Home
Faculty of Mathematics and Natural Sciences

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Realfag redder verden

Redder verden med blåskjell og sjøgress

Sammen med medstudenter i havteknologi etablerte Aksel Borge Harbo selskapet Urban Ocean, hvor de benytter lavtrofiske marine arter som et slags naturlig renseanlegg i havet. Innovasjon Norge har gitt dem 1 million kroner til arbeidet.

Next
Aksel Borge Harbo med en blåskjellstrømpe i forkant av Den Norske Opera & Ballett.
Photo:
Håvard Kroken Holme/ UiB
1/4
Blåskjellstrømpe
Photo:
Håvard Kroken Holme/ UiB
2/4
Urban Ocean er i gang med å rense vannet på Oslo Badstuforenings lokasjoner.
Photo:
Håvard Kroken Holme/ UiB
3/4
Urban Ocean renser vannet i Bjørvika.
Photo:
Håvard Kroken Holme/ UiB
4/4
Previous

Main content

Hvordan er du med på å redde verden?

Jeg er med å redde verden ved å skape sunne byfjorder der både livet i havet og vi som lever på land trives. Vi dyrker lavtrofiske marine arter for å rense vannet og øke biodiversiteten i byfjordene vi jobber. Dette gjør vi ved å sette ut strømper med blåskjell og liner med tare som filtrer vannet for partikler, tar opp nitrogen og fosfor, og skaper naturlige skjul for dyrelivet. Dette bidrar til renere vann slik at livet i havet trives bedre og vi får fungerende økosystem.

Urban Ocean renser skittent sjøvann med blåskjell og tare

Produsent:
Håvard Kroken Holme/ UiB

Hva inspirerte deg til å jobbe med det du gjør?

Det som inspirerte meg til å begynne med dette var først og fremst å få dyrelivet tilbake til sitt naturlige nivå. Vi har byfjorder der vi sliter med for mye næringsstoffer i vannet som ødelegger biodiversiteten og vannkvaliteten. Det å dyrke lavtrofiske marine arter blir som å implementere et slags naturlig renseanlegg i havet.

Jeg syns det er nettop dette som er så utrolig kult med det vi gjør. Vi bruker naturen og lavtrofiske arters biologi til å rense vannet og få naturen tilbake til sin normaltilstand.

Hvordan redder du verden på hjemmebane?

På hjemmebane er jeg nøye med kildesortering og å ikke bruke mer strøm enn nødvendig. Jeg kjøper heller ikke syntetiske klær som slipper ut mye mikroplast ved vasking og prøver helst å kjøpe klær som er laget av mer miljøvennlige og resirkulerte materialer.