– Kjønnstudier er bra for alle!
Intervju med bachelorstudent Kari Meidell Sjule.
Main content
Hvorfor valgte du å studere kjønnsstudier?
– Jeg hadde forsøkt andre ting tidligere. Jeg har alltid vært interessert i kjønnsproblematikk og jeg var egentlig ikke klar over at det var et tilbud før jeg gikk inn på hjemmesiden og fant ut at det går an å ta en bachelor i kjønnsstudier, og da bare søkte jeg.
Hadde du noen spesielle forventninger til faget før du begynte?
– Nei, jeg så det egentlig bare som en mulighet til å prøve noe nytt og ble egentlig veldig positivt overrasket over hvordan det faktisk var. Jeg synes det var mer spennende enn forventet og veldig utfordrende. Det var helt nye måter å tenke på. For meg er det en særlig akademisk tenkemåte at man skal sette spørsmålstegn ved alt man egentlig tar alt for gitt.
Jeg synes også at det var veldig spennende at vi hadde mange forskjellige forelesere som var spesialiserte på sine felt. For jeg som kom fra SV-fakultetet hadde mest erfaring med at det er samme foreleser som har hvert eneste kurs, og som skal kunne alt om alt, i løpet av hele semesteret. Jeg har likt godt at vi har hatt en del forskjellige forelesere med forskjellige faglige bakgrunner.
Var det noe spesielt med kjønnsstudier, i forhold til andre fag du hadde prøvd tidligere?
– Jeg har som alle andre levd et liv og sett hvordan kjønn gjennomsyrer hele samfunnet på alle mulige nivåer – både på det politiske, samfunnsmessige og sosiale planet. Jeg har sett hvor viktig kjønn egentlig er i alle forhold mellom mennesker. Jeg synes det er veldig trist at kjønn har såpass lite legitimitet, at man ikke kan snakke om det uten at det blir veldig ømfintlig tema. Jeg synes det er viktig å være åpen om det og å diskutere spørsmål knyttet til kjønn.
Hvilket utbytte føler du at du har fått av kjønnsstudiet så langt? Hvordan samsvarer dette med de forventningene du hadde da du startet studiet?
– Jeg føler at jeg kanskje har fått en del innsikt i andre fag også, som jeg ikke hadde forventet i det hele tatt. Det ble en overraskelse for meg. I spesialiseringa mi, for eksempel, så har jeg hatt mange andre innfallsvinkler enn det jeg ville hatt uten bakgrunn i kjønnsstudier. Jeg har lært meg en annen måte å velge pensum på, å være mer kritisk til pensum, å tenke over hvorfor du lese det du gjør, og måten du skriver på. Ja, jeg føler absolutt at jeg har hatt stort utbytte av kjønnsstudiet.
Har kjønnsstudier påvirket deg som person?
– Jeg har kanskje fått et nytt og ambivalent forhold til identitet og hvordan man ser på identitet som jeg ikke hadde før jeg startet å studere kjønn. Jeg har rett og slett blitt positivt overrasket over kjønnsstudier og føler at det virkelig har hjulpet meg og gitt meg en ny akademisk giv – jeg har lyst til å jobbe med dette rett og slett.
Hvordan opplever du kombinasjonen av kjønnsstudier med din spesialisering?
– Det eneste som er kanskje litt synd er at det er litt for lite tilbud innenfor kjønnsstudier. Du har veldig få fag egentlig. Du har KVIK 101, også har du KVIK 201, også har du noe valgfag som også er innenfor det. Resten er jo spesialisering. Jeg synes egentlig at spesialiseringen er litt for stor. Samtidig så føler jeg at jeg har bruk for det jeg har lært innenfor kjønnsstudier i spesialiseringen min i medievitenskap. For kjønnstudier er sikkert ett av de mest spesifikke fagene på HF og samtidig er det utrolig bredt.
Hva tenker du å anvende studiene til i fremtiden?
– Jeg reiser til Oslo til høsten for å ta en Master i Gender Studies. Jeg har veldig lyst til å drive med forskning innenfor mine interessefelt språk, bilde og film.
Vil du anbefale studiet til andre studenter?
– Ja, absolutt! Jeg vil kanskje spesielt anbefale det til dem som bare tar det som valgfag. Fordi det å ta en bachelor i kjønnsstudium det er kanskje noe man hadde gjort hvis man er veldig interessert. Uansett hvilket fag man går på, eller hvilket fakultet man er på, uansett så ville jeg si at det å ta et valgfag innenfor kjønnsstudium, det tror jeg er veldig, veldig bra for absolutt alle studenter!
Kari ble intervjuet av Gaudencia Mutema i 2013.