Årets Søren Falch-prisvinnere!
Professor Eva Gerdts mottar årets Falch seniorpris, mens Falchs juniorpris går i år til førsteamanuensis March Vaudel.
Main content
På vegne av Konsul Søren Falch og øyenlege Sigurd Falchs fond for medisinsk vitenskap deler Det medisinske fakultet hvert år ut priser til forskere innen medisin som har utmerket seg spesielt.
I år går prisene til Eva Gerdts og Marc Vaudel, og selve tildelingen foregår under Fakultetets dag 2024 (arrangementet starter kl. 9).
Søren Falch seniorpris innebærer en tildeling på 150 000 NOK, mens juniorprisen er på 100 000 NOK.
Eva Gerdts - hvordan er det å få denne prisen?
– Å bli tildelt Falch Seniorforskerprisen er først og fremst en anerkjennelse fra ‘mine egne’, nemlig Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen og Bergen medisinske Selskap. Prisen anerkjenner min lederrolle innenfor forskning på hjertesykdom hos kvinner med fokus på betydningen av høyt blodtrykk, og oppbygging av et nytt, sterkt lokalt forskningsmiljø på Senter for forskning på hjertesykdom hos kvinner. Prisen forteller meg også at min nasjonale og internasjonale lederrolle innenfor dette feltet er sett og verdsatt. Dette setter UiB på kartet. De siste årene har jeg også arbeidet mye opp mot politisk bevisstgjøring om moderne kvinnehelse, både gjennom innspill til Kvinnehelseutvalget og foredrag for politikere, pasientorganisasjoner og frivillige organisasjoner. Her har vi både kunnskapshull, kunnskap som ikke tas ibruk og behov for ny forskning for å sikre bærekrafts utvikling i helse- og sosialsektoren. Fir meg er det gledelig å se at ledelsen ved MED og ved Haukeland Universitetssykehus har tatt ballen og arbeider for etablering av et større forskningssenter for Kvinnehelse. Men fortsatt gjenstår mye arbeid, ikke minst forskningspolitisk for å bli kvitt den vanlige politiske sammenblanding av likestilling og kvinnehelse.
– Hva skal du bruke prispengene på?
Prispengene skal brukes til delfinansiering av vår årlige Female Heart Workshop. Dette er et årlig arrangement som eksponerer lokale og nasjonale juniorforskere for oppdatert kunnskap om betydningen av kjønn for hjertekarhelse gjennom en blanding av presentasjon av egne data og forelesninger av ledende internasjonale og nasjonale forskere i feltet. Det er i år 5. gang Female Heart Workshop arrangeres.
Marc Vaudel - hvordan er det å få denne prisen?
– Å komme til medisinsk forskning fra et annet felt er utfordrende. Denne prisen er en anerkjennelse at ulike forskningsprofiler er velkommen og støttet ved vårt fakultet. Jeg håper at det vil oppmuntre forskere med diverse bakgrunn til å samarbeide og være med i bergenske medisinske forskningsmiljøet.
- Hva skal du bruke prispengene på?
Vi har funnet barn i Norske registrene som ikke følger det klassiske mønsteret for diabetes. Jeg vil bruke disse midlene til å finne ut om vi kan forbedre behandlingene deres.
Les nominasjonene til prismottagerne her:
Eva Gerdts
Nominert av Klinisk insitutt 2, ved instituttleder Pål Rasmus Njølstad
Eva Gerdts er professor i hjertesykdommer ved Universitetet i Bergen (siden 2006) og leder Senter for forskning på hjertesykdom hos kvinner som ble opprettet i 2020 etter initiativ fra UiB
Hjertefondet og donasjoner fra Grieg Foundation, Norske Kvinners Sanitetsforening og midler innsamlet gjennom Hjertefondet.
Gerdts startet sin forskerkarriere ved UiB etter gjennomført spesialisering i hjertesykdommer ved Haukeland Universitetssjukehus. Hun var stipendiat fra 1993 veiledet av professorene Per Omvik og Per Lund-Johansen ved Universitetet i Bergen (UiB). Tema for doktorgraden var "Saltinntak i kosten og dets påvirkning av blodtrykk og hemodynamikk ved hypertensjon". Et hovedmål var å utvikle en klinisk test for diagnostikk av slik saltsensitivitet. Gerdts la på eget initiativ til ekkokardiografi i disse studiene og en detaljert analyse av ultralydbildene viste kjønnsforskjeller i hjertets struktur og funksjon som den gang var lite beskrevet. Ingen andre hjerteforskere i Norge hadde på denne tiden fokus på diagnostikk av hypertensiv hjertesykdom med ultralyd.
Gerdts kom i 1996 i kontakt med professor Richard B. Devereux, som hadde utviklet metoden for å påvise venstre ventrikkel hypertrofi med ekkokardiografi. Han var svært interessert i hennes forskningsideer og de startet et langvarig forskningssamarbeid omkring hypertensiv hjertesykdom. Gerdts tilbrakte to år av sin postdoktorperiode i Devereux’s laboratorium på Weill Cornell Medical Centre i New York, USA.
Da hun kom tilbake til Bergen i 2002, bygget hun opp et digitalt, klinisk ekkokardiografisk laboratorium på Haukeland Universitetssykehus som samvirket med forskningsfasiliteter på UiB. Denne enheten ble sentral i utvikling av Hjerteavdelingen på Haukeland Universitetssykehus og gav grunnlaget for oppbygging av forskergruppen Bergen Hypertensjon og Hjertedynamikk og det ekkokardiografiske forskningslaboratorium ved UiB som fortsatt ledes av Gerdts. Laboratoriet har hatt oppdrag som kjernelaboratorium for flere store, internasjonale studier.
Et viktig tematisk fokus i Gerdts’ forskning har vært og er stadig hypertensiv hjertesykdom med fokus på kjønnsforskjeller. Hun har undersøkt dette i ulike pasientgrupper som tverrsnittstudier og prospektive langtidsstudier og både med konvensjonelle og ikke minst nye, avanserte ekkokardiografiske metoder. Gerdts var den første som publiserte kjønnsspesifikk forekomst av ulike typer hypertensiv hjertesykdom slik de fremkommer ved ekkokardiografi, inkludert forstørret venstre atrium (2002) og venstre ventrikkel hypertrofi (2007). Gerdts påviste nylig og for første gang at kvinner med hypertensjon og venstre ventrikkelhypertrofi har samme risiko for hjerte-karsykdom som menn (2018). Andre svært originale deler av hennes forskning omfatter studier av hvordan hypertensjon som komorbiditet hos pasienter med aortaklaffestenose fører til dobbel mortalitet (2012) og vanskeliggjør den ekkokardiografiske vurderinger av sykdommens alvorlighetsgrad (2013-18).
Siden 2016 har Gerdts også fokusert på hvordan fedme og inflammasjon kan bidra til utvikling av hypertensiv hjertesykdom. En rekke translasjonelle prosjekter hos pasienter med autoimmun sykdom, fedme og hos generell befolkning (Helseundersøkelsen i Hordaland) pågår nå i samarbeid med hennes internasjonale partnere, professorene Giovanni de Simone (Federico II Universitetet, Napoli, Italia) og Vera Regitz-Zagrosek (Charité Universitetet, Berlin, Tyskland) som begge er ledende europeiske forskere i sine felt. Eva Gerdts har publisert i alt 272 artikler (Pubmed 08.03.2024) med mer enn 20.166 siteringer (H-index 50).
Eva Gerdts og Senter for forskning på hjertesykdom hos kvinner fikk Det medisinske fakultets
forsknings- og innovasjonspris i 2021. Samme år fikk Gerdts også Helse Vest forskningspris. I 2022 fikk Gerdts Nasjonalforeningens Hjerteforskerpris i 2022 som hun fikk overrakt av Kong Harald (https://www.kongehuset.no/nyhet.html?tid=211253&sek=26939). Hun er innvalgt som medlem av Det norske Vitenskapsakademi og Fellow av American Heart Association og European Society of Cardiology. I sistnevnte er hun styremedlem i Council of Hypertension og har i deres regi organisert en rekke webinarer om ulike aspekter ved kjønnsforskjeller i hjertesykdom, i tillegg til årlige invitasjoner til å foredra på verdensledende hjertekongresser. Gjennom dette og gjentatte utenlandsopphold som gjesteforsker i USA og i Italia har hun et stort internasjonalt publikum. Hun skriver for tiden bok sammen med professor Angela Maas, som ble adlet av dronningen i Nederland for sin forskning på hjertesykdom hos kvinner: Manual on Cardiovascular Disease in Women som publiseres på Springer forlag senere i 2024.
Gerdts fikk i 2009 avgangsstudentenes pris som beste foreleser (medisinerstudiet). Hun er en meget ettertraktet formidler, og kjent for morsom og lett forståelig formidling av medisinsk kunnskap for kvinner flest, ideelle organisasjoner som Nasjonalforeningens og Sanitetskvinnenes mange lokallag, Bergen kommunes eldreråd, kvinnelag i de fleste politiske partier, Stortinget og Bergen Kvinnesaksforening, men også til helsearbeidere, f. eks. på allmennlegeforeningskurs både i Bergen og Oslo, Betanien Sykehus, lokale og nasjonale videreutdanningskurs for diverse grupper helsepersonell. Hun har også vært invitert til Dagsnytt 18 og til NRK P1 og P2 for å gi informasjon om hjertesykdom hos kvinner, og hva det er, hva som disponerer for dette, og hva kvinner flest må være oppmerksomme på. I tillegg har hun høsten 2023 deltatt på UiB Innsikt: Hvorfor har kvinnehelse lav status? (https://www.uib.no/aktuelt/165552/uib-innsikt-hvorfor-har-kvinnehelse-la...) og erofte å se på åpne debattmøter om hjertesykdom og kvinnehelse.
Konkluderende kan det sies at professor Eva Gerdts har utført en stor og viktig forskningsinnsats på hypertensiv hjertesykdom med særlig fokus på kvinner og hvordan denne modifiseres av komorbiditeter som fedme, aortaklaffestenose og autoimmun sykdom. Hun startet som en norsk pioner og er nå en internasjonal frontforsker i dette feltet. Hun er en ettertraktet forskningsformidler.
Marc Vaudel
Kort oppsummering av nominasjon av Marc Vaudel. Vaudel ble nominert av Silke Appel ved Klinisk institutt 2:
Med under 40 år har Marc Vaudel vært ansatt som førsteamanuensis i medisinsk
bioinformatikk ved Klinisk institutt 2 siden 2022 . Etter tildelingen av en FRIPRO grant for
yngre forskertalenter i 2020 har han etablert en egen forskningsgruppe og er en av PIene i
det ny etablerte Mohn Center for diabetes pre sisjonsmedisin . Han s forsk ningsfokus er
på sammenhengen mello m komplekse DNA forandringer og effekten på sykdommer
spesielt diabetes. V ed hjelp av de norske diabetesregistrene har han identifisert tilfeller
som avviker fra kjennetegnene på type 1 diabetes og monogen diabetes. Dette vil hjelpe
til å finne skreddersydde behandlingsstrategier og forutse komplikasjoner hos pasienter
med diabetes
I det siste har han også undersøkt faktorer som kan ha effekt på utvikling av metabolske
forstyrrelser for barn og mødre under graviditeten Ved hjelp av den norske mor, far og
barn kohort studien ( sammenligner han forskjellige svangerskapsforløp og
sammenhengen med senere kardiometabolsk risiko for mødre og barn.