Veilederutdanning for lærere
Veilederutdanningen retter seg mot deg som er lærer eller skoleleder og ønsker å utvikle deg som veileder. Fra studieåret 2025-2026 skal du søke plass direkte til UiB. Vi åpner for søknader tidlig i januar.
Hovedinnhold
Veilederutdanning for lærere er en samlingsbasert videreutdanning på masternivå for deg som er lærer eller skoleleder og ønsker mer kompetanse om veiledning. Studiet gir 30 studiepoeng og kvalifiserer for veiledning individuelt og i grupper, i tråd med kvalifikasjonskrav for veiledning i skolen.
Tidligere har du kunnet søke på dette studiet via Utdanningsdirektoratets Kompetanse for kvalitet-ordning. Denne ordningen er nå under omlegging og du må nå søke plass på studiet direkte til oss på UiB.
Les mer om opptakskrav, søknadsfrister og hvordan du søker studiefinansiering lenger nede på denne siden.
Hvordan er studiet bygd opp?
Studiet består av to emner á 15 studiepoeng. Du tar et fellesemne i høstsemesteret og kan velge mellom to ulike påbygningsemner i vårsemesteret:
- PED670 Veiledning innenfor lærerprofesjonen (fellesemne høst)
- PED671 Veiledning av lærerstudenter og nyutdannede lærere (valgemne vår)
- PED672 Kollegaveiledning, skoleutvikling og profesjonsutvikling (valgemne vår)
Alle tre emnene har en tydelig praktisk forankring med utgangspunkt i deltakernes egen praksis som veileder. Les mer om innholdet i hvert av emnene under.
Du må ta 15+15 studiepoeng for å kvalifisere for veiledningsoppgaver i skolen. Dersom du har 15 studiepoeng innen veiledning fra tidligere vil det være mulig å få innpasset disse slik at du kun tar en av de valgfrie påbygningsmodulene i vårsemesteret.
Undervisningen er samlingsbasert, med tre samlinger ved UiB per semester. De to første samlingene i semesteret går over to dager. Den tredje samlingen er en dagssamling. I tillegg er det nettundervisning via UiBs læringsplattform Mitt UiB.
Datoer og klokkeslett for samlinger 2025-2026 blir fastsatt tidlig i 2025 og du vil da finne oversikten her.
Fellesemne: PED670 Veiledning innenfor lærerprofesjonen
Fellesemnet i høstsemesteret skal gi fordypning i sentrale aspekt ved veiledning, og kvalifiserer for veiledning individuelt og i grupper av lærerstudenter, nyutdannede lærere og kolleger. Formålet er å utvikle teoretisk og praktisk innsikt i ulike tilnærminger til veiledning, samt utvikle forståelse for hvordan veiledning kan være et redskap for læring og utvikling. Du lærer blant annet:
- om profesjonsutøverens kvalifisering, utvikling og læring
- om veilederens rolle, oppgaver og ansvar
- å kommunisere og gjøre etiske vurderinger i veiledning
- å planlegge, begrunne, gjennomføre og kritisk vurdere kvaliteter ved veiledningsprosesser
- om verktøy i praktisk veiledning
Valgemne 1: PED 671 Veiledning av lærerstudenter og nyutdannede lærere
Emnet gir fordypning i veiledning av lærerstudenter i praksis og av nye lærere i skolen. Praksis i lærerutdanning skal være veiledet, og dette emnet gir teoretisk og praktisk innsikt i veiledningskvalitet i møte med lærerstudenter. Dette emnet skal også styrke deltakernes bevissthet om læreres overgang fra utdanning til yrke. I dag skal alle nyutdannede få tilbud om veiledning de to første årene i yrket, og vi går gjennom hva som er særegent i veiledning av nyutdannede lærere. Du lærer blant annet:
- om veiledning som redskap for utvikling og læring i lærerutdanning og i overgang til læreryrket
- om veiledningens tradisjon og egenart
- teoretisk og praktisk problemløsning innenfor veiledningsfeltet
- å gjøre et selvstendig avgrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt knyttet til veiledningsprosesser for lærerstudenter eller nye lærere
Valgemne 2: PED672 Kollegaveiledning, skoleutvikling og profesjonsutvikling
Dette valgemnet gir fordypning i kollegaveiledning som foregår individuelt og i grupper. Læreplanverket gir føringer om at skolen skal være et profesjonsfaglig fellesskap som videreutvikler praksis. Formålet er å utvikle teoretisk og praktisk innsikt i hvordan veiledning kan være et virkemiddel for skolens og lærerprofesjonens utviklingsprosesser. Du lærer blant annet:
- om kollegaveiledning individuelt og i grupper
- om skolen som lærende organisasjon
- om veiledningens tradisjon og egenart
- teoretisk og praktisk problemløsning innenfor veiledningsfeltet
- å gjøre et selvstendig avgrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt knyttet til veiledningsprosesser i profesjonsfellesskapet
Opptakskrav
Veilederutdanningen er på masternivå og vi krever at du har godkjent lærerutdanning på minimum bachelornivå (allmennlærer/grunnskolelærer, adjunkt/lektor med PPU, eller tilsvarende). Du må legge ved vitnemål/karakterutskrifter som viser at du har dette.
Du må i tillegg dokumentere at du har minimum tre års arbeidserfaring som lærer. Du må legge ved tjenesteattest/skriftlig bekreftelse fra tidligere- eller nåværende arbeidsgiver som kort beskriver din ansettelse og ansiennitet som lærer.
Merk: Fra UiBs side er det ikke et krav at du er ansatt i skolen akkurat nå. Det betyr at vi vil kunne ta opp søkere som har lærerutdanning og minimum tre års erfaring som lærer, men som for tiden jobber utenfor skolen.
Dersom du ønsker å søke stipend/vikarmidler hos Utdanningsdirektoratet vil det imidlertid være et krav at du er ansatt i skolen. Les mer i avsnittet om stipend/vikarmidler under.
Hva koster studiet?
Det er ingen studieavgift på Veilederutdanning for lærere.
Alle som skal studere hos oss må i imidlertid betale en lovpålagt, personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Semesteravgiften går til Sammen – Studentsamskipnaden på Vestlandet og skal dekke felles velferdsgoder og –tjenester for alle studenter.
Du vil få nærmere informasjon om hvordan og når semesteravgiften skal betales når du har fått studieplass.
Søke stipend eller vikarmidler hos Utdanningsdirektoratet
Dersom du er ansatt i skolen kan du søke om stipend eller vikarmidler hos Utdanningsdirektoratet.
Les kriteriene for hvem som kan søke på Utdanningsdirektoratets nettsider.
- Utdanningsdirektoratet åpner for søknader om støtte 1. februar.
- Siste frist for å søke stipend/vikarmidler er 1. mars 2025.
- Utdanningsdirektoratet prioriterer og sender ut svar i midten av april.
Du kan søke på studiet hos oss allerede fra januar og sikre deg plass, mens du venter på eventuelt svar om studiestøtte fra Utdanningsdirektoratet.
Du risikerer ingenting og er ikke bundet til noe, før du vet om du har fått innvilget støtte til å kunne gjennomføre studiet hos oss. Du kan fritt trekke deg fra studieplassen frem til 14 dager før studiestart i august, dersom du ombestemmer deg, får nei på søknaden om studiestøtte eller får innvilget støtte til å ta et annet studietilbud.