Kaia Maria Tollaksen Nilsen
"Barriers to help-seeking in bereaved parents"
Main content
Å miste et barn plutselig og uventet, og på en voldsom måte, betraktes som en av de største påkjenninger man kan oppleve på tvers av kulturer. Foreldre er særlig utsatt for utvikling av forlenget sorglidelse og posttraumatisk stresslidelse. Vi vet i dag at etterlatte foreldre har behov for hjelp, støtte og hjelpetilbud, rett etter dødsfallet og over tid. Hjelpebehov omfatter profesjonell hjelp, støtte fra det sosiale nettverket, og andre etterlattes erfaringer, fordi disse tilbudene fyller ulike behov for hjelp.
Allikevel avdekker forskning at kun 1/3 av foreldre som hadde mistet barn i selvmord, ulykker og krybbedød var tilfreds med den hjelpen de fikk i kommunen. Flere påpekte manglende hjelpetilbud og lite samsvar mellom de behovene de hadde og det kommunene hadde å tilby (Dyregrov et al., 2003).
Mange etterlatte foreldre ønsker hjelp til å takle sorgen i tillegg til den støtten de får fra familie og nettverk. Imidlertid er det lite kunnskap om hvilke barrierer som kan hindre eller vanskeliggjøre at etterlatte foreldre oppsøker hjelp.
Formålet med prosjektet er å lage en systematisk oversikt over forskningsresultater og relevante studier knyttet til problemstillingen "Barrierer for hjelpesøk hos etterlatte foreldre".
Kaia Marie Tollaksen Nilsen er student ved profesjonsstudiet i psykologi ved UiB. Kaia vil ved hjelp av litteratursøk summere opp relevant forsking på området.
Postdoctor Nataskja-Elena Kersting Lie er veileder for prosjektet.