Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Menneskerettighetenes krav til rettergangen i sivile saker

Ola Johan Settem disputerer tirsdag 28. april 2015 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “The balance between procedural safeguards and efficiency - An analysis of the application of the "fair hearing" norm in ECHR Article 6(1) to civil proceedings”.

Hovedinnhold

Avhandlingens tema er retten til en rettferdig rettergang ("fair hearing") i sivile rettssaker i følge Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) artikkel 6. Problemstillingen for avhandlingen er hva som skal til for at gjennomføringen av en sivil rettssak skal være i tråd med normen om en rettferdig rettergang. Avhandlingen fokuserer på den balansegangen mellom rettssikkerhet og hurtig saksbehandling som EMK artikkel 6 nødvendiggjør.

Drøftelsene og konklusjonene i avhandlingen bygger på et omfattende domsmateriale fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg. Rundt 1500 EMD-avgjørelser er analysert og inngår i kildegrunnlaget for avhandlingen.

Et hovedfunn i avhandlingen er at det følger av EMDs praksis at de nøyaktige implikasjonene av rettferdig rettergang-normen vil variere veldig i lys av hvilke konkrete omstendigheter som foreligger. Visse minimumskrav må imidlertid alltid være innfridd, og da først og fremst at hver part får en effektiv og reell mulighet til å bli hørt med hensyn til alle sider ved saken.

Videre er det et hovedpoeng i avhandlingen at deler av EMDs praksis om "rettferdig rettergang"-normen kan kritiseres som inkonsekvent. Avhandlingen kommer med flere konkrete forslag til hvordan EMDs praksis om enkeltspørsmål kan bli mer konsekvent og bedre i samsvar med visse grunnleggende prinsipper for tolkningen av EMD.

Underveis i avhandlingen drøfter forfatteren en rekke praktiske prosessuelle problemstillinger i lys av de grunnleggende prinsipper som kan utledes fra rettferdig rettergang-normen. Eksempler på slike problemstillinger er:

 - Når må det avholdes muntlige forhandlinger i forbindelse med sivile rettssaker?

- Hvor omfattende bevisførsel kan partene kreve å få gjennomføre?

- Når har parter i sivile rettstvister krav på fri rettshjelp fra det offentlige?

 

Personalia:

Ola Johan Settem er født 10. april 1981. Han bor nå i Finnøy kommune i Rogaland. Han vokste opp i Surnadal, Møre og Romsdal. Han var ferdig utdannet jurist i 2008. Han arbeidet som dommerfullmektig ved Bergen tingrett 2008-2010, og arbeidet med sin Ph.d.-avhandling fra høsten 2010 til høsten 2014. Han var fylkestingsrepresentant i Hordaland 2007-2011 (KrF). Han har siden høsten 2014 arbeidet som senioradvokat i Kluge advokatfirma i Stavanger.