Home
Pandemic Centre

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet | Forskning

Psykologen Anders er ny PhD ved Pandemisenteret

Anders Kuvaas Herting begynte nylig sitt doktorgradsarbeid ved Pandemisenteret. 31-åringen skal bruke de neste årene til å undersøke erfaringer med hurtigtesting under Covid 19-pandemien.

Anders Kuvaas Herting
Anders Kuvaas Herting er den tredje PhD-kandidaten ved Pandemisenteret siden oppstarten i 2020.
Photo:
Paul André Sommerfeldt

Main content

Herting er utdannet psykolog fra Universitetet i Oslo der han også jobbet som forskningsassistent. Han har også to år med klinisk erfaring som kommunepsykolog i Askøy kommune. Da det i vår åpnet seg en mulighet for å ta en doktorgrad ved Pandemisenteret, grep han sjansen.

– Pandemisenteret har et veldig appellerende, tverrfaglig miljø. Her blir jeg del av et prosjekt som handler om å forstå erfaringene folk hadde med bruk av hurtigtester under pandemien, forteller Anders.

Da koronaen herjet, ble hurtigtestingen i mange tilfeller gjennomført av helsepersonell utenfor sykehus. For å skaffe nok data, vil Herting lage en spørreundersøkelse som skal sendes til helsepersonell. Svarene vil så gå gjennom en statistisk analyse.

I dybden på innvandrergruppene

Han vil i tillegg se særlig på hvordan innvandrere opplevde hurtigtestingen gjennom dybdeintervjuer.

– Innvandrere er en mer sårbar gruppe sammenlignet med den øvrige befolkningen. Det var høyere smittetall i denne gruppen og høyere antall dødsfall. I tillegg er det en gruppe det kan være vanskelig å nå ut til. Tidligere forskning har også vist at innvandrere ikke alltid bruker de samme informasjonskanalene eller har den samme tilliten til myndighetene, påpeker Herting.

– Hva håper du at denne forskningen skal bidra til?

– Det er viktig å lære alt vi kan fra koronapandemien. Det ble tydelig at vi var ganske dårlig forberedt. Dette vil inngå i et større prosjekt som skal utvikle bedre teknologi for forskning og hvordan den kan brukes. Det er sannsynlig med nye virusutbrudd som kan utvikle seg til en pandemi. Kanskje får vi ikke en like stor global krise over flere år dersom vi har den rette teknologien på plass.

Relevant bakgrunn

Herting tror selv hans bakgrunn som psykolog vil være veldig relevant inn i arbeidet med doktorgraden.

– Det er mye psykologi og atferdsvitenskap i dette med testing. Det vil være nærliggende å knytte inn teori som jeg kan fra før, sier 31-åringen.

Hans hovedveileder vil være Esperanza Diaz med Prabhjot Kour og Sverre Sandberg som biveiledere.