– Hvorfor er det viktig med tverrfaglighet?
Vi har spurt, og toppene ved universitet og høyskole har svart.
Toppene om TVEPS
Main content
TVEPS – Senter for tverrprofesjonell samarbeidslæring trener helse- og sosialfagsstudenter i tverrfaglig samarbeid.
Men, hvorfor er tverrfaglig samarbeid så viktig? Vi har spurt og fått svar.
Helhetlig tilbud
– Det er ingen som jobber alene for å løse pasientenes eller klientenes helseproblemer. Man jobber i en sosial konteks, i et yrke hvor andre yrkesgrupper er en del av det helsetilbudet som pasientene får, sier Berit Rokne, rektor ved Høgskulen på Vestlandet (HVL).
Rokne forklarer at tverrfaglighet om å gi et helhetlig tilbud til mottakerne av helse- og omsorgstjenester.
– Hvis man skal jobbe enkeltvis går man glipp av mye informasjon om pasienten, og ikke minst; hva som hjelper for pasienten.
Forberede studentene på arbeidslivet
Studentene i TVEPS er i slutten av studieløpet og kommer fra HVL og Universitetet i Bergen (UiB). Hittil har 200 studenter i året fått TVEPS-praksis, men fra høsten 2020 blir det obligatorisk for over 800 studenter per år.
Bakgrunnen for at TVEPS blir obligatorisk er Kunnskapsdepartementets nye forskrift om felles rammeplan for helse- og sosialfagutdanningene. Her inngår tverrprofesjonell læring som 1 av 12 obligatoriske læringsutbytter for fremtidens studieprogrammer.
Les mer: Bakgrunn for obligatorisk TVEPS
Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen, sier målet med TVEPS er å forberede studentene på den tverrfaglige samhandlingen de møter i arbeidslivet.
– Det er nesten ingen helseutfordringer som kan løses av en disiplin alene. Vi må jobbe på tvers av ulike fag og profesjoner, for å gi det beste helsetilbudet, sier Olsen og legger til;
– Vi skal utdanne våre studenter på en slik måte at de er best mulig rustet til å møte den hverdagen de skal inn i som helsepersonell.
Komplekse utfordringer
Tverrfaglighet og samarbeid på tvers av yrkesgrupper har økende fokus, - og etterlyses, i helsesektoren. Forskriften om obligatorisk tverrprofesjonell læring handler om et felles løft for å styrke helse- og sosialfagutdanningenes kompetanse i tverrfaglig samarbeid.
Viktig, i møte med pasienter som har stadig mer komplekse utfordringer, sier Guri Rørtveit, professor i allmennmedisin og instituttleder ved Instiutt for global helse og samfunnsmedisin, UiB.
– Befolkningen blir eldre, har flere sykdommer, lever lenger med flere sykdommer og sykdommene er ofte kroniske. Da trenger man flere perspektiv for å ivareta pasientene på en god måte. TVEPS er en fantastisk anledning for studenter til å komme i kontakt med andre fagprofesjoner som de trenger å arbeide sammen med etter at de er ferdige som studenter. Det å få den muligheten i studier skulle jeg ønske jeg hadde som student.
Praksis på tvers: studenter lærer av hverandre
Hva kan studenter fra ulike helseprofesjoner lære av å jobbe i team? Vi spurte noen av studentene som hadde praksis gjennom TVEPS våren 2019 (saken forts. under videoen).
TVEPS-studenter i praksis
Les mer: Hva sier TVEPS-studentene? Astrid på musikkterapi: Tverrfaglighet ga bredere forståelse // Thea på juss: – Unik mulighet til tverrfaglighet på jusstudiet // Mina på ernæring: – Lærerikt å samarbeide med andre profesjoner // Astrid på psykologi: – Tverrfaglighet er interessant og nyttig // Einar på barnehagelærer: – Nyttig med tverrfaglig praksis i barnehage
Hvordan foregår det?
TVEPS har siden 2012 sendt grupper med studenter fra medisin- og helsefag til sykehjem. De senere årene har vi utvidet våre praksisarenaer til hjemmetjeneste, barnehage, Frisklivs- og mestringssentre, Lærings- og mestringssentre, rehabilitering og sosialtjeneste. Høsten 2019 blir første gang vi tester ut TVEPS i samarbeid med Etat for barn og familie og Etat for tjenester til utviklingshemmede.
Les mer: Hva opplever du som student i TVEPS? Her forklarer vi steg for steg
TVEPS sitt mål er å skape læringsomgivelser som fremmer tverrfaglig utvikling hos studentene, - og som gir merverdi for praksissted og enkeltpersoner. Alle våre praksisarenaer kan du lese om her: Praksissteder i TVEPS
I denne videoen forklarer TVEPS-leder Ane Johannessen hvordan TVEPS på sykehjem fungerer (video fra 2018).
Hva er TVEPS?