Hjem
UiB Bærekraft
Grønn forskning

Forsker på fortellinger om naturen

Folklorist Tina Paphitis tar utgangspunkt i folkefortellinger for å forske på hvordan mennesker forholder seg til naturen og miljøet rundt.

Tina Paphitis
- Vi må jobbe mer med samtidsfortellinger og praksiser som kan hjelpe oss å forstå stadig skiftende engasjement med miljøet, sier folklorist Tina Paphitis.
Foto/ill.:
Tina Paphitis

Hovedinnhold

- Jeg er en folklorist som fokuserer på legender og landskap, spesielt i Storbritannia og Norden. Gjennom samspillet mellom folkefortellinger og landskap, utvikler jeg arbeid innen det jeg kaller «miljøfolklore»: å utforske det nære forholdet mellom flere menneskelige og ikke-menneskelige samfunn, og deres sammenfiltring med miljøet, gjennom folklorepraksis og metoder, sier førsteamanuensis Tina Paphitis ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap.

Hun utdyper: 

- Dette kan være gjennom historier om overnaturlige skapninger som forteller oss hvordan steder karakteriseres eller bør behandles, eller gjennom spesielle skikker som baserer seg på, eller feirer, årstidene. På denne måten jobber jeg også innenfor miljøhumaniora, noe som gjør at jeg kan ta inn flerfaglige tilnærminger i arbeidet mitt.

Hvordan vi ser verden

Paphitis er opptatt av de kreative, fantasifulle måtene mennesker i ulike samfunn ser og engasjerer seg i verden på, som kan sees i folklore og gjennom folkloristisk arbeid.

- Mitt arbeid innen folklore tar også et historisk perspektiv, og ser på forskjellig engasjement i fortid og nåtid, for å bidra til fremtiden. Jeg liker å gjøre så mye feltarbeid som mulig, enten det er å besøke steder nevnt i legender, snakke med folk, eller utføre mer eksperimentelle aktiviteter for å knytte oss til miljøet - og kombinere skrivebords-basert og utendørs arbeid, sier hun.

- Hvordan kan din forskning bidra til en grønnere utvikling?

- Undersøkelsen og formidlingen av miljøfolklore viser ikke bare hvordan undring finnes i vårt daglige engasjement med miljøet, og viser hvor viktig miljøet er for ulike lokalsamfunn, men kan også inspirere oss som forskere, beslutningstakere og offentligheten til å gjøre bedre beslutninger for miljøet, sier hun, og legger til:

- Dette kan være i lærdommene fra folkloristisk praksis, og i det kreative uttrykket som finnes i folklore for å engasjere flere mennesker. Vi kan lære mye av forskjellige folkeeventyr, legender, og andre tradisjoner om hvordan vi behandler verden.

Anvendt folklore i miljøspørsmål

Hun tror fagfeltet vil spille en stadig viktigere rolle i årene som kommer:

- Ettersom folk i økende grad anerkjenner betydningen av kulturelt engasjement med miljøet for å forstå og takle bredere miljøspørsmål, vil folklore og folkloristisk forskning spille en viktig rolle. Vi må jobbe mer med samtidsfortellinger og praksiser som kan hjelpe oss å forstå stadig skiftende engasjement med miljøet, da disse vil gi kilder til aktivisme, og ha implikasjoner for fremtiden, sier hun:

- Bruken av folklorestudier for å ta opp problemstillinger i den virkelige verden kalles «anvendt folklore», og jeg tror dette vil være et spirende felt, spesielt innen miljøspørsmål, de kommende årene.