Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT University) og Universitetet i Bergen (BILATERAL)
- LandAustralia
- ByMelbourne
- AvtaletypeBilateral
- Lengde på opphald1-2 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Denne avtalen er i utgangspunktet open for alle UiB-studentar, gitt at ein kan finne emne som passar med studieplanen. RMIT har krav om eit karaktersnitt på D eller betre for å gi opptak.
RMIT har hovudcampusen sin i Melbourne. Det er også mogleg å søke seg til ein av dei to campusane i Vietnam - Hanoi eller Saigon: https://www.rmit.edu/vn
Dersom ein ønsker seg til Vietnam, må ein skrive dette i merknadsfeltet når ein leverer søknad i Søknadsweb.
Når i studiet kan eg reise
Ta kontakt med studierettleiaren ved ditt institutt/fakultet for informasjon om utveksling, og råd om når det passar å reise ut.
Språk
Undervisningsspråket ved universitetet er engelsk.
Dei som får friplass (exchange program) treng ikkje dokumentere engelskkunnskapane. Dei som får betalingsplass (study abroad program) må dokumentere engelskkunnskapane. Dette kan ein gjere med vitnemålet frå videregåande, dersom ein har karakteren 4 eller betre i engelsk, eventuelt med eit brev frå UiB.
Kva emne kan eg ta
RMIT er eit breiddeuniversitet med studietilbod innan dei fleste fagområde.
Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå og innhald med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.
Studieavgift
UiB har ein utvekslingsavtale med RMIT som inneber at vi kan få friplassar dersom dei sender studentar til oss. Nokre av desse friplassane kan bli reservert for studentar frå Det psykologiske fakultet, dersom Det psykologiske fakultet har mottatt studentar frå RMIT på korttidsprogrammet i psykologi.
Dersom ein ikkje får friplass, må ein betale studieavgift. Studieavgifta for 2024 er på AUD$ 11 040 per semester. Avgifta for studier på masternivå kan vere noko høgare.
Merk: frå 1. juli 2024 auka australske visummyndigheiter kostnaden for å søke om visum til AUD 1600.
Ved søknadsfristen 1. februar 2025 har UiB to semesters friplassar ved RMIT. På den eine friplassen vert studentar frå Det psykologiske fakultet prioritert.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) blei etablert i 1887 under namnet «Working Men's College in La Trobe Street» og er kjent for å vere eit innovativt teknisk universitet. RMIT er eit breiddeuniversitet med 28 fakultet og om lag 60 000 studentar, noko som gjer det til eit av dei største universiteta i Australia. Det blir òg rekna som ein av Australias leiande utdanningsinstitusjonar.
Melbourne er den nest største byen i Australia med 4,3 millionar innbyggarar. Dette byen for deg som set pris på dei gode tinga i livet. Her finst god mat, god vin, kunst og litteratur og ei levande og innovativ musikkscene. Byen er kjent for å ha eit europeisk preg, og er dessutan midt i blinken for deg som likar å køyre trikk. Melbourne ligg på ei breiddegrad tilsvarande der Spania ligg på den nordlege halvkule, noko som gjev byen eit komfortabelt middelhavsklima.
Bustad
Her finn ein ei rekkje muligheiter. Det er forholdsvis enkelt å finne privat innkvartering, men om du ynskjer å bu på campus er også dette mulig. RMIT vil være behjelpelige med å finne noko som passer for deg.
Semesterinndeling
Semester 1 er frå slutten av februar til slutten av juni/byrjinga av juli. Semester 2 er frå slutten av juli til slutten av november/byrjinga av desember.
Studentrapportar
2024
Vår 2024 - BA i samfunnsøkonomi
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
Pakk to halvfulle kofferter. Selv om du tror du ikke kommer til å kjøpe så mye, så skal du være der i 3-4 mnd så det blir en del likevel. Melbourne har veldig bra shopping i form av vintage marked. Anbefaler på det sterkeste p sjekke ut Fitzroy marked som er hver lørdag og søndag. Det er en veldig "hip" gate som har mange kule barer og vintagebutikker.
Jeg anbefaler på det sterkeste å være med på ANSA fadderuke. Her blir du kjent med andre norske fra mange andre skoler som også er på utveksling.
Pakk litt klær til "vinteren" som er når dere kommer i juli. Australiere klager veldig mye over at Melbourne har 4 sesonger på en dag, at det regner mye og er iskaldt. Jeg er snart ferdig her, og har vert her i høstsemesteret og det har bare regnet 4 ganger. Det har vert sol og 13 grader på det minste. Dermed er det ikke helt nødvendig med den tykke norske vinterjakken, men heller noen gensere og en lett jakke.
Undervisningsformer
På RMIT er alle forelesningene digitalt på canvas. De kan du se når du vil, og de legger ved en leseliste. På skolen holder de ukentlige seminarer i hvert fag. Disse er ikke obligatoriske men er lurt å gå for å holde seg oppdatert i faget. På disse seminarene kan man også snakke med professoren som er mye til hjelp med innleveringer. Vi har ingen eksamener men mye innleveringer. Det er lurt å ligge litt i forkant av disse slik at det ikke hoper seg opp på slutten.
Vurdering av emnetilbodet
RMIT har mange interessante emner som vi ikke har i norge. Jeg studerer samfunnsøkonomi og valgte fag innenfor business psykologi. Dette er veldig interessant og fremdeles relevant for studie mitt.
Fagleg utbyte og språk
Jeg opplever skolen som litt lettere enn det er i norge. Vi har en del innleveringer i uken, som er tidskrevende. Dette er ikke nødvendigvis så veldig vanskelig men man må bruke litt tid på det. RMIT har en del gøyale fag som vi ikke har i Norge, så dersom du kan velge fritt så anbefaler jeg å velge noe litt unikt.
Universitetsområdet og byen
RMIT ligger i kjernen av byen. Skolen er veldig stor og består av mange gamle og unike bygg. Rett ved siden av skolen ligger State library som er et veldig kjent og vakkert bibliotek.
Bustad
Det er dyrt å bo i Melbourne ettersom det er den største byen i Australia. Skolen ligger i Central Business District (CBD) som er sentrumskjernen. Dersom man bro her har man lett tilgang til alt man trenger og en kort skolevei. CBD er et veldig travelt område. Dersom man vil bo litt utenfor er det veldig fint i Carlton og Fitzroy. Dersom du vil bo sammen med venner så anbefaler jeg å booke hotell de første ukene og gå på visninger til leiligheter. Dersom man reiser alene og er usikker på bosituasjon så kan man alltid finne en studentbolig. I sentrum er det veldig mange studentboliger som Uniloge, Scape og Iglu. Dette er store organisasjoner så det er trygt å signere med de fra Norge.
Sosialt miljø
Jeg anbefaler på det sterkeste å bli med på ANSA fadderuke. Da blir man kjent med mange norske som er i akkurat samme situasjon som deg. Man kan også bli kjent med folk fra Australia og andre land, men det er alltid greit å ha andre norske som en trygghet. RMIT arrangerer en dag med velkomst hvor man blir litt kjent med de andre i rommet. Dette er en måte å bli kjent med folk fra alle land.
Vår 2024 - profesjonsstudiet i psykologi
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
Å reise til Australia er veldig gøy, men krever også litt praktiske forberedelser før reisen. Jeg syntes der og da at søking av visum, forsikring, forhåndsgodkjenning av fag, leting etter leilighet, planlegging etc. var litt tidskrevende, men i ettertid så har jeg glemt det meste av det, og det er jo absolutt ikke det man kommer til å huske. Semester 1 i Australia starter ikke før i mars fordi de har sommerferie når vi har vinter, så vil absolutt anbefale å bruke tiden før semesterstart på å reise rundt i Australia eller på områder i nærheten. Vi reiste til Fillippinene, som anbefales på det sterkeste!
Å pakke til Melbourne syntes jeg var litt vanskelig, siden det veksler mellom nesten 40 grader i starten av semesteret og nede på nesten 5 grader mot slutten. Melbourne er en veldig kul storby med mange shoppingmuligheter, så syntes det var veldig greit å ikke ha med for mye ned for å kunne shoppe litt. Selv tok jeg bare med 1 koffert siden jeg skulle reise litt først, men planla å kjøpte en koffert til når jeg var der nede for turen hjem til Norge igjen. Anbefaler særlig vintage-markedet og andre kule vintagebutikker i et kult område kalt i Fitzroy! Man finner også ut litt hva man trenger og ikke av klær når man kommer ned, så greit å ikke dra med for mye unødvendig.
Spar gjerne opp så mye du kan, da Melbourne er en by med masse ting å gjøre og se dersom man kan! Det er også en veldig god mulighet til å reise til andre steder i Australia, slik som Brisbane, Sydney, i tillegg til reiser og opplevelser man kan gjøre i og rundt byen, slik som Great Ocean Road, Puffing Billy-toget, Yarra-river cruise, museumer og mange unike suburbs/områder man kan utforske slik som St. Kilda, Carlton, Fitzroy, Southbank, Williamstown, Richmond etc.
Undervisningsformer
Siden jeg tok 7. semester av psykologi profesjonsstudium der, måtte jeg ta 4 fag som tilsvarer PROPSY309 og PROPSY310 - 2 australske fag for hvert norske fag. Jeg søkte om forhåndsgodkjenning på en del fag siden det er bedre å ha flere enn færre alternativer. Av de jeg fikk godkjent valgte jeg "Self, Identity and Agency" + "Psychology of Gender" for PROPSY309 og "Health Psychology" + "Professional Practices and Cross-Cultural Psychology" for PROSY310. Alt i alt er jeg veldig fornøyd med disse fagene. Både "Self, Identity and Agency" og "Health Psychology" er rettet mot andre studier, men syntes fortsatt de var relevante og interessante som psykologi-student. Jeg syntes at "Psychology of Gender" og "Professional Practices and Cross-Cultural Psychology" var absolutt de mest spennende. Foreleseren for disse to fagene er den samme, og syntes han var veldig interessant å høre på og flink til å ha et reflekterende og kritisk perspektiv på ting.
Alle forelesningene mine var digitale som ferdig innspilt moduler, 1 for hver uke i hvert fag. I tillegg var det også "lectorials" og "tutorials" hver uke i hvert fag, men disse var ikke obligatoriske og ment som hjelp for å drøfte forelesningsmaterialet. Lectorials er forerleseren som selv snakker om ukens tema, svarer på spørsmål og drøfter det i større grad. Tutorials er som seminar i Norge, der man har en seminargruppe og seminarleder for å også hjelpe med spørsmål, sette temaet i kontekst osv. Som sagt var ingenting av dette obligatorisk å møte opp på, og man kan egt se alt digitalt om man vil det. Jeg syntes dette var veldig greit da det gir veldig stor fleksibilitet i skolearbeidet, når man vil gjøre det og hvor mye innsats man vil putte i det. Jeg opplevde foreleserne og seminarlederne er veldig tilgjengelige og villige til å hjelpe dersom man trenger det eller lurer på noe. Generelt opplevde jeg RMIT som et universitet som forsøker å være veldig tilgjengelige og har mange ulike tilbud for hjelp, leseplasser og god tilgjengelighet ift at det ligger midt i byen (men fordelt på flere ulike bygg). Jeg satte meg ofte på biblioteket/lesesaler på skolen eller på State Library Victoria som er bygget ved siden av.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg syntes det var gøy å få et litt annet innblikk på de ulike temaene enn man er vant til i Norge. Det er stort fokus på kultur, urbefolkning, etikk osv. da Australia har en historie med å ha gjort mye urett mot urbefolkningen som var der først. Jeg opplevde at universitetet var flinke på å være kritiske til og oppmerksomme på sosial forskjellsbehandling, likeverd og diskriminering på en annen måte en Norge pga av den tidligere historien.
Jeg likte også utformingen av undervisningen, altså at vi hadde moduler med ferdig innspilte forelesninger og dermed kunne man velge om man ville delta/se på på seminarene der de pratet mer i dybde og drøftet mer om innholdet. I de fagene jeg valgte hadde vi heller ingen eksamen, men flere innleveringer og quizer litt kontinuerlig over semesteret. Disse hadde forskjellige tyngde på hvor mye de telte på sluttkarakteren i faget, så noen quizer telte bare 15% imens noen innleveringer telte helt opp til 50% av sluttkarakteren. Man måtte dermed legge litt mer innsats i de innleveringene som telte mer, og trengte kanskje ikke å legge like mye innsats i de som telte veldig lite. Jeg likte dette systemet, fordi man arbeider kontinuerlig med faget, men man slipper å jobbe veldig ekstremt på slutten (selv om flere av de store oppgavene ofte kommer mot slutten). De var også relativt fleksible med oppgavene, dvs. at det var ofte flere alternative valg eller måter man kunne utføre en innlevering på for å få den godkjent. Fokuset lå mest på at vi selv måtte reflektere og undersøke temaene, og jeg opplevde derfor mye autonomi i oppgavene og innleveringene.
Fagleg utbyte og språk
Jeg opplevde det som veldig greit å henge med ift språket, særlig siden det var på engelsk (australsk). Det faglige utbyttet var også godt, da jeg følte at det var fokus på å reflektere og tenke over stoffet, heller å bare pugge kunnskap for å pugge det. Det gjorde at det var litt mer interessant og gøy å lære om det. Fagene jeg valgte føltes også relevant ut både generelt og for utdanningen og senere karrierelivet.
Universitetsområdet og byen
Melbourne er en urban storby der det føles ut som det skjer noe i hvert hjørne, og det er alltid et sted å utforske eller noe man kan gjøre. Jeg beskriver det ofte som Australias svar på "New York". Det er veldig pakket med folk, butikker, restauranter, parker, barer, arrangement, museum, marked, suburbs, strender osv. Det er altså mye å finne på og mye man kan se og utforske, noe som er veldig gøy! Eneste er at det er kaldere i denne byen enn andre steder i Australia, særlig under den australske vinteren (den norske sommeren) og været kan endre seg veldig over kort tid. Men om man er forberedt på det, så gikk det veldig greit. Jeg opplevde det egt som greit siden jeg var forberedt på dårlig vær, så ble jeg heller positivt overrasket.
RMIT ligger midt i sentrum av Melbourne, og det er derfor veldig enkelt å komme seg dit fra alle steder man bor. Jeg bodde litt utenfor, men det var veldig enkelt å komme seg til og rundt i byen med Metro train og trams. Melbourne er kjent for (og stolte av) sitt transportsystem, og det er derfor godt tilrettelagt for det. Selve universitetet er fordelt over ulike bygg rundt i byen, med et hovedbygg som ligger virkelig midt i byen.
Bustad
Jeg bodde sammen med 2 andre norske studenter fra UIB og 3 andre studenter fra andre land i en studentbolig gjennom UniLodge i en suburb kalt Footscray. Footscray er kjent for å være et fattig strøk med mye rus, kriminalitet, utenlandsk kultur og hjemløse. Til tross for at dette absolutt satte et preg på området, følte jeg meg oftest trygg. Stedet hadde også sin sjarm med mye forskjellige kulturer og resturanter.
Studentboligen var helt grei med eget rom, delt stue, kjøkken og delt bad (2 dusjer og 2 bad). Vi valgte dette da vi ikke ønsket å styre med å finne leilighet og leie midlertidig airbnb når vi kom ned. UniLodge er en av flere organisasjoner som har studentboliger rundt om i byen, sammen med andre som Scape, Iglu etc. Det som er greit med å bo i studentbolig er at det er relativt tilrettelagt for studenter allerede og er generelt helt greit om man skal bare bo der en liten stund, men det var fortsatt mye som måtte kjøpes selv og man har ikke kontroll over alle man deler bolig med eller f.eks. hvor renslige de er og kulturforskjeller i rutiner, mat, personlig space osv. Hvis jeg hadde valgt igjen, så hadde jeg nok leid airbnb først og forsøkt å leie privat bare sammen med andre norske studenter. Og helst bodd i en annen suburb enn Footscray.
Sosialt miljø
Første uken så hadde MIT orienteringsmøte, stands og noen aktiviteter for utvekslingsstudenter og nye studenter, men RMIT har ikke fadderuke på samme måte som i Norge. RMIT har også mange ulike studentgrupper for mye forskjellig, både sporter og sosialt, så om man vil bli kjent med studenter fra Australia og andre land så virker det som mange gode tilbud her. Vi fikk vite at eventene til RMIT Surfe-gruppen (og surfegruppene på de andre universitetene) var veldig populære og vanligvis veldig gøye. Jeg og de 2 andre jeg bodde med møtte opp på 1 event, og det virket som mange gøy folk der!
Vi var aller mest med andre norske studenter. ANSA Melbourne et fadderuke-opplegg som jeg anbefaler å være med på. Under denne uken får man møtt en del norske studenter fra andre universiteter, og ANSA har vanligvis også flere arrangementer ila semester som jeg syntes var veldig koselig. De arrangerte også surfetur, 17. mai samling, middager, footy-match, flat-crawl osv. som var veldig gøy!
PRPSYK - VÅR 2024
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
Søk visum så tidlig som mulig, etter du har fått bekreftet plass og bestemt deg for å reise på utveksling. Det tok et par uker for meg å få visum, men varierer. Står at det kan ta flere måneder å få visum på den offisielle nettsiden for immigrasjon til Australia. Greit å ha visumet på plass, da det skaper mindre stress når avreise nærmer seg.
Spar opp penger! Det er dyrt med bosted, mat på butikken og hvis man ønsker å reise er heller ikke det billig.
Undervisningsformer
Fagene besto av "lectures", "tutorials" og "lectorials", i tillegg til innleveringer og pensum som skulle leses. Jeg hadde ingen eksamener i mine fag. Sluttkarakteren er basert på innleveringer gjennom semesteret. Lectures var i alle fagene videoopptak som man kunne se når det passet en selv. De ble gjerne publisert to uker i forkant i de fleste fagene, så man kunne ligge foran hvis man ønsket det.
Tutorials er fysisk klasseromsundervisning der man diskuterer tema/pensum for uken i mindre grupper, men med en underviser. Jeg gikk kun to ganger, da jeg opplevde at jeg ikke fikk så mye utbytte. Noen av fagene var innføringsfag og opplevde derfor at innholdet var mer rettet mot de som kom rett fra videregående (eks. hvordan referere i tekst). De fleste Tutorialsene var fysiske, men i noen fag kunne man melde seg til digitale grupper.
Lectorials ligner noe mer på forelesninger vi har her hjemme og gikk ut på at foreleser/underviser diskuterer temaer som har blitt tatt opp i videoforelesningen og pensum for uken. Her får man også informasjon om de ulike innleveringen og kan man også stille spørsmål. De var fysiske, men ble også streamet.
Jeg møtte ikke opp så mye på campus til lectorials og tutoirals. Jeg leverte oppgaver og så videoene for hver uke. Det føltes litt ut som at jeg var nettstudent, som gjorde at jeg var fleksibel til å disponere tiden min som jeg ønsket.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg tok disse fire fagene:
BESC1409 Health Psychology.
Dette var et emne for radiografi studenter på tredje året og handlet i hovedsak om hvordan ivareta egen psykisk helse når man starter å jobbe som radiograf, hvilke mellommenneskelige utfordringer man kan støte på i jobben og hvordan opptre empatisk overfor ulike pasientgrupper. Faget var mer praktisk rettet og handlet ikke så mye om helse psykologi i seg selv, men var mer psykologi for helsefag. Til tross for at emnet ikke viste seg å være slik en hadde tenkt var det helt klart nyttig, relevant og interessant. Innleveringene var i stor grad basert på egne refleksjoner og erfaringer.
BESC1441 Psychology of Gender
Dette var helt klart mitt favoritt emne. Veldig interessante temaer som kjønnsforskjeller i kriminalitet, arbeid, romantiske relasjoner, psykisk helse m.m. Vurderingene var spennende og ga i stor grad frihet til både innhold og form. I en av vurderingene sto man fritt til å velge å skrive 1500 ord essay eller tilsvarende i en mer kreativ form som dikt, video, plakat, fortelling ect.
HUSO2164 Self, Identity and Agency
Dette emne opplevde jeg som litt mer svevende og vanskelig å forstå hva det egentlig handlet om. I vurderingene skulle man bruke personlige refleksjoner, intervjue en annen og til slutt integrere hva man hadde lært i faget med de personlige refleksjonene på starten av semesteret.
HUSO2414 Youth Studies 1: Theories, Trends and Development
Handlet i stor grad om historiske endring og kulturelle forskjeller i synet på hva det vil si å være barn og ungdom. Dette faget går mer under sosiologi enn psykologi og opplevdes som helt greit.
Alle fagene var relativt enkle og engasjerende i ulik grad.
Fagleg utbyte og språk
Jeg opplevde et godt faglig utbytte. Når man må kontinuerlig jobbe med pensum pga. oppgaver, setter stoffet seg bedre enn når man pugger inn mot en eksamen på slutten av semesteret. Man fikk grundige tilbakemeldinger på oppgavene om hva man burde jobbe med/forbedre til neste innlevering. Jeg følte meg ganske rusten i å skrive på engelsk, men opplevde at jeg ble bedre gjennom semesteret. Når det gjelder engelsk muntlig opplevde jeg ikke like stor progresjon, noe som kanskje kan forklares av at jeg ikke deltok på tutorials.
Universitetsområdet og byen
Melbourne er en kul by med godt kultur og utelivstilbud. Byen kan minne litt om New York (bare ikke like stor). Den er svært multikulturell og det gjenspeiles også i mat-tilbudet. Utelivet er bra med flere rooftop barer. Det er mange museer å velge mellom, og noen er til og med gratis. Det er også godt utvalg av vintage butikker og markeder.
RMIT har to campus. En i sentrum og en 40 min utenfor sentrum. Jeg var kun på campus i sentrum. Det ligger rett ved Victoria state library, som må sees når man er i Melbourne. Her var det mange fine steder å lese. Det var også bibliotek på selve campuset som også var ok å lese på.
Bustad
Jeg bodde i Unilogde studentbolig i footscray som ligger 15 min med tog fra Flinder street (sentrum i Melbourne). Total reisetid på ca. 30 min. Jeg bodde i en leilighet med to andre fra uib og tre andre vi ikke kjente fra før av. Vi ønsket å finne et sted å bo forut avreise og ble advart mot å leie bolig usett. Valget falt derfor på studentbolig. Det var dyrere enn privat bolig, men alt var ok/profesjonelt. Sett i ettertid kunne vi leid airbnb i stede for å binde oss til 6mnd leieavtale, da oppholdet endte med å være kortere enn antatt. Footscray er en ok forstad, men preget av flere hjemløse og rus. Jeg følte meg imidlertid ikke plaget/utrygg av dette.
Sosialt miljø
Personlig tok jeg ikke så stort initiativ til å bli kjent med andre utvekslingsstudenter ved RMIT. De to andre jeg reiste med fra UiB og jeg var for det meste med andre nordmenn vi møtte gjennom ANSA. Men hvis man er litt mer på i starten og da særlig på informasjonsmøtet for alle utvekslingsstudenter ved RMIT, får man nok kontakt med andre. RMIT har også flere klubber man kan bli med i. Surfe klubben skal være ganske populær og arrangere surfeturer og sosiale arrangementer. Vi var på et slikt arrangement og opplevde at folk var veldig åpne og imøtekommende. I tillegg til dette arrangerer ANSA også turer og arrangementer.
2023
HØST 2023 - PRPSYK
15.07.2023 - 31.12.2023Førebuingar/praktiske tips
Mitt aller største råd er å finne seg en bolig før man drar ned, eller hvert fall starte prosessen. Etter å ha lest tidligere studentrapporter som advarer om svindel, gjorde ikke vi det. Det ble en lang og stressende prosess (det ordnet seg til slutt). Svindel oppfatter jeg at er en reel bekymring som må tas på alvor, men å feks søke på studentboliger i regi av feks Unilodge, Scape eller Iglu burde
gå fint. Da vi prøvde å søke var det allerede for seint.
Sett deg sammen med noen andre som også skal til Australia når du fyller ut visumsøknaden. Det er mye lettere og man hjelper hverandre med å fylle den ut riktig.
Ta med nok varme klær! Melbourne er kaldere enn du tror. Det kan jeg ikke få understreket godt nok. Det er helt andre temperaturer der enn i feks Sydney og Brisbane. Jeg tok ikke med superundertøy/ullundertøy, og angret senere på det. Flere utvekslingsstudenter endte opp med å kjøpe flere varme gensere fordi de ikke hadde med nok. Du burde også ha med varm nok jakke. Jeg brukte en tynn dunjakke, men du kan nok helt fint ta med en tykkere en.
Annet enn de nødvendige klærne burde du prøve å pakke lett. Ikke ta med så mye. Du kommer mest sannsynlig til å kjøpe en del når du først er der nede. Og da er det kjipt å ikke kunne ta det med tilbake, fordi du ikke har plass i kofferten. Det du burde ta med er en eller to adaptere(de er ofte utsolgt i Australia på starten av semesteret) eventuelt skjøteledning med flere stikkontakter, så du kan lade flere av tingene dine samtidig.
Undervisningsformer
Alle fagene jeg tok hadde en blanding av innleveringer(ofte 3-4), quizer(mutiple choice) og lavterskel presentasjoner(godkjent/ikke godkjent). Innleveringene var alt fra selvbiografier, analyse etter utførte intervjuer, essay og kreative tekster.(Det er ikke så skummelt som det høres ut, men en del arbeid, ja.) Ingen av fagene jeg tok hadde eksamen, men universitetet har slike fag også, for de som liker det.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg tok "Intercultural communication" og "Indigenous people and the environment" for å erstatte Propsy310 Helse, Kultur og Utvikling. Og "Psychology of Social Life" og "Self, Identity, and Agency" for å erstatte Propsy309 Sosialpsykologi.
Jeg var relativt fornøyd med mine emner. Anbefaler sterkt faget "Intercultural communication", som var min favoritt. Det handler om kulturelle forskjeller i kommunikasjon. Særdeles spennende var det siden klasserommet var fullt av folk med ulike kulturelle bakgrunner. Det skaper gode diskusjoner som leder til større forståelse for andre kulturer.
Faget "Indigenous people and the environment", som nå har skiftet navn til "Building responsible relationships with first peoples and Country" var overveldende, spesielt i starten. Men til slutt synes jeg at jeg fikk mye ut av det. Vi var på field trips(eksursjoner), og jeg fikk et innblikk i kulturen til Aboriginal og Torres Strait Islander People, som jeg ikke hadde fått ellers. Spenningene mellom urbefolkningen og andre Australiere eksisterer fortsatt på flere områder. Det fikk vi utforsket i faget. Givende fag om man står løpet ut. Det var ikke like vanskelig som jeg tenkte i starten.
"Psychology of Social Life" var et heldigitalt fag, hvor man måtte se forelesningene selv(videoformat). Vi hadde også innleveringer og ukentlige miniquizer, og et par lengre quizer. Det synes jeg egentlig var veldig greit. Å ha fire ikke digitale fag tror jeg hadde vært mye å holde styr på. Alt materialet var også tilgjengelig på canvas fra start, så du kunne jobbe deg tidlig ferdig med alt utenom miniquizene. Foreleseren antydet også at hvis man ønsket, så kunne han åpne quizene tidligere.
Det siste faget, "Self, Identity, and Agency, var litt kjedelig, men helt greit å ha. Tutorialene(seminarene) i dette faget føltes ofte ut som bortkastet tid.
Fagleg utbyte og språk
Opplevde at det var fint å friske opp litt sosialpsykologi, og kan ta med mye nyttig fra "Intercultural communication".
Språket ble sikkert bedre, men jeg har ikke merket de veldig store endringene. Kanskje at jeg lettere former setninger(muntlig) på engelsk uten å tenke, og at jeg er i stand til å skrive akademiske engelske tekster. Jeg har vært på utveksling til et engelskspråklig land før, og tror jeg fikk bedre språklig utbytte av det(var også der over en lengre periode).
Universitetsområdet og byen
Veldig praktisk med campus midt i byen. Melbourne har utrolig mye å by på. Du kan utforske byens skjulte laneways og grafittikunst, spise på en av sikkert hundrevis av gode restauranter, shoppe(feks Burke Mall, Collin street). Disse tre museene er gratis for studenter: Immigration museum, Melbourne Museum og Scienceworks(anbefaler ikke, er mer for barn). National Gallery of Victoria (NGV) koster heller ingenting, og er kjent for å være bra. Mitt favoritt museum var faktisk det under The Shrine of Remeberance(ett krigsminnesmerke). Selv om jeg ikke pleier å synes informasjon om ulike verdenskriger og konflikter er spennende, var dette faktisk interessant. Byens mange markeder er verdt å sjekke ut, de fleste bydeler har sin egen variant. Queen Victoria Market er det mest kjente, men anbefaler at du sjekker ut en del av de andre også(South Melbourne, St. Kilda, Prahan, Fitzroy og Rose market). Å se en Austraksk fotballkamp er obligatorisk, uansett hvor lite du vanligvis liker å se på sport eller fotball. Jeg kan heldigvis trøste deg med at denne sporten er mer underholdene å se på enn vanlig fotball, og har litt latterlige regler. Verdt å oppleve! Anbefaler å gå langst Brunswick street og Smith street i Fitzroy. Der er det mange kule butikker og restauranter. Jeg dro på både kaffesmaking og vinsmaking(i Yarra Valley regionen). Er det noe Melbourne er gode på er det kaffe! Jeg likte ikke kaffe før jeg dro, men det ble noe jeg koste meg med i Melbourne. De er spesielt kjent for sin Flat White(kaffevariant). Westerfolds Park, eller Melbourne zoo er fint hvis du vil se dyreliv, og en ekskursjon til Phillip Island blir aldri feil(pingvinparaden er en must see). Jeg kunne skrevet om mye mer, for det er så mye å oppleve. Vi(jeg og andre utvekslingsstudenter) konkluderte med at man ikke får gjort absolutt alt, fordi det rett å slett finnes så mange valgmuligheter. Likevel var vi på slutten av oppholdet, enig i at vi fikk gjort det aller meste vi hadde lyst til.
Bustad
Jeg bodde med en annen norsk student. Etter å ha lett etter bolig i 1mnd, dratt på visninger, søkt studentboliger etc, booket vi en airbnb for resten av oppholdet. Det er nok en boligkrise i Melbourne, ettersom det var fullt av folk på alle visningene vi var på. De som hadde visningene sa at de aldri hadde opplevd lignende. Fant også ut at mange leiligheter har kontrakt på 6mnd eller lenger, noe som ikke passet oss. Vi trengte også at den var møblert. Gjør god research for bolig før du drar, planlegg gjerne visninger, men ikke skriv under på noe før du har sett boligen, for det er mye scam, særlig på facebooksider.
Leiligheten vi endte opp med var utrolig fin, men god beliggenhet, rett ved et trikkestopp, matbutikk, utesteder, restauranter, vintage butikker og cafeer. Fitzroy(bydelen vi bodde i) er utrolig kul, med flere markeder, gode serveringssteder, og ligger ikke alt for langt fra CBD. Jeg tok først trikken til RMIT(city campus), men begynte etter hvert å gå. Det tok 25-30min.
Sosialt miljø
Anbefaler å melde seg inn i en klubb for det sosiale, siden velkommstuken ikke var den beste. Jeg var medlem av surfeklubben, og var med på en helgetur, og det var utrolig gøy. Det var stor kamp om plassene til de ulike dags- og helgeturene, og du måtte melde deg på samme minuttet som de la det ut for å få plass. Utendørsklubben var også ekstremt populær, særlig blant utvekslingsstudenter. Klubben arrangerte mange ulike turer man kunne melde seg på, blant annet til 12 Apostles, rafting, gruve, klatring etc. Også her fylte plassene seg opp fort, så også her må man være tidlig ute.
Jeg ble blant annet kjent med folk gjennom surfeklubben, andre utvekslingsstudenter på skolen(whatsapp gruppe med mange folk i) og i tutorialene i de ulike fagene, både utvekslingsstudenter og Australske. Flere av disse har jeg fortsatt kontakt med nå som jeg er tilbake i Norge.
Haust 2023 - BA i molekylærbiologi
15.07.2023 - 31.12.2023Førebuingar/praktiske tips
Melbourne er en veldig kjekk by å dra på utveksling til dersom man ønsker å bo i en storby. Byen har et godt utvalg av gode restauranter, barer, museer, konserter og festivaler. I tillegg er den kjent for mange kafeer og utrolig god kaffe.
Når man kommer til Melbourne er det første man bør gjøre å skaffe seg et mobilabonnement. Det er veldig enkelt å fikse, hadde selv Vodafone, men Telstra hadde bedre dekning dersom man dro ut av byen. Lurt å åpne en bankkonto hos commonwealth veldig enkelt, men kan være endel kø så lurt å dra tidlig om morgenen, og husk å ta med visum og CoE.
Undervisningsformer
Undervisningsformen i Australia er veldig annerledes enn i Norge. Man har fire fag per semester og vurderinger gjennom hele semesteret som teller for den endelige karakteren. Det betyr at man får et intensivt semester med quizer eller innleveringer hver uke. Til gjengjeld har man ikke eksamen på RMIT og slutten av semesteret var derfor ikke så stress som eksamensperioden ved UiB.
Vurdering av emnetilbodet
Vil si emnetilbudet var greit, hadde ikke de mest spennende fagene. Tror det det er flere fag å velge mellom innenfor andre retninger enn realfag. Det er veldig lett å bytte fag, så hvis man vil bytte fag etter at undervisningen har startet kan man det.
Fagleg utbyte og språk
Godt faglig utbytte. Følte engelsknivået mitt var ganske greit før jeg dro siden mye av undervisningen på UiB hadde vært på engelsk, men ble mye bedre til å snakke på engelsk.
Universitetsområdet og byen
Campus til RMIT ligger midt i sentrum som jeg syns var veldig greit. Universitetet består av mange byggninger i sentrum som alle ligger nærme hverandre, så lett å bevege seg fra bygg til bygg. RMIT har også et campus i Bundoora, vil egentlig ikke anbefale å ta noen fag her siden det ligger en time utenfor byen. CBD er sentrum av Melbourne. Nabolagene rundt CBD er mer koselige enn selve CBD, og vil anbefale Fitzroy for koselige kaféer, barer og bruktbutikker.
Bustad
Å finne bolig var mye vanskeligere enn jeg trodde det skulle bli. Melbourne er en veldig dyr by å leie i og standarden er generelt ganske lav på mange av kollektivene. De fleste utvekslingsstudenter endte opp med å leie studentboliger i sentrum, disser har veldig bra standard, men man må regne med å betale rundt 12000-15000 i måneden for et rom i kollektiv der. Jeg reiste ned uten et sted, og var heldig å fant et kollektiv på flatmates til en grei pris. Anbefaler å starte tidlig med å lete etter kollektiv, lurt å ikke bo for langt unna sentrum, kan anbefale Carlton og Fitzroy.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er veldig bra blant utvekslingstudentene, vil anbefale å melde seg inn i noen av gruppene på RMIT. Surfegruppa og outdoors gruppa hadde mange arrangement og veldig mange utvekslingsstudenter var medlem av disse. RMIT hadde ikke noen fadderuke så man må ta litt ansvar selv for å bli kjent med andre, men det er lett å bli kjent med andre utvekslingstudenter. Ansa hadde derimot en liten fadderuke og sosialt opplegg gjennom semesteret så vil anbefale å bli med på disse.
2019
HAUST 2019 - BA i kognitiv vitskap
15.08.2019 - 31.12.2019Førebuingar/praktiske tips
Reise ned i litt god tid før skole start slik at du finner deg en god leilighet fort. Når du leter etter leilighet er det sterkt anbefalt å bruke "flatmates". Den gir deg god oversikt over tilgjengelige leiligheter, leietakere og utleiere. Skaffe seg australsk sim kort og bankkonto bør også gjøres så fort som mulig. Melbourne er en by med svært skiftende vær hvor det i sommer måneder kan gå fra 40*C til 12*C på et døgn så anbefaler å ta med seg en god jakke og skjerf. På vinteren er det ofte mye vind og regn, ligner på Bergen høst vær.
Undervisningsformer
Likt som UiB ved forelesninger i de fleste fag, er også tilhørende labber som likner på seminarer ved Uib. For meg var de ikke obligatoriske men var veldig lurt å møte på de siden man jobbet med obligatoriske innleveringer på de.
Vurdering av emnetilbodet
Er et greit emnetilbud, fikk ikke inntrykk av at det var noen klare fag de manglet av de fagene jeg ville ha vært fall. Noen av fagene jeg hadde krevde krav til programmering forkunnskaper noe jeg synes var merkelig når det ikke var noe programmering i faget.
Fagleg utbyte og språk
Her følte jeg det spriker mest. Hadde noen fag hvor jeg måtte jobbe knallhardt på innleveringene, og andre som gikk nesten av seg selv. Føler jeg forbedret engelsken min mest og har nå ingen problemer med å holde en faglig samtale på engelsk i flere timer.
Universitetsområdet og byen
RMIT ligner på Uib ved at de ulike fakultet byggene ligger rundt sentrum, men stort sett er alle innenfor gratis trikk området så ingen problemer å komme seg rundt. Melbourne er en ganske storby og ligner litt på New York med masse skyskrapere, parker og cafeer. Så hvis du blir leie storbyen skal det ikke mer en ca 30min med trikk så er man på stranda i St. Kilda. I St. Kilda har man store strender, ute-restauranter og ville pingviner som er en artig kombinasjon.
Bustad
Bolig i Melbourne kan være ganske dyrt å anbefaler å søke seg rundt på Flatmates.com.au så fort som mulig. Etter man har opprettet profil vil man raskt bli kontaktet av utleier som vil at du skal bo i deres leilighet. Da er det veldig viktig å dra på visning å stille mange spørsmål, hadde noen venner som ble svindlet for 1600$ av en fyr så vær forsiktig.
Sosialt miljø
Det er ingen fadder uke men et to dagers opplegg hvor man blir plassert i "teams" med andre utveksling studenter. Da gjelder det å være frampå for å lage gruppechat, vår gruppe gjorde og vi holdt sammen hele semesteret med møter oppgjennom semesteret, men opplevde jo at de andre teamene ble helt oppløst etter de to første dagene. Så jeg var heldig sånn sett. Ellers så er det viktig å bli med i de ulike sosiale klubbene siden jeg og mine venners erfaring var at man fikk ikke venner i en stor forelsening med 50stk så eneste måten er å være frampå på sosiale aktiviteter i klubber, kan forøvrig anbefale RUSU og outdoor club.
Haust 2019 - BA i kognitiv vitskap
15.08.2019 - 31.12.2019Førebuingar/praktiske tips
Vil anbefale å lese seg litt opp på klima i Melbourne, her er det nemlig ikke sommer hele året. Det kan være ganske kjølig, og regner en del. Ellers vil jeg anbefale å lese innleggene på utvekslingsbloggen, her er det mye nyttig informasjon.
Undervisningsformer
Undervisningen i hvert fag består som regel av to timer med forelesning og 2 timer med seminar/lab i uken.
Vurdering av emnetilbodet
En del av fagene hadde krav til forkunnskaper, noe som gjorde det litt vanskelig å finne fag man var kvalifisert for. Alt i alt hadde de ganske bra tilbud.
Fagleg utbyte og språk
Det varierte veldig fra emne til emne hvor mye faglig utbytte jeg følte jeg fikk. Den største forskjellen fra UiB var at vi hele tiden hadde innleveringer som telte på endelig karakter, og at eksamen bare utgjorde typ halvparten av endelig karakter.
Jeg har bodd en del i utlandet tidligere så språkmessig fikk jeg ikke så mye utbytte.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger i all hovedsak midt i Melbourne sentrum, hvor det er veldig mye folk. Sannsynligvis vil du ha all undervisning i nærheten av hverandre.
Bustad
Man kan lete etter bolig på nett før man kommer ned, men det vanligste er å finne bolig mens man er der. Jeg vil anbefale å bo litt utenfor byen, da det er mye hyggeligere enn i sentrum. Jeg fant bolig på forhånd, og delte leilighet med en annen fra UiB.
Sosialt miljø
På skolen var det ikke så mye sosialt opplegg innad i studieprogrammene. Vi hadde orientering for alle utvekslingsstudenter de første dagene, og vi ble vist rundt på campus. Noen holdt kontakt med gruppen de hadde orienteringsdagene, men vi sto mye for det sosiale selv.
2018
Vår 2018 - BA i miljø- og ressursfag
15.01.2018 - 15.06.2018Førebuingar/praktiske tips
Start på søknadsprossesen tidligere enn rett før fristen, ting tar tiden men er verdt det når du først kommer frem! Lurt å reise ned i relativt god tid før skolen starter, både for å komme på plass og finne et sted å bo. Det er gratis å åpne en australsk bankkonto gjennom CommonWealth bank, da får du et australsk bankkort og slipper ekstrakostnader. Å skaffe seg et australsk simkort er også lurt å fikse kjapt, dette er også veldig lett og kan fornyes hver mnd uten bindingstid. Jeg brukte Vodafone som funker greit, men telstra gir bedre dekning i mindre urbane områder. Når en først er i Australia anbefaler jeg virkelig å reise litt rundt i landet. Er relativt billig med flybilletter innenfor Australia. Jeg var i Tasmania, Perth, Cairns og kjørte fra Darwin til Uluru - kan anbefale alle stedene spesielt Tasmania! Husk at når det nærmer seg vinter i Melbourne er det ikke lenger alltid varmt og ville hvertfall tatt med en varm jakke.
Undervisningsformer
Undervisingen er ganske lik som på UiB og jeg hadde ingen obligatoriske forelesninger. Laboratorie øvelser er vanligvis kun 2-3timer. En får ikke vite eksamensdatoene sine før sent i april.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er relativt bra, eneste er at det kan være litt problematisk å finne emnebeskrivelsene på nettsiden. En del fag på nettsiden er merket og anbefalt for utvekslingsstudenter og disse trenger du ikke eksta godkjenning fra RMIT. Lurt å søke forhåndsgodkjenning fra UiB tidlig og siden svar ang. emnene fra RMIT kan komme så sent som i januar om du søker sent. Om du ikke er fornøyd med fagene du har valgt i førsteomgang er det veldig lett å endre de på nettsiden til RMIT.
Fagleg utbyte og språk
En stor forskjell fra UiB er at det er mye innleveringer og tester ila semesteret som alle teller på slutt karakteren. Dette gjør at du må jobbe kontinuerlig hele semesteret og alt presset er ikke på den siste eksamenen. Noe som tok litt tid å forstå og som jeg gjerne skulle vist før jeg gjennomførte de første innleveringene er at på RMIT vurderer de kun etter en 'rubric' som blir oppgitt. Denne inneholder alt de ønsker seg i en tekst/oppgave/test og kan også gi store hint til for eksempel hvilke spørsmål du får på en test. Faget The Professional Scientist er et fag som gir stort utbytte og du lærer mye nyttig for tiden etter studie. Du kan velge mellom mange prosjekter der du jobber i en gruppe og skal "forske" videre på et prosjekt.
Fikk kanskje det største utbyttet på språkfronten. Engelsk blir veldig naturlig etter kun noen dager/uker ettersom alle du blir kjent med snakker engelsk. Jeg ble veldig mye tryggere på engelsken min både muntlig og skriftlig.
Universitetsområdet og byen
RMIT City Campus ligger midt i sentrum og trikken i området er gratis noe som er veldig bra. Melbourne er en utrolig kul og fin by, er mye kultur og variasjon i de forskjellige områdene rundt. Veldig glad jeg har fått bo her i et semester! Er også veldig mye kult å utforske i Victoria. Savnet en 'normal' lesesal slik som på UiB, er mange steder å lese på RMIT men likevel vanskelig å finne en ledig og stille plass. City Campus er veldig moderne og er en cafe på hvert hjørnet (som en evt kan lese på).
Bustad
Det å finne et sted å bo var definitivt det vanskeligste med å komme til Melbourne og er også ganske dyrt der nede. Det å finne en leilighet uten roomies er ekstemt vanskelig og ikke å anbefale. Er uansett mye mer sosial å bo med andre, noen av mine nærmeste venner fikk jeg fra leiligheten. En kan starte å lete etter ledige rom før man kommer til Melbourne på en gruppe som heter 'Fairy Floss Real Estate' på facebook. Flatmates.com.au er også en bra nettside å finne ledige rom, men man må gå på visning for å være sikker. Jeg bodde i Southbank som var et stille og koselig område, samtidig nære sentrum. Er ganske normalt å dele rom med andre, men også fult mulig å finne et privat.
Sosialt miljø
Savnet så klart fadderuken vi har på UiB, og på RMIT er det kun tre dager til å bli kjent med de andre utvekslingsstudentene. Kan være vanskelig å bli kjent med de australske studentene, men de er likevel alltid imøtekommende og hyggelige i forelesninger/lab øvelser. Derimot er det veldig lett å bli kjent med andre utvekslingsstudenter ettersom alle er i samme båt. Anbefaler også å bli medlem av en eller flere klubber og RUSU. Der det arrangeres turer, fester og er lett å bli kjent med flere. Jeg var medlem av RUSU, surfing club og outdoors club.
2014
Vår 2014 - BA i nanoteknologi
15.01.2014 - 14.07.2014Førebuingar/praktiske tips
Vil anbefale å førebu reisa ned der i god tid på forhånd. Dersom tanken er å reise litt før skulen begynner er det ikkje nødvendig å reise til Melbourne om ein ønsker å reise på østkysten. Då kan ein heller reise til Sydney, Brisbane eller Cairns og kjøre/fly derifrå. Det å fly er heller ikkje alt for dyrt i Australia, og det kan i mange tilfeller vere meir "effektivt" å reise med fly og bu billig enn å leige bil, betale bensin og parkering/campingplass. Det er naturligvis ei oppleving i seg sjølv å kjøre rundt i Australia.
Undervisningsformer
På RMIT University er undervisinga mykje lik som på UiB (i alle fall innanfor naturvitskaplege fag), men gjerne med litt meir obligatorisk enn det som er vanleg på UiB.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbodet var bra innanfor naturvitenskaplege fag. Fekk tatt fag som i varierende grad var relevante for vidare utdanning på UiB. Lurt å sjå på fagkombinasjonar og ha ein dialog med RMIT University og UiB i god tid før utveksling.
Fagleg utbyte og språk
Faget Introduction to Australian Society er eit fag som kan vere greit å ha med seg slik at ein lærer litt meir om Melbourne og Australia generelt. Det er fint å kunne litt om landet ein har budd i så lenge. Utanom det var dei andre faga gode og ein satt igjen med mykje nyttig kunnskap. Det største utbyttet fekk eg på språkfronten. Der vart eg mykje sikrare i engelsken, og small-talk og liknande blir like naturlig som på norsk om ein bur med andre internasjonale personar slik at ein er nødd til å snakke engelsk for å kommunisere med dei.
Universitetsområdet og byen
Melbourne er ein utrulig fin by og anbefales på det varmaste. RMIT University City Campus ligg veldig sentralt til og det er gangavstand til det meste viktig derifrå. Trikken stopper rett utanfor campus, så om ein bur utanfor byen er ikkje det eit stort problem heller. Det er ikkje lesesal (på City Campus) i samme grad som ein har på UiB, men biblioteket blir brukt mykje på samme måte. Der er det meir støy enn det eg er vant med frå lesesalen på UiB. Elles er City Campus eit veldig fint campus som ser moderne og bra ut.
Bustad
Budde i Docklands og synst det var heilt greit. Budde ganske dyrt (~6000 kroner/mnd), men då budde eg med boblebad, treningssenter, basseng, etc. i bygget. Likevel er det relativt vanskelig å finne rimelige og fine buplassar. Det er veldig vanlig med "shared-room", dvs. at ein deler rom med nokre andre. Om ein ikkje er instillt på det må ein instille seg på at det blir litt dyrare. Personleg brukte eg veldig mykje tid på å finne leilighet, men det vart betraktelig mykje lettare når eg gjekk saman med andre utvekslingsstudentar og me leita saman. Det er med andre ord å anbefale. Vil ikkje anbefale UniLodge og liknande, då dette er private aktørar som virkar som dei ønsker å tene mest mulig på studentane og gjerne er godt overprisa.
Sosialt miljø
Det kan vere delvis krevande å komme inn på dei australske studentane, då dei allerede har skapt sine sosiale kretsar gjennom fleire år med studier saman. Dette avhenger naturligvis av studieretning og undervisningsform. Det var likevel eit godt sosialt miljø blant utvekslingsstudentane og eg blei kjent med mange studentar frå heile verda. Det er også til å anbefale å bli med i diverse klubbar på universitetet (http://rmitlink.rmit.edu.au/Clubs/). Her kan ein lettare bli kjent med folk frå Australia. Var sjølv med i surfeklubben og stortrivst med det.
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.rmit.edu.au/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb7069
- FagnavnAlle fag