Home
Bergen Network for Women in Philosophy

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Sosiolingvistikk

“Mit sprog er en hybrid: norske ord og sætninger i halvdansk indpakning.” At forstå selvrapportering i sociolingvistikken i lyset af filosofisk hermeneutik.

Formålet med indlægget er at udforske selvrapportering i et filosofisk hermeneutisk lys, og hovedspørgsmålet er derfor: Hvordan kan Hans Georg Gadamers filosofiske hermeneutik belyse forståelse(n) af selvrapportering i en sociolingvistisk undersøgelse?

Sort-hvitt bilde av Hans Georg Gadamer sittende med en stabel bøker rundt seg.
Hans Georg Gadamer
Photo:
http://percaritatem.com/tag/philosophical-hermeneutics/

Main content

Materialet er mine danske informanters selvrapporterede ytringer fra et interview og en sprogbiografisk undersøgelse.

Den filosofiske – eksistentielle – hermeneutik er en forståelsesteori "hvis opgave er at klarlægge de betingelser hvorunder forståelse sker" (Gadamer 1972, s. 279 i Brodersen 2000, s. 24). Forståelse har karakter af en proces, og i en forståelsesproces forstår vi helheden ud fra delene og delene igen ud fra helheden. Denne klassiske hermeneutiske cirkel – med virkningen mellem dele og helhed og vice versa – har Gadamer videreudviklet i sin teori ved bl.a. at trække fortolkeren ind i cirklen. Vi har alle hver vores forståelseshorisont, som ændrer sig, udvides og fornys i mødet med andre horisonter, og vi har en forforståelse i og med os, som en del af livets bagage, en forforståelse som giver et bestemt blik på verden og som samtidig ændrer sig, fx i en undersøgelse. Denne forforståelse har karakter af for-domme, af positiv og negativ art, som muliggør, betinger, styrer vores forståelse (– og måske også neutrale for-domme ved at vi kan forholde sig præference-frit til noget?). "Det vi "er", kan vi sies å være i kraft av den historiske situasjon og det fellesskap vi befinner oss i, det språk vi snakker, de vaner og praksisser vi tilegner oss" (Gilje 1987; s. 22).

Efter en kort introduktion til Gadamers forståelsesteori giver jeg eksempler på informanters selvrapporterede ytringer. Jeg bruger i min analyse af disse ytringer Gadamers teori og håber at få en diskussion hvor mange i Bergensnettverket for kvinner i filosofi kommer på banen med berigende bidrag og kommentarer til Gadamers teori – og min analyse og forståelse af selvrapporterede ytringer.


Litteratur
Brodersen, Randi Benedikte 2012. ”Mit sprog er en hybrid: norske ord og sætninger i en halvdansk indpakning". Sproglig tilpasning til norsk blandt danskere i Norge som sociolingvistisk eksempel på brug af korrespondanceanalyse. I: Praktiske Grunde. Nordisk tidsskrift for kultur- og samfundsvidenskab. 1, s. 5–24: http://praktiskegrunde.dk/pg1-2012.html

Brodersen, Randi Benedikte 2000. I: Brodersen, Randi Benedikte & Torodd Kinn: Språkvitskap og vitskapsteori. Ti nye vitskapsteoretiske innlegg. Larvik: Ariadne, s. 21–45 [en online-version af bogen er tilgængelig gennem Nasjonalbiblioteket].

Gadamer; Hans Georg 1972. Wahrheit und Metode. Grundzüge einer philosophischen Hermeneutik. Tübingen: Mohr.

Gilje, Nils 1987. Hermeneutikk i vitenskapsteoretisk perspektiv. Bergen.

 

 Alle er velkomne!

Documents