James Cook University og Universitetet i Bergen (BILATERAL)
- LandAustralia
- ByTownsville
- AvtaletypeBilateral
- Lengde på opphald1-2 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Denne avtalen er i utgangspunktet open for alle UiB-studentar, gitt at ein kan finne emne som passar med studieplanen. Karakterkravet frå JCU ligg ein stad mellom C og D, og du må ha tatt minimum 60 studiepoeng ved UiB før avreise. I tillegg må du dokumentere engelskkunnskapar, anten med karakteren 4 eller betre i engelsk frå videregåande, eller i form av ein engelsktest som er godkjent av JCU.
Når i studiet kan eg reise
Ta kontakt med studierettleiaren ved ditt institutt/fakultet for informasjon om utveksling og når det passar å reise ut.
Språk
Undervisningsspråket ved universitetet er engelsk. Norske studentar slepp som regel unna engelske språktestar, dersom dei har karakteren 4 eller betre i engelsk frå videregåande. Ved dårlegare karakter enn dette må studenten finne informasjon på nettsidene til JCU om kva dokumentasjon for språkkompetanse universitetet krev.
Kva emne kan eg ta
JCU er blant anna sterke på tropisk biologi (som marinbiologi/akvakultur) og antropologi, men har òg eit godt emnetilbod innanfor andre fagretningar.
Ver merksam på at frå og med 2022 går JCU over til trimester-inndeling (istaden for semester) på alle emne innan business.
Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.
Studieavgift
UiB har ein utvekslingsavtale med JCU som inneber at vi kan få friplassar (plassar utan studieavgift) dersom dei sender studentar til oss. Dersom ein ikkje får friplass, må ein betale studieavgift. I 2024 ligg studieavgifta på om lag AUD$10 965 per semester (inkl. 15% rabatt, som normalt vert gjeve til UiB-studentar, avhengig av kor mange studentar UiB sender til JCU i det gjeldande semesteret). Avgifta for studier på masternivå er noko høgare.
Merk: frå 1. juli 2024 auka australske visummyndigheiter kostnaden for å søke om visum til AUD 1600.
I uttaket med frist 25. august 2024 har UiB ingen friplassar ved JCU.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
James Cook University (JCU) har om lag 17 000 studentar, i all hovudsak fordelt på dei to campusane i Townsville og Cairns i delstaten Queensland. Universitetet har hatt undervisningstilbod sidan 1961, då som ei underavdeling av University of Queensland, og blei eit sjølvstendig universitet i 1970. JCU er blant anna sterke på tropisk marinbiologi, akvakultur og antropologi, og har lenge hatt ein utvekslingsavtale med UiB-institutta for sosialantropologi og biologi, med opning for søkarar frå andre fagområde.
Townsville er med sine 160 000 innbyggarar den største tropiske byen i Australia. Byen er eit godt utgangspunkt for utforsking av Great Barrier Reef, Magnetic Island og «The Outback». Om lag ein 4-5 timars køyretur lenger nord ligg Cairns, ein litt mindre by med om lag 120 000 innbyggarar.
Bustad
JCU si bustadteneste på campus hjelper internasjonale studentar med å finne bustad, enten på campus eller privat. Dei har ei oversikt over ledige bustadar, og hjelper til med informasjon og råd om korleis ein skal gå fram for å leige på den private marknaden. Prisnivået på husleige i Townsville og Cairns er generelt lågare enn i dei store byane lenger sør.
Semesterinndeling
Juli - desember og februar - juli.
Studentrapportar
2024
Vår 2024 - BA i sosialantropologi
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
Hvis det var en ting jeg kunne gjort annerledes før mitt studie opphold ved JCU Townsville er det at jeg ville spart mer til egen lomme, Australia er mye dyrere enn man skulle tro, og det går veldig mye penger på småtteri! Vil også anbefale å sette seg inn i undervisningsform før man søker fag, da stort sett alt som ikke er marinebiolog er hovedsakelig nettbasert, med en workshop i uken!
Undervisningsformer
All min undervisning har vært hovedsakelig nettbasert, med en workshop i uken - dette er nok veldig individuelt, men for min del lærer jeg definitivt mest av fysiske forelesninger. JCU Townsville er også en skole i verdensklasse innen marinebiolog, som dermed dessverre fører til at andre fag og retninger blir nedprioritert, jeg ville nok derfor heller dratt til JCU Cairns om jeg kunne velge om igjen.
Vurdering av emnetilbodet
Det er et bredt emneutvalg, og du kan stort sett velge fritt mellom alle emner, derfor er det også nyttig å være obs på hvilket år emnet er i. Jeg tok et tredjeårsemne i et fag jeg aldri hadde hatt før!
Fagleg utbyte og språk
Jeg føler jeg har fått helt passe faglig utbytte grunnet nettundervisningen, overgangen til all undervisning på engelsk er også ganske tøff, men noe men fort vender seg til
Universitetsområdet og byen
Selve campusområdet er veldig fint, men ligger langt vekke fra selve bykjernen, tar 40 minutter med buss. Selve byen har en del skjulte perler, men er en by preget av store sosiale ulikheter. Man er nærmest avhengig av bil for å komme seg rundt, og vil virkelig anbefale det! Ellers ligger Townsville en 20 minutters fergetur unna Magnetic Island, som er et virkelig paradis! Utrolig deilig å ha en tropisk øy så nærme, som det er lett å flykte til å finne roen igjen under eksamenstid!
Bustad
Jeg vil anbefale på det sterkeste å flytte til campus! Jeg har gjort begge deler, og begynte ikke å nyte oppholdet mitt før jeg flyttet til campus! Jeg bodde på Rotary International Houses, sammen med 6 andre, 2 fra Australia, 1 fra Frankrike, 1 fra Italia, 1 fra Nigeria og 1 fra Thailand! De har både alternativer for å bo blandet gutter og jenter, og rene gutte og jente leiligheter. Jeg bodde i en jenteleilighet og stooortrivdes!
Sosialt miljø
Det er et veldig godt sosialt miljø, det er veldig mange internasjonale studenter som gjør at man blir kjent med folk fra hele verden. Australiere er også generelt utrolig hyggelige, og lette å komme i kontakt med! Er også mye sosialt som skjer på campus, som middager i regi av RA eller pannekake torsdag, hvor en gruppe kalt redfrogs kommer hvert torsdag og lager pannekaker til vi som bor der! Dette er fantastiske initiativer hvor det er lett å bli kjent med nye folk!
Vår 2024 - BA i geovitenskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
Jeg anbefaler å være ute tidlig med visumsøknad, da det tar litt tid å få den gjennomført og å få den godkjent. Det samme med å finne seg et sted å bo, jeg anbefaler studentboligene, det mest praktisk da distansene er ganske store og kollektivtilbudet ikke er så bra. Ville også vært tidlig ute med å bestille flybillett, da den kan bli ganske så dyr. Det er også smart å spare opp en del, siden det blir fort ganske dyrt.
Undervisningsformer
For de fagene jeg tok, var det både vanlige forelesninger og practicals. Forelesningene var ikke obligatoriske, men det var practicals. Så ble mye obligatorisk skole i løpet av uka, jeg hadde 4 av 5 dager med obligatorisk skole. Jeg hadde også mye skolearbeid gjennom hele semesteret, som innleveringer, quizzer, fremføring og prac-eksamener. Det var mer skole enn jeg forventet, så jeg anbefaler å lese nøye gjennom beskrivelsen. Professorene veldig greie å ha med å gjøre, de var veldig hjelpsomme og jeg hadde ingen problemer med å få ting utsatt når jeg trengte det.
Vurdering av emnetilbodet
Det var bra utvalg av emner, mye man kunne velge. På studentsenteret fikk jeg god hjelp til å legge inn emnene, og fikse timeplanen min. Jeg endret ett fag i ettertid, og studentveilederne var veldig hjelpsomme med dette.
Fagleg utbyte og språk
Undervisningen gikk så klart på engelsk, men det er jeg vant med fra UiB så det var ikke noe problem. Det faglige utbyttet var bra.
Universitetsområdet og byen
Alle universitetsbygningene og studentboligene er samlet på ett stort område, noe som er ganske praktisk. I løpet av hverdagene, i arbeidstider, er det flere ulike spisesteder åpne på campus. Dette området var plassert utenfor selve byen, så det tok ganske lang tid å dra steder. F.eks. så tok det nesten 1 time med buss for å komme seg inn til sentrum og stranda, og 15 min med buss for å komme seg til nærmeste matbutikk. Så vær obs på de store distansene. Hvis jeg var klar over dette, ville jeg ha skaffet meg en bil mens jeg var der. Det er veldig vanskelig å komme seg rundt uten bil, siden kollektivtilbudet, selv om det var billig, ikke var veldig bra.
Bustad
Det er mange ulike typer studentboliger på campus. Jeg bodde i de nyeste studentboligene, Burralga Yumba. De var veldig fine, føltes litt som å bo på hotell. Det var kinorom, leserom, musikkrom, takterrasse, bakgård der man kan grille og spille bordtennis, og vaskerom. Jeg hadde eget rom, men delte bad med de i samme gang. Kjøkkenet deles av alle i bygget, så rundt 400 personer. Selv om man deler kjøkken med så mange, kommer man fort inn i rytmen med å lage mat der. Det er flere av studentboligene hvor man kan få måltidene inkludert i prisen, men de koster derfor mer. Fellesområdene ble vasket hver dag, mens rommene ble vasket annenhver uke. Standarden på rommene og fellesarealene er bra, men det er litt upersonlig. Dersom du ønsker å omgis av færre mennesker og ha ett litt mer personlig forhold til de du bor med, ville jeg ha anbefalt en av de andre studentboligene, f.eks. Townhousene.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er bra. Det er mange ulike arrangementer man kan dra på, som gjør det lettere å bli kjent med folk.
Vår 2024 - BA i biologi
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
Spar opp en del penger før du drar. Velg mange emner og se om de krasjer med hverandre sånn at det går an å velge mellom dem når man kommer ned.
Undervisningsformer
Mye forelesninger og practicals. På disse pracene drar man f.eks. ut i regnskogen og setter opp pattedyrfeller.
Vurdering av emnetilbodet
Det er ganske bra emnetilbud så sant man har valgt mange emner før man drar ned. For det er bare de man kan velge mellom når man er her.
Fagleg utbyte og språk
Har blitt mere trygg på engelsken min av å være her. Før var det kanskje litt stress å skulle bestille noe i et engelsktalende land i frykt for at folket skulle synes engelsken min var dårlig. Nå er ikke det noe problem lenger. Føler jeg har lært mye av å studere biologi i et helt annet klima enn det jeg har gjort før. Er også litt andre metoder for ting her nede.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er lett å komme seg rundt og det er fine naturområder rett uttafor. Det er også lett å komme seg inn i byen hvor man kan gjøre mye.
Bustad
Boligen var plassert på campus og det blei lagt opp til barbeque og sport ofte som jeg synes var bra. Jeg bodde på John Grey Hall og anbefaler den pga. dette og prisen. Får også trene gratis på campustreningssenteret
Sosialt miljø
Det er ganske godt sosialt miljø her og er mye å finne på med medstudenter. Eneste problemet er at de er ferdig på videregående her året de fyller 18 og de fleste som bor på John Grey Hall er nye studenter, så blei en del yngre enn meg.
Vår 2024 - BA i geovitenskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
Ville anbefalt og satt seg inn i fag man vurderer, og være ute i god tid med å finne seg en plass å bo.
Ellers ville jeg spart opp en del, da det fort blir ganske dyrt.
Undervisningsformer
Jeg hadde en del obligatorisk skole. Forelesningene var frivillige, men det var et stort fokus på Practicals, da jeg hadde obligatorisk practicals fire av seks dager i uken. Det var også en del skolearbeid gjennom hele semesteret. Jeg trodde ikke det skulle være så mye, men det var ukentlige innleveringer og quizer, prac-eksamener, rapporter og fremføringer. Ville anbefalt å lese beskrivelsen av de ulike fagene litt mer i detalj.
Jeg er veldig fornøyd med professorene og lærerne jeg hadde. De var utrolig dyktige!
Vurdering av emnetilbodet
Det var bra tilbud av ulike emner, med mange fag å velge mellom. Vi fikk god hjelp fra de ansatte på Educational Center.
Fagleg utbyte og språk
Det gikk greit med undervisningen på engelsk, siden jeg var vant til dette fra tidligere fag ved UiB. Jeg brukte litt lengre tid på innleveringer og rapporter i begynnelsen, men det kom man fort inn i.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er ganske stort, med bygninger spredt over et større område. Det jeg ikke hadde tenkt så mye på, er at det ligger litt utenfor byen. Det tar omtrent 40 minutter med buss til sentrum og nærmere én time til The Strand. Bussystemet er greit, men bussene går ikke så ofte og er av og til forsinket. Hvis jeg skulle gjort det om igjen, ville jeg ha leid en bil fra starten, da det gjør det mye lettere å komme seg rundt, både i byen, men også dra rundt på fritiden.
Bustad
Jeg bodde på Burralga Yumba, som er en av flere studentboliger på campus. Jeg vil virkelig anbefale å bo på campus, siden det er mye mer sosialt og nærmere alt. Bygningen er relativt ny og minner litt om et hotell med sine seks etasjer, der rundt 400 studenter bor. Bygget har en rekke fasiliteter som kinorom, flere leserom, en bakgård for grilling og sosiale arrangementer, vaskerom, og takterrasse. I første etasje er det et stort felleskjøkken hvor man kan lage mat. Til tross for at mange deler kjøkkenet, gikk det overraskende greit å lage mat, da man fort kommer inn i det. Det meste av kjøkkenutstyr er tilgjengelig, og det er hyggelige ansatte som vasker og rydder kjøkkenet til enhver tid.
Rommet var ganske greit, med seng, skrivebord, skap, hyller og kjøleskap. Rommene ble rengjort annenhver uke, noe som var veldig luksus. I hver etasje var det felles bad.
Burralga Yumba ligger svært sentralt på campus, med kort avstand til postkontoret, en liten matbutikk, apoteket, kafeer, biblioteket, busstoppet, treningssenteret og undervisningsbygningene for andre fag. De ulike studentboligene har også biler som er mulig å booke og låne til privat bruk.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet her er veldig bra! Det er lett å bli kjent med folk, spesielt med så mange internasjonale studenter. Det skjer også mange forskjellige sosiale ting som man kan bli med på.
2023
Vår 2023 - BA i geovitskap
15.01.2023 - 15.06.2023Førebuingar/praktiske tips
-Husk å kjøpe adapter til Australske stikkontakter.
-Husk å søke visum
-Husk å bestill flybilletter ganske tidlig for å få det billigst mulig.
-Husk å søke på en plass å bo.
Undervisningsformer
Undervisningen består både av forelesninger, lab og felt. Forelesningene er fysisk, men de blir også tatt opp. Det er obligatorisk oppmøte på lab, men det går fint å ikke møte opp på noen få. Felt er valgfritt, men man må skrive rapport fra felt, så er egentlig obligatorisk.
Vurdering av emnetilbodet
Er ingen geofysikk fag, men en del geologi fag. Jeg hadde fagene hydrologi (EA2006), landskapsprosesser og evolusjon i Australia (EV2401), Korallrev geomorfologi (EV3406) og introduksjon til biodiversitet (BS1007). Hvis jeg kunne valgt fag på nytt, ville jeg byttet ut BS1007 med noe annet da dette faget var ganske omfattende og krevde ganske mye jobbing. Var en online quiz man gjorde hjemmefra hver uke, og quizer på skolen omtrent annenhver uke. BS1007 hadde også tre forelesninger og en lab hver uke.
Fagleg utbyte og språk
Greit faglig utbytte, men det avhenger selvsagt av hvor mye man legger i det. Godt språklig utbytte. Jeg var veldig dårlig i engelsk før jeg dro ned, men har blitt mye bedre og tryggere på å snakke og skrive engelsk. Snakket likevel en god del norsk også, da mange av de jeg ble kjent med var norske.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er veldig fint og tropisk. Er likevel ganske kaldt inne. Townsville by er ganske liten sammenlignet med andre byer i Australia. På byen finner man utestedene og stranden. Kan være ganske stress å komme seg til byen da det tar omtrent en time med buss. Heldigvis har de et kjøpesenter (Stockland) hvor man kan få tak i alt man trenger, som bare tar 10 minutter med sykkel. De har også et basseng (Riverway Lagoons) som er 15 minutter unna med sykkel.
Bustad
Jeg bodde på en av boligene gjennom skolen (Burrulga Yumba). Er ganske dyrt å bo her og man må lage mat selv, men er ganske praktisk da det tar 5 minutter å gå til skolen, og det alltid er noe sosialt som blir arrangert. Er for eksempel gratis pannekaker annenhver torsdag, gratis milkshake annenhver mandag og gratis pølser i ny og ne. Fester både med og uten tema blir også arrangert jevnlig.
Sosialt miljø
Er et veldig sosialt miljø og alltid noe som skjer.
Vår 2023 - BA i biologi
15.01.2023 - 15.06.2023Førebuingar/praktiske tips
Planlegg hvordan du vil bo og undersøk mulighetene dine nøye!!
Tenk på hvor lenge du skal være borte og studere, for et halvt semester ville jeg anbefalt å bo på campus da det er utrolig sosialt og veldig lett å få seg venner. På James Cook University i Townsville har vi egen nattklubb som kjører masse arrangementer som alle som bor på campus bruker og det er mye lettere å være med på ting når du er i nærheten. De ulike bostedene (Burralga Jumba, Rotary eller George Roberts) har også egne sports lag i flere idretter og de har ofte kamper mot hverandre som er veldig gøy å gå på.
Busstilbudet i Townsville er dessverre veldig dårlig. Bussen tar kun kontanter i Townsville og områdene rundt og ofte nekter de å ta over 10dollar lapper, men det er ATM´s på skolen og på Stockland som er det nærmeste shoppingsenteret. Heldigvis har skolen noe som heter JCU green bike, hvor man kjøper en brukt sykkel for 50dollar, bruker den hele semesteret når du vil, får gratis reparasjoner på skolens "Bikeshed" og leverer den tilbake på slutten for å få 20dollar tilbake, helt genialt! Townsville er en by som er dårlig lagt opp for fotgjengere, men de har gode sykkelfelt på veiene som har vært helt gull for oss som bor off-campus. Kjøper du kurv er det også mye lettere å handle!
Matbutikker er det også dårlig tilgang på på campus og du må enten til Stockland eller Willows for å handle, som ligger 10-15min unna med sykkel. Heldigvis har Woolworths og Coles som er de mest kjente matbutikkene hjemlevering som koster veldig lite! Mat handling er ikke noen problem. Bor man på Burralga Jumba har man også tilgang på å leie bil gratis! Men Stockland ligger en busstur unna med alle butikker du kunne trenge.
Med tanke på pakking av koffert. Pakk kun med nødvendige klær. Jeg fant fort ut av at jeg hadde ekstra plass i bagasjen når jeg skulle reise og slengte oppi "ekstra" klær, noe som jeg angrer på fryktelig. Det er veldig gode shoppingmuligheter her nede og det er så varmt at du ikke trenger langbukse eller genser! Selv på vinteren. Ett unntak er inne på skolen, shoppingsentrene, bussen, biblioteket og forelesningssalen da airconditionen er på full styrke her hele tiden!! Skal man dra nedover til Brisbane og lengre sør er det derimot veldig kaldt!
Når det kommer til farlige dyr så er det ikke noe å bekymre seg om. Det farligste dyret vi gar møtt er fuglene på campus som "swooper" etter maten din. Men pass deg for plover fuglene i hekkesesong, for de er veldig aggressive.
Undervisningsformer
Undervisningsformene her er veldig like hjemme og norske universiteter. En skoletime er 1 time og du har ofte to skoletimer med forelesning fordelt i uken. Mange biologiske og kjemiske fag har også lab en gang i uken, men de har også mange feltkurs! Hvis du har mulighet ville jeg anbefalt et fag som har feltkurs til Orpheus Island som ligger midt på Great Barrier Reef og her har du mulighet for å snorkle og dykke!
Ingen av mine fag har obligatorisk oppmøte, ikke labene heller, noe som er veldig deilig med tanke på at man og har lyst å oppleve Australia og reise når man er her. Forelesningene blir tatt opp og lagt ut i etterkant slik at du ikke går glipp av noe.
Vurderingsformen her nede er mappevurderinger i de fleste fag, med blandinger av fremføringer, innleveringer, midtsemestere, digitale diskusjonsforum og laboratorium tester. De fleste har en avsluttende eksamen som teller 50% av karakteren også i juni. Eksamenene er nesten alle kun håndskrevne og varer ofte to timer.
Vurdering av emnetilbodet
Det er et helt fantastisk tilbud av fag til både biologistudenter, kjemistudenter, geologistudenter og ingeniørstudenter. Spesielt er bevaringsbiologi og marin biologi et stort fokus her, hvor man har mulighet for å dra ut i felt og praksis med masse ulike australske dyr.
Fagleg utbyte og språk
Språk her nede er ingen problem hvis du har gode engelsk kunnskaper, eneste som er utfordrene er den australske "slangen" i starten, men det lærer du fort.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet ligger litt utfor sentrum, men det er et fantastisk campus hvor alle byggene ligger i nærheten og danner et veldig sosialt og bra skolemiljø. I motsetning til i Bergen gjør dette det lettere å bli venner med folk fra ulike campus for så å møtes i løpet av skolen, siden ikke fakultetene er separerte på samme måte. Alle bygg har gode leseplasser og har aircondition, spesielt biblioteket og Science Place har utallige leseplasser. Science Place har også en god kantine med masse ulik mat fra koreansk street food til italiensk pasta.
Sentrum av byen er mindre enn Bergen, men her finner mange ulike festivaler og marked i løpet av måneden. Hver første fredag i måneden har de Night marked med masse ulike boder og mat. Hver søndag har de fruktmarked på morgen i Flinders street hvor du kan kjøpe billige grønnsaker og prøve masse eksotisk frukt. I tillegg har de ein fantastisk strandpromenade hvor vannet alltid ligger rundt 30grader!!! Hvis du synes det er skummelt å bade i sjøen, så har de et filtrert Rockpool i enden av stranden og en lagune (stort basseng) rett med skolen.
Bustad
Planlegg hvordan du vil bo og undersøk mulighetene dine nøye!!! Du har flere valg, f.eks. bo på campus i ulike boliger (kollektiv, enerom med bad, enerom med felles bad), bo i kollektiv med andre studenter (gjerne gjennom Flatmates), bo privat (veldig vanskelig da Australia har masse regler og krav, spesielt hvis du skal bo bare ett semester) eller bo ved bruk av ferieboliger (HolidayRenting).
Jeg reiste ned sammen med tre venner og vi søkte først på å bo på campus, noe som var veldig lett å få plass, men med mer undersøking la vi merke til at det var billigere å bo utenfor campus. Derfor valgte vi å reise ned uten fast bolig og booket AirBNB, noe som har skapt mye stress. Da vi kom ned fant vi veldig fort ut av at det er "rental crisis" i hele Australia og at vi ofte ikke ble akseptert av utleiefirmaer da vi manglet masse dokumenter siden vi ikke var Australske statsborgere. Vi slet derfor i en måned med å hoppe fra AirBNB til neste, før vi klarte å skaffe oss feriebolig en halv time med sykkel fra campus, noe som er verdt å tenke på når vi har luftfuktighet på 80% og 37grader når vi sykler frem og tilbake til skolen (det er heldigvis dusjer. på skolen) MEN, alt ordner seg alltid til slutt.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet har vært helt fantastisk og inkluderende. Spesielt hvis du bor på Rotary eller Burralga Yumba er dte utrolig mange sosiale arrangementer. Rotary er mer som et kollektiv som er fantastisk hvis du vil bo med en fast gruppe, BY har i motsetning mye flere beboere men der har du ulike kinorom og spillrom hvis du vil finne på noe på kvelden.
Vår 2023 - BA i geovitskap
15.01.2023 - 15.06.2023Førebuingar/praktiske tips
Her må man søke student visum og kanskje ta vaksiner dersom det er nødvendig, men dersom man har tatt de som Norge har anbefalt gjennom oppveksten så skal man være relativt dekket. Det koster en del og reise å studere i Australia. Både skolepenger og boligpenger kan betales i forskudd noe jeg gjorde ettersom det var anbefalt, hvor man skulle spare penger ved det. Det er også noen engelsktalende steder som krever en 4 i engelsk fra videregående så dersom man ikke har det må man ta en test som beviser engelskkunnskaper. Dette er ikke tilfelle her, på grunn av generelt gode engelskkunnskaper blant norsk ungdom har slikt som JCU (Universitetet der) sett bort i fra slike krav. Kan også være lurt og sjekke hvilke avtale som man søker gjennom og dersom man har obligatoriske fag man skal ta. Jeg hadde frie emner så valgte det som så ut som kjekke fag med felt turer.
Undervisningsformer
Her er all undervisning på engelsk, noe jeg synes personlig gjør det lettere ettersom mye av geologi terminologien og professorene allerede er engelsk. Så her slipper man å vite litt engelsk og litt norsk. Det er veldig flinke og hyggelige professorer ved JCU. De har litt den samme holdningene til studere som det vi har her i Norge. De har et sterkt ønske om at studentene skal gjøre det bra og hjelper veldig dersom det trengs. Her teller de fagene litt annerledes med 3 credits fag. For å enkelt forklare det må man ta 4 fag som så vil bli omgjort til 30 studiepoeng i Norge. Her vil ikke karakterene overføres ettersom de operer med at annet system en det vi har i Norge (Pass(D), credit(C), distinction(B), high distinction(A)). Det er som regel forelesninger og eksamen. Det er ofte også rapporter f.eks jeg tok et kjemifag hvor jeg måtte levere en rekke rapporter som talt på karakteren gjennom året. Det var kun et fag jeg hadde som hadde kun en eksamen. Alle andre fag hadde ulike vurderingsformer gjennom året.
Vurdering av emnetilbodet
Det er en rekke gode emner man kan ta ved JCU. Det er veldig høyt rangert på marinbiologi. Som geolog har de ikke så mange gode tilbud hvor dere geologi grad er litt blanding av geografi og geologi. Mine fag var: Marin e chem istry, hydrology, introduction to biology o g Australian landscape prosesses
and evolution. Jeg var veldig fornøyd med mine emner. Et emne jeg ønsket og ta var coralreef geomorfology. Det er et geologi fag, men det blir ofte fylt opp med plass så her må man være litt tidlig på og ha litt flaks. Jeg fikk ikke det faget, men valgte marin chemistry i stedet. Det er litt vidergående kjemi fag, men at det går fint å ta det. Det er et avansert fag som krever litt jobbing, men det er desidert det faget jeg synes var kjekkest og lærte mest av. I det faget får man reise til en øde øy og hente korallprøver hvor man finner ut hvilke metaboliter som korallen produsere og med det finne ut hvilke koraller det er. Hadde jeg valgt igjen hadde jeg fremdeles prøvd å få coralreef geomorfology som drar til samme øy, men det er mye mer geologi rettet så lettere for geologer med mindre man ikke har noe imot litt kjemi.
Andre fag som hydrologi og landscaprosesses er standard geologi fag/geografi fag. Det er litt felt målinger og en felttur ut i bushen for å se på størknede lavastrømmer. Også veldig stilige fag.
Introduksjon til biodiversitet var også spennende hvor man fikk ta og dissekere masse ulike dyr og planter. Vell å vite er at dette er et introduksjonsfag så det er en god del pensum og pugge.
Vurderingsformen er kun en rekke quizer etter hvert kapitel. Ingen stor avsluttende eksamen og alt er multiple choice.
Universitetsområdet og byen
JCU er en stor campus utenfor sentrum noe som er veldig fint. Her er de aller fleste studentene konsentrert på et område så alle man møter er studenter der. Her er det ulike bygg og forelesningssaler så lett og bli litt forvirret i starten. Heldigvis har de markert alle bygningene med nummer som kommer opp når man ser på kartet linket til faget og timeplanen man får. Lengste jeg har gått er kanskje 5 min fra en forelesning til den neste, men det er alltid sol og fint vær så det skal ikke være et problem. Det er også mye tak som gir skygge og tørrhet når det er monsun regn. Her tar man mye buss for å komme seg til sentrum eller for å kjøpe mat. For min del ble det en del sykling som også vær riktig så koselig. Bussen koster ish 1 aus for studenter som er ish 7 nok. Her må man ha kontanter til bussen og man betaler i det man går på. Bussjåførene i forskjell til de norske er som regel veldig hjelpsomme og hyggelige dersom man skulle være usikker på hvor man skal. De fleste kjører rundt så hjelpe med lokale venner med bil.
Det er en student bar på campus som alle går til først når det er et arrangement. Den stenger kl12 så etter det så stikke de fleste til byen med buss. Hvor busstoppet er rett ved.
Bustad
JCU fikser transport til campusbygg når man ankommer Townsville og de fleste internasjonale studenter for tilbud om å bli hentet slik at man kommer seg trygt frem etter en lang reise ned.
Jeg bodde på Burralga yumba, det er som et Hotel med felleskjøkken. Her bor man side i side med rundt 400 studenter. Både internasjonale og lokale. Jeg stortrivdes i 1 semester ettersom man var så tett på mange andre, her kunne man bli kjent med mange studenter og man spiste middag sjeldent alene ettersom det er alltid noen og sitte å snakke med. Det er mange andre boliger som Robberts hall, saints, rotary, GR (george roberts hall) så mange gode valg av bolig.
Sosialt miljø
Det var en del nordmenn som reiste ned til Australia så jeg ble kjent med. Det var en trygghet i det å reise med noen og ha noen der nede, men viktig og få lokale venner. Jeg fikk selv en australsk vennegjeng samt mange internasjonale kompiser som bodde i bygget sammen med meg. Jeg ble å reise rundt med andre nordmenn ettersom de og ønsket å reise rundt å se Australia. Ble også å reise rundt med en Tysk kompis jeg fikk der nede
På vei hjem valgte jeg og reise litt rundt der nede for så å reise rundt i Indonesia. Her var andre i Thailand, Vietnam og Tokyo, hørte masse bra om alle stedene og Indonesia var kjempekjekt. Anbefaler virkelig å gjøre det.
Vår 2023 - BA i biologi
15.01.2023 - 15.06.2023Førebuingar/praktiske tips
Søk om visum i god tid da det kan være litt vanskelig å fylle ut deler av søknaden.
Bestill flybilletter i god tid før man reiser da disse kan bli relativt dyre.
Undervisningsformer
Forelesinger foregår på campus, men de fleste blir også tatt opp og lagt ut online. Undervegs i semesteret har man ulike former for vurderinger som blir med i vurderingsgrunnlaget i faget. De ulike vurderingene kunne være quizer, essays eller blogginnlegg.
Jeg hadde et fag hvor vi dro på feltkurs i 4 dager. Før feltkurs hadde vi praktiske forelesinger eller workshops som skulle forberede oss på det vi skulle gjøre på feltkurs disse dagene.
Jeg hadde et fag som gikk online hvor vi fikk ukentlige forelesnigsnotat, powerpoints, og hadde workshops som ligner på kollokviegruppe med diskusjon og gjennomgang av tema. I dette Faget hadde vi ukentlig skriftlige diskusjoner vi måtte delta på online som en del av vurderingsgrunnlaget. Det var også quizer for ulike tema undervegs semesteret.
Vurdering av emnetilbodet
De har en rekke ulike emner innenfor biolog og marint. Det finnes forskjellige emner for dyreliv og marin i Australia, som man ikke kan få i Norge.
Fagleg utbyte og språk
Det tok ikke lang tid før man ble komfortabel med å snakke og skrive engelsk. Dersom det var noen ord eller ting man ikke skjønte var flere av foreleserne forståelig og forklarer på en annen måte ellers kunne man lett søke opp ord.
Universitetsområdet og byen
Campus i Townsville er veldig bra og stort.
Townsville er en liten by for Australia å være.
Vi syklet mest rundt i byen da kollektivt transport ikke var så tilgjengelig her.
Bustad
Jeg valgte å bo utenfor campus med andre medstudenter hjemmefra. Vi fant det litt vanskelig å finne bolig før vi dro og måtte fikse dette når vi kom dit. Det var en litt vanskelig prosess da man måtte fylle ut lange søknader for å leie og trolig siden vi bare skulle være der for 5 mnd.
Sosialt miljø
Det er et veldig bra internasjonalt studentmiljø i Townsville.
Man ble også kjent med andre fra Australia mest gjennom de som bodde på skolen eller når man dro på feltkurs.
Vår 2023 - BA i biologi
15.01.2023 - 15.06.2023Førebuingar/praktiske tips
Selv om man får støtte fra lånekassa er det greit å ha spart opp litt penger. Flybilletter er dyrt, visum er dyrt og depositum på skolepenger koster også litt. Se nøye gjennom emnebeskrivelsene til universitetet du skal på, og sett deg inn i systemet de bruker. Ta deg god tid til reiseforberedelser, både skolemessig og hvor du skal bo. Ikke bli for overveldet av papirarbeidet, man kan få god hjelp om man spør.
Undervisningsformer
Undervisning er som forelesning hjemme, men på JCU var det mye mer praktisk arbeid. Jeg hadde ett fag som het functional biology of marine orgnaisms, og her var det lab hver eneste fredag. Man har også flere seminarer, eller typ oppgaveløsnings timer som er relevant for eksamen.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet på JCU er utrolig bra, de tilbyr unike emner man ikke kan ta her i Norge. Spesielt om du er interessert i tropene og marinbiologi.
Fagleg utbyte og språk
Man kommer veldig fort inn i engelsken når man er rundt det hver dag. Vær forberedt på litt sterk australsk aksent fra noen professorer, men man plukker det opp veldig fort. Faglig utbytte var også veldig bra på JCU, det er mye underveisvurderinger så skipper tak unngår du her.
Universitetsområdet og byen
Campus til JCU er utrolig flott og området er helt unikt, så tropisk og eksotisk man kan få det. Townsville er en liten søt by, men hvis det er en levende by med masse natteliv du leter etter så er ikke Townsville byen for deg. Hvis du derimot er ute etter en opplevelse litt utenom det vanlige, og er glad i natur så er Townsville og generelt North Queensland midt i blinken.
Bustad
Jeg anbefaler og bo på campus med mindre du er tålmodig nok til å leie privat. Jeg leide selv privat med tre andre men det var ikke lett, selv om det er billigere skulle jeg heller sluppet stresset. I tillegg er det mer sosialt å bo på campus, selv om dette ikke var et problem.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet på JCU er fantastisk, skolen har veldig fokus på å få internasjonale elever til å føle seg velkomne. Det er veldig lett å få venner, både internasjonale og australske. Generelt er alle bare veldig hyggelige.
Vår 2023 - Master i medisinsk teknologi
15.01.2023 - 15.06.2023Førebuingar/praktiske tips
- Bestill flybilletter så tidlig som mulig
- Visumsøking tar lang tid
- Se etter bolig tidlig, spsielt hvis man er flere som vil bo sammen
- Avstander er større en man tror - sykkel, buss og venner med bil ble redningen
- Det er varmere enn man tror - jeg gikk med bukse en dag og genser et par dager, ellers gikk jeg kun med shorts og t-skjorte/singlett
- Ikke pakk med for mye ned, du vil mest sannsynlig ha lyst til å ha med mye mer tilbake
- På skolen går mange studenter med shorts, singlet og thongs eller slippers, altså veldig chill (inkludert noen forelesere)
- De lokale synes oss norske var flinke i engelsk, og alle ble mye flinkere til å snakke engelsk også etter hvert
Undervisningsformer
Jeg hadde forelesninger og gruppetimer både fysisk og på zoom, generelt ganske likt som på UiB vil jeg si. Liten forskjell er at forelesningene mine begynte på timen (f.eks. 08:00) istedenfor kvart over, noe å være obs på. Alt gikk på engelsk, men det er alltid en annen nordmann i forelesning som kan hjelpe deg dersom du skulle slite med å forstå noe. Dette pga. at JCU er et veldig attaktivt sted å reise på utveksling for nordmenn.
Vurdering av emnetilbodet
Det var veldig mange fag å velge mellom, man må bare passe på at de ikke kræsjer med fag man allerede har i planen! Mye generelle realfag som matte, fysikk, kjemi og statistikk. Ikke så mye fag for medisinsk teknologi på masternivå, med mindre man velger å ta en del IT og har ledig plass (frie studiepoeng). Jeg hadde for det meste IT-relaterte fag som passet inn som masterfag. Noen av fagene på JCU har to vesjoner av fagene - en undergrad-version (bachelornivå) og en postgrad-version (masternivå). Kan være verdt å sjekke ut hvis man vil ha det godkjent som masterfag.
Jeg hadde fagene CP5634 - Data Mining, EG3000 - Introduction to Systems Engineering and Project Management, MA2830 - Data Visualisation og MA5800 - Foundations for Data Science. Data Mining handler om å bruke algoritmer på dataset for å finne korrelasjoner og "skjult" informasjon, litt sånn som maskinlæring. Vi brukte python. EG3000 handler om prosessen i et ingeniørprosjekt, fra start til slutt. Handler mye om roller og ansver i et større prosjekt, og man må skrive mye formelle dokumenter som må på plass i et slikt projekt. Data Visualization handler om å vise frem data på best mulig måte, alt fra valg av graf/figur og farger til målgrupper og oppfatninger av figurer. MA5800 er basic data science i R, og handler om å sette opp data, rydde i datasett og visualisere.
Fagleg utbyte og språk
JCU er mest kjent som et universitet for marinbiologi, men det finner som sagt mange andre fag også. Har hørt fra andre jeg reiste med at disse fagene var utrolig kjekke, der de dro mye ut i felt og sånt. I mine fag var det mer tradisjonell undervisning, med noen små tester og slikt underveis som talt inn på karakteren. Hadde også presentasjoner, så man får øvd seg på engelsk foran studenter med engelsk som morsmål.
Universitetsområdet og byen
Townsville er en typisk landsby der alle har bil og busstilbudet er sånn helt greit. Bor man nær skolen går det mye busser til og fra byen og kjøpesenter, dersom man bor lengre unna bussrutene så kan dette være litt stress. Ville derfor sjekket opp bussruter på forhånd før man bestemte seg for hvor man skal bo. På campus var det veldig fint, sol nesten hver dag (bruk solkrem!!!) og mye grøntområdet. Campus kan på en måte beskrives som en skog med bygninger i. Mye dyreliv på campus, blant annet kookaburras, slanger, brush turkeys og ibis. Små avstander på campus, så man kan gå mellom alle bygg. Air con i alle(?) bygg, som man ikke hadde klart seg uten.
Det bor nesten 200000 i Townsville, men byen føles ikke så stor dersom man hovedsaklig er på campus og i byen. Sentrum har noen butikker for klær og suvenirer og slikt, noen matbutikker, et par utesteder og mange plasser å kjøpe alkohol. Det er en strand/strandpromenade som heter the Strand som strekker seg 2km langs kysten langs hele sentrum, der man kan kjøpe kaffe og is, bade innenfor stinger nets i sjøen eller bade i rockpool, som har filtrert sjøvann.
Bustad
Når det kommer til bolig kan man velge to veier å gå: enten bo på campus eller privat. På campus har man kort vei til alt på skolen, og bussene som går til kjøpesenterene Stockland og Willows (der de nærmeste matbutikkene ligger) går ofte og i nærheten. Man blir lett kjent med de andre som bor der, og får et bra miljø. Det eneste er prisen - det aller meste man finner privat er billigere, i tillegg til at privat kan man få større plass, andre beliggenheter og til og med basseng i hagen. Jeg bodde med samboeren min privat 10 min fra skolen med sykkel, og vi betalte en god del mindre enn de som bodde på skolen. Eneste downsiden var 10 min med sykkel, som ikke alltid er like nice i 40 grader når man har dårlig tid til skolen starter. Det var derimot ikke noe problem å bli kjent med andre studenter selv om vi ikke bodde på campus. Hvis jeg skulle dratt igjen alene, hadde jeg nok prøvd å få plass på Rotary (eller på Burralga Yumba) på campus, grunnet at det virket veldig greit og man får kort vei til skole og buss og det er veldig enkelt å få et bra miljø i kollektivet med studenter fra hele verden.
Hvis man skal prøve privat, er det letteste å bli med i grupper på facebook og se etter hva folk legger ut der. Ellers har man Flatmates som alternativ der det også legges ut en del.
Sosialt miljø
Når jeg var der var det veldig mye nordmenn, så vi fikk på en måte et fellesskap med mange nordmenn, noen få andre skandinavere og noen amerikanere, i tillegg til noen lokale australere. Det var ikke noe problem å møte disse folkene, da det arrangeres en del sosialt i O-week (orientation week) der man får sjans til å møte andre i samme situasjon som deg (for det mete utvekslingsstudenter). Det var derimot verre å bli kjent med de lokale, da det ikke var så mye arrangert sammen med dem, da måtte man hovedsaklig søke dem opp selv gjennom andre arrangementer eller via fag på skolen. Ble kjent med en del fra hele verden gjennom JCU Dive Club, som arrangerte BBQ's og turer til GBR der man er oppå hverandre hele dagen.
2022
Bachelor i biologi
11.07.2022 - 31.12.2022Førebuingar/praktiske tips
Jeg vil anbefale å starte søknadsprosessen i god tid da man må ha bekreftelse på enrolment før man kan søke studentvisum i Australia. Jeg bestilte visum gjennom Visumekspressen, noe som hjalp veldig med tanke på den lange visumsøknaden; de hjalp meg med alt i søknaden og det var veldig lettvint. Forbered deg på varmt vær og høy UV-stråling: sommerklær og solkrem er viktig!! Personlig pakket jeg for mye varme klær som ikke ble brukt, men kan være greit å ha noe dersom man planlegger å reise til kaldere steder i Australia. Husk å ta ut litt australske dollar i kontanter før du ankommer, det er veldig greit å ha.
Undervisningsformer
Jeg likte veldig godt undervisningen på JCU, da den var variert og strukturert. Dette vil selvsagt variere fra fag til fag, men hadde en veldig god opplevelse med mine fag. Det er utrolig mange kule lab'er, så om man liker lab-arbeid vil jeg definitivt anbefale å ta et fag med lab (Invertebrate Biology hadde de kuleste lab'ene etter min mening). Foreleserne i marinbiologifagene er utrolig flinke og mange av dem driver med aktiv forskning innenfor sine felt, så man får tilgang til data som ikke er publisert ennå og får lære av de fremste innenfor feltet - noe jeg likte veldig godt. Syntes vanskelighetsgraden på emnene var relativt lik UiB.
Vurdering av emnetilbodet
Det er urolig mange spennende emner å velge på JCU, og jeg vil si de har gode emner innenfor de fleste fagfelt. Jeg tok marinbiologirettede emner og det er dét JCU er kjent for, og her har de mye spennende å velge i. Det er også muligheter for feltkurs og utflukter i mange av emnene der du kan få oppleve australsk natur og dyreliv. Jeg synes alle emner var oversiktlige og det er lavterskel å spørre om noe dersom det skulle være noe man lurer på.
Fagleg utbyte og språk
Jeg synes den faglige delen av engelsk var grei; vi har hatt en del fag på engelsk ved UiB også så overgangen var ikke så stor. Vil anbefale å skrive rapporter på engelsk før man drar, som vil være veldig god trening for å skrive akademisk engelsk. Det jeg synes jeg fikk mest språklig utbytte av var definitivt det muntlige, og jeg føler jeg har blitt mye mer komfortabel med å snakke både akademisk engelsk, men også bare å snakke med mennesker på engelsk.
Universitetsområdet og byen
JCU campus er utrolig fint og stort. Det ligger et stykke utenfor byen, nesten i jungelen, og er omgitt av vakker natur. Det er også fine turmuligheter rundtom på campus. Det går buss relativt ofte inn til sentrum så å komme seg dit er ikke noe problem. Townsville er en liten by i australsk skala, men stor nok til å ha alt man trenger der. Det er også strand langs hele bysentrum, som er supert å tilbringe tid på i helgene og når man har fri.
Bustad
Jeg bodde på Burralga Yumba som er ett av collegene på campus. Det er fine og moderne fasiliteter med takterasse, billiardbord, og kinorom. Jeg likte det veldig godt fordi det var veldig sosialt og lett å bli kjent med andre.
Sosialt miljø
JCU er utrolig flinke med utvekslingsstudenter og har et helt team viet til at du skal ha det bra. Det er alltid masse som skjer rundtom på campus hver uke som er gratis og sosialt. Det var ikke noe problem å bli kjent med andre (spesielt utvekslingsstudenter) fordi alle er i samme båt og er ute etter å forme vennskap. Det er både international café, pannekaketorsdag og forskjellig happenings på universitetsbaren hver uke, så det er plenty av sosiale sammenkomster. Alt i alt hadde jeg en fantastisk opplevelse, fikk venner og minner for livet, og jeg vil anbefale alle andre å dra hit :)
2019
2018 HAUST/2019 VÅR – BAMN-BIO
15.08.2018 - 30.06.2019Førebuingar/praktiske tips
Sørg for å være litt tidlig ute med visumsøknad før du reiser ettersom det noen ganger kan ta lang tid før man får visumet. Ta med norsk grenuttak når du pakker så slipper du å kjøpe masse adaptere for norske elektroniske duppedingser. Det kan være lurt å være der noen dager før skolestart slik at du får ristet av deg jetlag og funnet sted og bo osv. Kan også være greit å skaffe et australsk bankkort og simkort til mobilen, brukte Commonwealth bank og Vodaphone, men anbefaler og bruke et annet telefonselskap ettersom den var dårligst på dekning og ikke den billigste. Dette kan fikses på bl.a. Stockland kjøpesenteret, ellers vil det også være stands ila O-week på universitet hvor de har diverse tilbud.
Undervisningsformer
Læringskurven er nokså bratt og kan virke overveldende i begynnelsen, men så lenge man passer på ikke å prokrastinere for mye så går det nokså smurt. Fagene har ofte en del vurderinger underveis som teller på karakteren og slutteksamen teller som oftest rundt 50%.
Vurdering av emnetilbodet
Det er mange gode forskjellige emner å velge mellom, spesielt innen marinbiologi. Anbefaler å ta noen av fagene som tilbyr feltkurs (spesielt til Orpheus Island). Feltkursene kan være litt dyre men er absolutt verdt det for både det lærerike og sosiale.
Fagleg utbyte og språk
Det går kort tid før man er vant til å bruke det engelske språket. Hvis man skulle ha problemer med diverse innleveringer så tilbyr de god hjelp på biblioteket på universitetet
Universitetsområdet og byen
Det er sommertemperatur året rundt i Townsville og de som starter i februar kan få litt varmesjokk siden det er rundt den varmeste tiden på året der nede. Viktig å holde seg hydrert og start med solfaktor 50+ når du er der i starten.
Campus området er ganske stort og det kan ta litt tid å bli kjent med stedet. Anbefaler å laste ned «JCUNav» og «JCU app» på telefonen slik at man kan lett finne fram til de forskjellige byggene og ha oversikt over timeplanen og studentmailen. Universitetsområdet har både postkontor, matbutikk, legesenter, apotek, treningsstudio, basseng og mange forskjellige spisesteder til en grei pris.
Townsville kan ikke akkurat kategoriseres som noen storby slik som Brisbane eller Sydney. Infrastrukturen er ganske spredt og en merker at hele Townsville området generelt er mest designet for bilkjørere. Det er likevel en utrolig fin plass med mye vakkert naturliv og ting som skjer konstant gjennom skolen. Det er en del restauranter og kafeer langs strandpromenaden i sentrum i tillegg til en del offentlige griller man kan benytte seg av en dag på stranden. Når det er "stinger-season" (giftige maneter nov-mai) har de nett ute der man kan bade innenfor, ellers er det også en fin offentlig "rockpool" man kan benytte seg av året rundt for å kjøle seg ned.
Buss systemet deres er nokså håpløst i sammenligning til hva vi er vandt med i Bergen. Bussene går som oftest en gang i timen og mange slutter å gå rundt 18/19 i hverdagene, 16 på lørdager og en del av de går ikke på søndager. Vil anbefale å kjøpe bil, spesielt hvis man er der mer enn et semester. Det vil være mye lettere å komme seg rundt og gjøre flere utflukter i helgene osv. Hvis det er uaktuelt med bil så selger de også brukte sykler ila av O-week på JCU til en ganske grei pris.
Bustad
Universitetet er et lite stykke utenfor byen (ca. halvtime kjøring med bil) plassert i suburben Douglas. Mange velger derfor å bosette seg nærmere skolen hvis de er off-campus, men noen er også fornøyde med å bo nærme sentrum, hvor de har et lite campus-område som tilhører JCU. Bodde selv off-campus i kollektiv med andre internasjonale og australske studenter begge semestrene. Bor man på campus betaler man som oftest litt mer, men da har man også kort vei til forelesningene. Meld deg inn i «jcu townsville accommodation» på facebook og sjekk ut flatmates.com.au for å finne bolig hvis du ser etter noe off-campus når du skal flytte.
Sosialt miljø
Skolen arrangerer et godt opplegg for internasjonale studenter slik at det blir lettere for studentene å danne sosiale nettverk den første uken (O-week). O-week kan minne litt om fadderuken, hvor det arrangeres sosiale aktiviteter og utflukter. Universitet har mange forskjellige organisasjoner som også blir introdusert i løpet av den første skoleuken, så det kan være lurt å delta på det meste som arrangeres gjennom universitetet for å bli kjent med folk.
2018 HAUST 2019 VÅR BAMN-BIO
15.08.2018 - 15.06.2019Førebuingar/praktiske tips
Dersom man er usikker på om man vil på utveksling et halv eller et helt år, så søk for ett år. Søk på byen og ting å gjør, lag en liten to-do liste før du reiser ned for semesteret flyr unna i en fei. Ikke skriv under på kontrakt før du flytter ned men avtal et par visninger.
Undervisningsformer
Undervisningsformen på JCU var ganske likt som på UiB. Det var forelesninger på sal, labratoriearbeid på lab, og parkatiske timer i grupperom og på data-lab. Man kan spør foreleserene dersom man lurer på noe og de er alltid tilgjengelige på mail. Noe som var ganske anderleders derimot var at alle eksamenene er for hånd, og en del av innleveringene måtte leveres inn for hånd også (og noen fikk vi tilbake rettet, slik som på vgs).
Vurdering av emnetilbodet
Siden jeg var på JCU ett år fikk jeg velge de da fagene jeg ville ha fra hvert semester. Det er mye å velge mellom, da særlig marinbiologi relatert. De har mye fokus på feltarbeid og dette var svært gøy og interessant i noen fag og litt skuffende i andre, men felles var at det var ganske så dyrt å delta på.
Fagleg utbyte og språk
Jeg vil påstå at det faglige nivået er noe høyere på JCU enn UiB. Man må ha minst 50% for ås stå i faget, men nesten alle fagene består av flere deler, f.eks. innleveringer, deleksamen, presentasjoner osv slik at det ikke var noe problem. Det at man ikke har engelsk som morsmål tar de i betraktning og man merker det nesten ikke. (Det er mange utenlandske studenter ved univeritetet)
Universitetsområdet og byen
Univeritetsområdet ligger i utkanten av byen og den letteste måten å komme seg rundt på er absolutt med bil. Busstilbudet er der, men det er ikke spesielt bra. Sykkel er også en grei fremkomstmåte dersom man bor relativt nært campus og/eller takler å sykle i ekstrem varme + fuktighet. Townsville er en ganske spredt by, sentrum er liksom ikke et sentrum men mer en strand med en barstripe og noen kafeer som stenger relativt tidlig. Magnetic Island er derimot bare 20 min unna med hurtigbåt og et realt ferieparadis.
Bustad
Å bo på campus er dyrt men veldig sosial, jeg bodde ikke der selv men ble med på mye av det de arrangerte der. Dersom man bor privat er det viktig å ha kontrakt,jeg har nå bodd ett sted med kontrakt og ett sted uten, og det stedet med kontrakt var best ja.. Tilbudet vil jeg påstå er større enn etterspørselen så man finner alltid noe, kanskje til og med med basseng, til en rimelig penge (billigere enn Bergen).
Sosialt miljø
Det inernasjonale miljøet på JCU er svært bra. Det eneste som var litt kjip var at jeg nesten ikke ble kjent med noen australienere. De har et stort fokus på de internasjonale studentene og arrangenet slik som International cafe som arrangeres på campus en dag i uken (med gratis kaffe of diverse mat/søtsaker), men dette er det ikke så mange av de australske som deltar på.
VÅR 2019 BAMN-BIO
15.01.2019 - 15.06.2019Førebuingar/praktiske tips
Mitt beste tips er å ha med litt penger eller/og være flink til å fordele pengene man får fra lånekassen ut på månedene og gjerne spar litt fra hver måned til spesielle tilfeller som f.eks reising. Å ha penger til å gjøre kjekke ting avgjør veldig om det blir et gøy semester.
Undervisningsformer
Det er mange innleveringer underveis i semesteret, som ofte teller en del på karakteren, men dette er ganske greit ettersom man jobber kontinuerlig og ikke tar et skippertak to uker før slutteksamen. Forelesningene varer som regel i 50 minutter, to ganger i uka, i stede for 2x45 minutter, to ganger i uka. Eksamen skrives for hånd og varer oftest i to timer.
Vurdering av emnetilbodet
James Cook University har en rekke forskjellige fag man kan velge i. Etter min mening varierte det hvor interessante de var og hvor interessante forelesningene var. For min del var det veldig spennende å lære om en natur som er helt annerledes enn den vi har i Norge. Flere av fagene jeg hadde hadde feltkurs, noen kostet ikke så mye å delta på men andre var veldig dyre.
Fagleg utbyte og språk
Man blir selvfølgelig mer komfortabel med både å snakke og skrive engelsk, men språket kan også være utfordrerne etter som noen forelesere forventer perfekt grammatikk dersom man ønsker toppkarakter. Andre forelesere har full forståelse for at flere elever er internasjonale.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er et utrolig fint område med steder man kan kjøpe mat, fine plasser å lese og wallabies hoppende rundt på plenen. Townsville er en annerledes by fra Bergen og jeg mener at dersom man søker et travelt byliv, ville jeg ikke valgt Townsville. Townsville er en stor by men selve sentrum er hovedsakelig én gate, med noen restauranter og barer/uteplasser. Utelivet var på tross av dette utrolig gøy med bra utesteder og mange som var ute i helgene. Hovedgrunnen til å være i Townsville er derimot, etter min mening, naturen og å møte nye mennesker. Townsville ligger i tropiske Queensland, med The Great Barrier Reef et par timer unna fastlandet og har en utrolig natur. Det var så mange kule dyr, planter, og en fantastisk øy 20 minutter unna sentrum med båt. Å dra på Magnetic Island ble en populær helgeaktivitet, her gikk vi tur, campet, lette etter koalaer, snorklet, tok dykkerlappen, leide scooter og slappet av på strendene.
Bustad
Man har muligheten til å bo på campus, ett sted hvor mat er inkludert og ett sted hvor det ikke er det. Dette er derimot veldig dyrt, men det skal visstnok være veldig sosialt. Dersom man ikke bor på campus er det lurt å bo nært universitet om man ikke skal ha bil, eller bo i et område hvor bussene går ofte, hvis ikke kan det bli en lang og varm vei til universitetet. Selv bodde jeg lengre vekke uni enn de fleste, men romkameraten min hadde bil og bussene gikk ofte til universitetet.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet var noe av det beste med å dra på utveksling. Den første dagen man møter opp blir man satt opp i ulike grupper for å bli kjent. Dette er derimot den eneste dagen man er i den gruppen, så man bør ta initiativ til å spør andre om å møtes videre. Det finnes flere studentorganisasjoner og aktiviteter man kan melde seg inn i, for eksempel: volleyball, salsa, fotball, yoga, zoologisk forening, osv..
Man finner som regel folk som er like giret på å bli med og utforske Townsville og gjøre andre kjekke ting. Vi reiste mye til Magnetic Island og til andre områder og byer i Australia for å kikke, snorkle, dykke og feriere. Man skjønte fort at det er umulig å oppleve hele Australia på ett halv år, men det er mange kule steder å besøke. Selv dro jeg og et par venner på roadtrip med campervan de to siste ukene før vi dro hjem til Australia, langs østkysten: anbefales veldig!
2019 VÅR BAMN-BINF
15.01.2019 - 15.06.2019Førebuingar/praktiske tips
Finn emnene som passer sammen i timeplanen kjapt. Jeg ventet med dette litt for lenge.
Undervisningsformer
Undervisningen foregikk på nesten samme vis som på UIB, men har bare mer obligatorisk. Hadde to timer ikke obligatorisk forelesning i hvert fag i uken. Hadde og 2 timer obligatorisk practical i hvert fag uken. Forelesningene blir filmet og det blir lagt ut powerpoint.
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet har et godt emnetilbud, og du kan velge emner fra forskjellige fakultet. Var litt vanskelig å finne fag som gikk opp i timeplanen ettersom det er en del obligatoriske deler.
Fagleg utbyte og språk
Fagene har en del mer innleveringer og prosjekt enn på UIB. Hadde og en del prøver undervegs som talt rundt 10% av karakteren. Jeg hadde bare en eksamen som talt 50% av karakteren. I de andre 3 fagene hadde jeg ikke eksamen, men prosjekter, innleveringer og prøver.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger et lite stykke utenfor sentrum, men sentrum er ganske lite og nesten alle butikkene er på kjøpesenter. Kollektivtilbudet er ok, ikke like bra som i Bergen. Jeg tok buss og uber og det funket helt greit, men hadde nok anbefalt å kjøpt bil.
Bustad
Jeg hadde hørt at det var ganske enkelt å finne seg en bra plass privat å bo. Men når vi reiste ned var det 100 års flom, så veldig mange måtte finne seg ny plass å bo. Dette gjorde det veldig vanskelig å finne seg en plass. Anbefaler å finne en plass nære skolen. Flatmates.com er en bra plass å lete.
Å bo på skolen er dyrere enn privat.
Sosialt miljø
Universitetet arrangerer O-week første uken, men kan ikke sammenlignes med fadderuken i Norge. Jeg reiste bort uten å kjenne noen, men var ikke problem å få seg venner. Nesten alle jeg ble kjent med der var utvekslingstudenter fra Norge og andre land. Ble og kjent med australske gjennom fagene.
Vår 2019 - BA i biologi
15.01.2019 - 15.06.2019Førebuingar/praktiske tips
Som forberedelser til utvekslingsoppholdet merket jeg at det var veldig viktig å starte tidlig. Ting tar ofte lenger tid enn man skulle tro. Dette gjelder spesielt for visum søknaden. Dersom man har god tid til å gjøre dette går det fint, mens det kan gå veldig galt om man stresser. Finn ut hvem andre som skal på utveksling og snakk sammen med dem. Er ofte mye god hjelp man kan få fra sine medstudenter. Dersom man har en deltidsjobb er det også veldig greitt å jobbe mye før utenlandsoppholdet ettersom det ofte koster mer enn man skulle forvente. Videre er det også svært gunstig for din arbeidsgiver at du gir beskjed om at du blir borte i en lengre periode dersom man ønsker å komme tilbake til jobben når man er tilbake i Norge igjen.
Undervisningsformer
Undervisningsformene på universitetet var relativt standard. Det var forelesninger, lab og kollokvier. Dessverre virket det som om trynefaktor og smisking hadde en god del å si for karakterene. Eksamen var heller ikke anonyme noe som var veldig ubehagelig.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet var relativt bredt og en hadde stor variasjon i hva en kunne velge av emner på universitetet.
Fagleg utbyte og språk
Ettersom alt foregår på engelsk både i det faglige og i det sosiale blir det språklige utbytte svært stort. En lærer seg mye engelsk samtidig som en blir mye tryggere på seg selv til å snakke engelsk. Når det kommer til det faglige utbyttet virket det som de fleste professorene var mest interessert i å skryte av egen forsking og hvor flinke de samt universitetet er uten å ta noe særlig hensyn til annen faglitteratur. Opplevde det som at så lenge man var enig med professoren fikk man bra karakter
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet var ganske fint, men lang unna egentlig alt. Med et svært dårlig kollektiv tilbud blir dette et problem dersom en ikke har eget kjøretøy. Byen Townsville er en ganske liten plass uten noe særlig tilbud i noen som helst kategori. Eneste positive var Maggie Island som er en ganske flott plass
Bustad
Videre er det relativt billig å bo i Townsville, men som tidligere nevnt er universitetet langt unna alle plasser som gjør det lite gunstig å bo i nærheten dersom man vil gjøre noe annet enn bare å være på skolen.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet på skolen er bra og en opplever at de gjør en god jobb med å ta imot de internasjonale studentene.
2019 VÅR BAMN-BIO
15.01.2019 - 15.06.2019Førebuingar/praktiske tips
Kan være lurt å forsikre seg om de ulike påloggingsmulighetene på nettbanken og slikt. Etter en skifter SIM-kort vil ikke lenger mobilbank kunne brukes, som gjør kodebrikken grei å ha. Å pakke med seg en elektrisk padde/strømplanke slik at man har tilgang til flere norske utganger uten behov av overgang kan være lurt.
Undervisningsformer
Samtlige fag ser ut til å "practicals", som er intervaller på 1-4 timer, avhengig av fagvalg, med obligatorisk oppmøte og en slags praktisk tilnærming til noe pensum til eksamen. De fleste praticals består av gruppearbeid, enten med eller uten vurdering. Ellers er forelesninger som regel i auditorium. De fleste blir tatt opp og gjør det lett å se i reprise hjemme. De fleste fag har assignements eller online quizer, som fører til at man hele tiden er opptatt med noe.
Vurdering av emnetilbodet
Det er forsåvidt et variert utvalg av emner. Men ikke la deg lure av emnebeskrivelsen. Ikke før de legger ut "subject outline" får en virkelig innblikk i hva faget går ut på og hvordan det gjennomføres. For de som ikke er helt begeistret for å måtte delta i praktisk arbeid på skolen kan en velge 1 eksternt fag av de 4 en må ha. Eksterne fag har alt av opplegg online, men også en tendens til å ha litt tyngre belagte assingements.
Fagleg utbyte og språk
JCU tar inn et stort antall utvekslingsstudenter, ettersom det er vi de tjener mest på. Om en er litt klein i engelsk har man ingenting å frykte, for det er mange andre her også.
Universitetsområdet og byen
Selve campus er helt greit. Biblioteket har gode kvaliteter og lav temperatur, samtidig som lunsjalternativene er mange. Varme nudler, sushi og sandwicher selges til rimelige priser. Is og iskaffe er det også. JCU student assosiation tilbyr turneringer i ulike idretter som kan være kjekt å delta i, men opplegget koster 50$ å delta i, og administrasjonen gjennomfører med minimal innsats. Mange feil og mangler følger med dessverre... Reglemanget er også litt "kvinneundertrykkende", ettersom en MÅ ha med minimum 2 jenter på laget, hvor (i fotball) vedkommende ikke får stå i mål. Selve byen besitter noen gode restauranter, greie barer, akvarie med mer. Men det som egentlig fatter Townsvilles skjønnet her Magnetic Island, hvor en kan dra ut på helgetur for å gudde seg.
Bustad
Leiligheter på campus er svindyre og beskjedne. Bor man litt unna campus i områder som Cranbrook, Annadale, Aitkenvale eller Douglas kan man spare masse penger og bo enda bedre. Basseng kommer svært godt med i sommertiden, ettersom gradene kan bikke 40. Anbefaler også å finne en leilighet med andre studenter.
Sosialt miljø
JCU tilbyr mange ulike sosiale events, noen ganger gratis mat, andre ganger småkonkurranser med noe premier og slikt. Om du reiser litt på egenhånd kan den letteste metoden får å bli kjent med hyggelige folk være å melde seg inn i noen klubber en har interesse av, som dykkerklubber, idrettsklubber og andre, og bli med på arrangemangene som blir holdt via dem. I motsetning til JCU sine arrangementer serverer de som regel drikke, eller oppfordrer til å ta med. Her slapper folk mer av og lager litt mer liv.
2018
Vår 2018 - BA i biologi
17.07.2017 - 25.06.2018Førebuingar/praktiske tips
Topp skole med høy faglig kvalitet og meget hyggelige forelesere. Ryddig system og stort hjelpe apparat som er behjelpelig med det meste.
Personlig synes jeg det var mer verdt pengene å bo off campus.
Undervisningsformer
Viktig å tenke på at i Australia starter skoleåret i Januar, så husk å sjekke hvilke krav de forskjellige fagene har. Jeg utvekslet tredje året av bachelor i biologi. Mange av biologifagene har lab, felt og mye arbeid som skal gjøres underveis, så det kan være greit å ikke velge alle fag med lab og felt for da blir det veldig stor arbeidsmengde. I Australia er det mer arbeid å gjøre gjennom hele semesteret også teller eksamen vanligvis 60% hvor det er 2 ukers lesetid.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet ved JCU Townsville er meget bra, stort utvalg av biologi og marin biologi fag og dette er de gode på.
Fagleg utbyte og språk
Faglig utbytte er stort, og læringskurven er bratt. Det kan virke noe overveldende til å begynne med da det er mye som skal gjøres gjennom semesteret, men man får igjen for arbeidet og gjør man det greit underveis skal det være fint å oppnå gode karakterer.
Universitetsområdet og byen
Campus er stor og ny med høy standard på lab og pc. Townsville i seg selv er en fin by plassert i Tropiske Queensland. På vinteren er det god temperatur men på sommeren blir det naturligvis ganske varmt og høy luftfuktighet. Kollektivtransporttilbudet er ikke å skryte av, men det er gode forbindelser frem og tilbake fra campus og inn til sentrum, selv om bussene kan gå både før og særlig etter tiden. Sykkel er fint. Best å investere i bil dersom man skal bli lengre og har mulighet til dette.
Bustad
JCU har campus i sentrum (city campus) som er fint å benytte seg av dersom man bor i sentrum. Jeg bodde hele året i North Ward med kort avstand til the Strand og city campus og trivdes veldig med det. Husleie her er også noe billigere enn nærmere JCU.
Sosialt miljø
Townsville er en liten by med mange internasjonale studenter og ok uteliv. Bli med på orientation week i starten av semesteret for å få med seg tips og sosiale utflukter til en billig penge.
Vår 2018 - BA i molekylærbiologi
15.01.2018 - 15.06.2018Førebuingar/praktiske tips
Når man drar på utveksling trenger man nytt sim-kort til mobil dersom man ønsker å benytte seg av 4G. Det gjør man enkelt ved å besøke enten vodafone eller opus her i Australia. Det samme gjelder med bank-kort, så kan du betale husleier med australsk bank, så slipper du gebyr når du må overføre fra norsk bank til Australia. Hvis du har bankID på mobil, og får nytt sim-kort, så kan dette bli litt problematisk ved å bytte sim-brikke 2-3 ganger i måneden. Ta derfor med deg bankID brikken!
Når det gjelder å pakke til Australia, "less is more"! Her finnes mange billige, dyre, fine, vanlige butikker til både sko og klær, og mye billig hygiene produkter. Vi brukte for det meste helt vanlige t-skjorter og skjørt/shorts. Ha med en genser, lett bukse eller jakke til forelesning og til biblioteket. Det er heller ingen regler for hva du må ha på deg på skolen, bare joggesko dersom du har practical. Inne er det iskaldt, og du fryser etter 20min ut i forelesningen. Når du endelig har blitt vandt med 35 grader ute om sommeren her, så vil du også fryse når det blir 15 grader om kveld/morgen i mai/juni/juli i stort sett hele Australia. Enda kaldere i Sydney.
Undervisningsformer
På JCU, og i Australia generelt, er det mye mer obligatorisk enn på UiB. Vi hadde innleveringer, rapporter, store og små oppgaver som alle teller en liten eller stor prosent på den endelige karakteren. Jobber du jevnt og bra, kan det hende at du får nok prosent på de små tingene at du ikke trenger å skrive noe på den endelig eksamen. Når det er sagt, er det også lite motiverende å skrive en stor microbiologi rapport som kun teller 5%... Men vanligvis teller eksamen omtrent 50%.
Noen eksamen må du ha minst 40% på, men sjekk dette på subject outline. De hjelper deg med dette på studentsenteret på JCU.
De fleste forelesninger er også bare 50 min! Da har du omtrent 10 min på deg for å reise til neste forelesning. Forelesninger er som oftest ikke obligatorisk, og mange forelesere filmer og legger de ut på learnJCU, sammen med power-point og oppgaver som hører til.
Dersom du vet at du vil ha et fag med lab, kan det være lurt å ta med deg din egen labfrakk. De selger det her på JCU til 2-300kr hvis du vil ha en ny. Ta også med joggesko til lab.
Vurdering av emnetilbodet
Søk og finn flere emner enn du tror du trenger! Jeg endte opp med å stresse til semester start fordi jeg fant ut at faget jeg ville ta på JCU var nesten identisk til et valgfag jeg tok på UIB. Dette hadde ikke blitt registrert, siden det var valgfag og ikke obligatorisk bachelorfag på min grad.
Det kan også skje mye kollideringer med fagene du ønsker, siden du må sy-sammen forelesninger, practicals, toturials og andre obligatoriske aktiviteter selv. Dette var litt vanskelig, men heldigvis tilbyr JCU hjelp for dette - særlig for internasjonale.
Fagleg utbyte og språk
Gled deg til å bli flinkere i engelsk! Australske bruker ofte mye slang i deres dagligtale, også i forelesninger. Mye av denne slanger gir mening, og du starter gjerne å bruke den selv. De er ikke strenge, og du kan snakke til forelesere ved å bruke fornavn.
Jeg mener at foreleserne på JCU er mye flinkere enn de aller fleste på UiB. På JCU er det kamp om lærer-plassene, og det er derfor viktig at de gjør en ordentlig jobb - som de også liker. De ønsker at du skal gjøre det bra, men du må også jobbe. De svarer utfyllende på e-post dersom du har spørsmål til fag.
Selv hadde jeg Evolusjon, Microbial diversity, Sport and exercise science og Psychology som mine valgfag. Faget som gav dårligst inntrykk var psychology, siden klassen var så stor og pensum veldig omfattende. I de andre fagene fikk jeg mye bedre kontakt med forelesere, også lurt å si fra at du er internasjonal student - det liker de!
Universitetsområdet og byen
Townsville er for meg en ganske stor plass, hvor selve sentrum er ganske lite. Vi har lang strand langs kysten, og ferge-tur til Magnetic island (dra dit!). Utelivet er bra, med mange uteplasser og barer langs hele "bar-gata". Pris på mat og drikke ute er ingenting å klage på heller.
Dersom du vil shoppe er det best å gjøre det på de store shopping-sentrene. Vi var for det meste på Stockland og Willows, siden de er nærmest Douglas og JCU.
JCU er nesten en halvtime unna selve sentrum, så det er derfor ganske stor forskjell på by og universitetet. Det ser litt gammelt ut fordi sola sliter på byggene, men det er veldig sjarmerende og fint. Campus er kjempestort, du trenger et kart de første dagene. Biblioteket er ganske fint, og har egen kaffebar med is og et kjempehyggelig personale av både bibliotekarer og fag-arbeidere som kan hjelpe deg med alt! Capus har mange fugler, særlig "bush-turkies" over alt. Jeg har også sett kenguru og wallaby en gang i blant når jeg har syklet til og fra forelesning, det er gøy!
Bustad
Jeg bodde i Douglas sammen med to studie-venner fra UiB. Douglas er den delen av byen Townsville hvor JCU ligger i. Vi syns det var lurere å bo nærmere skolen enn selve sentrum. Vi var på 3-4 visninger på leiligheter i samme område, men de fleste ønsket 12 måneders leie. Vi fant mange grupper på facebook som het "Live in Townsville, eller Douglas", søk deg frem! Her fant vi en privat utleier som hadde 3 ledige rom i sitt eget hus. For ca. 1000kr i uken har vi bodd sammen med en australsk student som har vist oss hele Townsville og ellers hjulpet oss med ting vi trengte. Australia har større avstander enn man skulle trodd, og det tok oss nesten 40min å gå til skolen hjemmefra. Heldigvis har JCU et program med sykler, hvor man kjøper en brukt sykkel til 50dollar, og når du reiser fra Townsville kan du levere den inn igjen og få 20dollar tilbake. Det tok oss 15 min å sykle til skolen, en fresh start på morgen. Sykkel for du kjøpt på JCU Bug, som ligger på campus ved siden av biblioteket. De pleier å selge først til internasjonale studenter, så vær litt på knappen på den!
Sosialt miljø
Australske folk er generelt veldig hyggelige. Vær forberedt på å bli kaldt både honey, sweety, doll og babe av ansatte når du handler klær eller leverer inn en biblioteks-bok. Dette er helt vanlig folkeskikk. Australske er også veldig hjelpsomme, så ikke vær redd for å spørre! Det er lett å se forskjell på australske og internasjonale studenter. Selv ble jeg kjent med et par australske jenter i klassen min, men det var mest på skolen.
De vennene jeg ble kjent med var nordmenn og dansker. Selv om alle sier før du drar "bli kjent med mange ny folk, ikke bare nordmenn", for meg spiller det ingen rolle. Bli kjent med de du vil! Det er også lettere å holde kontakten med nordmenn som du har blitt kjent med. Vi dro på kino, lazertag, spiste ute, badet i gratis-bassenget i nærheten og hadde fest sammen. Det er mye å finne på, og det er veldig billig med kino hvis du blir lei av sol og varme.
Vår 2018 - BA i molekylærbiologi
15.01.2018 - 15.06.2018Førebuingar/praktiske tips
Om en tenker å dra på utveksling, vil jeg anbefale at en starter tidlig med planleggingen. Finn ut hvor du vil dra, hvilke vaksiner du må ta og om det kreves visum. Jeg vil også anbefale at en sparer litt ekstra penger til reisen. Stipendet en får fra lånekassen dekker oppholdet, men en må ut med en del utgifter på forhånd også. Både visum og vaksiner kan bli noen tusenlapper! Ellers bare planlegg ting i god tid før avreise, da ting kan ta tid. Jeg vil også anbefale at en begynner å planlegge hvor en skal bo, endten om det er på campus eller privat, samt delta på ulike infomøte om skolen tilbyr det.
Undervisningsformer
Undervisningen som var lagt opp ved James Cook University var noe annerledes enn hva jeg var vant til. Mye av undervisningen var obligatorisk og de hadde en del deleksamener og innlevering i de ulike fagene. Både innleveringer og eksamener telte en viss prosent av den totale karakteren, så den endelige eksamenen i hver av fagene telte som regel bare 40-60%.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg hadde kun valgfag det semesteret jeg dro på utveksling og hadde dermed muligheten til å velge stortsett de fagene jeg selv ønsket. Om en har denne muligheten ville jeg anbefalt å velge et par relevante for studiet, men også velge noe helt annerledes, men som virker spennendes. Jeg valgte selv evolution, introduction to biodiversity, psychology og science and practice of physical activity og var storfornøyd med alle fagene. Problemet ved å velge fritt på denne måten var at det ikke var lett å få timeplanen til de ulike fagene å passe med hverandre, så jeg anbefaler at en finner flere fag en kunne tenkt seg og at en ber om hjelp fra infosenteret hos universitetet.
Fagleg utbyte og språk
En av de største grunnene til at jeg ønsket å reise på utveklsing var nettopp for å bli bedre i engelsk. Det kan for noen kanskje virke litt skummelt at alt skal foregå på engelsk, men vi nordmenn er generelt mye bedre i engelsk enn vi kanskje selv tror, og det tok ikke mange dagene før jeg kom inn i en god flyt og det å snakke på engelsk virket helt naturlig.
Universitetsområdet og byen
James Cook Univsersity ligger litt utenfor selve sentrum og det tok ca 30-40 minutt med buss for å komme seg dit. Selve universitetsområdet var enormt og de hadde alt en trengte på området. En hadde blant annet en stor matbutikk, flere kafeer, frisør og en egen studentbar. Townsville er ikke den største byen, men de hadde det meste innenfor shopping, resturanter, fine strender og andre aktiviteter som akvarium og dyreparker.
Bustad
En kan velge om en vil bo på campus eller utenfor. Jeg valge å bo utenfor campus da det var billigere. Jeg kom over en facebook side hvor folk la ut at de hadde ledige rom for studenter. Jeg la selv ut at jeg ønsket en plass å bo, og ble kontaktet av flere som sa de kunne tilby rom. Jeg endte tilslutt opp med å flytte inn hos en australsk student sammen med to andre norske studenter.
Når det kommer til hvor en skal bo, vil jeg anbefale å se etter en plass i gå/sykkelavstand til universitetet, da kollektivtilbudet ikke er det beste i Townsville. Jeg bodde selv i et området som heter Douglas, og brukte ca. 10 min til skolen med sykkel.
Sosialt miljø
Noe av de sjekkeste med oppholdet var å bli kjent med nye folk, både nordmenn og andre internasjonale. Første uken på skolen arrangeres det O-week som kan sammenlignes med fadderuken i Norge. Jeg vil anbefale at en deltar på alt en kan der, da det er en stor mulighet for å bli kjent med andre på. Ellers er Universitetet og JCU student Association flink til å arrangere ting som "cafe internasjonal", free lunch events, filmkvelder, quizer ol. I tillegg finnes det flere studentorgansiasjoner innenfor det meste av sport og andre interesser som en kan melde seg på.
Vår 2018 - BA i molekylærbiologi
15.01.2018 - 15.06.2018Førebuingar/praktiske tips
Pakk ned alt du tror du trenger faglig. Som f.eks labfrakk og kalkulator. De sier du ikke trenger det, men du gjør det. Bøker er også kjempedyrt (mine kostet 7000), så lån de på biblioteket. Hvis du går ned noen editions så kan du låne i 30 dager, også fornyer du bare over nett hver gang det nærmer seg levering. I mange fag er også bøker unødvendig selvom foreleser sier du trenger de. Vent derfor 1-3 uker hvis du kan. Det meste av pensum får man gjennom forelesninger og practicals.
Undervisningsformer
Det aller meste var obligatorisk, og alle fag hadde både forelesning og lab/practical eller gruppetime hver uke. Du er derfor på skolen veldig mye av tiden. Jeg hadde 4 fag og hadde sammenlagt 41 prøver/innleveringer/oppgaver inkludert eksamen. Man har et tett forhold med forelesere og andre undervisere. Jeg syns arbeidsmengden på de 4 fagene jeg tok på JCU tilsvarte 7 fag på UIB. Alle fagene jeg hadde var innføringsfag.
Vurdering av emnetilbodet
De har mange emner å velge mellom, men det er vanskelig å få emnene til å gå opp. Jeg fikk 2/4 som jeg ville ha, mens de 2 siste måtte jeg ha fordi det var de som passet i timeplanen. Hadde søkt forhåndsgodkjenning på 12 fag og måtte søke om 2 til da jeg kom ned.
Fagleg utbyte og språk
Jeg hadde fagene BM1001 og BM1002 som var biomedisin og anatomi som var veldig spennende og nyttig. Det var veldig faglig relevant for meg da jeg ikke hadde hatt muligheten til å lignende fag hjemme. Språklig utbytte var ikke så stort. Jeg har brukt mye engelsk i jobbsammenheng før, og følte ikke at språket ble videre forbedret. Jeg bodde også med norske medstudenter slik at mye av dagen snakket jeg norsk. Man får gjerne et større språklig utbytte dersom man ikke kan kommunisere på norsk med noen man bor med.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger et stykke utenfor sentrum og føltes veldig trygt. Alt man trenger er i nærheten som er veldig praktisk. Buss til byen tok 20-30 minutter. Området var ryddig og pent.
Bustad
Jeg bodde i douglas som er den næreste suburben til universitetet. Bodde med 4 andre. Det var helt fint og med sykkel tok det bare 12 minutter til uni. Hadde jeg gjort det igjen ville jeg derimot heller bodd på campus. Om man bor på campus får man ferdig mat 3 ganger om dagen og det blir vasket av vaskepersonell. Tiden man sparer på å ikke lage mat og å vaske er gull verdt på JCU hvor arbeidsmengden er så stor.
Sosialt miljø
Sosialt var det veldig bra. Unibar er åpen hver fredag, og det er ofte gratis bbq eller annen mat på plenen. De forskjellige studieretningene arrangerer også ting for deres studenter. Alle er veldig hyggelige. Det er også mange fritidsaktiviter å velge mellom.
Vår 2018 - BA i biologi
15.01.2018 - 15.06.2018Førebuingar/praktiske tips
* Komme hit tidlig (anbefales minst 2 veker før - få tid til å bli vant til varmen (om du kommer i Januar), og få tid til å finne leilighet om du ikke har gjort det på forhånd, også få tid til å eventuelt kjøpe bil).
* Bu i Douglas district eller i Townsville sentrum (om du har bil kan det anbefalast å bu i sentrum, uten bil kan å bu i Douglas anbefalast, siden det er kortere veg til skulen.)
* Vurder å kjøpe bil (ihvertfall om du skal bli her mer enn 1 semester, siden kollektivtrafikken (buss) her ikkje er bra, dei har riktignok UBER som fungerer bra, men det blir dyrt å ta ofte).
* Kjøper du ikkje bil, så kjøp sykkel! Du får tilbud om å kjøpe sykkel under O-week for $50 fra et sykkelverksted på skulen.
Undervisningsformer
Generelt mykje oppgaveskriving (teller mot karakteren), særlig for masterstudenter.
Vurdering av emnetilbodet
Mange emner å velge mellom, spesielt innen marinbiologi.
Mange emner tilbyr feltturer, og det kan anbefales sterkt å velge emner med feltturer. Feltturene eg var på var både sosialt og lærerikt, og man får reise til kule steder som f.eks. Orphius Island.
Fagleg utbyte og språk
Man blir raskt vant til å både snakke og skrive på engelsk, og å høre på foreleser som snakka engelsk.
Bustad
Anbefaler å bu i Douglas distriktet siden dette er distriktet som er nærmast skulen. I Douglas området finner man en tavern (Riverview tavern) som kan anbefales å reise til for å ta noken rolige pils. Eg budde i gata "Riverbend Drive", og herfra tok det ca 10min å sykle til JCU, 20min å gå.
Om du vil skaffe bil så kan det anbefales å bu i byen (kan også bu i byen om man har sykkel, men å sykle frå byen tar ca 40min).
Å bu på campus er sosialt ved at det blir laga arrangement ofte, er godt sosialt miljø, man får også mat på campus. Likevel vil eg ikkje anbefale campus sida man ikkje har mulighet til å lage mat sjølv på campus (er 1 kjøkken som delast av kvar main hall), man får ikkje ha besøk etter klokka 11, og det er støyforbud klokka 10 i vekedaga/11 i helgene.
Sosialt miljø
Du blir lett kjent med folk under O-week, spesielt om man går til mange av dei sosiale eventene som man får tilbud om. Man blir òg kjent med nye folk i løpet av heile studieåret, så venner er ikkje eit problem å skaffe seg.
Det kan anbefales å ta med seg en vennegjeng dra på trivia (quiz) på Riverview tavern som arrangeres kvar torsdag (sjølv gjorde min vennegjeng dette ukentlig). Det er også mulighet for bowling/kino/lasertag i Douglas distriktet.
2017
Vår 2017 BASV SANT
15.01.2017 - 15.06.2017Førebuingar/praktiske tips
Det kan virke overveldene å skulle søke om utveksling, men det er absolutt verdt tiden det tar. Da jeg skulle velge hvor jeg skulle dra var det flere kriterier som skulle oppfylles. Først var det viktig å finne fag jeg synes var spennende, lærerikke og relevante. Det var og viktig for meg at det var et sted jeg var komfortabel med å dra og kanskje og et land jeg lenge hadde hatt lyst til å dra til. Så var det viktig for meg at universitetet hadde tilbud for internasjonale studenter slik at de ikke sto så alene i oppstarten. Jeg var heldig som fant alt dette i James Cook University. Når en skal dra på utveksling bør en skrive ned en liste over hva man ønsker å oppnå med dette semesteret og kanskje en liste over alternativ som passer akkurat dine kriterier.
Undervisningsformer
Det jeg likte aller mest med James Cook University var måten fagene var satt opp og undervisningen fungerte. Det er mange på UiB som ønsker at forelesere filmer forelesninger, dette skjer her og er et helt fantastisk verktøy til eksamensøving. Det var spennende å ha undervisning som viste andre perspektiv av ting jeg kanskje hadde lært litt om på UiB, det gjorde forståelsen min mer holistisk. Det er veldig mye fokus på Australia i forelesningen, noe jeg synes var positivt, for det viste seg at jeg visste mye mindre om Australia enn jeg trodde. Fagene jeg gikk på hadde få elever og veldig engasjerte forelesere. Dette gjorde at jeg følte meg sett og hørt og at jeg ble gira på emnene fordi jeg kunne se hvor mye det betydde for de som lærte det bort. Selv om jeg ikke har særlig problemer med å ha undervisning og "lekser" på engelsk så kunne det oppstå ord jeg ikke forsto og da var det alltid helt ok å spørre. Foreleserene var veldig opptatt av å få studentene til å forstå og yte sitt aller beste. Eksamen var veldig lik som UiB, og kunne være på pc og for hånd.
Vurdering av emnetilbodet
James Cook University har noen av de kuleste fagene jeg noen gang har hatt og hørt om. Selv om jeg var kjempefornøyd med mine fire fag var det nesten umulig å snevre inn alle ønskene mine. De fagene jeg synes var mest spennende og varierte fra UiB var "Forensic Archaeology" og "Linking indigenousness" dette var fordi de hadde mye opplegg som ikke var i klasserommet. Jeg fikk være med på en utgravning og crime scene som lærerene hadde satt opp på en workshop og fikk se kadaver i ulike stadier på det medisinske fakultetet i Forensic faget mitt. I Linking faget fikk jeg lære med på å kaste spyd og boomerang sammen med en Elder fra aboriginer folket og bli med på walkabout i en gammel grotte som tidligere fungerte som gravsted men som hadde blitt oversvømt. Walkabouten var utrolig lærerrik fordi jeg både lærte om fortiden, nåtiden og fremtiden for aboriginer folket og jeg gikk blandt gamle beinrester og flotte steinmalinger i grotten.
Fagleg utbyte og språk
Alt foregikk på engelsk, som forventet. Det var litt rart i starten men det blir fort en vane. Fordi mye av pensum i sosialantropologi på UiB er på engelsk var det ikke en stor overgang. Det var som å ha sant104 hele tiden egentlig, siden det var på engelsk med australsk aksent. Jeg fikk et stort faglig utbytte og lærte om andre typer antropologi enn det UiB tilbyr.
Universitetsområdet og byen
James Cook University har et kjempeflott universitetsområde. Det er veldig frodig, fine bygg og masse tilbud som butikk, frisør, bar, lege og apotek. Jeg bodde selv om området og kunne gå lenge før jeg bevegde meg utover.
Townsville er veldig flatt så det er normalt å sykle overalt. Sykkel kan du billig få tak i på skolens egne sykkelbutikk. Dette er bare et av de mange tiltakene James Cook gjør for miljøet da de fikser gamle sykler og selger dem for en billig penge. Fordi de er opptatt av miljøet er skoleområdet veldig pent og rent. Det er mye dyreliv og områder hvor en kan sitte ute og lese.
Townsville er ikke en stor by, heller ei er den særlig kjent. Kallenavnet til Townsville er brownsville fordi det ikke regner så mye, derfor er det mange områder som ikke er så frodige som på universitetet. Men byen har mye å tilby, sentrum er kjempeflott, her har de barer, resturanter, butikker, mange bruktbutikker, kafeer og en kjempelang strand. På stranden finnes det badeområder som man kan bade i året rundt selv i manetsesongen.
Bustad
Jeg bodde på universitetsområdet på et sted som heter University Hall, dette er det eldste studenthjemmet på området. Det er flere en kan velge mellom hvor noen tilbyr mat, som mitt, og noen ikke, som rotary international house. Jeg kan ikke si helt om jeg anbefaler å bo på skolen eller utenfor mest, begge har flotte muligheter. Det er billigere å ikke bo på skolen, og om man velger det anbefaler jeg å bo i Douglas som er samme område skolen ligger i. Mitt beste tips er å ikke signere noe usett, dette sier jeg fordi jeg selv måtte flytte fra et sted helt i begynnelsen der de jeg bodde med ikke var noe hyggelige og huset bare ikke så ut. Det positive med å bo på skolen er at noen alltid er der for deg og passer på at du har det bra. De har noe som heter "RA" som står for "residential assistants" som selv bor og studerer likt som deg men som har en jobb som innebærer å passe på at alle har det bra.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet på James Cook er fantastisk. De har mange blikjent opplegg hvor man treffer mange hyggelige folk. Hver tirsdag har de internasjonal kafe hvor man får gratis kaffe/te/sjokolademelk og kaker og kan spille spill, pusle, benytte seg av bokbyttebordet og være med på talentkonkurranse. Ellers har de en markedsdag der du får se alle klubber og foreninger som du kan bli med på. Her har de dramaklubb, globetrottersklubb (anbefales), sportslag, amnesty, klubb for LGBTQ medlemmer, og mye mer. James Cook har og en student organisasjon som har opplegg hele semesteret og er bare helt fantastisk. Helt i starten tar de deg med på turer til et "animal sanctuary" hvor du kan se alle slags dyr og kenguruer som går fritt. De har og turer til flere badested, de har fester, og er noen du kan snakke med om hva som helst. Denne organisasjonen har en egen leder for internasjonale som selv er en internasjonal student, hun er veldig flink på å få folk med på gøy ting!
Andre ting som er gøy å bli med på er klatring, jeg klatra med mange skandinavere en gang i uken.
Haust 2016/vår 2017 - BA i biologi
15.07.2016 - 15.06.2017Førebuingar/praktiske tips
Ikke stress, du vil bli godt tatt i mot og du kommer til å trives godt!
Ellers kan det være lurt å lage en liste i god tid før avreise, der du kan etterhvert legge til det du må huske å gjøre eller ta med deg.
De tre første tingene på 'listen' bør være pass, kort/penger og visum.
Undervisningsformer
På James Cook University baserer de undervisningen på gode forelesninger og mye praktisk arbeid! Jeg var i Australia to semester, og arbeidet på lab, i felt og hadde helt uforglemmelige ekskursjoner!
De har et bra og enkelt læresystem, og i løpet av mitt andre semester så fant jeg ut at jeg ikke trengte å åpne en eneste bok for å lese mot eksamen! Det jeg gjorde, som var vanlig å gjøre der, var å printe ut alle forelesningsnotatene/powerpointene før forelesning, og bare føye til det man trengte underveis. Forelesere spurte aldri spørsmål utenfor det de har forelest, så man trengte bare å gå gjennom disse forelesningsnotatene som øving mot eksamen!
Jeg opplevde flere nye og bedre måter å lære på, som jeg kommer til ta med meg videre!
Derfor vil jeg anbefale ALLE til å ta et semester eller et år utveksling, man lærer så utrolig mye mer enn bare det faglige!
Vurdering av emnetilbodet
De har et bredt utvalg av emner, men var ofte et problem å få timeplanen til å klaffe! Selv om det er litt stress, så får man enormt god hjelp på universitetet til å finne andre fag som får timeplanen til å gå opp. Skolen befinner seg i tropiske strøk, så de har mange kule fag som vil fasinere enhver biolog!
Fagleg utbyte og språk
Faglig så får man helt enormt med kunnskap! Føler jeg kan mer om artene i Australia enn hva jeg kan av norske! De har mange spennende fag å velge mellom og hadde stor trivsel i alle fagene mine!
Språklig får man en liten gøyal utfordring! Man merker fort at Australierne eller 'Aussies' korter ned på alle ord som kan kortes ned på, dermed kan det, i enkelte tilfeller, være vanskelig å forstå hva de mener. For eksempel så kan de si: ''see you this arvo'' som betyr ''see you this afternoon'' eller '' 'straya '' som er en svært nedkortet måte å si ''Australia'' på.
Språklig er det likevel ingenting å bekymre seg for! Man blir utrolig godt mottatt, og i tillegg så blir man jo kjent med en god gjeng andre utvekslingsstudenter, som er i akkurat samme situasjon som deg!
Universitetsområdet og byen
Det er et stort universitetsområde, og kan være litt forvirrende å finne frem med en gang, men de har en app på mobilen, med kart over campus, med bygningsnummer og GPS lokasjon som forteller deg hvor du er (lignende google maps).
Bykjernen Townsville er liten og koslig, men er ikke verdens navle kan man si. Resten av byen eller ''subourben'' er en del større, i form av at den er spredt utover et stort område!
Men det finnes mye å gjøre slik som å dra på Castle Hill, botanisk hage, grille, dra til stranden, magnetic island, Billabong Sanctuary, Paluma og mye mer!
På magnetic island, eller maggie som de kaller den, så er det mulighet for å dra til fine strender, bade/snorkle, se ville koala, gå på en sti av sommerfugler og i tillegg få klappe og mate ville Wallabies.
På Billabong Sanctuary så har de mange kule dyr som man kan finne lokalt i område, mange av dem man kan være med å mate og klappe! Du vil få tilbudet i første uke om å dra til Billabong, så muligheten for det kommer.
De har desverre ikke det beste buss tilbudet, men det går relativt ofte buss til og fra universitetet. Min kjæreste og jeg var på utveksling i et år, så vi skaffet oss bil og fikk oss noen helt fantastiske turer!
Bustad
Vi fant oss et helt nytt leilighetskompleks som var umøblert, ikke så langt borte fra skolen. Vi hadde en stor leilighet for oss selv, med to soverom, kjøkken, bad, stue, balkong, garasje og basseng til mindre pris sammenlignet med prisene i Bergen. Vi skaffet oss det vi trengte av møbler på bruktbutikk og kjøpte ting billig, og var ingen problem å selge det igjen når vi skulle dra. Vi brukte en facebook gruppe som heter Townsville Buy, swap and sell.
Min anbefaling er å bo utenfor campus, men ungå å ikke bo så langt borte fra universitetsområdet. Det er en del dyrere å bo på campus, så man kan få mer for pengene å finne et annet sted å bo. Vil også anbefale deg å bo på hotell de første dagene når du til Townsville, slik at du får muligheten til å ta en kikk på leilighetene før man eventuelt skriver en kontrakt. Hvis du er bekymret for at det kan bli langt å gå når man bor utenfor campus, så vil man få muligheten til å kjøpe en brukt, men rimelig sykkel gjennom universitetet.
Sosialt miljø
Det var bare helt fantastisk miljø! Man møter internasjonale studenter fra hele kloden! Folk er svært utadvendte, som gjør det enkelt å komme i kontakt med folk.
2016
Haust 2015/vår 2016 - BA i biologi
27.07.2015 - 08.07.2016Førebuingar/praktiske tips
Ta en år og ikke et semester! Du vil lengte tilbake hvis du kun tar et semester!
Undervisningsformer
Undervisningsformene varierer fra emne til emne. Vanligvis består hvert fag av to ganger en timers forelesning pr uke, men noen har tre.
Mange emner har også lagt opp til tutorials eller diskusjoner i mindre grupper, hvor studentene kan dra nytte av foreleserens ekspertise. De fleste fagene har også en form for felt tur, enten en kort lokal tur – Magnetic Island / på campus eller en fler dagers langturer.
Praktiske erfaringer er også vittig brukt i mange av emnene deres.
I løpet av semesteret vil det være oppfølging av de fleste fagene igjennom midtsemesterprøver, innleveringer, labbrapporterer, eller/og fremføringer.
Dessuten er mye av undervisningen tilgjengelig over nett, hvor studenter kan jobbe mer individuelt. Dette mener jeg er en bedre måte å lære på enn den urgamle forelesnings metoden vi praktiserer pr dags dato.
Vurdering av emnetilbodet
JCU har langt over 1500 emner å velge mellom, hvorav mange er rettet mot det biologiske aspektet. Fagene er varierte and inneholder interessant og lærerik informasjon, slik at en hver vil finne fag rettet deres interesse.
Fagleg utbyte og språk
I starten var det veldig uvant å skrive engelske oppgaver, men etter en stund kommer det naturlig. Dessuten er det også muligheter for kursing hvis man føler seg utrygg eller ønsker å prestere på et høyere nivå.
Undervisningsformene og generell faglig interesse tilrettelegger for en bedre lærdomkurve, noe jeg personlig fikk stort utbytte av. Jeg kan nå mer om tropiske skoger, korall rev og australsk flora & fauna enn jeg kan om norsk natur.
Universitetsområdet og byen
JCU befinner seg et ca 20 minutter unna Townsville sentrum. Bussmulighetene er moderate, så det anbefales å finne ut om bussene går fra off-campus bostedet før du signerer kontrakten. Dette sjekkes via Google maps.
Townsville er veldig tørt og varmt under vinteren (vår sommer) og ekstremt fuktig etter juletider! En god venn av meg forklarte dette med vel talte ord:
Australian autumn: Sweating on a bar stool
Australian winter: Sweating on your way to uni
Australian spring: Sweating with the AC on.
Australian summer: Sweating in the shower.
Bustad
SeJeg anbefaler jeg å bo off-campus ettersom on-campus er veldig dyrt og støyete.
Men om du velger å bo på campus vil det være litt lettere å møte nye mennesker da du bor ganske tett sammen og det er mange lokale campus hendelser.
Jeg bodde off-campus 20min gange fra skolen, men jeg kjøpte meg et skateboard så det tok kun 10min. Sykkel er også anbefalt for å reduserer tid fra og til skolen. Avstandene i Australia er enorme!
Sosialt miljø
Hvert semester kommer det en flokk nye studenter som er i akkurat samme situasjon som deg. De er ute etter nye ansikter å snakke med, prestere på skolen og selvsagt reise rundt etter semesteret. Det internasjonale miljøet er fenomenalt og vennskap for livet blir skapt! Det kommer også en hau av Nordmenn ned dit, så du føler deg aldri helt alene :)
Bare pass på at dere ikke snakker Norsk når andre ikke talende personer er i samtalen!
Tips: bli med på alt! Selv om du ikke drikker alkohol, eller er glad i å feste, så er det bare å bli med for å snakke og møte nye mennesker.
Vår 2016 - BA i geovitskap
15.01.2016 - 15.06.2016Førebuingar/praktiske tips
Undersøk god tid på førehand om du vil bu på campus eller utanom campus, då søknadsfristen er tidleg og det er trongt om plassane på campus.
På byrjinga av skuleåret har JCU sal av bruktsyklar til 50 dollar per stk. Veldig lurt då campus er ganske stort, og du kan komma deg til førelesning, butikken eller gymmen på nokon få minutt. Sykkelen kan du selje tilbake på slutten av semesteret.
I byrjinga av semesteret har JCU ei slags fadderveke (”O-week”) som er lur og vera med på, då det er masse som skjer og lett og bli kjend med folk.
Undervisningsformer
I Australia hadde eg generelt meir og gjere enn heime i Bergen, fordi det var obligatoriske innleveringar og øvingar gjennom heile året. Desse utgjor ca. 50% av sluttkarakteren, og fekk deg til og jobba med stoffet gjennom heile året. På slutten av året hadde du ein 2-3 timars eksamen som telte ca. 50%.
Vurdering av emnetilbodet
Eg studerar geologi og valde tre relevante fag: EA2006 – Hydrology, EV2401 – Australian Landscape, Processes and Evolution og EV3406 – Coral Reef Geomorphology. Eg var spesielt fornøgd med faga EV2401 og EV3406 då desse hadde ein veldig flink førelesar og kjekke feltturar. I EV2401 campa me ei helg uti bushen, og såg på blant anna gamle lavastrømmar og vulkanar. I EV3406 hadde me ei langhelg på Orpheus Island (der JCU har ein eigen forskingsstasjon) der me såg på korallrev og fekk snorkla på fritida. To interessante og sosiale feltturar.
I tillegg hadde eg eit fag som heitte IA1007 – Linking Indigenousness , som handla om Aboriginarar i Australia. Dette faget er ganske ”chill” då det ikkje har førelesningar kvar veke, men heller nokre få seminar og feltturar i løpet av semesteret. På den eine feltturen fekk me blant anna læra og kasta boomerang og spyd.
Fagleg utbyte og språk
Eg føler eg har fått eit godt fagleg utbytte, men spesielt eit godt språkleg utbytte av dette semesteret. Når du brukar engelsk kvar einaste dag merkar du fort at du vert betre i språket.
Universitetsområdet og byen
Campus er stort og grønt, med wallabies som hoppar rundt. På campus finst det fleire caféar, matbutikk, vinmonopol, apotek, frisør, bokhandel og til og med ein eigen bar. Det går bussar frå campus til byen ganske ofte, og i helgene går det bussar heile natta så det er ikkje noko stress og reise ut når du bur på campus. Det er mange fine turstiar i fjella rett bak skulen og langs elva. Langs elva finst det og mange fine badeplassar, og du vil garantert sjå skilpadder.
Det tek ca. 30 min inn til byen med buss. Byen er ikkje spesielt stor, men ”The Strand” er ein veldig fin plass langs stranda med mange caféar og resturangar. Om du skal shoppa er det betre og reisa til Stockland som er eit kjøpesenter som ligg ca. 10 min med buss frå campus. Andre ting ein bør få med seg når ein er i Townsville er ein tur opp Castle Hill, rugbycamp med the Cowboys, ein tur til Crystal Creek og Alligator Creek som er veldig fine badeelver, og festivalen ”Groovin the Moo”. I tillegg er det eit must og reise ut på Magnetic Island som ligg 20 min med ferje utafor Townsville. Her er det mange fine badestrender, og ein tursti som går til toppen av øya der du har kjempefin utsikt og kan sjå ville koala på vegen opp. På Magnetic Island blir det også arrangert Full Moon Party ein gong i månaden, noko som kan vera kjekt og få med seg.
Bustad
Eg valte og bu på campus, og dette er noko eg absolutt ikkje har angra på. Det er alltid noko som skjer på campus, og veldig lett og bli kjend med folk. Eg budde på Rotary International House som har ein fin blanding av både internasjonale og Australske studentar. Dette er eit av dei minste collega på skulen, og det einaste der ein lagar mat sjølv. Sjølv om det er dyrare og bu på campus enn utafor campus syns eg det var verdt det på grunn av det sosiale.
Sosialt miljø
JCU har eit veldig bra sosialt miljø, med mange forskjellige lag eller organisasjonar ein kan vera med i. Det er lurt og vera med på ein slik aktivitet, då det kan vera lettare enn og bli kjend med folk i skulesamanheng. Eg blei med på ”ultimate frisbee”, noko som eg verkeleg vil anbefala! Der blei ein med på eit lag som ein spelte i lag med gjennom heile semesteret. Dette var ein lite seriøs, men veldig kjekk sport. I tillegg blei det arrangert mange festar og pub-crawl, og du blei godt kjent med lagkameratane dine.
Vår 2016 - BA i geovitskap
15.01.2016 - 15.06.2016Førebuingar/praktiske tips
Først av alt - hele søknadsprosessen kan være ganske overveldende, men det kommer til å være verdt det til slutt.
Start søknadsprosessen så fort som mulig. I tillegg til dette - få for all del visum før du bestiller flybiletter! Visum kostet rundt 3000 kr, og du må ha CoE fra skolen for å få dette. Bestill også gjerne enveisbilett, da du har større fleksibilitet mtp når du vil reise hjem (eksamen er som regel ferdig 17 juni) Dersom man ønsker å reise rundt i Australia i lengre perioder - gjør det før eller etter semesteret! Mange stresset med å få tid midt i semesteret. Det var også billige billetter fra Australia til andre land (New Zealand, Bali, Thailand etc) Australia er ganske dyrt, men det gikk fint å klare seg med stipend og lån.
Undervisningsformer
Forelesninger er korte (50 min.)
Tutorials er rundt 1t, anbefaler sterkt at du går i disse
Fieldtrips er obligatoriske, og som oftest veldig spennende (overnatting på orpheus island, camping, tur til fiskeoppdrett, opplæring i hvordan man kaster boomerang etc)
Arbeidsmengden er større enn hjemme - med vurdering gjennom hele semesteret i form av innleveringer, essays, rapporter, quiz, etc.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg tok mitt siste semester i en bachelor i Geologi - men tok andre fag her nede. Anbefaler spesielt AQ2001 (akvakultur), men JCU spesialiserer seg på fag som marinbiologi/biologi. Vi ble anbefalt å ta IA1007, et fag som ikke hadde eksamen eller undervisning i ukedagene - det var både svært lærerikt, og utrolig praktisk i ukedager/eksamenstid.
Fagleg utbyte og språk
Foreleserne var dyktige og engasjerte - og veldig behjelpelige med å finne arbeidsutplassering/internships og fortelle om jobbmuligheter i fagfeltet (noe jeg aldri har opplevd ved UiB) Det var uvant å ta engelske notater i begynnelsen - men det venner man seg veldig fort til.
Universitetsområdet og byen
Townsville sentrum er ikke så veldig imponerende (litt "western" vibber) - men strandpromenaden er utrolig fin, med restauranter, palmer og barer. Det er også ferjeforbindelse til Magnetic Island - anbefaler alle å dra dit. Sentrum ligger rundt 40 minutter med buss fra skolen, et stort kjøpesenter er 5 minutter med buss fra skolen. Jeg angrer absolutt ikke på at jeg valgte å studere i Townsville - det er litt "småby", sol og varme hele året - samtidig som det alltid er liv på campus. Universitetsområdet er veldig fint, med gode sykkel/gåstier, cafeer, matbutikk, bar, wallabyer og annet dyreliv, palmer ect. Biblioteket er også veldig lyst og moderne, og deler er åpent 24/7. Det kan være litt forvirrende å finne fram - men de har en app (JCUnav) som er veldig grei å ha i begynnelsen.
Bustad
Anbefaler uten tvil å bo på campus! Det er noe dyrere enn å bo utenfor skolen - og bygningene er ikke så veldig moderne/fine, men det er kort avstand til absolutt alt på campus. Viktigere enn det - det sosiale miljøet er utrolig bra, og man har alltid noen å være med - uavhengig om trenger noen å feste eller studere med. Hvilket college du velger å bo på avhenger litt av alder/interesse - jeg bor på Rotary International House og er storfornøyd med det da man har mulighet til å være sosial, men samtidig trekke seg tilbake når det passer. Her lager man egen mat og bor 7 personer i hver etasje. University Hall er også et annet alternativ - de fleste studentene er unge (17/18 år) og det er mye festing og veldig sosialt. Her bor man mange sammen, får mat servert (av varierende kvalitet), og spiser sammen. Velger man å bo off-campus sparer man penger, og flere hus har høy standard med basseng/hage. Nevner her at det er ganske lang reisevei med buss, forelesninger er gjerne på kveldstid og bussforbindelser er noe dårligere enn hjemme. Uavhengig hvor man bor vil jeg anbefale å finne ut av det før man kommer ned - det er mye nytt å venne seg til, og man er gjerne stresset - da er det greit å ha noe klart. Vi ble hentet av JCU på flyplassen, og kjørt rett til Rotary, noe som var veldig greit. JCU er også behjelpelig med å finne bosted, dersom man ikke har det klart.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er utrolig bra - jeg har kun vært her ett semester, men har allerede et langt større sosialt nettverk enn hjemme. Dersom man bor off-campus kan det være vanskelig å møte folk, da O-week (fadderuken) kun arrangeres per college (ie Rotary hadde en egen O-week) Anbefaler alle å være med på så mye som mulig denne uken, det er mindre fokus på drikking enn hjemme, men på å gjøre aktiviteter sammen og bli kjent med de man bor på college med. Det er, såvidt jeg vet, ikke noe lignende tilbud off-campus - men det er mulighet for å delta på en internasjonal cafe en gang i uken (jeg vet ingen som gjør det) . Det er også mulighet for å bli med i mange forskjellige sporter/klubber - uavhengig om man har erfaring eller ikke (ie. frisbee, rugby, strikke-klubb, dykking etc.) JCU arrangerer også flere events - feks mexian fiesta der det er utdeling av gratis mat, musikk, og leker, tropisk fest osv.
2015
Haust 2015 - BA i geografi
27.07.2015 - 28.12.2015Førebuingar/praktiske tips
Det er greit å starte søknadsprosessen så tidlig som mulig. Når man får svar på at man har kommet inn skal man betale et depositum til skolen for å motta Confirmation of Enrolment (CoE). Dette trenger man for å søke studentvisum så det er greit å ikke vente så altfor lenge med dette, men jeg fikk svar på min ganske kjapt. Dette koster rundt 3300,- og man får ikke støtte av Lånekassen til visum. Med en gang man har fått tilbud om skoleplass bør man søke Lånekassen da dette kan ta litt tid. Flybillettene blir også dyrere jo lengre man venter med å bestille. Greit å bestille enveisbillett og så hjemreisebilletten når man har funnet ut om man vil rett hjem eller reise litt rundt først. Australia er billigere enn hjemme, men relativt dyrt.
Undervisningsformer
Forelesningene var korte(50 minutter), men man har gjerne flere forelesninger i løpet av uken. Forelesningene har som oftest ikke krav om obligatorisk oppmøte, men de andre læringsaktivitetene er stort sett obligatoriske. Det er veldig vanlig at fag fra ulike fagdisipliner kræsjer så søk om forhåndsgodkjenning for litt mer enn fire fag. Generelt sett vil fag med samme emnekode (BZ, MB osv.) gå greit uten overlapp. Det er også tutorials i noen av fagene, ganske likt våre seminar på UiB og de kan utgjøre en relativt stor del av karakteren. Det er jevnt mye å gjøre gjøre gjennom hele semesteret, med noe å gjøre så å si hver uke, enten det er mid-terms, tester eller innleveringer. Så man blir tvunget til å unngå det store skippertaket og må jobbe med fagene gjennom hele semesteret. Noen fag har obligatoriske feltkurs som koster ganske mye sammenlignet med hjemme, men det er veldig lærerikt og gøy. Man kan vanligvis droppe feltkurset og gjøre noe annet, men kan da ende opp med at dette alternativet er ganske mye jobb sammenlignet med å reise på feltkurset.
Vurdering av emnetilbodet
Det er spesielt mange interessante fag innen biologi og marinbiologi, men også innen andre fag. De fleste emner blir kun undervist vår eller høstsemesteret.
Fagleg utbyte og språk
Den faglige dyktigheten til foreleserne opplevde jeg som svært god og jeg føler jeg har fått et godt læringsutbytte av oppholdet. Man venner seg veldig fort til at alt foregår på engelsk og det å skrive notater og innleveringer blir lettere og lettere for hver uke.
Universitetsområdet og byen
Jeg var i Townsville og der ligger campus et godt stykke unna sentrum og det er ikke uvanlig å se wallabies hoppe rundt på morgenen eller kvelden. Biblioteket har åpent fra morgen til kveld og noen områder har døgnåpent. Byen er ganske liten, men det er nok av steder å spise eller gå ut på kvelden. Ikke gå glipp av Cheap Tuesday på Cactus eller happy hour på The Brewery hver fredag med halv pris på pizza og drikke.
Magnetic Island ligger rett utenfor Townsville og er en kjempekoselig øy med fine strender og behagelig tempo. Base backpackers i Nelly Bay arrangerer full moon party hver måned og dette kan være verdt å få med seg.
Bustad
Anbefaler å vente med å finne et sted å bo til du kommer ned. JCU har noen som kan hjelpe deg å finne et sted å bo og det kan være greit. Hvis dere reiser flere sammen være oppmerksom på at de fleste hus leies ut umøblert og det er kjipt å bruke masse tid, energi og penger på å kjøpe ting til huset for så kort tid. Man kan bo på campus med eller uten mat inkludert, dette virket kjempesosialt, men er relativt dyrt. Gumtree er Australias svar på finn.no og et veldig greit sted å finne hus eller leilighet, men det er også oppslagstavler på campus med ledige rom i kollektiv.
Bussforbindelsene er ikke i nærheten av hva man er vant med i Bergen og tar lang tid. Det er derfor smart å bo i nærheten av skolen eller byen. Fra byen til JCU går bussen veldig ofte. Steder som kan anbefales er Douglas (veldig nært JCU), Aitkenvale, Hermit Park, Annadale sentrum eller North Ward som er nær stranden.
Steder som anbefales å styre unna på grunn av reiseavstand og bussforbindelser er Idalia, Bohle Plains, Kelso, Kirwan, Garbutt.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er veldig godt! Bruk Orientation Week for å bli kjent med folk, men O-week er litt annerledes enn fadderuken her hjemme, det er mye mindre fokus på alkohol og det blir i stedet arrangert aktiviteter man kan melde seg på. Australienere er utadvendte og hyggelig mennesker, så det bør ikke være noe problem å bli kjent med folk.
Haust 2015 - BA i biologi
27.07.2015 - 07.12.2015Førebuingar/praktiske tips
Før du reiser ned anbefaler eg at du fyller ut eit skjema slik at JCU henter deg på flyplassen. Dette var veldig greit, då ein slapp å stresse med å finne fram etter mange timar på fly. Eg anbefaler og at du pakker lett, du treng mykje midre enn du trur og du kjem garantert til å kjøpe mykje der nede. Eg anbefaler også å investere i ei god reisebok, då dette gjer det lettare å finne ut kvar du skal tilbringe "lecture recess" og generelt kva du vil sjå før du returnerer til Noreg.
PS: Forbered deg på å sakne regnet i Bergen, for det vil du.
Undervisningsformer
Eg opplevde at undervisninga var engasjerande og at forelesarane var veldig flinke i det dei underviste om.
Vurdering av emnetilbodet
Tilbodet av emne ved JCU var veldig bra, i alle fall i Biologi. Eg vil anbefale alle å ta "Biodiversity of tropical Australia", enten du studerer Biologi eller ei, då ein lærer mykje spanande om dyrelivet i området, og får dra på kule feltkurs.
Fagleg utbyte og språk
Faga blei undervist på engelsk, men det var vedig lett å forstå kva dei sa.
Universitetsområdet og byen
Townsville er ein veldig fin by. Det er færre turistar her enn det er lengre nord i Cairns, men det er likevel rikeleg med aktivitetar. Rett utanfor Townsville ligg Magnetic Island som kvar månad heldt "full moon" festar. Dette er utruleg kjekt og abslutt eit must. På Magnetic Island er det også mogleg, og sannsynleg, at du ser ville koalabjørnar.
Townsville har fin natur, med The Strand og castle hill som eit par av høgdepunkta. "Billabong sanctuary" ligg litt utanfor byen, og der finn ein verdas søtaste Wallaby. Utelivet i Townsville er også vedig bra, og Cheap Tuey må ein absolutt få med seg. Eit av stoppa til Greyhound ligg også her, noko som gjer det enkelt å legge ut på nye, spanande reiser.
Sjølve campus ligg eit lite stykke unna sentrum, men det er absolutt innan rekkevidde. På campus er det mange fine og spanande dyr, som ruslar fritt, og ein må absolutt rekne med å sjå ein wallaby. Universitetsområdet er lett å finne, då det er siste stoppet til bussen. Om ein rusler i 30 min frå campus kjem ein til "Stokkies". "Stokkies" er eit stort kjøpesenter der ein finn absolutt alt ein treng.
Bustad
Under mitt utvekslingsår ved JCU budde eg i ein "hall" på campus. Dette var hakket dyrare ennå bu privat, men det var, etter mi meining, endå kjekkare. Her blir ein kjent med folk kjapt, ein slepp å vaske rom og å lage mat, og ein kan betale heile summen i starten av året slik at resten av pengane kan bli brukt slik ein ynskjer.
Det er monge ulike "halls" og "colleges" på campus. Det er forskjell i pris, nærleik, storleik osb. Eg budde på university hall, noko eg trivs veldig godt med. University hall er den største og nærmaste av alle "halls" på campus. Det einaste ein treng å gjera for å koma til forelesning er å rusle over ein veg. Det er og her ein finn dei beste festane. Absolutt vel vert dei ekstra kronene. Om du er redd for edderkoppar kan eg imidlertid berolige deg med at eg budde der i eit heilt semester utan at det nokon gong var ein edderkopp på rommet mitt. Eg oppdaga imidlertid at det var fleire ekle dyr hjå dei som budde privat.
Sosialt miljø
For det beste sosiale miljøet anbefale eg å bu på campus. Ein får eit heilt anna sosialt miljø på campus, då det er eigne turneringar mellom "halls" og "colleges", og det alltid er noko kjekt som skjer. I tillegg vert ein raskt kjent med dei ein et måltida sine saman med. Dersom ein ikkje vel å bu på campus kan ein likevel få eit godt sosialt miljø, om ein så må investere litt ekstra energi for å få det til.
Vår 2015 - BA i geovitskap
23.02.2015 - 06.07.2015Førebuingar/praktiske tips
Før du drar ned, er det gjerne greit å søke litt opp om du vil bo på campus eller i byen.
Det er også greit å søke litt på fag på forhånd, ettersom dette var veldig stress når man kom ned.
Undervisningsformer
Undervisning minner veldig om videregående, når man kontinuerlig har vurderingsformer i grad av quiz, essay og tester før selve eksamen.
Mye er obligatorisk og det forventes en del arbeid.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet er bra, men pass på at timeplanen går opp ettersom dette er litt vanskelig for 4 fag.
Fagleg utbyte og språk
Alt går på engelsk, og noen ganger kan det være litt vanskelig å henge med. Men jobb godt med stoffet underveis, og hele spør hele tiden om det er noe du syns er vanskelig så forklarer de det til deg på en enklere måte.
Universitetsområdet og byen
Townsville sentrum er kjempe koselig, med fine butikker og kjekke cafeer.
The Strand er ca 5km lang og byr på mange aktiviteter. Det er også masse kjekt å finne på rett utfor byen, men hadde vært veldig praktisk med en bil. Ellers er bussforbindelser og tog til andre byer bra.
Bustad
Jeg og 2 andre norske valgte å bo i sentrum da vi forstod vi ville bruke mer tid her en ved universitetsområdet.
Det tok ca 40 min med buss til skolen, men den var nesten alltid presis og billig!
Angret aldri at jeg valgte å bo sentralt med stranden.
Sosialt miljø
Townsville kan være en vanskelig å by å bli kjent med nye ettersom miljøet for internasjonale ikke er så stort. Vil anbefale å delta på ulike arrangementer og være aktiv i en sport mens du er der. Slik kan du møte nye folk og kanskje mange som ikke er fra samme sted som deg.
Vår 2015 - Lektorprogram i naturvit. og matematikk
23.02.2015 - 06.07.2015Førebuingar/praktiske tips
Jeg vil anbefale alle som reiser om å få ting gjort raskt og være sikker på å følge med på alle "deadliner". Jeg ønsket egentlig å bo på college på campus, men siden der var en reservasjonsfrist jeg gikk glipp av fikk jeg ikke plass. Jeg var veldig fornøyd egentlig med å bo off-campus, men dersom du ønsker å bo on-campus er denne fristen viktig å få med seg. I tillegg blir det billigere om du får kjøpt flybilletter, eventuelt hostell og lignende om du bestiller så tidlig som overhode mulig.
Reiseforsikring er viktig. Mange tror de har bra nok reiseforsikring, men ofte er den "vanlige reiseforsikringen" kun gyldig i 3 måneder av gangen, og dermed er det viktig å finne ut om den du har/skal skaffe deg er gyldig for hele utenlandsoppholdet.
Jeg vil også anbefale alle til å være med på det meste i O-week. Dette er orientation week, som ligner noe på fadderuken i Norge. Her får du gode muligheter til å bli kjent med folk, skole og byen. Det er mange som er der for å hjelpe de nye elevene, så det er bare å finne de om det er noe du lurer på/trenger hjelp med.
James Cook University hadde generelt et veldig godt tilbud om hjelp til det aller meste hele tiden. Du vil få informasjon om dette de første dagene.
Undervisningsformer
Forelesningene våre varte som oftest 50 minutter, hvor det for det meste (i mine fag) var 50 minutter der læreren sto å foreleste. Ikke så veldig ulikt hva vi er vant med på UiB.
I 3 av mine 4 fag hadde vi ikke lærebøker. Pensumet i de andre fagene var forelesningene og artikler som lå ute på internett. Det er derfor en stor fordel å møte forberedt i alle forelesningene. De fleste lærerne hadde lagt ut presentasjonen minst en dag i forveien, så det var fult mulig å kunne forberede seg til tross for at man ikke egentlig hadde noe å lese. Lærerne mine, gjelder nok ikke i alle fag, var også veldig flink å ta opp hele forelesningen, så dersom du gikk glipp av den/trengte å sette seg inn i det igjen, lå den ute. Var veldig praktisk i eksamenstiden, da man kunne få med seg alt på nytt.
Siden jeg studerer biologi, hadde alle fagene mine lab og/eller feltkurs. Labben må man være med på, og tok mye av tiden. Rapportene som leveres inn teller inn på karakteren, og det er derfor viktig å gjøre en jevn, god jobb gjennom semesteret. Feltkursene er i flere av fagene "ikke obligatorisk, men anbefalt". Jeg vil uansett anbefale å være med på disse. For det første er det utrolig lærerikt, men også veldig gøy og sosialt. I flere av mine emner kjente jeg ingen i starten, men etterhvert som jeg hadde lab og feltkurs ble jeg kjent med flere.
Eksamenene mine telte ikke 100 %. Det er sikkert noen fag som gjør det, men de fleste teller rundt 50 %. Resten av karakteren blir bestemt av arbeid gjennom semesteret som f.eks. feltkursrapport, labrapport, oppgaver o.l. Dette er ganske motsatt av UiB, hvor de fleste eksamen teller 100 % av karakteren din.
Vurdering av emnetilbodet
BZ3740 - Wildlife management and ecology - Dette var et av mine absolutt favoritt fag. Faget gikk ut på å diskutere ulike problemer som kan påvirke dyrelivet og hvordan vi på best mulig måte kan håndtere disse problemene. For eksempel hadde vi om pestdyr (som er et stort problem i Australia), overhøsting av utrydningstruede arter, påvirkningen av beiting osv. Foreleseren var utrolig flink og der han ikke visste best fikk han gjesteforelesere til å komme og snakke. Vi hadde også et 4 dagers feltkurs i faget hvor jeg lærte utrolig mye om dyrene i Australia.
BZ2705 - Australian vertebrate fauna - Dette var også på topp av fagene jeg likte. Dette faget handler rett og slett om australske vertebrater (dyr med ryggvirvel). Faget handlet mye om biogeografien til de ulike dyregruppene, men også informasjon om kjennetegn og egenskaper som gjør at man får mye informasjon om det fantastiske dyretriket i Australia. Her hadde vi også feltkurs hvor vi i tre dager dro på en "cattlestation", satt opp feller og fanget australske dyr. Vi kjørte også rundt for å se på kenguru, gikk på leiting etter slanger, firfisler o.l. og gikk rundt med kikkert og kikket på fugler. Det var et super interessant fag, og om du er interessert i biologi og dyr vil jeg absolutt anbefale dette faget.
MI2011- Microbial diversity - Dette var et mikrobiologi fag hvor vi lærte utrolig mye om ulike mikroorganismer og hvordan de lever/fungerer osv. Vi hadde lab hver uke hvor vi gjorde ulike forsøk med bakterier, sopp, alger og andre mikroorganismer.
MB2050 - Functional biology of marine organisms - Dette var et fag jeg hadde gledet meg til, men jeg likte det ikke så godt som jeg trodde. Dette er nok for jeg ikke er så interessert i det marine livet, men dersom dette er noe du er opptatt av vil jeg anbefale dette faget. Vi hadde to feltkurs som varte noen timer to ulike dager, i tillegg til lab hver uke.
Fagleg utbyte og språk
Jeg føler at semesteret i utlandet har gjort at jeg har forbedret engelsken min veldig, til tross for at jeg aldri fikk meg den australske engelsken jeg hadde håpet. Jeg var redd når jeg dro ned for at jeg ikke skulle forstå eller klare å forklare meg bra nok på engelsk, men dette gikk over all forventning. Språket var egentlig ikke problem i det hele tatt, selv om jeg av og til sto som et spørsmålstegn når noen snakket fort med skikkelig australsk dialekt. Men det er ikke verre enn å bare spørre de om de kan snakke litt roligere.
Jeg følte også at jeg lærte mye faglig, og dro hjem til Norge med masse interessant, kul og viktig informasjon.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet til James Cook (Townsville) var utrolig stort og fint. Når man går rundt fra forelesning til forelesning føler man ikke at man er i byen. Det er mange grønne plener, trær og til og med et ganske bra dyreliv. Jeg fikk sett pungrotte, wallabyer, masse fugler inkl. kalkuner som springer rundt overalt og firfisler, uten å egentlig måtte lete noe særlig. Universitetsområdet er som sagt stort, og jeg brukte lett rundt 10 minutter på å komme meg fra ene siden til den andre.
Townsville er en liten, koslig by. Det er ingenting i forhold til storbyene som Sydney og Melbourne, men det har alt man egentlig trenger. Du finner utesteder, restauranter, strender (viktig!), basseng osv. Det er fantastiske turstier i Townsville, mange av de sentrert langs Ross River, som er en elv som renner gjennom byen. Her kan du gå i vakker natur og kikke på skilpadder i elven, papegøyer i trærne og så mange andre fantastiske dyr.
Bustad
Jeg fant meg plass å bo like før jeg reiste ned. Jeg endte opp med å bo i et hus sammen med 6 andre studenter som kom fra ulike deler av verden. Dessverre var de jeg bodde med ganske stille av seg, så noen av de så jeg så vidt. Men generelt var jeg veldig fornøyd med å bo en plass som var stille og rolig. Huset hadde to etasjer, der jeg delte nede etasjen med 3 andre. Vi delte kjøkken, bad og ei lita stue. Vi hadde også en stor hage.
Huset var i Douglas, som er samme del av byen som skolen. Jeg hadde en 20 minutter å gå til butikk og skole, men det er veldig vanlig å skaffe seg sykkel om man bor lengre unna eller vil komme seg fortere fram. Jeg bodde et stykke fra Townsville sentrum, men bussen brukte bare ca. 20 minutter inn, så det var ikke egentlig noe stort problem.
Sosialt miljø
Det er utrolig mange ulike aktiviteter man kan velge å være med på, og på den måten bli kjent med andre. Ellers er det veldig mange andre internasjonale elever som også er interessert i å få seg nye venner. Det er bare å gå bort å snakke med folk. Jeg følte at folk i Townsville var veldig hyggelig, men kanskje litt sjenert. Derfor vil jeg anbefale de som reiser og ta initiativ og begynne samtalen med de du vil møte. Det ble også arrangert mange "eventer" som gjorde at man kunne bli kjent med nye mennesker. Jeg har nevnt o-week, men det var også gratis lunsjer, dager hvor ulike grupper hadde stands og til og med en egen bar på skolen. I tillegg vil jeg som sagt anbefale å ta fag med feltkurs, lab eller lignende om dette er noe for deg, da dette også gjør at man blir kjent med nye folk.
Vår 2015 - BA i nanoteknologi
23.02.2015 - 06.07.2015Førebuingar/praktiske tips
Før jeg reiste ned så lagde vi en facebookgruppe med alle de fra UiB som skulle reise, og dette fant jeg veldig hjelpsomt. Her kunne man hjelpe hverandre med forskjellige spørsmål og jeg fant også noen å bo med. Andre ting man må tenke på er forsikring, her valgte jeg Ansa, som, etter å ha være en tur hos legen i Australia, betalte tilbake etter bare noen dager, så de var veldig greie. Ellers er det billigst å kjøpe tur-retur med fly, men om man skal reise etterpå så er det jo litt vanskeligere. Jeg endte opp med å reise hjem fra Sydney selv, og måte bytte billetten min, men det kostet meg bare 500kr, så fortsatt billigere enn å kjøpe bare en vei om gangen.
Undervisningsformer
Jeg opplevde at det er mange flere innleveringer og prøver underveis, enn jeg er vant til fra Norge, slik at det var vanskelig å bare ta fri en uke for å reise midt i semesteret. Heldigvis får man en uke fri og en langhelg så man kan reise da. Alt arbeidet underveis teller også på sluttkarakteren, slik at en av eksemene mine bare teltes 15%, en 40 % og to teltes 30%, så det var jo litt mer avslappet.
Vurdering av emnetilbodet
Siden jeg hadde mulighet til å ta de fagene jeg ville var det ikke så stort problem med å finne fag, det eneste er å se at de ikke krasjer. Dette fikk man derimot masse hjelp med på universitetet, så ikke noe problem. De hadde også flere områder å velge mellom, så man burde finne noe.
Fagleg utbyte og språk
Det var flinke forelesere i alle fagene jeg hadde, og nesten alle var veldig engasjerte, så det var ikke noe problem å følge med i undervisningen. Alle snakket engelsk, så det var jo heller ikke noe problem. Om man hadde problemer eller spørsmål med fagene var det også veldig åpent for å bare sende e-post og man fikk svar nesten med en gang, så de var veldig hjelpsomme.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet ligger utafor sentrum, så man må ta bussen i mellom. Selve universitetsområdet er er ganske stort og moderne. Det er et generelt fint område, masse pc-er og mac-er tilgjengelig flere plasser på campus, fine uteområder med kalkuner som løper rundt (og av og til wallabies) og flere spisesteder. Biblioteket er også veldig fint og det inneholder flere leseplasser. Det er også akkurat åpnet en campus i byen som er i topp tilstand. Her kan man sitte å lese og de har også et egent kjøkken tilgjengelig for matlaging og vannkoking.
Bustad
Jeg bodde med to andre i en leilighet vi fant igjennom Smith & Elliot, disse anbefaler jeg ikke. Først hadde vi masse problemer med internett fordi det var så vanskelig å installere fiberkabler der (det har akkurat kommet til Townsville), så finn et sted som allerede har nett. Så slet vi med vaskemaskinen og fikk ikke fikset denne, men fikk litt erstatning riktig nok (etter flere måneder). Et annet problem er at vi ikke har fått tilbake depositumet vårt enda og det har i skrivende stund gått over ni uker. Bortsett fra dette hadde vi en veldig fin leilighet, men det var ikke helt verdt alt styret og e-postene. Vi valgte og å bo i byen slik at vi måtte ta buss til skolen, men dette, til tross for at det kunne ta opp mot 50 min, blir man vant til. Jeg vil heller bo i byen, nærme stranda og alt av uteliv, enn oppe ved universitetet. Her må man selv velge hva man setter høyest.
Sosialt miljø
Folk i Australia er veldig hyggelige, så det er ingen problem å møte nye folk og bli kjent med dem. Jeg anbefaler å være litt aktiv på det sosiale miljøet den første tiden du kommer for da er det kanskje litt lettere. Siden man er utvekslingsstudent og ikke nødvendigvis følger en klasse, men har fag på tvers av institutt, så kan det være vanskeligere å bli kjent med de lokale. Derfor må man kanskje jobbe litt hardere, men det går det. Ellers har de lunsj for de internasjonale en gang i uka, det er veldig koselig.
Haust 2014 - BA i engelsk
01.09.2014 - 31.01.2015Førebuingar/praktiske tips
Det som er så fint med å studere i et annet land er hvordan du får et annet perspektiv på verden og din egen bakgrunn. Derfor vil det være lurt å velge fag som dreier seg om samfunn og folkegrupper som da vil være gjennom landets perspektiv.
Hvis du har muligheten, bo på skolen dersom de tilbyr det. Da får du et mye tettere forhold til skolekameratene dine.
Velg fag som henger sammen fagmessig, altså at de inngår i samme grad. Jeg gjorde det og hadde dermed mange av de samme klassekameratene i alle fagene mine.
Undervisningsformer
Forskjellen fra UIB og min studiehverdag er hvordan alt du leverer og gjør i skolesammenheng (utenom forelesninger) blir vurdert. Dette inkluderer obligatoriske små og store oppgaver, seminardeltagelse og eksamen. Fordelen med dette er at eksamen ikke danner hele vurderingsgrunnlaget for karakterene dine, men også at det er mer å levere.
Vurdering av emnetilbodet
Skal du til Townsville er det veldig populært med marine fag, noe som du får et godt utbytte av siden det er så nærme Great Barrier Reef. De har et veldig godt utvalg i naturfag, sosial fag, psykologi.
Universitetsområdet og byen
Townsville er en koselig liten by, ikke langt unna Great Barrier Reef og den fantastiske øya Magnetic Island. Byen passer kanksje ikke for de som liker store metropoler, men vil heller kose seg på strandpromenaden, se masse wallabyes og bare slappe av på de store kjøpesentrene. Universitetsområdet hadde alt nødvendig for typiske studenter, om ikke mer: et fantastisk bibliotek, frisør, studentsenter, døgnåpen lesesal, studentklubb, bokhandel, sushi, kiosker og kafeer.
Bustad
Å bo på universitetsområdet bringer deg tett på skolemiljøet og dine skolekamerater, samtidig som du får et ansvar for å gjøre egne plikter.
Sosialt miljø
Det var lettere å sosialisere seg med andre utvekslingstudenter enn Australere. Men det lønner seg å bli godt kjent med de lokale selv om dette kan være vanskelig.
Haust 2014 - BA i sosialantropologi
01.09.2014 - 31.01.2015Førebuingar/praktiske tips
Eg var på utveksling i Australia på James Cook University i Townsville. Det er ein god del førebuing og praktiske å gjere før utreise, men både UIB og James Cook University var svært flinke til å opplyse om kva eg måtte huske på før eg reiste. Då eg kom til Australia så skaffa eg meg Australsk simkort med engang. Viss ein har eit vanleg norsk visa kort så kan det vere stadar det ikkje fungerar å bruke dette og derfor skaffar mange seg australsk bankkort, dette blei det aldri til at eg gjorde for eg hadde eit norsk mastercard eg kunne bruke og mastercard fungerar overalt så kunne eg heller brukte eg det vanlege visakortet mitt kun til å ta ut pengar.
Undervisningsformer
Undervisningsformene her er annerledes enn på UIB. Det er innleveringar gjennom heile semesteret og ein 2-3 timers eksamen som teller rundt 50% på slutten av semesteret. I nokre fag er det kun innlevering gjennom heile semesteret. Ein leverer alle innleveringa, også eksamen, med navn og ikkje berre med eit studentnummer. Forelesarane er ofte seminarledarar og lærer seg gjerne navnet ditt etterkvart, dette gjer til at ein blir betre kjend med forelesarane.
Vurdering av emnetilbodet
Universitet tilbyr eit vidt spekter av emner. Eg valgte 3 første års emner og 1 andre år emne, men følte ikkje at det var noko stor forskjell på nivået på dei.
Fagleg utbyte og språk
Eg føler eg fekk eit godt fagleg utbytte av å vere på utveksling og spesielt viktig var det å kunne få ein endå betre engelsk.
Universitetsområdet og byen
Townsville er etter australsk standard ein liten by og kollektiv transporten er ikkje alltid den beste. I starten kan det vere forrvirrande med bussane, men dette er noko ein kjem inn i etterkvart og stort sett går dei når dei skal. Det er ikkje like bra kollektivtransport som i Bergen så dei fleste som bur der nede har bil. Mangen skaffar seg også ein sykkel og her er det mange gode tilbud på syklane i tillegg til at ein kan levere dei tilbake når ein reiser heim og få litt betalt for den. Det ligg eit shoppingsenter nær universitetsområde der det tar sikkert 5-10 min med buss og dette er det største shoppingsenteret i Townsville. For å komme seg til byen tar det rundt 30min med buss. Her ligg også stranda som er veldig fin! Universitetsområde er veldig samle og det går fort å gå frå bygg til bygg. I tillegg er det ulike kafear på campus å velje mellom.
Bustad
Eg valte å bu på campus noko eg er veldig glad for. Det var svært lettvint spesielt sidan eg kun var der i eit halvt år. Viss eg skulle tatt heile grada mi der nede ville eg kanskje heller ha valt å bu i leilighet i nærheten av skulen. Det finnes mange ulike campus å velje mellom og på alle med untak av eit får ein servert måltid, dette campuset heiter Rotary International House. Eg budde på det campuset som heitte University Hall, dette var det billigaste campuset av dei der ein fekk servert mat. Det er lettvint å få servert mat, men er ein kresen så vil eg anbefale å enten bu på campuset der ein ikkje får servert mat eller off-campus for det er ikkje alltid at maten er av topp kvalitet i tillegg til at den ikkje er av det sunnaste slaget. I tillegg var det campuset eg budde på det som var mest kjent for å vere bråkete og ha masse festa, og eg fekk inntrykk av at det ikkje var så mange festa på dei andre campusa. Eg følte også at det var lettare å komme i kontakt med folk ved å bu på campus og det var gjerne dei som budde på campus eg var mest med på fritida og ikkje dei som var i klassen min.
Sosialt miljø
James Cook University har eit bra sosialt miljø med mange ulike grupper, organisasjonar, fotballag, rugbylag og volleyballag ein kan delta i viss ein ønskjer det og viss ein bur på campus finnes det eigene sportslag for kvart campus. Dei legg også opp til ulike program i orienteringsveka (som er det samme som fadderveka) der ein kan delta på ulike aktivitetar og kjem i kontakt med folk på denne måten.
2014
Vår og haust 2014 - BA i geovitskap
10.02.2014 - 29.12.2014Førebuingar/praktiske tips
Ta med nok sommerklær
Undervisningsformer
Undervisningsformen var ganske lik som på UiB, du har forelesninger og øvelser som er obligatorisk å møte opp på. Den eneste forskjellen er at (nesten) alle fag tar opp forelesningen og legger det ut på fagets nettside slik at du kan se/høre den på nytt om det var noe du ikke fikk med deg.
Vurdering av emnetilbodet
Det var mange fag som man kunne velge mellom, spesielt om du studerer marinbiologi. Mangen av innen realfag har spennende og gøye feltturer.
Fagleg utbyte og språk
Rundt halvparten av fagene jeg valgte gir meg et faglig utbytte for studiet mitt, men alle dagene har hjulpe meg til å bli bedre å skrive engelsk. Snakke og lese engelsk er ikke noe problem, men jeg hadde ikke så mye erfaring med å skrive engelsk til daglig. I begynnelsen synes jeg det var veldig vanskelig å måtte skrive hele essayer på engelsk, men det tok ikke lang tiden før dette begynte å bli bedre og jeg følte meg mer sikker når jeg skrev.
Universitetsområdet og byen
Universitetet ligger et stykke utenfor sentrum, men i nærheten av mange bydeler så du kan komme deg dit med flere transportmidler. Campus til JCU var utrolig fin, det var åpent og hadde litt "jungel" områder så du fikk en veldig tropisk følelse av å være på skolen. De har en kantine som et bra utvalg av mat, samt cafeer og en matbutikk på området. Alle fakultet har pc-rom, også på biblioteket som har mye plass for de som trenger et rolig sted å lese.
Townsville sentrum må jeg si at jeg synes var litt kjedelig. Det er ikke noen butikker der, alle butikker for shopping vil du finne på handlesentrene som er i de forskjellige bydelene, og det eneste de har å tilby var cafeer/resturanter og utesteder. The Strand, som stranden heter, var vel det beste med byen. Det er en gangvei langs hele stranden med lekeplasser, sitteplasser, og mye mer.
Bustad
Jeg søkte først om å bo på campus, men fikk det ikke så bosatte meg i Annandale sol ligger like ved Universitetet. I ettertid er jeg glad for at jeg ikke bodde på campus etter å ha snakket med folk som bodde der. Mye bråk og rot, samt at det er ikke mulighet til å lage mat selv, man får servert mat i en mathall.
Så jeg vil anbefale å bo off-campus, men man må være tidlig ute med å finne seg et sted å bo for de beste stedene forsvinner kjapt. Men man må også være litt kritisk, for mange av husene jeg gikk på visning på at huseier prøver å få mest mulige folk til å bo i et lite hus for å tjene mest mulig penger.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet var fantastisk! Det å bli kjent med noen i fagene jeg hadde var ikke så lett, men jeg ble med på forskjellige idretter og det var der jeg fikk alle mine venner. Det vil være en mix mellom australske og internasjonale studenter, så det var masse forskjellige kulturer jeg lærte om. Jeg skulle bare være i Townsville i et semester, men pga vennene jeg fikk og alle sosiale arrangementer så ble jeg et semester til.
Haust 2014 - Student ved BAMN-MOL
01.08.2014 - 20.12.2014Førebuingar/praktiske tips
Høsten 2014 reiste jeg på utveksling til Australia for å avslutte min bachelorgrad ved James Cook University i Townsville. Da en storby, i mine øyne, er relativ lik verden over valgte jeg Townsville, en mindre by i North Queensland med omkring 200 000 innbyggere. På denne måten fikk jeg bedre innsikt i ekte Australsk kultur og natur.
Townsville er en av Australias mest tropiske byer, med ca. 300 soldager i året og en gjennomsnittstemperatur på 27 grader.
Studiedagene ved James Cook University var ganske annerledes enn ved UIB. UIB har hovedsakelig valgfrie forelesninger og en avsluttende eksamen, med høy fokus på selvdisiplin og egenstudie. I løpet av mitt semester ved JCU hadde jeg 8 deleksamener, 4 avsluttende eksamener, obligatoriske seminarer hver uke, tutorials, innleveringer i tillegg til forelesninger. Selv om det til tider var ekstremt mye skolearbeid, synes jeg dette opplegget fungerte bra. Deleksamenene tar for seg oppdelte kappitler og teller fra 15-30 % av endelig karakter. Avsluttende eksamen teller 50 %. På denne måten er man mer avslappet til avsluttende eksamen, da man underveis kan opparbeide seg en god karakter. Da jeg hadde 30 frie studiepoeng sto jeg ganske fritt til å velge de fagene jeg selv ønsket. Jeg valgte derfor fag utenfor min grad. Undervisningen ved JCU er av høy faglig kompetanse, med gode, interessante forelesere hvor det er stor fokus på å kombinere praktisk og teoretisk for å gjøre undervisningen mest mulig lærerik og interessant.
JCU har høy fokus på trivsel blant internasjonale studenter. Hver tirsdag avholdes ”Internasjonal Café” hvor studenter kan møtes for å drikke gratis kaffe, kaker og kjeks og annet snacks. Det arrangeres også turer for de internasjonale hvor man griller, bader og utforsker nye steder i og rundt byen. Alt som blir arrangert for de internasjonale er kostnadsfritt. Det tilbys også ulike støttegrupper for fysisk og psykisk helse, slik at de internasjonale får den hjelpen de trenger når det trengs.
Angående bosted kan man selv velge om man ønsker å bo on-campus eller off-campus. Velger man å bo on-campus kan man velge mellom å ha mat inkludert eller ikke. Selv valgte jeg å bo off-campus da jeg ikke fikk plass on-campus uten inkludert mat. Da maten serveres til gitte tidspunkt og er ofte av lav kvalitet med usunne råvarer, var ikke dette noe for meg. Jeg fant derfor selv et hus hvor jeg flyttet inn med tre dansker og en australiener. Å leie privat er langt rimeligere enn å leie on-campus. Jeg bodde i et stort hus, med stor hage, rett i nærheten av elv og bassengområder.
Townsville er en by hvor det er my å ta seg til. Helgene ble bruk til å vannscooter og vannaktiviteter ved elven, soling ved The Strand, kjøreturer til ulike laguner, road trips til andre byer og delta på en av de mange kulturfestivalene som ble arrangert. Avstandene i Australia er enorme, men innen en rekkevidde på 4 timers kjøretur er det mer en nok og oppleve og utforske. Selv fikk jeg ikke sett så mye som ønskelig, da skolen tok mer tid enn forventet. Det kan derfor være lurt å sette av litt tid enten før eller etter oppholdet, slik at du får opplevd mest mulig av Australia.
Å være student i Townsville var en fantastisk opplevelse som jeg ikke ville vært for uten. Hverdagen i et tropisk klima er helt annerledes enn i regnfulle Bergen. Folkene i Australia er hyggelige, omtenksomme, gjestfrie og så utadvendt at jeg i starten ble usikker på hvordan jeg skulle respondere i enkelte situasjoner. Jeg har fått venner verden over, utviklet meg selv som person og grepet en opplevelse man muligens bare får en gang i livet. Å dra på utveksling er noe alle studenter burde benytte seg av, og Townsville er et perfekt sted for å oppleve annerledes klima, natur og mennesker.
Vår 2014 - BA i molekylærbiologi
10.02.2014 - 14.07.2014Undervisningsformer
I forhold til Norge er undervisningsformene ved JCU annderledes med kortere timer, ofte kun en time hver dag fordelt over flere dager i uken. Jeg likte denne undervisningstypen veldig godt for etter en time er konsentrasjon sigende og det ble lettere å følge med over korte intervaller.
Har du mange fag med praktiske øvelser, vil du komme til å bruke mye tid på å skrive rapporter og disse vil bli gitt en poengsum som vil utgjøre rundt 40% av din karakter, noe som er veldig ulikt læringsformen ved UiB. Vær forberedet på at du må bruke mye tid på dette, men du lærer samtidig veldig mye.
Vurdering av emnetilbodet
Ved JCU hadde de gode emnetilbud. Kan være greit å ha i bakhodet at de emnene man forhåndsgodkjent før man drar nedover ikke nødvendigs trenger å passe i timeplanen og dermed kan det bli gjort endel forandringer i emneplanen. Denne emneplanen må du selv ordne og kan da hvis man ikke følger en fast utdanningsplan med frie studieemner ende opp med litt mindre relevante emner enn det som gjelder bachelorgraden din.
Fagleg utbyte og språk
Jeg hadde fag som ikke fantes ved UiB og fikk et annet faglig utbytte enn jeg ville hatt her, noe jeg ser på som en stor fordel. Engelsk kunnskapene ble forbedret og jeg har blitt mye tryggere på
Universitetsområdet og byen
På universitetsomerådet var det lett å orientere seg og mye hjelp å få hvis man lurte på noe. Townsville hadde et dårlig buss system og store avstander, så selv om man har sykkel så ble det vanskelig i starten å komme seg rundt omkring. Stranden og sentrum ligger langt unna universitetet. Det å komme seg fra a til b var det meste negative med hele oppholdet og det ble vanskelig å gjør ting i helgene hvis du ikke kjenner folk med bil.
Bustad
Prøv å skaffe boplass før du reiser, hvis ikke det går se på plasser nærme universitetet eller der det er gode buss muligheter (sentrum nærme stranden) om du skal til JCU. Dette kan forbedre opplevelsen av oppholdet ditt betraktelig, spesielt hvis det er et kort opphold.
Sosialt miljø
Anbefaler å melde seg inn i en sosial gruppe på universitet! Det er en flott mulighet å skaffe seg nye venner på. Jeg meldte med inn i en klatregruppe og fikk bruke hele påskeferien med telting og klatring, samtidig som jeg fikk venner for livet fra hele verden!
En annen ting man kanskje ikke tenker over før man drar er at det tar tid før man kommer seg til rette på en ny plass. Et semester syntes jeg ble for kort i og med at det tar litt tid å starte et nytt liv og etablerer seg på en ny plass og få nye venner. Når alt har falt på plass må man plutselig reise hjem igjen. Hvis du har muligheten eller vurderer å reise, tenke på hvor lenge du vil være der. Jeg ville anbefalt minst ett år!
Vår 2014 - BA i sosialantropologi
04.02.2014 - 10.07.2014Førebuingar/praktiske tips
Undersøk om universitetet du søker deg til har fag som du er interessert i å ta, og om de har gode fagtilbud som er relevant til det du studerer og det fakultetet du går på hjemme i Norge.
Undervisningsformer
Undervisningsformene bestod for det meste av forelesninger og seminarer, men et politikkfag jeg tok følte jeg tok meg tilbake til ungdomsskolen, da undervisningen bestod av oppgaveløsninger i relativt store grupper. Det faktum at alle gruppene befant seg i samme rom førte til mye støy og dermed dårlig konsentrasjon.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg synes generelt at det er dårlige emnetilbud for elever ved det samfunnsvitenskapelige fakultetet hvis de har lyst til å studere noe relevant til studieløpet sitt på JCU, da det i hovedsak er et universitet som har en relativt stor andel av fag for elever ved matematisk-naturvitenskapelig fakultet.
Fagleg utbyte og språk
Jeg satt ikke igjen med så mye stort faglig utbytte som jeg hadde håpet. Vær obs på at innføringsfag er veldig enkle, og at de fleste australierne som tar disse fagene er ferske på universitetet, altså i alderen rundt 18-19 år.
Språklig utbytte er det noe annet med, men
Universitetsområdet og byen
Townsville er en kjempefin by, men den er ganske "spredt" og veldig ulik fra Bergen. Selv om den er på størrelse med Bergen er Townsville likevel en småby i australsk målestokk, og det var ikke mange kulturelle tilbud å benytte seg av. Campus er kjempestort og veldig fint, frodig og grønt, med kalkuner som springer over veiene og klatrer i trærne. Siden Townsville er en så spredt by som den er, er man nesten avhengig av buss for å komme seg rundt. Jeg opplevde nok ganger til at det var irriterende, at bussene enten kunne komme på å komme ti minutter tidligere eller en halvtime senere, noe som fort kan føre til stressende situasjoner hvis man må rekke undervisningen. Vi bodde en halvtimes gåtur unna sentrum, som var ganske lite og ofte folketomt. Vi tok oss ofte tid til å ligge ved Rock Pool og sole oss, og av og til ble vi oppsøkt av en kjempeøgle som tydeligvis bor der. Siden Townsville ligger (relativt) nærme Airlie Beach, som er en liten turistby fra hvor en kan reise ut til Whitsundays og ikke minst The Great Barrier Reef, anbefaler jeg en tur ut dit. Å snorkle i revet er en ganske fantastisk opplevelse.
Bustad
Jeg og venninnen min, som jeg reise nedover med, hadde på forhånd bestemt at vi ikke ville bo på campus, og vi startet bostedsjakten raskt når vi hadde kommet frem til Townsville. Vi fikk flest responser på JCUs accomodation-side på facebook, og etter tre dager på hostell flyttet vi inn i kjelleren hos verdens hyggeligste utleiere. Det er ymse med utvalg av leiligheter, og vi var utrolig heldige med vår, da den var helt ny og i tillegg hadde den en ganske grei pris. Vi hadde nok betalt dobbelt så mye hadde vi funnet en slik leilighet i Bergen, for å si det sånn. Det eneste minuset var at den lå et stykke fra skolen, så vi var avhengige av buss. Dette gjorde imidlertid ikke så alt for mye, siden vi hadde så få undervisningsdager i uken.
Sosialt miljø
Jeg synes det sosiale miljøet på skolen var ganske dårlig. Det var liten oppfølging for utvekslingsstudenter, og jeg savnet spesielt en slags fadderuke, som jo er en ypperlig måte å bli kjent med andre på. Det kan hende at min oppfatning av det sosiale miljøet hadde vært bedre om jeg hadde valgt å på campus, men det var ikke noe som fristet noe videre i og med at de fleste som bor der er relativt unge. Min erfaring er at det er vanskelig å bli kjent med australienere, da vi bare skulle være der et halvt år, og de allerede hadde sine etablerte vennegjenger.
Vår 2014 - BA i molekylærbiologi
26.01.2014 - 01.07.2014Førebuingar/praktiske tips
Vil anbefale alle å begynne så tidlig som mulig med søknadsprosessen til univerisitetet,visumsøking og planlegging av reisa, sidan dette kan ta eindel tid. Det gjekk likevel i orden ganske så greit. Sidan semesteret i Townsville begynte i slutten av februar(O-week starta rundt 24.feb, som er det samme som fadderveka i Bergen), så var det en ypperlig mulighet for å reise litt på veg ned til Australia. Eg og tre andre jenter som skulle på utveksling til ulike universitet i Australia tok en 2-vekers roadtrip til New Zealand, som absolutt er å anbefale! Ein opplevelsestur som var ein heilt fantastisk start på semesteret.
Undervisningsformer
På JCU var det meir obligatorisk undervisning enn kva dei fleste er vant til ved UiB. Dette fekk ein likevel igjen for ved at obligatorisk oppmøte ga fks 10% av totalkarakteren til eit fag. Det var og meir innleveringar gjennom semesteret og midt-semester eksamen i fleire fag før påskeferien. Men sidan ein jobba jevnt med faga gjennom heile semesteret, satt ein igjen med mindre arbeid i eksamensperioden, og eksamen telte maks 60%. Eg gjekk sjølv på 3.året i bachelor, men tok berre 1 og 2.års fag, altså fag på 1000 og 2000-nivå. Arbeidsmengda og nivået auker betydelig etter kva nivå faga er på, og ein vil heller ta forholdsvis enkle fag som er spennande, enn kompliserte 3.årsfag. Det vart likevel meir enn nok arbeid å gjere, men eksamen var ikkje like krevande som ved UiB.
Vurdering av emnetilbodet
Det var utruleg mange fag å velge mellom, og desto meir vanskelig å finne ut kva fag ein skulle velge. Eit fag gir 3 credits, og eit fulltidsstudie er 12 credits, difor måtte vi ha 4 ulike fag. Eg hadde valgt ut 4 fag på forhånd, men måtte bytte ut 2 av faga fordi timeplanen kolliderte. Dette opplevde dei aller fleste utvekslingsstudentane, og eg ville forberedt meg på å bruke dei første dagane på skulen for å få hjelp og informasjon til å velge fag. Det gjekk i orden tilslutt, men pga mykje undervisning i alle fag var det vanskelig å finne 4 fag som ikkje overlappa med kvarandre. Eg endte opp med å ta BM1001-Introduction to Biomedicine, BM2001-Epidemiology, SC1101- Science: Nature, Knowledge and Understanding og PY1101- Exploring Psychology 1. Trivdes med alle faga, og spesielt dei to førstnevnte.
Fagleg utbyte og språk
Alle undervisning gjekk naturligvis på engelsk, som var veldig greit. Dei fleste forelesningane var på høgt nivå og lærerike. Ein fikk mykje igjen for å vere på forelesningane og nesten alle fag hadde obligatoriske seminar ein gang i veka der ein gjekk gjennom oppgåver og hadde diskusjonar.
Universitetsområdet og byen
Campus ligger 15km innover fra sentrum, som er med stranda. Campus har alt du trenger, som matbutikk, kafeer, treningssenter osv, så vil anbefale å bu forholdsvis nært campus. Kollektivtransporten er ikkje heilt på topp, og bussane går kun ein gang i timen på kveld og i helga og er ikkje presise på tidstabellen. Skaff deg sykkel og bu i sykkelavstand til campus, så blir alt mykje lettare. Vi budde i sykkelavstand til Riverview Lagoon, som er et gratis(!) bassengannlegg ved elva i Townsville. Dette er eit kjempefint område med grillområde som er gratis å bruke og to store basseng som er åpen fra morgen til kveld alle dager i veka. Dette blei vårt avslapningsområde og vi dro dit så ofte vi kunne. Veldig greit at dette fantest nær campus, då det tok opp mot en time å ta bussen til stranda og Rockpool som ligger ved enden av strandpromenaden. Derfor blei det heller sjeldent at vi dro til stranda når vi hadde Riverwiew Lagoon så nært tilgjengelig.
Bustad
Eg budde i bydelen Douglas som er nærmast campus,i eit hus saman med to andre norske, ei jente fra Iran og ein mann fra Kina, som eigde huset og viste seg til å vere professor på JCU. Vi budde 10 minutters gangavstand frå campus, og maks 5-10 min sykkelavstand til alt vi trengte, som var veldig praktisk. Huset var heilt nytt og hadde god standard. Vi betalte ca 4000kr i måneden per rom inkludert alt(strøm, internett). Det var veldig greit å kunne lage mat sjølv og ha litt større plass enn man har om man bur on-campus.
Sosialt miljø
Dei australske er veldig åpne og imøtekommande, og dermed ikkje vanskelig å bli kjent med. Likevel vil det ikkje vere så lett når ein ikkje bur på campus. Vil anbefale å bli med i en social sport(fotball,volleyball,tennis ++ mykje anna). Der var det lett å bli kjent med andre og spesielt dei australske. Campus har ein bar/utested som heiter UniClub som var svært livlig på fredager og lørdager. Ellers er det lurt å bli med på det som skjer i lokalområdet. Dra på rugbykamp for å sjå Townsville Cowboys, like kjekt fordi om ein ikkje heilt forstår reglane. Grooving the Moo er ein stor australsk dagsfestival som besøker fleire australske byar rundt mai kvart år. Festivalen kom til Townsville og samla rundt 10.000 personar på eit stort festivalområde med fleire store internasjonale artistar og mange kjente artistar fra Australia og New Zealand. Dette var absolutt verdt å få med seg! Ein gang i måneden blir det arrangert Full Moon Party på Magnetic Island som og er kjekt å få med seg. Vil uansett anbefale å ta enten ein helgetur til Magnetic Island eller fleire dagsturer dit. Vi endte opp med å dra dit 3-4 ganger, og koste oss like mykje kvar gang. Magnetic Island er ei paradisøy som er ein halvtimes ferjetur fra Towsnsville. Den byr på avslappa atmosfære,fine strender, ville koalas og er perfekt for dykking/snorkling og bushwalking. Vi leigde en Toppless Moke som er ein liten bil uten tak og cruisa rundt i den i ein heil dag. Veldig gøy! Ellers vil eg anbefale å ta en helgetur til Whitsundays Islands, som er en 4 timers køyretur sør for Townsville og reise til Cairns som er 4 timar nord for Townsville, begge plassar kan ein dykke/snorkle på Great Barrier reef. Vi utnytta lecture recess veka til å reise mykje, og besøkte Cairns, Sydney og Whitsundays.
Vår 2014 - BA i geovitskap
10.02.2014 - 01.07.2014Førebuingar/praktiske tips
Sett deg godt inn i så mye som du klarer før du reiser på utveksling. Dette angående alt som gjelder visa, reise, forsikring, godkjenning av fag osv. Snakk gjerne med andre som har vært på samme studiested som du selv skal reise til, og ennå bedre om denne personen går samme studieretning som deg.
Undervisningsformer
På JCU var undervisningen en del annerledes enn i Norge. For det første er det mindre klasser, og du får en bedre tilknytning til foreleser enn hva du gjør på UiB. Det er også forventet at du møter opp, selv om det ikke er obligatorisk. På grunn av de små klassene, blir det lagt merke til om du ikke er til stede. På JCU er det i hovedsak slik at eksamen teller 50-60%, hvor øvelser og innleveringer utgjør de siste 40% av vurderingen.
Vurdering av emnetilbodet
Godt tilbud, men lurt å sette seg godt inn i hva en skal gjøre og forvente av emnene.
Fagleg utbyte og språk
Veldig gode forelesere, men fagene var gjerne siktet inn for Australia og ikke så mye internasjonalt.
Universitetsområdet og byen
Veldig bra universitet, og veldig kjekk opplevelse å ha vært der. Townsville hadde sine begrensninger sammenlignet med andre storbyen i Australia (for eksempel Brisbane, Sydney og Melbourne), men alt hva du gjør det til selv!
Bustad
Vi bodde veldig bra. Fem studenter/venner fra UiB som fikk et nyoppusset hus med basseng og god plass. Betalte rett over 4000 kr med alt inkludert (kunne fått billigere plass å bo, men valgte dette selv) og huset var lokalisert mitt mellom universitetet og byen.
Sosialt miljø
Godt sosialt miljø, men siden vi var så utrolig mange fra Norge ble vi nok ikke kjent med så mange som hvis en reiser alene. Angrer på at jeg ikke var mer aktiv i miljøet på skolen, som tilbyr klubber innenfor de fleste sporter. Dette er nok veldig lurt om en vil bli kjent med mange!
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.jcu.edu.au/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb7072
- FagnavnAlle fag