Home
Centre for Women's and Gender Research

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Utveksling

Internasjonal studiehverdag i Lund

Mulighet for å studere i utlandet var avgjørende da Nora skulle velge høyere utdanning.

Nora Netteland i Kjøbenhavn
Da Nora Netteland studerte ved Lund Universitet i Sverige ble det mange dagsturer til København. Her er hun i midten, med sine to nederlandske romvenninner.
Photo:
Nora Netteland

Main content

Å dra på utveksling til Lund Universitet i Sverige føltes litt for kort i starten, men hun fant fort ut at oppholdet ville bringe med seg både faglig påfyll og venner fra hele verden. Les hennes reisebrev her:

Ut i verden

På videregående tilbrakte jeg mitt andre år som utvekslingselev i på high school i USA. Det var en fantastisk opplevelse, og jeg bestemte meg med en gang for at jeg skulle på utveksling igjen senere som student. Muligheter for utveksling var et krav for meg da jeg skulle velge studieretning.

Jeg valgte bachelor i kjønnsstudier med spesialisering i sosialantropologi. Mulighetene mine for utveksling ble litt mer begrenset enn jeg egentlig var komfortabel med, da studiet mitt låste meg til å velge mellom to steder: Sverige eller Sør-Afrika. Med tanke på at det kun var snakk om et semester på utveksling, og ikke et helt studieår, så følte jeg at det ble veldig langt og strevsomt å skulle reise helt til Sør-Afrika. Jeg endte altså opp med å velge Sverige, og reiste på utveksling til Lund Universitet.

Lærerik og sosial studiehverdag

Hjemme på UiB tok mine medstudenter fagene KVIK102 Likestilling og mangfold og KVIK201 Kjønnsteori. Som erstatning for disse studerte jeg følgende fag i Lund:

GNVB05 Gender Studies: Science and Technology
SASA17 Scandinavian Model of Equality - Gender, Class, Ethnicity and the Social Welfare State
SASA16 Gender, Social Change and Modernity in Sweden/Scandinavia
SASA24 Gender, Citizenship and Migration

Semesteret var delt i to, hvorav jeg tok to fag per termin. For meg var studiehverdagen i Lund ganske lik den i Bergen, med tanke på antall forelesninger og seminarer i uken, selv om det var mitt første møte med et "oppdelt" semester. Undervisningen foregikk på engelsk, innleveringer, prøver og eksamener var på engelsk og de fleste av mine medstudenter var utvekslingselever fra utenfor Skandinavia. Sammenlignet med det første året mitt på UiB inneholdt dette semesteret litt flere småoppgaver underveis, som å skrive sammendrag og presentere diverse pensumtekster hver uke. Likevel var ikke dette noe som tok veldig mye tid, da det generelt var litt mindre pensum enn hjemme i Norge. I tillegg hjalp det meg med å sette meg inn i pensum, og jeg ble bedre kjent med studentene i klassen min grunnet mye gruppearbeid. 

Ellers var studiehverdagen fylt med mye glede, da jeg var heldig nok til å bli utrolig god venn med flere i klassen min. Klassene var også mye mindre enn hjemme på UiB, noe som innebar mindre forelesninger i store saler, og mer klasseromsundervisning med samtaler og diskusjoner. Timene i Sverige foregår på samme måte som på norske universiteter, med akademisk kvarter og en pause etter 45-50 minutt.

Praktiske utfordringer, men verdt det

Det jeg opplevde som mest utfordrende var å finne bosted. Lund er en utrolig populær by for studenter, noe jeg kan forstå etter min egen tid som student der, og det å finne bosted kan være veldig vanskelig. Man må søke mye, lenge og i god tid før ankomst, både gjennom universitetets egne bostedsordninger og gjennom andre nettsider (tilsvarende hybel.no og finn.no i Norge). Selv fant jeg meg et sted å bo under to uker før avreise, og flere av vennene jeg fikk der nede gikk de første par ukene uten residens.

Det er utrolig klisjé, men du lærer å kjenne deg selv bedre. Utveksling innebærer både lavpunkt og høydepunkt som du ikke har møtt på før, og hvordan du som person takler disse er veldig spennende. I tillegg lærer du veldig mye om byen og landet du bor i, og ikke minst om kulturen og landene til alle de internasjonale vennene du får. Språket ditt bedrer seg også, og etter hvert kommer du til å synes at det er rart å høre deg selv prate norsk når noen hjemmefra ringer.

Du kommer også til å lære deg å utnytte tiden du har, og at det faktisk er mulig å skape livslange vennskap på et kort semester.

Gjør det!!!!!!

Ikke la venner/bosted/familie/papirarbeid (ja, du må fylle ut en del dokumenter)/utvekslingssted stoppe deg. Jeg ble umiddelbart litt skuffet over at jeg skulle til Sverige, og angret på at jeg ikke valgte Sør Afrika, men der fikk jeg mitt livs overraskelse. Lund og Sverige overgikk alle forventningene mine, og i tillegg fikk jeg venner fra blant annet Canada, Hawaii, Australia, Nederland og Italia (for å nevne noen). Husk at folk fra Skandinavia ofte liker å reise langt, mens folk fra andre siden av jorden ønsker å oppleve Europa, så om du holder deg i Skandinavia/Europa slipper du å havne i den "Norge-boblen" som jeg vet at mange norske studenter opplever i for eksempel Australia. 

Utveksling er en unik mulighet som du kun får som student. Den muligheten burde du gripe (gjerne flere ganger).