Home
Department of Mathematics

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Møte 15. desember

Matematisk institutt, Universitetet i Bergen

Main content

Tilstede:

Gruppe A:      Berntsen, Dundas, Karlsen, Sørevik, Tjøstheim .

Gruppe B:      Doublet

Gruppe C:      Jordanger, Kristiansen.

Gruppe D:      Lundervold, Hafver.

Instituttleder: Strømme

Fra adm.:       Skorpa Nilsen

 

Sak 1: GODKJENNING AV INNKALLING OG SAKSLISTE

Karlsen meldte en sak under Eventuelt. Innkalling og saksliste ble deretter godkjent.

 

Sak 2: GODKJENNING AV REFERAT FRA MØTE 12. JUNI 2006

Referatet ble godkjent.

 

Sak 3: ORIENTERINGSSAKER

Strømme orienterte om:

Nytilsettinger. Planer for nye utlysninger:

 

Inga Berre og Guttorm Alendal er tilsatt i hver sin førsteamanuensisstilling i anvendt og

beregningsorientert matematikk (modellering/mekanikk).

 

Det var 20 søkere til førsteamanuensis i ren matematikk. Stillingen er under bedømmelse.

 

Irina Markina er under bedømmelse for vurdering av professorkompetanse.

 

Instituttet har bedt om å få lyse ut ledig stipendiatstilling i ren matematikk.

 

IT-ingeniørene Sund og Urtveit er overført til IT-avd.. May Lill Sande har vært delvis engasjert/leid inn fra ITA. Hun vil  fram til påske være leid inn to dager i uken ved instituttet. 

 

Warwick Tucker har gått videre til finalen i Bergen forskningsstiftelse, som en av ni som skal bygge opp et framragende forskningsmiljø.  Stiftelsen skal dele ut inntil to millioner årlig til to eller flere unge fremragende forskningsledere i fire år, og det forutsettes at vedkommendes fagmiljø/fakultet  gjør det samme.

 

Instituttet ligger an til å få innvilget flere prosjekter i 2007 med finansiering fra Forskningsrådet samt ett EU-prosjekt.

Følgende prosjekter er allerede innvilget med starttidspunkt 01.01.07:

eVITA-prosjektet: “Structure Preserving Algorithms for Differential Equations-Applications, Computing, Education”, (prosjektleder Hans Munthe-Kaas).

Prosjektet “WaveMaker”, (prosjektleder v/MI er Henrik Kalisch, hovedprosjektet ligger ved NTNU).

Jan Nordbotten er foreslått til YFF-ordningen. Saken avgjøres i 2007.

Instituttet har søkt fakultetet om å få lyse ut internt funksjon som undervisningsleder som skal knyttes til en fast vitenskapelig stilling. Oppgaver som vil falle under stillingen er bl.a.:

Å lede instituttets programstyre, fordele undervisningen i samarbeid med forskningsgruppene og tilsette studentassistenter.

 

Jordanger orienterte om:

 

Studentrekruttering og kandidatproduksjon på bachelor-, master- og ph.d-nivå.

 

Det er per i dag ikke mulig å hente ut informasjon fra studentdatabasen om antall fullførte bachelorgrader fordelt på bachelorprogram/institutt.

 

Søknad om opptak til bachelorprogrammene: 32 studenter møtte på obligatorisk frammøte.  Av disse var det 20-25 reelle førsteårsbegynnerstudenter.

 

Innen fristen 01.11.06 søkte 14 studenter om opptak til masterprogrammene. 8 studenter ble tatt opp. De fordeler seg på faggruppene slik:

Ren matematikk: 2, Anvendt og beregningsorientert matematikk: 2, statistikk: 4.

6 av søkerne fikk avslag da de ikke fylte kravet for opptakt til masterstudiet.

 

14 uteksaminerte masterstudenter i 2006 som fordeler seg slik:

Ren matematikk: 3, Anvendt og beregningsorientert matematikk: 6, Statistikk: 2, Didaktikk: 3.

 

7 uteksaminerte PhD-kandidater i 2006 som fordeler seg slik:

Ren matematikk: 1, Anvendt og beregningsorientert matematikk: 4, Statistikk: 2.

 

Annet.

Strømme orienterte om:

 

Budsjett 2007.

Instituttet har fått en bevilgning på ca. tilsvarende kronebeløp som i 2006. Det er ikke gitt lønns- og priskompensasjon. Instituttet har fått et rammekutt på kr 51.100 i forbindelse med omleggingen av IT-drift ved UiB, samt et rammekutt på kr 700.000 for ledighet i en fast vitenskapelig stilling i ABM-gruppa (som del av avtalen som ble inngått ved overføring av numerikerne fra II til MI). Bedømmelse i forbindelse med PhD-graden er overført til instituttene og dermed en økning i rammen på kr 240.000. Økonomien ved MI utgjør 10,5% av totalen ved MN-fakultetet. MIs produksjon på høyere grad utgjør 9% av fakultetets produksjon, tilsvarende 8,4% av publikasjonspoengene og 9,4% av doktorgrad. MIs andel av fakultetets produserte studiepoeng på lavere grad var 22%. En ser en positiv trend når det gjelder mastergrad- og publikasjonspoeng, og en negativ trend for PhD-grad.

 

Instituttlederstillingene skal lyses ut på nytt når første åremålsperiode er ute. Dette er i samsvar med bestemmelsene i Tjenestemannsloven. Alle instituttlederstillingene  ved MN-fakultetet vil dermed bli lyst ut i 2007.

 

Skorpa Nilsen orienterte om:

 

Amel Balic ble tilsatt i førstekonsulentstilling innen økonomi fra 15.08.06 (stillingen etter Ann-Elizabeth Engelsen).

 

Hege Marie Mandt er engasjert som vikar for perioden 06.08.06 til  07.02.07 (lærerutdanning og andre studieadministrative saker).

 

Sak 4: OMORGANISERING AV IT-TJENESTENE. ERFARINGER OG FRAMTIDSUTSIKTER

Det kom fram kritikk av den måten omorganiseringen var gjennomført på. En hadde inntrykk av at problemene var undervurdert og starttidspunktet for omorganiseringen, midt i semesteret, var uheldig. Det var enighet om at det bør settes i gang en evaluering av omorganiseringsprosessen. Status nå er at det fungerer atskillig bedre, men at det fremdeles gjenstår enkelte problemer, og flere følte at kommunikasjonen med BRITA ikke er god nok.

Det ble vedtatt at IT-utvalget skal gjenopprettes med ny instruks tilpasset nyorganiseringen, og at det skal spille en langt mer aktiv rolle enn før. Videre vil en løpende vurdere i hvor stor grad Matematisk institutt skal basere seg på egne ingeniørtjenester i tillegg til det BRITA tilbyr.

 

Sak 5: FAKULTETETS STRATEGIPLAN 2006-2010. KONSEKVENSER FOR MATEMATISK INSTITUTT?

Diskusjonen konsentrerte seg om to punkter:

a)            Oppfølging av spesielle tematiske forskningsområder.

Ett hovedområde som er nevnt i fakultetets strategiplan er marin forskning. Også andre tematiske områder ble trukket fram. Fakultetet har en årlig pott på 15 mill. til strategiske satsinger av denne typen. Eventuelle søknader om disse midlene må utarbeides i løpet av vårsemesteret, og gruppene vil bli bedt om innspill til en slik søknadsprosedyre. Midlene har tidligere i stor utstrekning vært brukt til å lønne stipendiater og postdoktorer.

I flere innlegg ble det uttrykt bekymring for at tematisk forskning skal skje på bekostning av tradisjonell fagspesifikk forskning. Tor Sørevik la fram et forslag til uttalelse om dette, der det påpekes spesielt hvordan matematikkfaget kan bli skadelidende. Dette dokumentet ble ikke realitetsbehandlet, men det kan danne utgangspunkt for en eventuell senere henvendelse til fakultetet.

     b) Midlertidige undervisnings- og forskningsstillinger

Slike stillinger med en tidsramme på fire til seks år nevnes på side 16 i fakultetets strategiplan, men denne type stillinger synes lagt på is av den sittende regjering. En har imidlertid mulighet til å ansette postdoktorer over en 4-årsperiode og tillegge disse undervisningsplikt.

 

Sak 6: BETALING AV UTSKRIFTER OG KOPIER FOR MASTERSTUDENTER. FORESPØRSEL FRA STUDENTENES FAGUTVALG

Rådet er positiv til at masterstudentene helt eller delvis får dekket slike utgifter. Kontorsjefen orienterte om at en er i ferd med å finne fram til en praktisk ordning for hvordan dette kan gjennomføres.

 

Sak 7: EVENTUELT

Hans Karlsen påpekte at nye alternative og mer krevende eksamensformer kan resultere i flere typer klager fra studentene. I denne sammenheng er det viktig at instituttet samarbeider med sine egne slik at alle hensyn blir ivaretatt.

 

 

18.12.06/DT-MSN