Home
UNESCO Chair: Sustainable heritage and environmental management

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

Dialogmøte: Kommuner og Naturavtalen

I desember holdt prosjektgruppen BIOSPHERE et dialogmøte om målene i Naturavtalen med aktører fra Nordhordlandskommunene som avslutning på bærekraftsanalysen som har pågått denne høsten.

.
Photo:
Katja Malmborg

Main content

BIOSPHERE-prosjektgruppen har gjennom høsten gjennomført en bærekraftsanalyse i Alver kommune, den største kommunen i Nordhordland biosfæreområde. Analysen har fokusert på FNs Naturavtale og regjeringens nye handlingsplan for hvordan Norge skal følge opp målene i avtalen. Prosessen har bestått av to workshoper med ansatte i Alver kommune og andre lokale aktører (f.eks. interesseorganisasjoner for landbruk eller friluftsliv).

I den første workshopen lærte deltakerne om Naturavtalens mål, og evaluerte hvilke mål som er utfordringer/bør prioriteres i Alver, og hvilke mål kommunen har mandat til å påvirke. De identifiserte hvilke kunnskapshull som gjør det vanskelig å jobbe med Naturavtalen. Målene som ble kategorisert både som høyt prioriterte og som noe kommunen kan påvirke ble fokuset for workshopen nr. 2: Her jobbet deltakerne i grupper, og listet opp eksisterende eller potensielle handlinger som kan styrke statusen til ett eller flere mål, og hvilke aktører som kan eller bør involveres.

Under denne workshop-serien annonserte regjeringen sin handlingsplan for å nå Naturavtale-målene nasjonalt, og denne legger mye av ansvaret på kommunene. Derfor ble temaet for den tredje workshopen hvordan kommunene kan jobbe mot Naturavtale-målene. Dette arrangementet ble lagt opp som et dialogmøte, og var åpent for et større publikum, inkludert ansatte og politikere fra de andre nordhordlandskommunene, representanter fra fylkeskommunen, økologer og representanter fra landbrukets interesseorganisasjoner.

.
Photo:
Katja Malmborg

Deltakerne på Dialogmøtet fikk lære litt om Naturavtalen og prosessen med bærekraftsanalysen, før de fikk muligheten til å diskutere de fire punktene som gjennom workshopene hadde pekt seg ut som de største utfordringene:

  • Kunnskapsheving i kommuner – hvordan kan vi få det til? Hvilke former og ulike målgrupper bør fokuset ligge på?
  • Tilgjengeliggjøring av data og «datavett»: Format, logistikk, støtt i hvordan analyser kan tolkes og brukes.
  • Praktisk implementering av Naturavtalen: Hva slags potensiale finnes det for norske kommuner å arbeide med målene i Naturavtalen?
  • Naturforvaltning på ulike nivåer: Hva slags støtte og koordinering trengs fra regionalt og nasjonalt nivå for at kommuner skal kunne arbeide med Naturavtalen?

I 2025 jobber forskergruppen videre med resultatene fra bærekraftsanalysen, men en rapport fra workshop 1 og 2 foreligger allerede (se nedenfor under "Dokumenter").