Hjem
Forskning

Nyhetsarkiv for Forskning

Timmy Gresshoppe hjalp Pinocchio å skille mellom rett og galt. Kan en kunstig «moralsk rådgiver» gjøre samme nytte for maskiner som møter etiske utfordringer?
Grieg Foundation har bevilget 20 millioner kroner til å forske på hvordan overgangsalderen påvirker kvinner i arbeidslivet. – Dette betyr at vi kan være ambisiøse, sier professor Silje Mæland.
Språkmodeller som er skapt for å produsere tekst, kan også komme med svært støtende påstander – om for eksempel kvinner og voldtekt eller mødre som driver hor.
– Det er store hull i vår kunnskap om dyphavet. Mitt vitenskapelige prosjekt skal hjelpe til med å fylle noen av disse kunnskapshullene, sier dyphavsforsker Pedro Ribeiro. Forskningen hans har tilfeldigvis ledet ham midt inn i den betente debatten om gruvedrift på havbunnen.
Forskning ved Klinisk institutt 2 kaster lys over hvordan gener påvirker vekst av morkaken, og viser at rask morkakevekst er koblet til økt risiko for sykdom hos mor.
En ny UiB-studie kommer med det første empiriske beviset på at «implisitt konkurranse» på arbeidsplassen har noe å si for stillings- og lønnsopprykk.