Hjem
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Brev til alle ansatte

Informasjon fra dekanen om den økonomiske situasjonen ved SV-fakultetet

Bilde av skiltet over døren til hovedbygget på SV-fakultetet
Foto/ill.:
Amanda Schei

Hovedinnhold

Kjære alle ansatte ved SV-fakultetet,

Som de fleste av dere sikkert vet, er fakultetet i en vanskelig økonomisk situasjon. Jeg ønsker å være åpen med dere om hva fakultetsledelsen gjør nå, og hvordan vi kommer til å jobbe fremover.

Det som er blitt tydelig de siste månedene er at SV-fakultetet kommer til å få et stort økonomisk underskudd som det vil ta tid å bygge ned. I fakultetsledelsen var vi klar over at vi gikk mot et underskudd, men omfanget er større en antatt. Vi setter umiddelbart i gang tiltak for å få ned underskuddet så fort som mulig.

Men: Vi verner om kjernevirksomheten, og det blir ingen oppsigelser. Vi kommer også til å opprettholde fakultetets finansiering av mentorordningen, studentorganisasjonene, studentenes avgangsseremonier, rekrutteringskampanjer, undervisningsassistenter, reisestøtte for stipendiater og forskningsstrategiske midler.

Det mest dramatiske tiltaket vi gjør, og som fakultetsstyret har stilt seg bak, er at utlysninger av stillinger settes på vent ut året (med unntak av eksternfinansierte prosjektstillinger). Vi stanser også utlysninger som er i prosess.

Jeg forstår at folk er frustrerte over dette, og at situasjonen skaper uro og skuffelse.
Jeg og de andre i fakultetsledelsen har selvsagt et ansvar her. Strategiske beslutninger har hatt større økonomiske utslag enn forventet. Det beklager vi.

Fakultetet har vært gjennom vanskelige perioder før, og vi vil gjøre vårt ytterste for at vi kommer oss gjennom disse utfordringene på best mulig vis.

Vi vet at det er et stort behov for informasjon i denne situasjonen, og vil holde dere orientert om tiltak og planer. 

Her kommer en litt grundigere redegjørelse: Underskuddet skyldes særlig tre faktorer.

1. Både i denne og i tidligere perioder har dekanatet vært opptatt av å satse på utdanning. Her har vi vært offensive, og satt i gang mye ny aktivitet. Dette har vært en bevisst strategi knyttet opp til det handlingsrommet vi har blitt gitt fra Kunnskapsdepartementet og UiB sentralt gjennom tildeling av studieplasser. 

For noen år siden valgte vi å opprette tre nye studieprogrammer. Integrert master i informasjonsteknologi og økonomi, integrert lektorprogram i sosiologi og bachelorprogrammet i kunstig intelligens. Det innebar blant annet tildeling av til sammen 9 faste stillinger. Disse programmene var delvis finansiert av studieplasser tildelt av Kunnskapsdepartementet som et koronatiltak. Disse studieplassene ble trukket tilbake tidligere enn de opprinnelig var bevilget for.  

Etableringen av disse utdanningene skjedde på bakgrunn av ønsker i fagmiljøene, og avgjørelsen om opprettelse av programmene ble tatt i samråd med daværende universitetsledelse. Kompetansen studentene utvikler gjennom disse studiene er svært etterspurt, og studieplasser til IKT-utdanninger var, og er fortsatt en satsing for de politiske myndighetene. Vi mente – og mener fortsatt – at dette er viktige satsinger på utdanninger som vil være bærekraftige over tid.

Det må nevnes at disse studieprogrammene har vist seg å være svært vellykkede: de er populære og har mange søkere hvert år, med et høyt karaktersnitt. Likevel er finansiering av de nye programmene nå utelukkende fra studiepoengsproduksjonen, noe som har gitt en betraktelig lavere inntekt enn forventet.

2. I vår valgplattform understreket vi viktigheten av faglig fornyelse, og har derfor styrket fagmiljøene både med faste stillinger og rekrutteringsstillinger. Vi har styrket fagmiljøene med faste stillinger i henhold til fakultetets rekrutteringsmodell, fra frikjøpsmidler ved instituttene og knyttet til EVU-inntekter.

Vi har også økt antall rekrutteringsstillinger til bredde de siste årene, samtidig som vi har bidratt med rekrutteringsstillinger som prosjektforsterkning til ERC-prosjekter, større NFR-prosjekter og andre strategiske satsinger. Mange av disse stillingene er finansiert av insentivmidler fra eksternfinansierte prosjekter og ulike andre kilder, men samlet sett har vi nå betydelig flere rekrutteringsstillinger enn UiBs måltall for fakultetet tilsier.

3. Som alle andre, er også SV-fakultetet preget av trender i samfunnet. Det er trangere økonomiske tider generelt i Norge, og spesielt for universitets- og høgskolesektoren. Universiteter av vår type vil få svakere finansiering fremover. SV-fakultetet har de siste årene hatt en kraftig økning i husleie, som bare til dels kan forklares med økning av areal.

At husleien vår har økt med 14 millioner på to år bidrar betydelig til underskuddet. Lønnsveksten har også vært relativt sett god og gir et ikke ubetydelig utslag i våre regnskaper. 

Dette skjer fremover:

Den økonomiske situasjonen på fakultetet er det jeg tenker mest på akkurat nå. Valgene vi tar nå er viktige, både for å løse den umiddelbare situasjonen vi står i, men også for å ruste oss for de utfordringene som er på horisonten for sektoren som helhet. Vi setter derfor nå i gang en rekke prosesser. Vi jobber frem mot neste fakultetsstyremøte 18. juni.

Vi etablerer «prosjekt sunn økonomi på SV fakultetet», der vi blant annet kommer til å:

• Se på hvordan vi kan øke inntektene og kutte kostnadene
• Se på studieprogramsporteføljen vår og undersøke samarbeidsmuligheter på tvers av programmer og institutter
• Ha en gjennomgang av arealbruken på fakultetet
• Ha en gjennomgang av fakultetets ordning for prosjektforsterkning
• Ha en gjennomgang av rekrutteringsmodellen

Underveis, i løpet av våren og videre ut over høsten, vil vi få mer informasjon om situasjonen, som kan påvirke våre budsjettutsikter. Det skal gjennomføres mye viktig utredningsarbeid, og vi må forholde oss til et nytt inntektssystem. Denne utviklingen vil vi holde fagmiljøer og fakultetsstyret oppdatert om.

Avslutningsvis vil jeg nevne at jeg er stolt av alt det gode arbeidet som skjer på fakultetet – både i fagmiljøene, på instituttene og i administrasjonen. Mye går virkelig så det suser! 26. april ble det kjent at vi har hatt en 7 prosents økning av førstevalgssøkere til studiene våre.

Helt til slutt: Dekanatet har åpen lunsj i kantinen på SV-fakultetet hver onsdag kl. 11, og vi håper dere kommer dit for å snakke med oss. Dere må også bare sende meg e-post, hvis det er noe mer dere lurer på.

Med vennlig hilsen

Jan Erik Askildsen

Dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet