Home
Faculty of Science and Technology

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
HMS

Institutt for biovitenskap får fakultetets HMS-pris for 2024

Institutt for biovitenskap tildeles fakultetets HMS-pris for sitt systematiske arbeid med lokal medarbeiderundersøkelse.

Ståle Ellingsen, Julie Stavnes og Gunn Mangerud avbildet i forbindelse med fakultetets HMS-pris for 2024.
PRISVINNERE: Instituttleder Ståle Ellingsen og administrasjonssjef Julie Stavnes tok imot fakultetets HMS-pris på vegne av Institutt for biovitenskap. Prisen er på 50 000 kr og ble delt ut av dekan Gunn Mangerud.
Photo:
Jin Sigve Mæland/UiB

Main content

Hvert år siden 2005 har Fakultet for naturvitenskap og teknologi(NT) delt ut en pris for godt helse, miljø og sikkerhetsarbeid(HMS). Målet med HMS-prisen er å løfte frem gode eksempler på systematisk HMS-arbeid ved fakultet. Prisen deles ut på den årlige HMS-dagen som er en viktig arena for kunnskap og erfaringsutveksling. 

Årets vinner av HMS-prisen er Institutt for biovitenskap(BIO) og deres arbeid med en omfattende lokal medarbeiderundersøkelse. Juryen beskriver forslaget som godt dokumentert og som et godt eksempel på systematisk arbeid med langsiktig perspektiv på endring. 

-    BIO har utført et krevende, grundig og godt kartleggingsarbeid, hvor arbeidstakerne fikk stor grad av medvirkning i kartleggings- og oppfølgingsprosessen. Instituttet har videre jobbet solid og systematisk med utvalgte tiltak, og har samtidig har en plan for kontinuitet og videre arbeid under ny instituttleder. 

Åpne spørsmål ble til handling

BIO sin lokale medarbeiderundersøkelse ble gjennomført i 2023 og besto av både avkrysnings spørsmål og åpne spørsmål. Svarene fra fire åpne spørsmålene i undersøkelsen ble så kategorisert til 12 temaer som etter hvert ble til 12 handlingspunkt som hele instituttet rangerte og vedtok å jobbe for. Julie Stavnes, administrasjonssjef ved BIO, trekker frem åpenhet som en viktig faktor for at de har lykkes.

- Ved å legge til rette for at de ansatte kunne komme med åpne og ærlige tilbakemeldinger fikk vi også åpne og ærlige svar. Det mente vi var vitkig i en vanskelig økonomisk situasjon som påvirket mange ansatte. Tilbakemeldingene vi fikk var gode, konstruktive og vi har jobbet godt med de i ettertid av undersøkelsen, sier Stavnes.

Siden undersøkelsen ble gjennomført har instituttet jobbet med de tre første handlingspunktene, og skal i gang med de tre neste punktene til våren.

-    Oppfølging er viktig. Dette er pågående arbeid, som må følges opp videre under ny instituttleder, sier Stavnes videre.

UiB mal for arbeidsmiljøundersøkelse 

Behovet for et godt kartleggingsvekrøty for lokale arbeidsmiljøundersøkelser, gjorde at UiB i høst lanserte en gjennomarbeidet mal. Malen skal være et nyttig hjelpemiddel i arbeidet med å «kartlegge og følge opp psykososialt arbeidsmiljø», et området som har stort fokus i UiBs HMS-handlingsplan.