Formidlingspris til kunstig intelligens forsker
Fakultet for naturvitenskap og teknologis formidlingspris for 2024 går til Pål Grønås Drange og hans arbeid med å formidle kunstig intelligens til en rekke ulike publikum.
Main content
Fakultet for naturvitenskap og teknologi deler årlig ut en formidlingspris til en som har gjort en ekstraordinær formidlingsinnsats. Årets vinner er førsteamanuensis ved Institutt for informatikk, Pål Grønås Drange. I sin begrunnelse trakk juryen blant annet frem følgende:
- Gjennom en rekke foredrag, tv-opptrender og intervjuer har Pål blitt en viktig og balansert stemme rundt kunstig intelligens. Han klarer å engasjere publikum uten å ty til sensasjonalisme, og han skaper ettertanke hos publikum ved å forklare mekanismene bak KI på enkel og forståelig måte.
- Siden sommeren 2023 er det anslått at Pål har holdt så mye som 40 foredrag til et bredt spekter av publikum. På listen står alt fra ministere og beslutningstagere til pensjonister og fagfeller. Videre står bygg- og eiendomsbransjen, fagforeninger, og ikke minst, de unge og ungdomsskoleelever via «Ka vil DU bli?»-dagen.
Under utdeling av prisen trakk dekan Gunn Mangerud også frem at hun håpet at Grønås Dranges formidling ble et eksempel til etterfølgelse i fagmiljøet sitt.
- Jeg håper flere blir inspisert av deg og ditt arbeid slik at vi kan ta en enda tydelig posisjon innen KI. Det vil løfte vår profil som et prestisjeuniversitet, styrke omdømmet vårt og gjøre oss enda mer konkurransedyktig, sa Mangerud.
Bruker eksempler og spørsmål for å holde på publikum
Grønås Drange trekker frem forenkling, gode eksempler og egen interesse for temaet som skal presenteres, som viktige bestanddeler i god formidling.
Hva er viktig å legge vekt på i god formidling?
- For meg handler god formidling om å forenkle noen få komplekse ideer og gjøre dem lett forståelige. Det er for meg viktig å forstå publikums interesser og fremheve virkelige konsekvenser.
- Mitt mål er at publikum skal føle at etter forelesningen forstår de noe de tidligere har vært usikker på. I mitt arbeid har det handlet i stor grad om (kunstig) intelligens, algoritmisk beslutningstaking, og grunnleggende maskinlæringsprinsipper.
Hva gjør du for å tilpasse budskap til ulike målgrupper?
- Man må ha en viss intuisjon om publikums kunnskapsnivå, interesser, eventuelle bekymringer, og ikke minst, konsentrasjonsevne. Deretter gjelder det å bruke relevante eksempler samt å stille spørsmål underveis for å holde dem engasjert og koblet til budskapet.
Hva er ditt beste tips til andre som vil formidle godt?
- Først og fremst, vær oppriktig interessert i temaet du presenterer. Hvis du ikke er ærlig, tror jeg publikum vil merke det. Hvis publikum får inntrykk av at foreleser er engasjert og entusiastisk, så hører de på nesten hva det skal være. Bonus dersom det er noe de kan relatere til.
- Det vanskeligste er nok å finne et område som er (a) interessant å snakke om for forskere, (b) interessant å høre på for folk flest, og ikke minst (c) lar seg forklare for et generelt publikum på kort tid.