Slik er det å studere klima, atmosfære- og havfysikk
Torunn ville studere noe som både var aktuelt og engasjerende. Derfor valgte hun bachelorprogrammet i klima, atmosfære og havfysikk.
Main content
Klimaendringer er et av de viktigste temaene i verden i dag. Derfor er det et av fokusområdene i UiBs bachelorprogram. Torunn Sagen fra Bergen holder på å fullføre bachelorgraden i klima, atmosfære- og havfysikk og forteller at studiet har gitt henne kunnskap hun kan bruke på mange områder og fremtidige stillinger.
– Matematikken får man bruk for i flere fag. Derfor er matte noe jeg er mye sterkere i nå enn da jeg begynte. I tillegg bruker vi mye fysikk. Det var da vi begynte med de mer relevante fagene som meteorologi og havfysikk at jeg forstod at dette var et riktig og kjekt studieprogram for meg.
Torunn begynte på universitetet rett etter videregående og føler selv at hun hadde de faglige forutsetningene for å begynne på studieprogrammet.
– Fra videregående hadde jeg full fordypning i matematikk og kjemi, i tillegg til fysikk 1. Jeg tror det er viktig med et bra grunnlag i matte for å begynne her, fordi man får bruk for det i veldig mange fag. Selv om vi har en del fysikk kjente jeg at fysikk 1 var et bra nok grunnlag for å komme igjennom de første fysikkfagene.
Diskuterer med venner
Studiet kan være krevende. Da er det å lese sammen med andre viktig for både trivsel og motivasjon, mener Torunn.
– Noen ganger må man være litt streng med seg selv for å komme igjennom de mest teoretiske fagene. Mange fag var helt nye for meg og krevde mye arbeid. I starten var det vanskelig å være strukturert, men jeg fant fort ut at den beste studieteknikken var å gå igjennom pensum for meg selv først og deretter diskutere det med studievenner.
Studerer i historisk bygg
Studieprogrammet tilhører Geofysisk institutt og Torunn forteller at instituttet er en fin plass å studere.
– “Geofysen” hadde nettopp 100-års jubileum og det føles ut som man går blant mye historie når man vandrer i gangene. Det er et trivelig og lite miljø her, og man treffer stadig på professorer og forskere overalt i bygget.
Studiemiljøet er hun også glad i, både på Geofysisk institutt og på MatNat generelt.
– Det er mange snille mennesker her, det gjør at man trives både sosialt og faglig. Arrangementer, aktiviteter og organisasjoner på fakultetet gjør at man blir kjent på tvers av både studieprogram og kull.
Elsker hav og vær
Studiestarten var spennende, synes Torunn. Selv begynte hun på kjemi, men byttet studieprogram internt i løpet av de første dagene på universitetet.
– I løpet av sommerferien fant jeg ut at bachelorprogrammet i klima, atmosfære og havfysikk fristet mer. Jeg har alltid likt å observere ting ute, og har lenge hatt en interesse for vær og hav. Mottaket og fadderuken på UiB er svært bra, så jeg fikk mange venner selv om jeg byttet klasse underveis.
En sommer på Svalbard
Som en del av undervisningen har Torunn blant annet vært på tokt. Da dro klassen med båt til en fjord rett utenfor Bergen for å ta målinger.
– Vi delte oss inn i en hav- og en atmosfæregruppe. Halvveis i toktet byttet vi på arbeidsoppgavene slik at alle fikk ta CTD-målinger, vindmålinger og liknende. Det er alltid kjekt å se teorien i praksis og føle at man får bruk for pensumet i fagene.
GEFO105: Atmosfære- og havfysikk
Svalbard er et av stedene studentene på programmet har muligheten til å reise til for å ta relevante fag. Her var Torunn på sommerkurs.
– Kurset het Shipping in the Artic og gikk ut på å studere de sosiale og økonomiske konsekvensene av klimaendringene. Det var veldig spennende, selv om det var en mer samfunnsfaglig problemstilling enn jeg var vant til. Jeg har ikke vært på utveksling, men det er store muligheter for det på studiet!
Mange muligheter i arbeidslivet
Planen videre for Torunn er å begynne på en mastergrad til høsten.
– I løpet av bachelorgraden får man en introduksjon til fag man kan spesialisere seg videre på i masteren. For min del blir det enten fysisk eller kjemisk oseanografi fordi hav interesserer meg mest. Uansett hva jeg velger vet jeg at det finnes mange muligheter for meg i arbeidslivet.
Hva Torunn til slutt vil jobbe med vet hun ikke helt, men forteller at hun gjennom studiet har utviklet mange egenskaper som kan komme godt med i arbeidslivet.
– Jeg har blitt mye flinkere til å planlegge hverdagen min. I tillegg har jeg gjennom gruppearbeid lært å samarbeide godt og effektivt med andre, noe jeg tror er en viktig egenskap.
Tilslutt, har du et råd til fremtidige studenter som vurderer å studere her?
– Velg studieprogram etter interesser! Til tider kan det være tungt å studere, og da er det viktig å ha en indre drivkraft.