Vellykkede Alumnusdager 2014
9. - 10. mai inviterte Universitetet i Bergen for første gang til Alumnusdager. Her ble alle våre tidligere studenter invitert tilbake til et arrangement med mye gjensynsglede og faglig påfyll.
Main content
På fredagen var det alumnitreff for alle tidligere studenter ved instituttene ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Det var vellykkede arrangement med godt fremmøte og foredrag fra både alumner og fagmiljøene.
Æresalumn
Lørdagen begynte med et stort fellesarrangement ved Studentsenteret hvor rektor Dag Rune Olsen offisielt åpnet Alumnusdagene. Her ble Erna Solberg utnevnt som UiBs første æresalumn. Statsministeren studerte ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet og fullførte cand.mag.-graden sin i 1986.
- Det er med stor glede jeg takker for utnevnelsen. Studietiden var veldig viktig for meg, og Universitetet i Bergen er jo i verdensklasse på flere områder. Jeg vil også fremheve studietiden som en tid der man finner seg selv og staker ut en retning og et engasjement for livet videre. Universitetet var rammen rundt det for meg, og har derfor en stor og viktig plass i mitt liv, sa Erna Solberg.
Faglig påfyll
Etter åpningsshowet var det duket for populærvitenskapelige foredrag på hele Nygårdshøyden. Ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ble det arrangert tre åpne foredrag. Dekan Knut Helland ønsket de tidligere studentene velkommen tilbake: - Det er veldig kjekt at vi kan holde kontakten med våre tidligere studenter. I dag har vi invitert dere til foredrag med noe av det beste vi kan by på når det gjelder kompetanse.
Hvorfor verden ble som den ble
Første foredrag på menyen var ved Terje Tvedt, professor i geografi ved UiB.
- Terje Tvedt er en som går på tvers og bygger broer mellom fagene, sa dekan Knut Helland. Tvedts foredrag var intet mindre enn «Et 25-minutters forsøk på å legge frem en helt ny forklaring på hvorfor England og ikke Kina kunne gjennomføre Den industrielle revolusjonen og dermed hvorfor verden ble som den ble». Her la Tvedt vekt på elvene og infrastrukturens betydning for den industrielle revolusjonen.
«Wicked issues»
Etterpå holdt Anne Lise Fimreite foredrag om «wicked issues». Fimreite er prorektor og professor i administrasjon og organisasjonsvitenskap ved UiB. I foredraget fortalte Fimreite om forvaltningens kapasitet i møte med «wicked issues», som vil si «opprørske» tema som går på tvers av organisasjonsgrenser, departementsområder og forvaltningsnivå.
- «Wicked issues» kommer snart til et seminar nær deg, sa Fimreite. - Da kan det være greit å ha deltatt på Alumnusdagene hos oss.
Aarebrot og Grunnloven
Siste foredrag var ved Frank Aarebrot, professor i sammenliknende politikk ved UiB. Temaet var «Grunnloven – 200 år etter Eidsvoll». I foredraget la Aarebrot vekt på samfunnsvitenskapens tverrfaglige forklaringer. Aarebrot tok blant annet opp stemmerett og demografi: - Hvor demokratisk var egentlig Grunnloven i 1814? Burde eidsvollsmennene gitt kvinnene stemmerett?
Ny tradisjon
Med det var Alumnusdagene ved Universitetet i Bergen over for denne gangen. Deltakerne var fornøyde etter innholdsrike dager med gode foredrag og fint maivær på Nygårdshøyden. Årets arrangement var en god start på en ny tradisjon – vi gleder oss til å holde kontakten videre med våre alumner.