Analyserer logiske systemer
Professor Thomas Ågotnes forsker på gruppekunnskap og logikk. Planen var å bli konsulent, men så tok han et emne i logikk ved NTNU.
Main content
Thomas Ågotnes er professor ved Infomedia, og underviser denne høsten i sosial nettverksteori. Han er aktuell med ny artikkel innen «artificial intelligence» om gruppekunnskap.
– I artikkelen skriver jeg om formalisering av gruppekunnskap. Jeg er interessert i hva det vil si at en gruppe vet noe og hva som er gyldige prinsipper for å resonnere om slik kunnskap og om aggregering av informasjon, sier Ågotnes.
Underviser i Kina
Infomedia-forskeren er en del av et stort internasjonalt fagnettverk og har samarbeidspartnere i 20 land.
– I nesten alle mine prosjekt samarbeider jeg med andre. Det går mye i e-post og Skype, og det blir en del reising, sier Ågotnes.
Professoren reiser mye til Kina og er gjesteprofessor ved Zhejiang University. I juni 2018 er han medarrangør for konferansen CLAIR 2018 i Kina om logikk og argumentasjon.
– Jeg får mye ut av samarbeidet med kinesiske forskere og studenter, og trives godt ved universitetet i Kina. Det har vært en økende interesse for logikk i Kina de siste ti årene, sier Ågotnes.
Kombinerer fagfelter i egen forskning
Ifølge Ågotnes er logikk, som er hans spesialområde, en tverrfaglig disiplin.
– Det dreier seg om formalisering av resonnering av ulike typer interaksjon, og vi kombinerer logikk med fundamentale modeller fra andre disipliner som økonomi, matematikk, sosiologi, filosofi og statsvitenskap, for å nevne noen. Det er utrolig spennende, og vi har mye å hente ved å kombinere fagfelter, sier han.
– Hvordan oppstod din interesse for logikk?
– Den oppstod da jeg tok et emne innen logikk ved NTNU og hadde en dyktig professor som foreleser. Jeg hadde egentlig tenkt til å jobbe som konsulent etter endt studier, sier Ågotnes som har grad i datateknikk fra NTNU.
– Logikk var ikke spesielt populært på det tidspunktet, men jeg likte det veldig godt og følte da at jeg fant min ting. Det ble derfor naturlig for meg å ta doktorgrad i informatikk og skrive om logikk og kunstig intelligens, sier han.