Home
Faculty of Law

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Minneord for dr.juris Helge Johan Thue

Professor Helge Johan Thue gikk bort 1. oktober. – Helge var sogning og internasjonalist, vendt ut mot verden i all sin ferd, skriver kolleger ved Det juridiske fakultet.

Main content

Professor Helge Johan Thue døde 1. oktober. Helge ble født 1937 i Balestrand, ble jurist, tok den juridiske doktorgrad, og arbeidet nesten 40 år ved Universitetet i Oslo.

For å komme nærmere sine røtter flyttet han vestover i 2003, og var professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen til fylte 70 år i 2007. Helge var en aktiv emeritus, og beriket fagmiljøet helt til sin bortgang.

Helge var sogning og internasjonalist, vendt ut mot verden i all sin ferd. Den disiplin i rettsvitenskapen som er særlig knyttet til Helge, er internasjonal privatrett – hvilket lands rett skal regulere et rettsforhold som har tilknytning til to eller flere land.

Internasjonalt har harmonisering av regler på tvers av landegrenser lenge hatt vind i seilene. Problemet blir da, slik Helge så det, at særtrekk ved nasjonale rettsordninger svekkes.

Helge fremhevet internasjonal privatrett som toleransens rett – derav tittelen på festskriftet til hans 70-årsdag, Rett og toleranse. Når et rettsforhold er knyttet til flere land, så han valget av et lands rett i kraft av regler i internasjonal privatrett som uttrykk for respekt for at ulike rettstradisjoner er forankret i landenes kultur og historie, som et alternativ til harmonisering som utvisker nasjonale forskjeller.

Helge personifiserte norsk internasjonal privatrett. Han gjenreiste denne disiplinen som lenge var i et skyggeland.

Helge var i sin forskning lettlest, men aldri lettvint. Han inspirerte studentene med å dele sin innsikt i de europeiske rettssystemene, holdt auditoriet i fast grep uten tekniske hjelpemidler, og fikk foreleserprisen fra jus-studentene i Bergen i 2007.

Han var språkmektig, publiserte på de store europeiske språk, og hadde et nettverk som knapt noen andre norske juridiske professorer.

Fra sitt rotfeste i Sogn så Helge – som få andre – vårt rettssystem i perspektiv. Oppgaven for en ny generasjon forskere blir å føre videre denne arven.

Helge Johan Thues venner ved Det juridiske fakultet lyser fred over hans minne.

For kolleger ved Det juridiske fakultet, Asbjørn Strandbakken og Johan Giertsen