Home
Faculty of Social Sciences

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Trygve Slagsvold Vedum ved UiB

Vedum foreleste for UiB-studenter: — Høy prisvekst er gift i samfunnet

— Vi trenger breddeuniversiteter som Universitetet i Bergen, sier finansiminister Trygve Slagvold Vedum.

Trygve Slagsvold Vedum snakker med studenter i UiBs aula
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum synes det var stas å snakke med studenter ved UiB i forbindelse med augustforelesningen hans.
Photo:
Eivind Senneset

Main content

Tirsdag formiddag var aulaen ved UiB full av spente og interesserte studenter. De hadde samlet seg for å høre augustforedraget: «Statsbudsjettet i en urolig verden» av finansminister, Trygve Slagsvold Vedum. 

Vedum brukte anledningen til å snakke om hvordan det er å sitte med makten i urolige tider – først med covid-pandemi og så fullskala krig i Ukraina og de økonomiske konsekvensene av den.

— Russland bruker naturressurser – mat og gass – som midler i krigen. Det har skapt en politisk uro, og summen av alt dette har vært prisvekst, sa han.

— Høy prisvekst er gift i samfunnet. Det skaper problemer. Når vi skal planlegge budsjettet framover, må vi se på hvordan dette slår ut. Det blir dyrere å være student, men også å være småbarnsfamilie. Det blir vanskeligere for bedrifter og offentlig sektor å planlegge. Derfor er det viktig å få prisveksten ned. 

Tror på en myk landing

Vedum viste til hvordan det også på 80-tallet var svært høy prisvekst. Da var også arbeidsledigheten skyhøy. 

— Dette har vært frykten. Hovedoppgaven nå er hvordan vi kan komme oss gjennom denne perioden, og samtidig sikre at folk er i arbeid, sa han. 

Er en myk landing mulig, spurte Vedum, og konkluderte med at ja, det trodde han. Han viste til at arbeidsledigheten i Norge er lav, og at viktige aktører som Statistisk sentralbyrå (SSB) og Norges bank nå mener vi er i mer stabilt farvann, og at vi går mot bedre tider i 2024.

— Analysene nå er at vi er på et tryggere sted enn i fjor, sa han. 

Vil styrke beredskapen

Vedum snakket også om hvordan det har blitt brukt store summer fra Norges side på krigen i Ukraina, men det er det verdt mener han.

— Å styrke norsk beredskap vil bli en hovedprioritet for denne regjeringen. Det handler om å styrke forsvarsbudsjettet, politi, og grunnleggende tjenester på beredskap. Dette er forsikringpremien vår, sa han.

Etter foredraget kom det en rekke spørsmål fra studenter i salen, som selv studerte politikk og økonomi. De spurte om alt fra avkastning i oljefondet, grunnrenteskatt, helsepolitikk, gratisprinsippet og frontfagsmodellen. Finansiministeren var imponert over nivået på spørsmålene.

— Jeg syns det er veldig interessant og gøy å være på UiB, og jeg syns det er kult at studentene tør å spørre om alt mulig, sier Vedum, og legger til at han også savner sin egen studietid på Blindern ved Universitetet i Oslo, og denne typen arrangementer: 

— At politikken og samfunnslivet kunne komme litt nærmere av og til. Derfor syns jeg det er stas å være her nå, sier han. 

Opptatt av dannelse

— Nå investerer vi i vår felles forsikring sa du. Hvordan tenker du har høyere utdanning og forskning passer inn i det?

— Skal vi klare å opprettholde vårt velstandsnivå i Norge, må vi løse oppgavene litt bedre enn alle andre – i tillegg til å klare å forvalte naturressursene våre. Da er det å ha folk med høykvalitetskompetanse noe av nøkkelen. Så kan det være vanskelig å vite akkurat hva vi skal kunne noe om. Derfor trenger vi også breddeuniversiteter som Universitet i Bergen, sier han og fortsetter:

— Det trengs også allmenndannelse i samfunnet. Da er det viktig å ha sterke, tunge utdanningsinstitusjoner, som en motkraft mot ulike vinder som kommer og kjappe nyhetsmeldinger. Universiteter er institusjoner som kan trekke lange linjer, sier han. 

— Ja, vi kan føle oss trygge på at det vil fortsettes å investeres i disse utdanningsinstitusjonene?

— Ja, vi må jo gjøre det som samfunn. Så vil det alltid være diskusjoner fra år til år, om hva som er riktige nivå og sånn, men det er viktig, sier han.