MediaFutures åpnet med digital festsending
SFI MediaFutures, Forskningssenter for ansvarlig medieteknologi og innovasjon ble offisielt åpnet med en koronavennlig og digital festsending.
Hovedinnhold
- Det føles fantastisk å få åpnet senteret. Nå får vi endelig rope ut til verden at vi er her, sier senterleder Christoph Trattner.
Senteret har allerede hatt kick-off med alle partnerne og lansert nettsider, og manglet bare den offisielle åpningen for å være i drift.
Ambisiøse mål
I løpet av halvannen time digital sending rant det inn med lykkeønskninger fra blant annet forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, Norges forskningsråd, partnere og UiB-rektor Margareth Hagen.
- I dag feirer vi åpningen av et mottrekk mot de store utfordringene ved medieteknologien, sa Hagen.
Hun trakk frem blant annet spredning av feilinformasjon, falske nyheter, og konspirasjonsteorier som utfordringer som senteret skal ta for seg i sin tale under åpningen.
- Ambisiøse mål passer seg når vi skal drive banebrytende forskningsbasert innovasjon, slo hun fast.
Verdensledende Key Note Speakers
To keynote speakers tok for seg viktigheten av arbeidet senteret skal i gang med. MIT-professor Sinan Aral og Ricardo Baeza-Yates fra Northeastern University i Silicon Valley var begge opptatt av behovet for ansvarlig medieteknologi.
- Det var nettopp arbeidet til Aral og Beaza-Yates som inspirerte søknaden om å bli et Senter for Fremragende Innovasjon (SFI), så jeg er veldig stolt og glad for at de ville bidra til åpningen av senteret, forteller Trattner.
Her kan du se åpningssendingen om igjen
SFI-søknaden til MediaFutures ble innvilget av Forskningsrådet i juni 2020, og har en ramme på over 280 millionar kroner, der partnerne har forpliktet seg til å bidra med over 111 millionar kroner.
Lokaler i MCB
Det neste på agendaen til senteret er å flytte inn i de klare lokalene i andre etasje på Media City Bergen (MCB).
- Møbler og datamaskiner er på vei, så nå venter vi bare på at koronarestriksjonene skal lette slik at vi kan innta kontorene, sier Trattner.
Senteret er også i full gang med ansettelser.
- Man kan forvente seg mye spennende forskning fra oss i årene som kommer. Vi er blant annet i gang med ny teknologi som skal være bedre på å avsløre såkalt deep fake (hvor man kan få en person på bilde eller video til å se ut som noen andre), sier Trattner.
Han mener at de omfattende problemene knyttet til fake news, som blant annet ble åpenbare under Donald Trumps presidentskap, gjør behovet for senteres forskning ekstra stort.
- Vi tror at vi trengs i årene som kommer. Vi jobber blant annet med kunstig intelligens for å utvikle software som kan avsløre fake news, sier han.