre forelesninger/klasseromssettinger, og noen fag går rent online.
Vurdering av emnetilbodet
Veldig mange spennende fag og engasjerende forelesere. Men vær obs på ditt eget nivå, og stå litt på for å få ta fag som utfordrer deg. Å ta fag som går gjenom ting du allerede kan virker kanskje avslappende og deilig, men blir fort kjedelig. Mer avanserte fag (master-nivå) har også færre deltakere, mer gruppearbeid, og det er lettere å bli kjent med folk. Her kan du også skape nettverk på de fagfeltene du er interessert i for fremtidig karriere.
Om du maser litt og har gode begrunnelser får du ofte ta mer avanserte fag selv om du ikke teknisk sett har en bachelor. Dokumenter hvor mange studiepoeng du har.
Fagleg utbyte og språk
Alt foregår på engelsk, og du får raskt et godt grep på språket om ikke du har det fra før. Det hjelper å sosialisere en del med mennesker på samme fagfelt som deg selv, for å lære deg fagtermer. Faglig utbytte varierer litt etter hvilke nivå du velger å ta fag på, og hva du kan fra før.
Universitetsområdet og byen
Nydelig gammel by, og utrolig fint campus. Veldig Hogwarts. En del mer moderne bygg innimellom. Mange gode utesteder, og fine brune puber. Browns bar and resturant har verdens beste tradisjonelle engelske mat, og Reds bar and grill har the Doughnut Burger. Episke shoppingmuligheter. Sjekk ut TKMAXX for kvalitetsklær, sko, elektronikk, kjøkkenutstyr og småmøbler til en ekstremt billig penge.
Bustad
Vurder nøye hvor du vil bo. Å bo nært universitetet i universitetsboliger er praktisk, men det er veldig mye festing, både i blokkene/husene, og inne i selve leiligheten din. Om det ikke interesserer deg burde du vurdere å bo sammen med eldre studenter, eller finne bolig på egen hånd.
Det er folk overalt, hele tiden. Du skjønner ikke helt hvor tett befolket England er før du bor der. Nesten uansett hvor du bor er det en del bråk, men i noen områder er det litt stillere. Bli vant til vegg-til-vegg tepper. Om du bor i universitetsbolig trenger du ikke kjøpe kjøkkenutstyrspakken, alle lar tingene sine ligge igjen når de drar, og du vil ha nok gafler for et helt liv. Overmadrass og ordentlig dyne er en mulig investering, de som følger med rommet og i sengepakken er helt forferdelige.
Sosialt miljø
Det varierer litt etter hvem du tilbringer tid med. Societies er kjempefine for å bli kjent med folk som ikke er utvekslingsstudenter. Gå på flere "taster sessions" for å møte folk med interesser lik dine. Det er en snarvei til å få lokale venner. Det er også mange arrangementer spesielt for utvekslingstudenter hvor du møter mennesker fra hele verden. Det er mange utvekslingstudenter og førsteårs-bachelorstudenter som betrakter hele semesteret som en eneste lang fadderuke, så gjør deg klar for en del festing. Alternativt kan du ta mer avanserte fag for å møte eldre studenter. Engelskmenn begynner som oftest rett på universitetet etter videregående, så du merker gjerne også at de fleste er yngre enn deg.
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.leeds.ac.uk/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb7331
- FagnavnPsykologi