Who’s Who in the Middle East? Norway, Israel, Palestine and UNRWA
What does the future look like for Norwegian support for a Palestinian state? Has the Gaza war challenged status quo and increased the gap between goals and approaches in Norwegian political debate? What will happen to UNRWA, and can Norway’s support for UNRWA be challenged?
Main content
This conversation. will be held in Norwegian
Den første delen av samtalen handler om Norge, Israel og Palestina. Utgangspunkt for samtalen er det nye fokusnummeret i tidsskriftet Internasjonal politikk med samme tittel, som Jensehaugen var redaktør for.
Både før og etter Oslo-avtalen i 1993 har Norge investert intensivt i bistand til Palestina og politikk for en fredelig løsning. Norsk Israel–Palestina-politikk har gjennomgående vært preget av en sterk konsensus rundt målet om en tostatsløsning. Til tross for dette lange engasjementet mangler vi en kritisk akademisk debatt og evaluering av Norges rolle, mål og muligheter.
Arrangementet utvides med 30 minutter om UNRWA og de akutte utfordringene FN-organisasjonen står i. Hvorfor søker Israel å undergrave og avvikle UNRWA, og hva kan skje med UNRWA fremover? Hva kan Norges potensielle rolle i å støtte UNRWA være?
Kjersti G. Berg er førsteamanuensis i interkulturelle studier ved NLA Høgskolen, med doktorgrad i historie fra Universitetet i Bergen. Kjersti ga ut boka “Palestina. Fakta på bakken” i 2023 (Universitetsforlaget), og har publisert en rekke artikler om Israel-Palestina-konflikten, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), flyktningleirer og internasjonal bistand.
Jørgen Jensehaugen er seniorforsker ved Institutt for fredsforskning, PRIO. Han er historiker med en doktorgrad fra NTNU. Han har publisert over et dusin akademiske artikler og to bøker om Israel-Palestina-konflikten. Hans bok “En kort introduksjon til Israel-Palestina-konflikten” fra 2022 kommer nå i en revidert utgave med et nytt kapittel som dekker den pågående krigen i Gaza.
Samtalen ledes av Pelle Valentin Olsen (UiB).