Home
Sea Lice Research Center - SLRC

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Prosjekt

ParAnthropE

Voksen hunnlakselus med micro-chip
Voksen hunnlakselus med micro-chip
Photo:
Universitetet i Bergen

Main content

Parasitter og patogener er kjent for sin evne til å utvikle resistens mot legemidler og vaksiner, og lakselus er intet unntak. En annen, mindre kjent side ved lakselus sin evolusjon er nemlig det at forholdene som de opplever i lakseoppdrett selekterer for raskere livssykluser, noe som innebærer mer intens beiting, og derfor økende skade på fisken.

I ParAnthropE-prosjektet bruker vi eksperimentelle evolusjonære metoder for å teste hvor raskt denne typen evolusjon skjer i lakselusa, og beregne de evolusjonære parameterne som trengs for å lage scenarier for ytterligere evolusjon hos lakselus i lakseoppdrett.

Vi studerer også atferdsøkologien til lakselus takket være en enkel, men ny merkingsmetode for å spore dem gjennom hele sitt voksne liv.

Dette prosjektet er et samarbeid mellom gruppen Evolusjonær Økologi, SLRC, og internasjonale evolusjonsbiologer ved Universitetene i Oslo, Basel og Montpellier. Den har relevans for både grunnleggende evolusjonær vitenskap og bærekraftig fiskeproduksjon.

Ta kontakt for spørsmål!