Fransk 1, 8. - 13. trinn
Fransk 1 er en nettbasert videreutdanning for deg som er lærer og ønsker undervisningskompetanse i fransk på 8. - 13. trinn. Vi har nå avsluttet opptaket for studieåret 2024-2025.
Hovedinnhold
Fransk 1 er et nettbasert videreutdanningstilbud for deg som ønsker undervisningskompetanse i fransk på ungdomstrinnet. Du kan også ta Fransk 1 som de første 30 av totalt 60 studiepoeng, dersom du ønsker å kvalifisere deg for undervisning i videregående skole.
Fransk 1 inngår i den nasjonale videreutdanningsordningen Kompetanse for kvalitet og hovedopptaket går via skoleeier og Utdanningsdirektoratet.
Lokalt suppleringsopptak
Etter at hovedopptaket via Utdanningsdirektoratet er gjort vil vi kunne ta opp nye søkere direkte til oss i lokalt suppleringsopptak. Vi tar opp nye søkere så lenge vi har ledige plasser, etter førstemann til møllen prinsippet.
Både hovedopptak og suppleringsopptak er nå avsluttet for studieåret 2024-2025.
Opptakskrav
For å få opptak til Fransk 1, 8.-13. trinn i hovedopptaket gjennom Utdanningsdirektoratet må du dokumentere at du fyller følgende opptakskrav:
- Godkjent lærerutdanning
- Har tilstrekkelige forkunnskaper i fransk (se under)
- Er ansatt i skolen
Når du søker på ledige plasser i lokalt suppleringsopptak må du fortsatt dokumentere at du har godkjent lærerutdanning og har tilstrekkelige forkunnskaper i fransk. Men det er ikke et krav at du jobber i skolen akkurat nå og du trenger derfor ikke sende ved dokumentasjon på dette.
Det er ingen studieavgift på Fransk 1. Merk at du som søker plass via suppleringsopptaket ikke kan delta i stipend/vikarordning via Utdanningsdirektoratet.
Les mer om stipend/vikarordningen
Krav til franskkunnskaper
Både for hovedopptak via Utdanningsdirektoratet og i lokalt suppleringsopptak krever vi at du har grunnleggende franskkunnskaper fra før som ligger på nivå A2 i felles europeisk rammeverk for språk. Dette tilsvarer fransk 2/vg2-nivå fra videregående skole eller det som tidligere het B-språk.
Krav til dokumentasjon: Vitnemål/karakterutskrift fra videregående skole, eller bestått språktest
Du kan også sjekke hvordan du ligger an ved å ta fransk språktest.
Eventuelle spørsmål om forkunnskapsnivå kan rettes til Institutt for fremmedspråk.
Innhold i studiet
God franskundervisning krever faglig trygge og reflekterte lærere, som kan bruke forskningsbasert kunnskap til å utforske og utvikle egen praksis.
Fransk 1 tar utgangspunkt i den læreplanen for fremmedspråk og tar opp sentrale språklige-, kulturelle, litterære- og språkdidaktiske problemstillinger. Gjennom hele Fransk 1 skal vi se på hvordan vi kan dekke kompetansemål, kjerneelementer og tverrfaglige tema i fagfornyelsen for fremmedspråk. Du skal få et bevisst forhold til både din egen og elevenes språklæring, samt i likheter og forskjeller mellom fransk og norsk.
Studiet skal gi deg økt muntlig og digital kompetanse, som du kan utvikle videre i samhandling med andre kolleger på skolen og i klasserommet. Vi ønsker å fremme innovasjon i språkopplæringen, blant annet ved hjelp av spillpedagogikk.
Vi legger også vekt på at studentene skal vurdere egen praksis i planlegging, gjennomføring og vurdering av undervisning. Hvis du ikke selv underviser i fransk er det derfor ønskelig at du har mulighet til å « låne » en klasse.
Studiet består av to emner, hvert på 15 studiepoeng:
- FRANSK621 Fransk språk, kultur, litteratur og språkdidaktikk 1 (høst)
- FRANSK622 Fransk språk, kultur, litteratur og språkdidaktikk 2 (vår)
FRANSK621 tar opp tema innen fransk språk, litteratur, kultur og didaktikk, med særskilt vekt på:
- Bruk av digitale ressurser i undervisningen
- Planlegging, gjennomføring og vurdering av undervisning og språkopplæring
- Utvikling av muntlige- og digitale ferdigheter
Undervisningen er delt inn i 4 moduler, som tar utgangspunkt i kjernelementene i faget.
FRANSK622 viderefører tema fra det første emnet, og legger samtidig vekt på hvordan kulturelle- og estetiske uttrykk kan tas inn allerede fra starten av franskundervisningen i skolen. Emnet vil særlig ta for seg:
- Litteratur og film i den fransktalende verden
- Bruk av digitale ressurser i undervisningen
- Planlegging, gjennomføring og vurdering av undervisningen
- Utvikling av muntlig og digital ferdighet
Organisering og undervisning 2024-2025
Fransk 1 er et 100 % nettbasert deltidsstudium med undervisning over 12 uker per semester, i to semestre. Den nettbaserte undervisningen foregår via UiBs læringsplattform Mitt UiB.
Hvert emne er delt inn i 4 moduler som går over 3 uker hver, totalt 12 uker pr semester. All undervisning foregår via læringsplattformen Mitt UiB med en økt à ca 90 minutter hver uke. Her veksler vi mellom ulike undervisningsaktiviteter, som forelesninger, nettmøter, gruppearbeid og prosjekter.
Høstsemesteret:
- Orienteringsmøte (digitalt)
- Nettundervisning torsdager kl. 18.00 - 19.30
Dersom det blir mange studenter kan gruppen bli delt i to og undervisning for den ene gruppen kan da bli lagt til tirsdager.
Vårsemesteret:
- Nettforelesninger torsdager kl. 18.00 - 19.30 (uke 3-16). Ingen undervisning i vinterferien uke 9 eller påskeferien uke 13.