Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Biodrivstoff og fornybare kjemikalier på Vestlandet

Kristoffer Mega Herdlevær disputerer 21.10.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Exploring the Potential of Biomass Resources Available in Western Norway".

Main content

Fornybare energikilder som vind, sol og vannkraft kan bidra til å erstatte fossile ressurser for å dekke et fremtidig energibehov, men de kan ikke erstatte vanlig brukte fossilbaserte kjemiske produkter og byggeklosser. Plast, fargestoffer, medisiner og plattformkjemikalier, som er råstoffene til farmasøytisk og kjemisk industri, blir i dag produsert fra fossile kilder. Derfor blir overgangen til nye og alternative tilnærminger nødvendige for å supplere fremtidens energi og industriell produksjon. I et sirkulærøkonomisk perspektiv har biomasse et stort potensial som erstatning for petroleum-baserte produkter, da det er den primære kilden til naturlige, fornybare organiske forbindelser.

Avhandlingen tar for seg hvordan biomasse i Nordhordaland UNESCO biosfæreområde kan brukes i et bioraffinerikonsept for konvertering til høyverdiprodukter og biodrivstoff. Dette inkluderer en vurdering av de tilgjengelige biomassene i dette området og kartlegging av kvalitet og kjemisk sammensetning. Ved å utnytte en prosess kalt hydrotermisk omdanning blir disse biomassene konvertert til bio-olje. Bio-olje ligner på fossil råolje, og kan raffineres videre til biodrivstoff og spesialkjemikalier. Prosjektets mål ble videre utvidet til å etablere best mulige forhold for konvertering av biomasse til gunstige produkter, finne korrelasjoner mellom biomassekvalitetene og egenskapene til bio-oljen, og til slutt utforske de mest lovende mulighetene gitt ressursene på Vestlandet.

Personalia

Kristoffer Mega Herdlevær er født i 1992 og er fra Bergen. Han har bachelorgrad som prosessingeniør fra Høgskulen på Vestlandet og mastergrad i prosessteknologi fra Universitetet i Bergen. Arbeidet med avhandlingen har foregått ved Kjemisk Institutt med professor Tanja Barth som hovedveileder, og førsteamanuensis Camilla Løhre og professor Inger Elisabeth Måren som medveiledere.