Home
Faculty of Humanities

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Utveksling

Les om Mias opplevelser på utveksling

Mia Martiniussen Mælan studerer teatervitenskap ved UiB og dro på utveksling i ett år til Tyskland. Her forteller hun om sine erfaringer fra oppholdet, med studieår som starter i oktober og slutter i september, spennende fag, reiser og tyske slott.

Bilde av Mia foran slotti Slovenia
Mia Martiniussen Mælan foran Predjama-slottet i Slovenia.
Photo:
Mia Martiniussen Mælan

Main content

Jeg har kost meg utrolig mye på utveksling i Giessen. Utveksling har vært en flott tid for meg å bli kjent med mange nye mennesker fra hele verden.

Hei!

Mitt navn er Mia og jeg skal fortelle om mitt utvekslingsopphold i Giessen, Tyskland høstsemesteret 2023 og vårsemesteret 2024.

Jeg studerer teatervitenskap og bestemte meg for å ta 5. og 6. semester på utveksling. Etter å ha hatt mange teoretiske fag på Universitetet i Bergen ville jeg ha mer praktiske fag. Dette er noe de tilbyr på Justus-Liebig Universitetet (JLU) i Giessen.

Justus-Liebig Universitet

Bilde av universitetet i Giessen.

Justus-Liebig Universitet i Giessen, Tyskland

Foto/ill.:
Mia Martiniussen Mælan

Tidspunktet for semestrene i Tyskland var veldig uvant for meg. På Justus-Liebig Universitet starter høstsemesteret i oktober og er ferdig i februar, vårsemesteret starter i april og er ferdig i september (undervisningen er ferdig i juli). Jeg fikk dermed ferie i tiden mellom semestrene, som jeg brukte på å reise.

En annen forskjell mellom norske og tyske universiteter er hvordan studiepoeng fungerer. De fleste jeg studerte med i Tyskland trengte ikke å tenke på studiepoeng når de valgte fag. I flere fag kunne man bestemme arbeidsmengden selv. Dette gjør at det kan være vanskelig å forstå mengden studiepoeng man får. Men koordinatoren på JLU er veldig hjelpsom med dette.

Som utvekslingsstudent var jeg garantert bolig i en av studentboligene i Giessen. Der delte jeg kjøkken og bad med 6 andre studenter, noen var tyske og noen var også på utveksling. Dette gjorde det lettere å bli kjent med andre studenter som studerer andre ting enn meg.

Spennende fag

Bilde av tom scene med utstyr.

En av scenene vi jobbet på ved universitetet.

Foto/ill.:
Mia Martiniussen Mælan

Det er mange spennende fag som man kan velge mellom ved JLU, og utvalget av fag forandrer seg hvert semester. Fagene blir publisert rett før semesterstart, og man bør være raskt ute, siden noen fag blir fylt opp raskt.

Alle studenter som studerer anvendt teatervitenskap må ha et tech-kurs det første semesteret. Der lærte vi hvordan lys- og lydutstyret fungerer, og om sikkerhet når man jobber på scenen. Etter kurset fikk vi bruke scener, lydstudio, lydutstyr og lysutstyr fritt til prosjekter. 

I et annet fag jobbet vi i grupper og fikk veiledning av en scenograf og en kostymedesigner til å sette opp en forestilling inspirert av boken 1984. Vi reiste til et kostymelager i Frankfurt, der de har kostymer som har blitt brukt tidligere i teaterproduksjoner. Der fikk vi hjelp til å velge ut kostymer til forestillingene våre. Det var en lærerik opplevelse å jobbe med studenter fra ulike teaterfaglige bakgrunner for å sette opp en forestilling.

Språk

Jeg hadde spansk på videregående, så da jeg fikk tilbud om å ta tyskkurs fra universitetet var det en selvfølge å si ja. På kurset fikk jeg møte andre utvekslingsstudenter og studenter som tar hele graden sin i Tyskland. Det å lære tysk mens jeg bodde i Tyskland gjorde det lettere å lære språket, siden det jeg lærte kom fort i bruk i hverdagen.

Fantastiske reisemuligheter

Bilde av slottet i Heidelberg

Slottet i Heidelberg.

Foto/ill.:
Mia Martiniussen Mælan

Reisemulighetene i Tyskland er fantastiske! Med "Deutschland Ticket" på kollektivtransport så kunne jeg reise rundt i hele Tyskland med det meste av buss og tog. Jeg var spesielt interessert i å se slottene rundt om i Tyskland. Og en av mine favoritter er slottet i Heidelberg. Det er rundt 3 timer unna Giessen.

Og da jeg ville til en storby, var Frankfurt bare en 40 min togtur unna. Jeg reiste ofte til Marburg når jeg ville komme meg litt ut av Giessen og hverdagen. Marburg er en veldig koselig by med gamle bygninger og et fint slott, og ligger bare 15 min unna Giessen med tog.

Bilde av slottet Het Steen i Antwerpen.

Slottet Het Steen i Antwerpen.

Foto/ill.:
Mia Martiniussen Mælan

Det var også en fantastisk mulighet å reise til andre land i Europa mens jeg bodde i Tyskland. Jeg hadde lyst til å reise uten å fly, og dette var lett. Fra Giessen reiste jeg med buss til Tsjekkia, Belgia, Luxembourg og Nederland. I disse landene reiste jeg på egen hånd, som hjalp meg å føle meg selvstendig og bygge selvtilliten min. Til Sveits, Østerrike og Slovenia kjørte jeg med bil, og det var en spennende måte å se deler av landene som ikke er normale feriedestinasjoner når man kommer med fly dit.

Jeg er utrolig takknemlig for muligheten til å reise på utveksling! Håper informasjonen har vært nyttig, og kan hjelpe til å inspirere deg til å reise! Tiden på utveksling går utrolig fort, og det er bare å nyte tiden.

Med vennlig hilsen
Mia Martiniussen Mælan

Tips og triks!

  • Utnytt mulighetene med å ta tyskkurs! Det ga meg muligheten til å bli kjent med mange andre studenter fra andre land. Det gjorde også hverdagen i Tyskland mye lettere med å kunne en del basic tysk.
  • Ha dialog med koordinatoren din, de vil hjelpe deg med å få mest ut av ditt utvekslingssemester.
  • Deutschland-ticket på kollektivtransport er et supert tilbud, som student fikk jeg rabatt og billetten kostet 29 euro i måneden.
  • Besøk en fotballkamp i Bundesligaen! Det er en god opplevelse for å se fotballkulturen i Tyskland. (Tyskland har gjort meg til en fotballfan!)
  • Besøk Berlin mens du er i Tyskland! Det er en veldig unik by og det er utrolig mye å se.
  • Om du har mulighet bør du være i Tyskland rundt juletider, slik at du kan besøke julemarkedene.