Universitat Pompeu Fabra og Institutt for økonomi (ERASMUS+)
- LandSpania
- ByBarcelona
- Studieplassar2
- StudienivåBachelor
- AvtaletypeErasmus+
- Lengde på opphald1 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Bachelorstudentar. Avtalen gjeld først og fremst for studenter ved Institutt for økonomi, men andre studenter kan også søke.
Når i studiet kan eg reise
Studentane må ha fullført 60 studiepoeng før avreise. Studentar ved bachelorprogrammet i samfunnsøkonomi vert råda til å dra på utveksling etter at dei har bestått 3. semester. Studentar ved profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi og bachelorprogrammet i politisk økonomi vert råda til å ta utvekslinga i 4. semester.
Kva emne kan eg ta
Emna innan samfunnsøkonomi kan finnast på denne sida: http://www.upf.edu/facecon/en/incomingstudents.html
Studieavgift
Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Universitat Pompeu Fabra (UPF) vart grunnlagt i 1990 og er kalla opp etter den katalanske filologen ved same namn. Universitetet har i alt sju fakultet, knytt til områda for humanistiske fag, helse- og biovitskap, økonomi, politikk og samfunnsvitskap, kommunikasjon, rettsvitskap, omsetting og teksttolking, samt ein polyteknisk skule. UPF sine tre campusar, Ciutadella, Poblenou og Mar ligg alle i Barcelona sentrum.
Barcelona er regionshovudstad i den autonome regionen Catalonia og den nest største byen i Spania, med om lag 4,6 millionar innbyggarar, irekna forstadsområda. Verdsbyen er blant anna kjend for storslått arkitektur, eit rikt kulturtilbod og fotballspelarane sine.
Bustad
Universitetet tilbyr internasjonale studentar hjelp med å finne bustad, blant anna gjennom samarbeid med Resa Housing Barcelona, ei tverrinstitusjonell teneste for studentbustadformidling.
Semesterinndeling
Det akademiske året ved universitetet er delt inn i trimester, lagt til tidsromma september - desember, januar - mars og februar - juni. Kvar bolk består av ti undervisningsveker med avsluttande eksamen.
Studentrapportar
2022
Haust 2022 - BA i samfunnsøkonomi
15.08.2022 - 31.12.2022Førebuingar/praktiske tips
Det jeg vil si er det viktigste å vite om universitetet er at skoleåret er delt opp i trimestre, og ikke semestre. Det vil si at om våren er det to semestre der de lokale tar 40stp, mens på høsten er anbefalt mengde 20stp. Hvert fag er på 5stp, noe som gjør at en tar fire fag per semester. Det er mulig å ta 30stp (6 fag) på høsten, men det er en del jobb med hvert fag, så det er derfor bedre å ta et ekstra fag ved UiB det neste semesteret.
Jeg vil anbefale å finne bolig tidlig da det er høy etterspørsel. Ikke vent med søket til rett før avreisedato eller etter du er kommet ned. housinganywhere.com og www.idealista.com er to nettsteder jeg brukte for å finne bolig.
Undervisningsformer
Undervisningsformen minner veldig om videregående. I hvert fag er det to forelesninger i uken (ikke obligatorisk) og seks obligatoriske seminarer. I tillegg er det en god del innleveringer, presentasjoner og «midterms» i hvert fag. Den endelige karakteren er altså ikke kun eksamenskarakteren, men en blanding av alle disse. Det er forskjellig hvor mye hver teller, men fra det jeg erfarte teller den avsluttende eksamenskarakteren mellom 35%-55%.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet var veldig bra. Det var mange interessante fag å velge mellom som vi ikke har i Norge. Vanskelighetsgraden er utrolig varierende, og noen fag kunne være utrolig «enkle» mtp at du ikke trenger noe bakgrunnskunnskap, mens andre krever mye bakgrunnskunnskap og har generelt mye pensum. Som sagt ville jeg ikke tatt flere studiepoeng enn anbefalt av skolen.
Jeg ville være tidlig ute med å velge fag, da klassene er en del mindre og plassene fylles fort opp.
Fagleg utbyte og språk
Fagene var veldig forskjellig fra UiB sine, men også fra hverandre. Siden undervisningsformen er helt ulik det vi er vandt med, gir dette rom for litt annerledes og «kulere» fag. F.eks. tok jeg er fag som heter Business Games der du spiller i en simulator med 10 ulike grupper som skal være bedrifter som konkurrerer mot hverandre. En del av sluttkarakteren her var altså hvilken plass bedriften din kommer på i simuleringen.
Ellers kan en velge fag basert på om de går på engelsk, katalansk eller spansk, -så her er det også muligheter til å utfordre spansken!
Universitetsområdet og byen
Campus er delt opp i flere fakultet rundt om i Barcelona. Økonomi hører til Campus de la Ciutadella og ligger fint til. Fakultetet er stort og oversiktlig med gode kantiner og sitteplasser. Det er i tillegg et utrolig kult verdenskjent bibliotek på campus der (Dipòsit de les Aigües). Det er nærme stranden, barer, matsteder, tram-en, metroen og bussholdeplasser.
Selve Barcelona er en utrolig kul og livlig by. Det er god mat, kjekke folk og mye å finne på. Selv om dette er en storby, finnes det også mye kult rundt byen. Her kan en melde seg på Erasmus turer for å utforske både byen inni, men også det som er utenfor. Barcelona er også kjent for kriminalitet, men oftest går dette ut på lommetyveri så her er det viktig å passe på verdisakene sine. Så lenge man holder seg unna de fattigere strøkene og unngår å gå alene om natten, er lommetyveri kanskje det eneste kriminelle en vil bli utsatt for. Personlig opplevde jeg ikke noe kriminelt.
Bustad
Jeg bodde i El Born i gamlebyen, rett ved den store parken Park de la Ciutadella og på andre siden ligger universitetet. Det tok meg 10 minutter å gå til skolen, 10 minutter til standen og 15-20 minutter å gå til Placa Catalunya. Området er kjent for alle sine restauranter og barer.
Jeg bodde i et internasjonalt kollektiv der vi på det meste var seks personer til sammen. Veldig mange vil helst bo med færrest mulig, men jeg syns dette var med på å gjøre opplevelsen enda bedre. Jeg kom utrolig god overens med rundt halvparten av de jeg bodde med, noe som gjorde at jeg alltid hadde noen å lene meg på. Før man drar på utveksling er man nesten alltid redd for hvordan det kommer til å gå på vennefronten, og dette hjalp veldig.
Sosialt miljø
Det sosiale er urolig bra! Det er veldig mye opplegg du kan være med på. Jeg vil anbefale å melde deg inn i ESN og delta på Welcome Week som de arrangerer. Her har man en gyllen mulighet til å bli kjent med utvekslingselever fra hele verden! De arrangerer flere kule opplegg gjennom oppholdet. Ellers er det mange forskjellige Erasmus organisasjoner som har forskjellige utflukter til områder utenfor Barcelona.
Vår 2022 - Profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi
15.01.2022 - 15.06.2022Førebuingar/praktiske tips
Først og fremst er det viktig å være obs på at det er mye stjeling i Barcelona (snakker av erfaring), så alltid pass på sakene dine og aldri legg fra deg mobilen på f.eks et bord eller ha den i baklommen. Ellers er det også viktig å merke seg at UPF har trimestere, slik at utvekslingen gjerne blir mye lengre enn den ellers ville vært. En siste ting å være obs på er når det kommer til å søke fag; vær tidlig ute (på minuttet de åpner opptaket) for å få de fagene du ønsker og ha klar alt av fagkoder for å finne de fagene du vil ha.
Undervisningsformer
Ettersom de her deler inn semestrene I trimester, valgte jeg å høre om det var mulig å ta fire fag 2. trimester og to fag 3.trimester. Dette gikk helt fint ettersom den «vanlige» arbeidsmengden for de spanske studentene nemlig er fire fag per trimester. Alle fagene har til sammen 10 forelesninger (to i uken) og 6 seminarer (ett hver uke). Forelesningene er relativt like som i Norge, men for mindre grupper slik at i noen fag går karakteren din også på deltakelse i timen. Seminarene bestod av ulike gruppepresentasjoner og gruppeprosjekter i enda mindre grupper. Har skrevet mer spesifikt om de ulike fagene under faglig utbytte.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg synes UPF har mange spennende og interessante fag å velge mellom, som også er på engelsk. For de som ønsker spanske fag har de flere av disse også. Man merker fort hvilke fag som er mer "populære" enn andre, derfor er det som sagt lurt å være klar med en gang de åpner for opptak til fag.
Fagleg utbyte og språk
Andre trimester:
Human Recourses II, 5 stp.
Jeg valgte HR II, uten å ha hatt HR I eller noen andre erfaringer rundt HR tidligere. Dette gikk helt fint ettersom HR I og HR II er veldig ulike fag innholdsmessig og ikke bygger særlig på hverandre. I dette faget lærte vi om ansettelsesprosessen, «organizational culture», ulike leder stiler og litt om kommunikasjon. Jeg vil si dette var faget med minst pensum, og vi hadde en skriftlig eksamen som ikke var særlig pensumbasert, men mer om hva man f.eks. kunne gjøre for å trekke til seg unge talenter eller motivere de ansatte. Læreren vi hadde i dette faget var ikke den beste i engelsk, men det gikk helt greit ettersom forelesningsnotatene var gode. I seminarene hadde vi tilsammen to grupper presentasjoner (3-4 stykker per gruppe) på 20 min.
Consumer Behavior, 5 stp.
Dette faget var det faget jeg synes var mest interessant. Faget handlet om hvordan konsumenter tar valg og adferds økonomi basert på ulike teorier. Foreleseren var veldig god i engelsk og brukte masse interessante eksempler fra eksperimenter og forskningsrapporter i forelesningene. I seminarene hadde vi en 20 minutters presentasjon på en gruppe med 6 personer i tillegg til en liten «hjemmelekse» hver uke. Disse hjemmeleksene var relativt enkle og gjordes også i de samme gruppene. Eksamenen var en 50 minutters multiple choice eksamen med 20 spørsmål.
International Marketing, 5 stp.
Dette faget handlet om hva internasjonal markedsføring er, ulike miljøer man må ta hensyn til, hvordan bedrifter skal velge om de vil bli internasjonale og hva som påvirker dette valget. Innholdet i faget synes jeg var spennende, men professoren var jeg ikke helt fornøy med. Han var god i engelsk, men hadde ingen forelesningsnotater. Han brukte kun tavlen som det var vanskelig å lese av. Hver uke ble det lagt ut lesestoff som man burde lese for å henge med. I tillegg var det mye forvirring og dårlige beskjeder rundt utførelse av eksamenene. Seminarene i dette faget var spennende og fikk ofte en liten oppgave i hvert seminar man fremførte på slutten av seminaret for resten av gruppen. I tillegg til dette er man en gruppe på 6-7 personer som skriver en 15 siders rapport om en bedrift som man framfører for seminargruppen i siste seminar (kun 10 min). I dette faget hadde vi både en mid-term eksamen og en final. Begge var 20 multiple choice spørsmål på 30 minutter.
International business history, 5 stp.
Dette faget ble jeg veldig positivt overrasket over. Faget var veldig interessant og jeg likte læreren veldig godt. Vi lærte om ulike bedrifter gjennom historien som familie bedrifter og karteller, så om entreprenørskap, design og arbeid gjennom historien og tilslutt så vi på ulike land og deres økonomiske vekst. Jeg følte jeg lært mye i både forelesningene og i seminarene. I de 4 første seminarene fikk vi en tekst vi skulle lese på forhånd som vi skulle diskutere i seminaret. På slutten av disse seminarene fikk vi også 3-4 spørsmål som vi skulle svare på, og levere inn som en del av karakteren, som omhandlet det vi hadde diskutert. Noe jeg også synes var veldig greit ettersom jeg ikke er så glad i å snakke i timen. Eksamenen var to timer lang og en blanding av 15 multiple choice spørsmål og 5 åpne spørsmål.
Tredje trimester:
Human recourses I, 5 stp.
Jeg vil si at det hjalp meg litt å ha hatt HR II før jeg tok dette faget, men likevel er fagene ganske forskjellige. Faget handler mer om HR generelt; hva det innebærer, utfordringer, og mye case oppgaver. I timene er det for det meste læreren som snakker og viser ulike korte videosnutter som er relevante til det hun snakker om. I seminarene ble vi delt inn i grupper på 5-6 stykker som sammen skal løse tre ulike caser (handlet om rekruttering, motivering og seksuell trakkasering) og presentere løsningen seminaret etter med en presentasjon på 10 min. Eksamenen var relativ lik slik som vi jobbet i seminarene med en case som skulle løses og man skulle foreslå "HR actions" for denne casen (2 spørsmål; 2 og 8 poeng på 1 time og 15 min)
International business policy, 5 stp.
I dette faget er det en del jobb, men vil anbefale det sterkt dersom man ikke har mange andre fag ettersom det ikke er en slutteksamen. Faget handler om valget mellom profitt og moral for bedrifter. Vi hadde en forelesning og ett seminar i uken. I forelesningene pratet kun læreren, mens i seminarene deltok man mer. Før hvert seminar leverte vi en oppgave på maks 400 ord som var relevant for seminaret. I seminarene ble vi delt i grupper som sammen diskuterte oppgaven vi hadde gjort i forkant. Anbefales.
Universitetsområdet og byen
Jeg synes universitet er veldig fint og det var lett å finne frem til hvor man skal være. Kantinen i begge byggene har også veldig bra og billig utvalg av mat. Plasseringen er også veldig bra ettersom det ligger veldig sentralt og kun 15 mister å gå til stranden. Ellers er Barcelona en veldig stor og fin by med masse å gjøre som å besøke Sagrada Familia og Gaudi parken, dra på stranden, shoppe eller bare utforske de ulike delene av byen som El born, Barrio Gothic osv. Jeg vil spesielt anbefale å dra til Bunkers (utsiktspunkt) på kvelden.
Bustad
Å finne et sted å bo i Barcelona kan være krevende. Selv tok jeg kontakt med ei jente som postet i Facebook gruppen til skolen at hun så etter noen å dele leilighet med. Vi fant en leilighet på idealista.com gjennom et agency. Leier man gjennom agency er det ofte dyre avgifter og vi hadde selv en del problemer med agancyet vårt, men ble tilslutt veldig fornøyd med den leiligheten vi endte opp med. Det er viktig å være nøye med å dokumentere alt av "problemer" og "skader" på leiligheter i begynnelsen for å sikre at man får depositum tilbake. Utenom idealista brukte vi også nettsider som housinganywhere, spotahome, airbnb og uniplaces for å lete etter sted bo. Vi bodde i eixample, men andre fine steder er også nære placa Catalunya, barceloneta, el born og san antoni.
Sosialt miljø
Utveklsingsmiljøet i Barcelona er veldig bra! Det er mye organiserte turer og opplegg hvor man enkelt blir kjent med mange nye mennesker. Slev har jeg gjennom Erasmus vært med på tur til både Andorra og Ibiza. Begge turene var utrolig gøye og jeg ble kjent med mange nye mennesker fra forskjellige land og ulike skoler i Barcelona. På onsdager var det veldig populært å dra på D9 (bar) hvor det kun var utvekslingselever. Her kunne man melde seg på beerpong turnering eller bare være derfor å møre andre.
2021
Haust 2021 - BA i samfunnsøkonomi
15.08.2021 - 31.12.2021Førebuingar/praktiske tips
På grunn av situasjonen med covid-19 var det en del usikkerhet i forkant av avreise, men jeg er veldig glad for at jeg bestemte meg for å dra ned! Det var pålagt av vertsuniversitet å ha reiseforsikring som dekket covid-19 relatert sykdom hele perioden jeg var her nede. Ellers er det verdt å merke seg at det er en del dokumenter som skal i orden før man reiser ned, men alt dette går veldig fint så lenge man gjør det i god tid.
Semestrene i Barcelona er delt inn i tre (i steden for to). Hvert "trimester" varer i 3 måneder, og man har et trimester på høsten og to trimester på våren. Ettersom at jeg reiste ned på høstsemesteret, var jeg i Barcelona i ca 3 måneder.
Undervisningsformer
Opplegget på undervisningen på Universidad Pompeu Fabra (UPF) var veldig annerledes enn det man er vant til i Norge. Det er mye diskusjoner i timene, fremføringer, gruppearbeid og tester. Det er 2 forelesninger (90 minutter) og 1 seminar (90 minutter) per fag hver uke.
Det er normalt at eksamen teller mellom 20-80% avhengig av faget. Ellers er det aktivitet i timen, prøver gjennom semesteret, innlevering av rapporter eller annet gruppearbeid som teller på karakteren. Mer lignende videregående skole i Norge. Man må samarbeide mye både med lokale og internasjonale studenter, noe som er lærerikt (men også til tider utfordrende, da man er vant til å gjøre ting på ulike måter).
Karaktersystemet i Spania er også annerledes enn man er vant med, da de har karakterer fra 1-10. Man må få minst 5/10 for å bestå eksamen.
Vurdering av emnetilbodet
De tilbydde mange fag på engelsk ved Universidad Pompeu Fabra, men det er verdt å merke seg (som også nevnt på studentrapporter fra tidligere år) at man bør være rask når fagene blir lagt ut. De fyller seg fort opp, men så lenge man er tidlig ute går dette helt fint. Jeg satt klar med en gang registreringen åpnet, og fikk alle fagene jeg ville ha.
Anbefalt studiebelastning per høstsemester er 20 studiepoeng, da semesteret som nevnt kun er 3 måneder her nede. Hvert fag gir 5 studiepoeng, men studiebelastningen er stor. Jeg valgte å ta 25 studiepoeng (5 fag), og vil anbefale andre å ta 20-25 studiepoeng.
Fagene jeg tok var: business logistics, cost accounting, organizational behaviour, human resources og business games. Av disse fagene var logistikk (men arbeidsmengden var stor i dette faget) og business games de jeg likte best. Business games hadde ikke eksamen, så det var veldig greit.
Fagleg utbyte og språk
Jeg har blitt bedre og mer komfortabel med å snakke og fremføre på engelsk. Ellers er det er verdt å merke seg at de snakker katalansk i Barcelona, og jeg lærte dermed ikke noe mer spansk. Det er mulig å ta fag på spansk dersom man ønsker det (men jeg tok alle fag på engelsk).
Universitetsområdet og byen
Økonomifakultetet til UPF holder til på Campus Ciutadella. Det er en fin skole, med et veldig fint bibliotek og to kantiner. Plasseringen er i sentrum, nært stranden og Ciutadella parken.
Når det gjelder områder ellers i byen: vi bodde i Eixample rett nedenfor Sagrada Familia. Dette var et veldig fint område, og jeg følte meg alltid trygg. Jeg har hørt at man bør holde seg unna El Raval, da det kan være skummelt å gå alene her på kveldstid (med tanke på risiko for ran og lignende). De fleste studenter jeg møtte bodde enten i Eixample, Gracia eller Barceloneta.
Bustad
Når det gjelder bolig, synes jeg det var vanskelig å vite hvordan jeg skulle gå frem. Jeg reiste ned sammen med kjæresten min, og vi valgte å langtidsleie en airbnb leilighet hele perioden vi var her, ettersom at semesteret kun er 3 måneder.
Det er mye svindel når det gjelder bolig her nede, så man bør ikke skrive under kontrakt før man faktisk har sett boligen. Derfor er det også en del som anbefaler å bo en periode på airbnb i starten, og finne bolig først når man har flyttet ned.
Det finnes informasjon angående bolig på ANSA eller UPF sine nettsider. Ellers vil jeg anbefale å bli med i diverse grupper på Facebook for å finne folk å bo sammen med i kollektiv dersom dette er ønskelig.
Sosialt miljø
Det er mange internasjonale studenter ved Universidad Pompeu Fabra, og dette gjør det lett å bli kjent med andre. De lokale er vanskeligere å komme innpå, men man havner ofte på grupper med dem i diverse gruppeprosjekter i ulike fag. Ellers er det mye opplegg for ERASMUS studenter, i form av diverse utflukter/turer og fester.
ANSA Barcelona organiserer også samlinger en gang i måneden for norske studenter her nede, så dette kan også være verdt å sjekke ut.
2020
Vår 2020 - BA i samfunnsøkonomi
15.01.2020 - 15.06.2020Førebuingar/praktiske tips
Viktig å merke seg at UPF har trimestere og ikke semesteret, som betyr at de deler opp året i 3 deler. Slik blir utvekslingoppholdet også mye lengre.
Barcelona er en veldig fin by, men det er også mange fine områder rundt byen. Det er lett å komme seg til andre småbyer med buss og tog. Generelt prøv å utforske litt mer av Catalonia.
Det er mye kriminalitet og blind vold i Barcelona. Det er viktig å være obs på eiendelene sine når man beveger seg i store turist områder. Og spesielt viktig å ikke gå alene i byen om natten. Hvis man er bevist på dette skal alt gå fint.
Verdt å merke seg at mitt utvekslingopphold ble avbryt grunnet korona.
Undervisningsformer
Fagene har som regel to forelesninger i uka og et seminar, hvor kun seminarene er obligatoriske. Flere fag har også innleveringer hver uke, som er på rundt 1-2 sider. Det er som regel også en obligatorisk presentasjon i de fleste fagene. Disse oppgavene og presentasjonene teller på den avsluttende karakteren, slik at eksamen alene er aldri 100% av avsluttende karakter. I starten kan opplegget virke overveldende, men det får en til å jobbe jevnt og det er helt overkommelig. Det er som regel mindre pensum i fagene og professorene bruker mer fag artikler, noe som gjorde at jeg slapp å kjøpe bøker. Det hele kan minne litt om videregående med mindre klasser, mer obligatorisk og typ "hjemmelekser". Denne undervisningsformen falt ihvertfall meg godt i smak.
Vurdering av emnetilbodet
UPF har et godt fagtilbud, de har et stort utvalg av økonomi fag, og mange fag på engelsk. Siden fagene er 5 stp hver, vil man kunne få ta mange ulike fag. Jeg var svært fornøyd med de fleste fagene jeg tok og jeg fant mye spennende som ikke blir tilbudt på UiB. Professorene var gode og jeg opplevde de fleste medeleven som seriøse slik at det blir et godt læringsmiljø.
Fagleg utbyte og språk
Viktig å merke seg at de snakker katalansk i Barcelona og ikke spansk. Om man ønsker å bli bedre i spansk er dette ikke det beste stedet å sikte på. Det er mulig å ta fag på spansk på UPF og ta språkkurs, men dette er et mindre tilbud.
Fagene jeg selv tok var:
2. trimester
International Finance, 5stp
Dette faget er svært interessant og har en utrolig god professor. I faget lærer man masse om valuta og hvordan det kan skape risiko ved internasjonal handel, så lærer man flere hedging teknikker for å minimere denne risikoen. Dessverre er faget ganske utfordrende om man ikke har mye finans-bakgrunn. De lokale som tar dette faget går fjerde året og har hatt mye finans fra før, så et kan være utfordrende å henge med. Men for spesielt interesserte anbefaler jeg det.
Psychology and Business, 5 stp
Faget ser på hvordan vi begår store feil i forretnings situasjoner på grunn av menneskelige biases. Samtidig lærer man om å være en god leder og hvordan prøve å unngå slike feller. Jeg anbefaler dette faget, det er svært spennende og professoren er veldig engasjert. Professoren er ikke økonom, men psykolog noe som gir en ny innfallsvinkel.
Consumer Behavior, 5 stp
Faget tar for seg atferds økonomi og man får mange utrolig interessante fag-artikler og forsknings rapporter. Slik som i psychology and business er også læreren psykolog, så faget har mest fokus på denne delen. Anbefaler dette faget. Både er forelesninger spennende, men seminaret var også veldige morsomme.
3. trimester (tok jeg online pga korona)
Business Games, 5 stp
I dette faget spiller man et slags spill. Man blir delt opp i ulike grupper hvor man hver har et selskap. Så får alle tilgang til en simulator som presenterer et marked. Sammen i gruppa må man ta avgjørelser fra om alt fra produksjon, markedsføring til investeringer. Så konkurrerer man med resten av klassen i simulatoren om å bli markedsledere. Utrolig morsomt opplegg, jeg anbefaler dette faget!
International Business Policy 5 stp
Dette faget tar for seg konflikten mellom profitt og moral for bedrifter. Professoren er veldig koselig og omtenksom, og hun adapterte fort til situasjonen. I dette faget skrev vi 8 oppgaver gjennom trimesteret, hvor man skal drøfte rundt ulike caser. Det er lite pensum og mer diskusjoner i seminar. Dette er en litt annen måte og jobbe på, men veldig forfriskende. Syns også dette faget var morsomt.
Foreign trade 5 stp
Dette faget handler om alle praktiske deler ved internasjonal handel. I grupper skal man skrive en rapport hvor man tar for seg innføringen av et produkt til et nytt utenlands marked. Det var lite og dårlig undervisning, og professoren var dårlig på oppfølging. Temaene var lite relevante med hverandre og faget var rett og slett uoversiktlig. Jeg ville ikke tatt faget igjen.
Universitetsområdet og byen
Universitetets området er veldig fint, det ligger også rett ved Barcelonas største park. Campuset er oversiktlig og lett å finne frem på. Hvis du tar økonomifag tilhører du hovedcampuset, Ciutadella. Barcelona er veldig stor by og kan virke litt overveldende i starten. Men det tar ikke lang tid å knekke koden. Det er også kult at Barcelona har litt av "alt", det er både storby, men den har stand og små "fjell" rundt seg. Det er også mye morsomt å finne på i byen.
Bustad
Jeg brukte selv et privat utleier selskap jeg var veldig fornøyd med. Jeg bodde med to norske rett ved Plaza Cataluna, som er veldig sentralt og man får tak i alt man trenger der. Derifra brukte jeg 15-20 min til skolen og kunne velge mellom både buss og metro, å gå tar ca 35 min. Det er mye turister i området, men det er det for så vidt i hele byen, men spesielt rundt La Rambla og shopping gatene. Så anbefaler jeg deg ikke å flytte til området el Reval, her er det spesielt mye kriminalitet og alle er frarådet å gå der alene om kvelden, spesielt jenter. Jeg ville reist ned først og bli litt kjent med byen før du finner et sted å bo. Slik vet du litt mer hvor du oppholder deg og hvilke områder du liker. Tilbudet etter min erfaring forsvinner ikke ved skolestart.
Sosialt miljø
Jeg trivdes veldig godt på utveksling og ble kjent med masse folk på kort tid. Det er mange organisasjoner for internasjonale studenter og mange arrangementer. Siden det er mye gruppearbeid og obligatorisk oppmøte på seminar blir man også lettere kjent med flere lokale studenter. Før skolestart er det Welcome week arrangert av ESN, Erasmus Student Network. Der ble jeg kjent med veldig mange, og det er ulike arrangementer for alle mulig interesser. Det er ganske annerledes fra fadderuke, med at det er mindre fest og drikking og mer rolig opplegg. UPF har også en egen gruppe for å lære internasjonale studenter mer om Catalonia; Voluntariat Linguistic. De arrangerer flere turer rundt i Catalonia. Sjefen for organisasjonen er også verdens hyggeligste mann, som fungerer litt som en bestefar away form home. Ikke minst har man ANSA Barcelona som er for norske studenter i utlandet. De har også mye hyggelig opplegg.
God tur!
2019
Høst 2019 - BA i samfunnsøkonomi
15.08.2019 - 31.12.2019Førebuingar/praktiske tips
Skriv ned alle datoer for ulike frister, når ting skal leveres etc. så det er i system, - i en periode er det mange papirer som skal leveres og mange datoer å huske på.
Ved Pompeu Fabra vil jeg anbefale å velge fag tidlig, da plassene fylles opp raskt.
Undervisningsformer
Undervisningsformen ved Pompeu Fabra har vært litt annerledes enn jeg er vant til hjemme. Her består uken av ukentlige seminarer, i tillegg til forelesninger, hvorav førstnevnte er obligatorisk (med unntak av ett), mens forelesningene er frivillige. I seminarene er det ofte arbeidsoppgaver som skal leveres inn, presenteres, diskuteres etc. En del gruppearbeid er det også her.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet synes jeg har vært ganske bra, med unntak av at fagene fylles opp veldig fort. Å være tidlig ute vil løse dette, så det vil jeg anbefale! Da jeg er her på frie studiepoeng, har jeg mulighet til å ta fag fra andre fakulteter og jeg er veldig glad for det da økonomifagene her er krevende.
Fagleg utbyte og språk
Det faglige utbyttet har vært bra. Det handler om hvor mye man legger i det naturligvis, men jeg synes forelesningene er veldig spennende i de fleste fagene mine. Personlig er jeg ikke så glad i gruppearbeid med tilfeldige mennesker, men jeg har sett på det som god læring og en måte å utvikle seg på, både når det gjelder samarbeid og språkferdigheter.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er bra og oversiktlig og enkelt å forstå. Barcelona er en helt fantastisk by, med mye liv, mye god mat og veldig mye hyggelige mennesker.
Bustad
Jeg leier en leilighet i sentrum av Barcelona, ca. 20 minutter å gå til skolen, i et område som heter El Born og er veldig fornøyd med det.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er utrolig bra her, - jeg stortrives! For å etablere et godt sosialt miljø vil jeg anbefale å være frempå og litt ekstra utadvendt, særlig i begynnelsen! Videre vil jeg anbefale å delta på "Welcome Week" som er en bli-kjent-uke den første uken av semesteret.
2017
Vår 2017 - profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi
09.01.2017 - 30.06.2017Førebuingar/praktiske tips
For å unngå hotell eller lignende den første perioden anbefaler jeg å være tidlig ute med å ordne med bolig. Personlig brukte jeg Housing Anywhere til dette, men valgte å ikke skrive under på leiekontrakten eller betale depositum før jeg kom ned for å være sikker på at det var ekte. Dette kan enkelt avtales med utleier ved at du sier at du forplikter deg å skrive under så lenge stedet står i stil med hva du har sett på nett. I nærheten av universitetsområdet er gjerne boligprisene litt høyere, så her må du bare ta en avgjørelse på hvor mye du er villig til å betale for kortere skoletur. Air condition er verdt det. Hvis du ikke har et internasjonalt mobilabonnement kan du fylle på sim-kortet som du får i velkomstpakken til Erasmus Student Network (ESN).
Forsikring kjøpte jeg gjennom ANSA.no. Dette er en skikkelig organisasjon som tar vare på deg og gir deg råd etter behov.
Undervisningsformer
Vårsemesteret er delt i to. 2nd trisemester er fra januar til slutten av mars og 3rd trisemester er fra april til juni. Jeg startet 9. januar og sluttet 30 juni.
Det er som regel 2x1.5 timer undervisning i uka i hver emne inkludert ett seminar. Seminarene starter som regel en eller to uker etter semesterstart. I motsetning til Universitetet i Bergen opererer Pompeu Fabra på en litt annen måte m.t.p. vurdering. Deltagelse på seminarer/forelesninger, presentasjoner i grupper (3-4 stk) og innleveringer kan utgjøre så mye som 50% av karakteren, hvor eksamen dekker resten.
Hvis du tar 30 ECTS i løpet av oppholdet vil jeg sett på muligheten til å ta 20 ECTS 2nd trisemester og 10 mot slutten av oppholdet så du kan nyte varmen når den kommer.
Jeg kjøpte ikke en eneste fagbok her, fordi forskningsartikler ble brukt som pensum. På denne måten blir stoffet du skal lære veldig raffinert.
Vurdering av emnetilbodet
Det er et rikt tilbud av emner på engelsk. Jeg valgte flest innenfor business og ikke samfunnsøkonomi for å variere innholdet i graden i tillegg til at jeg fikk inntrykk av at samfunnøkonomiemnene krevde mer arbeid og er matematisk tyngre. Dette har nok en sammenheng med at universitetet er høyt rangert på forskning innen økonomi på verdensbasis. Du har kun mulighet til å velge 3. års og 4. års emner.
Fagleg utbyte og språk
Andre trisemester valgte jeg Strategic Management I, International Finance og Human Resources II.
Strategisk ledelse tar for seg hvordan bedrifter kan analysere eksternt miljø gjennom modeller som Porter's five forces og internmiljø gjennom modeller som VRIN analyse. Faget er generelt enkelt å følge, du skal skrive skrive 300 ord med forberedelse til hvert seminar, 3000 ords rapport om et spansk selskap sammen med 4 andre studenter og presentere rapporten til slutt som power point. Dette var et bra introduksjonsemne til strategi og kan anbefale det . Eksamen var multiple choice.
I internasjonal finans får du en god forståelse for hvordan det finansmarkedet og valutamarkedet fungerer. Her fikk jeg ordentlig forståelse for valuta. Du lærer hvordan en aktør kan sikre kontantstrømmene sine for valutaendringer gjennom futures, forwards, options eller SWAPs, eller hvordan de samme verdipapirene kan brukes til å spekulere profitt. Det er et fint emne å ta for å lære finansterminologi. Seminarer 30% og eksamen 70%. Anbefales!
Human Resources II var faget som krevde minst fra min side. Det tar deg gjennom ansettelseprosess, oppfølging og oppsigelse av ansatte, samt avklarer endel myter innen HR. Seminarene var praktiske og besto av gruppecase. Multiple choice eksamen.
Tredje trisemester valgte jeg European Economics, Banking and Financial Institutions og International Business Policy.
I European economics får du en forståelse for hvorfor Europa ser ut som det gjør institusjonsmesssig (EU, EFTA og ECB) i et historisk perspektiv. Det hele starter med hvordan seiersmaktene etter andre verdenskrig ønsket å oppfordre til frihandel og stabilitet under Bretton Woods konferansen for å unngå fremtidige internasjonale konflikter. Målet med kurset er at du skal forstå hvorfor eks. EU handler slik de gjør i dag, hvorfor EU er bygd opp slik det er, samt stille spørsmål rundt hvorfor institusjonene skapt av Bretton Woods fortsatt eksisterer og målene deres. Et bra fag hvis økonomiske historietimer frister.
Banking and financial institutions handler om banksektoren og hvilken rolle de har i økonomien som helhet. Dette er faget jeg likte minst, ikke på grunn av innhold, men presentasjon fra forelesers side.
International business policy er uten tvil det mest interessante faget jeg tok. Foreleseren får deg virkelig til å tenke og utfordrer deg til å ta et standpunkt å argumentere for det. Profitt vs. etikk er kjernen i faget. Til seminarene skriver du 300 ord som leveres inn til vurdering, du skal skrive en rapport om et selskap som driver etisk business, du får 10 minutter til å svare skriftlig på et spørsmål professor skriver opp i starten av forelesningen som skal vurderes, og sist men ikke minst, det er ingen eksamen! Å ikke velge dette emne er etter min mening en tabbe.
Emnekabalen (5 ECTS * 6 = 30 ECTS) gav meg en arbeidsmengde som var mye lavere sammenlignet med hjemme i Bergen.
Jeg lærte mye og er svært fornøyd med utbyttet.
Du får og muligheten til å melde deg på spanskkurs for 90 euro arrangert av vertsuniversitetet. Her er det få plasser. Eventuelt kan du få deg språkpartner hvor dere møtes en gang i uka eller når dere vil for å utveksle språkkunnskaper.
Universitetsområdet og byen
Barcelona er en skikkelig bra by med 4 millioner mennesker og det tar tid å bevege seg til fots. For å få tilgang til bysyklene er du avhengig av å dra til politistasjonen for å få et "NIA nummer". Det er flere uker/måneder med kø for å få tak i dette, så er en fordel å dra dit så snart som mulig. Hvis du ikke velger å gjøre det kan du gjøre som meg, nemlig å kjøpe et longboard. Det er kjempe effektivt for å komme seg til stranda som er 10 min til fots fra campus, fra senga til skolen eller bare for å utforske byen. Få kvartaler fra campus ligger Europas største nattklubb og det er uendelig med spisesteder og utforske. Langs stranda finner du de fancy og kommersielle utesteder som gjerne er dyre, men gjør deg gjerne kjent i byen så du kan dra på de mer lokale. Mitt tips er å legge seg på 400-500 euro i husleie pr mnd så du kan bruke penger på god mat og reise.
Økonomi, business og juss campus ligger mest sentralt og heter Ciutadella campus (søk på denne når du ser etter bolig), medisin (Mar campus) ligger ved stranda og den hvor vi hadde velkomstseremoni heter Poblenou campus. Hovedbygningen som kommer opp på google maps hadde jeg faktisk ikke noe med å gjøre.
Du kan bli med på ulike student idrettslag i diverse sporter, delta på yoga eller meditasjon alt arrangert av universitetet.
Bustad
Jeg ser fra tidligere studentrapporter at idealista.com spotahome.com og uniplaces.com også kan brukes som alternativer til housinganywhere.com for å ordne med bolig. Noen velger å bo uten kontrakt, men det anbefaler jeg ikke.
Sosialt miljø
I det du stiller på velkomstseremonien får du første møte med Erasmus Student Network (ESN) hvor du betaler 30 euro for å bli med på fadderuka. Når det er sagt trenger du ikke bekymre deg for å måtte være alene. Alle andre som drar på utveksling er i samme situasjon som deg og søker et sosialt miljø. ESN arrangerer ukentlige turer, arrangement og har masse sosialt å tilby.
Ellers ville jeg deltatt på Voluntariat Linguistics email-liste hvor du får tilbud om å være med på kulturelle turer til andre byer og bl.a. skitur til Andorra.
ANSA arrangerer bl.a. 17. mai og andre turer hvis du ønsker å komme i kontakt med andre nordmenn. De er på facebook, ANSA Barcelona.
Bare ta kontakt hvis du har spørsmål.
God tur!
2016
Haust 2016 - BA i samfunnsøkonomi
15.08.2016 - 31.12.2016Førebuingar/praktiske tips
Jeg vil anbefale å se etter sted å bo før avreise da dette er vanskelig å finne i Barcelona, og jeg har inntrykk av at de fleste jeg møtte brukte litt tid på å finne et sted å bo etter ankomst.
Undervisningsformer
Det er vanlig å ta 4 fag per trimester og disse utgjør til sammen 20 studiepoeng. Jeg vil ikke anbefale å ta fler fag enn dette da arbeidsmengden per fag er stor. Undervisningsformen kan minne om norsk videregående skole, og alt du gjør i løpet av semesteret vil telle på sluttkarakteren. Seminarene er obligatoriske og det er oppgaver som må løses til hver uke. Mange av foreleserne forventer at du deltar aktivt og dette teller på karakteren.
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet tilbyr mange fag å velge mellom, noe jeg syns var veldig positivt. Det er også nok fag å velge på engelsk, så om du ikke kan spansk er ikke dette noe problem. Alle foreleserne jeg hadde var flinke i engelsk og enkle å forstå, men dette kan sikkert variere. Jeg valgte business fag, og syns det gikk veldig bra.
Fagleg utbyte og språk
Foreleserne er veldig flinke og jeg opplevde det faglige utbyttet som stort. Du blir i større grad tvunget til å delta og følge med underveis, og man blir også testet underveis så man vet hvordan man ligger an. Jeg fikk også forbedret engelsken min.
Universitetsområdet og byen
Alle økonomifagene blir undervist på Ciutadella Campus, som er veldig fint og det mest sentrale av UPF sine campuser. Campus ligger rett ved siden av en stor og fin park, og kun 5 minutter fra stranden. UPF er dessuten det eneste universitetet som ligger i sentrum av Barcelona. Barcelona er en utrolig fin by med uendelig mye å se og gjøre.
Bustad
Som sagt, er det vanskelig å finne sted å bo i Barcelona. Jeg vil anbefale å finne sted å bo før avreise, eller i det minste ha booket noen visninger på forhånd. Hvis man i det hele tatt får svar av utleiere, er det mange som dukker opp på visning og hard konkurranse. Sjekk ut idealista.com, spotahome.com og uniplaces.com. Jeg booket til slutt rom gjennom spotahome.com og det gikk fint.
Områder å anbefale er Barri Gotic og El Born. Barceloneta er heller ikke langt i fra og et godt alternativ hvis man vil være ekstra nærme stranden.
Sosialt miljø
Det er et veldig bra sosialt miljø. ESN er en frivillig organisasjon på skolen for utvekslingsstudenter, som arrangerer ukentlige arrangementer og turer og melder man seg inn her så får man seg lett venner. Generelt er Barcelona en sosial by med utrolig mange internasjonale, og det er lett å finne på noe!
2015
Haust 2014/Vår 2015 BA i politisk økonomi
01.09.2014 - 30.06.2015Førebuingar/praktiske tips
Barcelona er en fantastisk by, MEN ikke dra til Bareclona om du vil lære deg spansk, for i Barcelona snakker de katalansk. Katalansk minner om en miks av spansk og fransk. Det er en fordel å kunne spansk før du kommer hit, men det er ikke et "must".
Undervisningsformer
Forlesninger på 1,5 time for økonomistudenter, to ganger i uken per fag, med en seminar (1,5h) per uke og innleveringer til seminarene som tar mellom 7 til 12 timer å løse. Vanlig å ha 4 fag per trimester.
(for politikkstudenter er forelesningene på enten 2 eller 3 timer med 5 min pause per time).
Noen seminarer har fokus på presentasjoner, andre løser bare oppgaver. Mange lærere gir mulighet til at studentene selv kan bestemme når de skal engasjere seg i seminarene, men det er ofte et minstekrav og lærere kan velge tilfeldige elever til å presentere.
Vanligvis teller seminarene rundt 10-15 % av karakteren og er obligatoriske. Forelesning er vanligvis ikke obligatorisk.
Vurdering av emnetilbodet
For internasjonale økonomistudenter, er det bare lov å ta 3 og 4 årsfag, så hvis du er som meg, som ikke hadde mye erfaring innenfor økonomi fra før av, kan dette være krevende.
Men de har noen veldig avanserte klasser, om man ønsker fag på masternivå.
Innenfor politikk, er fagene her relativ lette.
Fagleg utbyte og språk
Jeg har lært veldig mye, spesielt når det kommer til økonomi, som jeg sikkert aldri hadde lært på UiB. Jeg har også lært meg en del katalansk, blitt mye bedre i engelsk, men spansken min har ikke forbedret seg mye.
Universitetsområdet og byen
Campus (Cuitadella, for SV, HF og JUSS) er veldig fint og ligger rett ved en park, med mange resturanter (billige), matbutikker og 5 minutter fra stranden. Jeg dro ofte og leste i noen timer på standen. Det ligger også sentral i byen, men offentlige sykkler utenfor, samt trikk og metro.
Barcelona er en fatatisk by! Det er uendelig mye å gjøre og se. Og selv om man bruker veldig mye tid på studiene (mye mer enn i Norge) og man sitter mesteparten av døgnet på skolen, så er Barcelona veldig bra for avkobling og uteliv.
Bustad
Jeg vil anbefale å bruke idealista.com for å finne bolig. Skriv til mange, skriv om deg selv og kontakt dem via whatsup (app for mobil som alle bruker i Spania). Som alltid; pass på å få kontrakt.
Jeg vil ikke anbefale studentboligene, de er veldig overpriset og ofte veldig lite sosiale.
Sosialt miljø
Barcelona er en levende og sosial by!
Jeg vil anbefale å kontakte klubber/hobbyer/idrettslag slik at du blir kjent med folk du har noe til felles med.
ESN miljøet er stort og bra, men det er litt vanskeligere å få lokale venner. Dette kan man få igjennom gruppearbeid/skolearbeid, igjennom felles interesser, og få deg en språkpartner.
Bli også med på turer med vl ( se upf.edu/vl). Det er veldig gøy og lærerikt og nå vet jeg mer om Barcelona, enn Bergen.
Bli også med ANSA (student organisasjonen for norske studenter i utlandet), så får du blitt med på sosiale arrangement som julebord og 17.mai og de kan også hjelpe hvis det skulle oppstå noe problemer mens studeterer i utlandet
2014
Vår 2014 - Prof. studium i samfunnsøkonomi
06.01.2014 - 25.06.2014Førebuingar/praktiske tips
Det kan være greit å ordne med leilighet på forhånd. Etter min erfaring var studentleilighetene tilbudt av universitetet et dårlig tilbud med veldig høye priser.
Undervisningsformer
Undervisningen minner veldig om hvordan den videregående skolen i Norge er lagt opp. Underveisvurdering teller på standpunktkarakteren. Dette består blant annet av innleveringer, framføringer, aktivitet i timen, prosjektarbeid osv.
Vurdering av emnetilbodet
UPF har et stort tilbud av fag, spesielt innenfor samfunnsøkonomi. Disse fagene krever veldig mye mer arbeid i motsetning til fag innenfor feks business og markedsføring. Arbeidsmengden varierer overraskende mye mellom disse fagene.
Fagleg utbyte og språk
Dersom man velger fag innenfor samfunnsøkonomi er det faglige utbyttet veldig høyt, og professorene er utrolig flinke.
Universitetsområdet og byen
UPF er det eneste universtitet i Barcelona som faktisk ligger i sentrum. Det er lett å komme seg til og fra skolen nesten uansett hvor man bor. Campus ligger rett ved en av byens største og fineste park.
Bustad
De fleste utvekslingsstudentene bodde i privat leide leiligheter litt rundt om i sentrum. Jeg vil anbefale bydelene Barrio Gotico, Gracia og Born.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er utrolig bra, spesielt blant utvekslingsstudentene. ESN er en frivillig organisasjon for utvekslingsstudenter på universitetet som arrangerer fadderuke, turer og aktiviteter nesten ukentlig. Det er utrolig lett å få mange gode venner dersom man blir med på disse!
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.upf.edu/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb7841
- FagnavnSamfunnsøkonomi