Regjeringens kvinnehelsestrategi er lagt fram
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (bilde) la frem Kvinnehelsestrategien på et seminar om kvinnehelse ved Ullevål sykehus, torsdag 3. oktober. Strategien beskriver tre nye mål og 18 nye tiltak for å bedre kvinnehelse. Flertall av forslagene fra Kvinnehelseutvalgets NOU er fulgt opp i den nye strategien.
Hovedinnhold
– Utvalget la frem 75 konkrete forslag. Jeg er stolt over å fortelle at vi følger opp nå, i første omgang, 55 av de 75 tiltakene, sa helseministeren.
Tre mål for bedre kvinnehelse:
- God kvinnehelse hele livet. For å lykkes med det, er det helt avgjørende at vi øker kunnskapen og kompetansen om de sykdommer og tilstander som særlig rammer jenter og kvinner.
- Likeverdige helse- og omsorgstjenester og utjevning av sosiale helseforskjeller. Kjønnsperspektivet innen helse og omsorg må bli bedre integrert i alle ledd, og i alle deler av vår felles helse- og omsorgstjeneste. I tillegg er utjevning av sosiale helseforskjeller et gjennomgående tema i strategien.
- Bedre kvalitet gjennom økt kunnskap om kvinners helse. Kunnskap om kvinners helse må nå fram til tjenestene og bli tatt i bruk. Vi skal innarbeide kjønnsperspektivet i nye nasjonale anbefalinger, pasientforløp og i forebygging, utredning og behandling
DRIV kommenterer:
"Regjeringens nye kvinnehelsestrategi setter lys på viktige helsetema, og bekrefter at man mangler mye forskningsbasert kunnskap. Da er det skuffende at den ikke signaliserer økte bevilgninger til målrettet forskning for å oppnå dette".
- Karl Johan Tronstad, Institutt for biomedisin.
"Regjeringen har erkjent at kvinner og menn er biologisk forskjellige, og at denne kunnskapen må integreres i helsesektoren for å bedre kvinnehelsen i Norge. Oppdatering av Helsenorge for å gi relevant informasjon tilpasset både kvinner og menn, er et viktig tiltak fra regjeringen. Selv om det tildeles lite forskningsmidler til kvinnehelse, og regjeringen ikke prioriterer hjerte- og karsykdommer, er det positivt at andre områder som migrene, endometriose og overgangsalder blir prioritert"
- Eva Gerdts, Senter for forskning på hjertesykdommer hos kvinner.
Se også pressemelding på regjeringen.no