Fikk arbeidspraksis i Montreal
– Dette er en mulighet vi aldri ville latt gå fra oss. Solveig og Birgitte fikk både språktrening og relevant arbeidserfaring på utveksling i Montreal.
Main content
Solveig Lygren tar en master i fransk ved UiB og ønsker blant annet å jobbe med oversettelse av litterære tekster fra fransk til norsk. Sammen med medstudent Birgitte Bakken tilbrakte hun deler av høsten i Montreal der de fulgte forelesninger i litteratur og fikk arbeide med oversettelse av franske tekster.
Unik mulighet
– For oss var det en unik mulighet å få arbeide med det språket vi studerer og dessuten få arbeidserfaring som er interessant og relevant for det vi har lyst til å jobbe med i fremtiden, sier hun.
Det var spennende å få testet språkferdighetene i en arbeidssituasjon
Universitetet i Bergen og Université du Québec à Montréal (UQAM) har inngått en avtale der studenter får muligheten til å ta emnet praksis i bokindustrien. Arbeidspraksisen kan tilpasses den enkelte student, alt etter hva studenten kan bidra med, eller ønsker å lære mer om. UQAM har flere ulike samarbeidspartnere, som kulturfestival, forlag og bokhandel.
– Vi fikk tilbud om å jobbe for en av litteraturprofessorene ved universitetet, Daniel Chartier. Han jobber med et forskningsprosjekt om «forestillinger om det nordlige» og trengte blant annet hjelp til å oversette tekster til en bok han skal utgi om prosjektet sitt, forteller Solveig.
Travle dager i hyggelige omgivelser
Canadiere er opptatt av Skandinavia og det nordiske, og ved UQAM kan studentene ta emner i nordisk litteratur. Solveig og Birgitte deltok som undervisningsassistenter på et av kursene, og syntes det var interessant å se hvordan nordisk litteratur ble fremstilt på fransk.
Et fantastisk sted å arbeide, studere og leve
– Mens vi var der kom det også gjesteforelesere fra Norge, blant annet professor emeritus i litteraturvitenskap, Per Buvik, som holdt forelesning om Tomas Espedal. Selv holdt vi forelesning om norsk dramatikk, jeg snakket om Ibsen og Birgitte om Jon Fosse. Det var mer jobb enn jeg trodde å skulle forberede en forelesning på fransk, innrømmer hun.
En av studentene ved UQAM hadde skrevet en masteroppgave om Hamsun som var så god at den skulle gis ut som bok. De norske studentene fikk i oppgave å oversette forordet og sammendraget i boken.
– Det var travle dager, men UQAM var et fantastisk sted å arbeide, studere og leve. Det var en god atmosfære og hyggelige mennesker, de har nydelige biblioteker og steder der vi kunne sitte og jobbe.
Snakket fransk hele tiden
– Når man studerer fransk i Norge føler man ofte at man kommer til kort, og da jeg var på utveksling i Paris på bachelorstudiet hadde jeg prestasjonsangst når jeg skulle snakke. I Montreal snakker de en litt merkelig fransk og de er godt vant med forskjellige kulturer. De har en åpen holdning til at folk snakker fransk på ulike måter, noe som gjorde at det var lett å slippe seg løs og lett å uttrykke seg, forteller Solveig.
Vi snakket fransk hele tiden, og det gikk over all forventning
Hun mener man i Montreal får det beste fra forskjellige verdener, en slags blanding mellom det amerikanske og det franske. Vennligheten og åpenheten til canadierne ispedd fransk kultur, kafétilbudet, den gode maten og det franske språket som omgir dem, gjør byen til et perfekt sted å være utvekslingsstudent.
En nyttig erfaring
– Montreal er en fantastisk by. Det er en kulturby hvor mye skjer, festivaler, konserter og det er generelt mye liv. Det er lett å bli kjent med canadiere og det sosiale livet var bra. Selv om fransk er det offisielle språket, er alt tospråklig. Folk snakket til oss på både fransk og engelsk, gjerne i en og samme setning, «salut ladies» var en vanlig frase.
– Høsten er nydelig med sterke farger, lønnetrærne blir knall røde. Men det er svinkaldt om vinteren, så kaldt at de har bygget en underjordisk by forbundet med metrosystemet, så slipper man å gå ut. Der har man butikker og restauranter, og til og med en opera – noe de er veldig stolte av.
– Oppholdet i Montreal har gitt meg stor motivasjon til å satse videre på det jeg liker å gjøre og har lyst til å jobbe med seinere. Dette har vært en veldig nyttig erfaring, konkluderer Solveig.