Home
Research Group for European Law

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

EØS i (mer enn) 25 år – nye internasjonale publikasjoner

EØS-avtalen fylte 25 år i 2019, og flere av forskergruppens medlemmer har vært med på feiringen - nå er noen av bidragene også kommet på trykk.

Ronny Gjendemsjø
Photo:
Christian Franklin

Main content

EØS-avtalen trådte i kraft i 1994, og fikk sine 25 år feiret på behørig vis i en rekke forskjellige fora gjennom hele 2019. 

Blant annet på en storstilt konferanse, 25 Jahre Europäischer Wirtschaftsraum – Ein Integrationsszenarium auf dem Prüfstand, arrangert av det liechtensteinske EØS-miljøet i samarbeid med Universitetet i Innsbruck, der Professor Christian Franklin og førsteamanuensis Ronny Gjendemsjø var inviterte foredragsholdere. De omarbeidede konferansebidragene ble nylig utgitt i det høyt anerkjente tidsskriftet Europarecht.

Christian Franklins artikkel “Pride and Prejudice: Some Reflections on the (In)discretionary Application of Fundamental Freedoms by Norwegian Courts” (2020, Europarecht (EuR) – Beiheft 1, 225-256), tar blant annet for seg den høyaktuelle Campbell-saken, som for tiden verserer for Høyesterett og EFTA-domstolen. Saken gjelder fri flyt av personer og avledete oppholdsrettigheter etter EØS-retten for familiemedlemmer av norske borgere som returnerer til Norge etter å ha oppholdt seg i utlandet. Artikkelen går grundig gjennom EFTA-domstolens omstridte rådgivende uttalelser i Gunnarsson og Jabbi, og forklarer hvorfor disse kanskje ikke er så kontroversielle som først antatt.

Ronny Gjendemsjø sin artikkel “Norwegian perspective on EEA competition law challenges” (2020, Europarecht (EuR) – Beiheft 1, 299-311), tar hovedsakelig for seg to temaer. Først drøftes det i hvilken grad EFTA-domstolens tolkninger av konkurransereglene i EØS-avtalen samsvarer med EU-domstolens tolkninger av konkurransereglene i EØS-avtalen og i EU. Det konkluderes med at det er stor grad av sammenfall. Videre påvises det at det ikke er grunnlag for å hevde at EFTA-domstolen har en mer økonomisk oritentert tilnærming til konkurransereglene, slik det har vært hevdet i litteraturen. Del to av artikkelen presenterer  en forklaring på hvorfor direktivet om erstatning for brudd på konkurransereglene ikke har blitt en del av EØS-avtalen, og viser hvordan de samme utfordringene kan oppstå ved fremtidig harmonisering av prosessreglene i EU/EØS-konkurranseretten.