Hjem
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Brev til alle ansatte

Statusoppdatering i juni om den økonomiske situasjonen ved fakultetet

Dette brevet har blitt sendt ut til ansatte ved SV-fakultetet. Fakultetsledelsen ønsker å være helt åpne om den økonomiske situasjonen, og brevet ligger derfor også på nettsiden.

Bildet viser forsiden av Lauritz Meltzers hus, hovedbygget på SV-fakultetet.
Foto/ill.:
Amanda Schei

Hovedinnhold

Kjære kolleger, 

Jeg sender dere her en kort oppdatering om arbeidet med å komme oss ut av dagens økonomiske situasjon. På et ekstraordinært møte i fakultetsstyret tirsdag denne uken ble det vedtatt å sette ned en tiltaksgruppe, som skal se på mulige innsparinger vi kan gjøre på kort sikt – det vil si i år og neste år.  

Innsparinger vi kan gjøre umiddelbart er veldig viktige. Klarer vi å kutte nok kostnader nå, reduserer vi et underskudd som vi ellers må ta med oss over tid. Tiltaksgruppen skal bestå av instituttlederne, fakultetsdirektøren og en studentrepresentant. Synnøve Bendixsen, instituttleder for Institutt for sosialantropologi skal lede gruppens arbeid. 

Tiltaksgruppen har fått følgende mandat: 

  • Vurdere driftsbudsjettene på fakultetet og institutter og komme med forslag til tiltak som kan sløyfes, dempes eller utsettes. 
  • Komme med forslag til hvordan løse undervisningsforpliktelser ved instituttene der det er avganger i faste stillinger, uten nyansettelser, eller der det er planlagte nyansettelser som eventuelt ikke kan gjennomføres, i 2024 og 2025. 
  • Gi en oversikt over omfanget av støtteordninger til drift av etablerte sentre og nettverk samt deres bidrag til fakultetets økonomi og virksomhet. Dette inkluderer bidrag til ekstern finansiering, undervisning og forskerutdanning. 
  • Se på hvordan eksternfinansierte kilder kan bidra til fakultets- og instituttøkonomien. 

Dette er et omfattende mandat, og arbeidet starter umiddelbart. Forslag fra gruppen kommer jevnlig til å bli lagt fram for oss i fakultetsledelsen, og vi vil løpende vurdere foreslåtte tiltak og iverksette dem så raskt som mulig.  

Samtidig jobber også vi med tiltak både av kortsiktig og mer langsiktig karakter. Vi er klar over utfordringene med at ansatte ved noen institutter kommer til å slutte, og konsekvensene dette kan få for undervisning. Sammen med instituttene skal vi se på muligheter for å hjelpe de instituttene som er hardest rammet av slike avganger. Vi kommer til å se nærmere på hvordan vi bruker arealer i dag, og se om det er mulig å kutte disse kostnadene. Vi ser også på våre administrative tjenester, og gjør løpende vurderinger av om vi kan bruke ressursene her enda bedre. 

Med vennlig hilsen 
Jan Erik Askildsen 
Dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet