Hjem
Leukemigruppen

Forskningsprosjekter

Hovedinnhold

Hilde Kollsete Gjelberg  (MD, PhD student):

Akutt myelogen leukemi (AML) er en aggressiv form for blodkreft, der umodne blodceller, kjent som myeloblaster, deler seg ukontrollert i benmargen. Til tross for fremskritt innen behandlingsstrategier, er prognosen fortsatt dårlig, med høy tilbakefallsrate og begrensede behandlingsmuligheter.

Integriner, som er overflatemolekyler involvert i celleadhesjon og signalering, spiller en nøkkelrolle i kreftcellers vekst, utvikling og resistens mot behandling. I dette prosjektet ønsker vi å undersøke betydningen av integriner og integrin-adhesjonskomplekset i sammenheng med AML. Målet er å identifisere spesifikke integrin-bioprofiler i AML ved hjelp av in vitro-studier av leukemiceller. Vi vil analysere hvordan disse profilene varierer mellom ulike AML-undertyper, hvilken rolle de spiller i interaksjonen mellom leukemiceller og stromale celler, samt vurdere deres potensial som mål for nye behandlingsstrategier.

Silje Johansen (MD, PhD student):

Allogen hematopoietisk stamcelletransplantasjon (allo-HSCT) er en veletablert behandling av maligne blodsykdommer. Behandlingen er omfattende, ressurskrevende og assosiert med høyrisiko for transplantasjonsrelatert mortalitet og morbiditet, hvor en av hovedårsakene til dette er utvikling av graft mot vert sykdom (GvHD). Ved GvHD vil immunceller fra donor føre til immunmediert organskade hos pasienten. Hovedmålet for prosjektet er å kartlegge ulike mediatormolekyl og profiler av disse molekylene i betydning for utvikling, prognose og klinisk oppfølging av pasienter etter allo-HSCT, spesielt med tanke på GvHD. Prosjektet er støttet av Helse-Vest.

 

Marte Karen Lindstad Brattås (MD, PhD student):

Akutt myelogen leukemi (AML) er en kreftform hvor umodne blodceller vokser og deler seg ukontrollert i beinmargen. Sykdommen har høy dødelighet, og behandlingen er dårlig tolerert selv hos unge pasienter. Vi ønsker å kartlegge regleringsproteinet splenic tyrosine kinase (SYK) som et mulig angrepspunkt for ny behandling i akutt myelogen leukemi (AML). Prosjektet har som mål å karakterisere AML-pasienter basert på in vitro-studier av leukemiceller med hensyn til SYK-signalisering og blokkering av SYK. Prosjektet er støttet av midler fra Helse Vest.

Anette Lodvir Hemsing (MD, PhD student):

Hovedmål: studere og kartlegge det sentrale reguleringsproteinet Ras-relaterte C3 botulinumtoksinsubstrat 1 (RAC1) ved bruk av primære akutt myelogen leukemi (AML) celler som kultiveres under standardiserte in vitro-forhold. Fokus på å kartlegge AML pasienter sin heterogenitet assosiert med RAC1-signalering og effekt av RAC1 hemming. Etablere en bred bioprofil som fundament for videre studier. 

Kimberley Hatfield (Researcher):

Investigates metabolic phenotypes of primary human AML cells, and how metabolic pathways may be implicated in development of drug resistance in AML.

Additional research interests include the role of the microenvironment; in particular how AML cells are influenced by stromal cells and chemokines, and how leukemia cells adapt to changes in oxygen levels and nutrient availability.

Håkon Reikvam (Professor, MD, PhD):

Akutt myelogen leukemi (AML) er en høygradig malign blodkreftsykdom, der behandlingsresultatene, til tross for framgang både med farmakologisk og cellulær terapi, fremdeles er suboptimale. Ubehandlet er sykdommen dødelig inne svært kort tid, dvs. uker til måneder, og totalt 5-års overlevelse selv for yngre AML pasienter (<65 år) er fortsatt ikke mer enn 40 %. Hovedfokus for våre forskningsprosjekt er derfor basert på å undersøke nye farmakologiske behandlingsalternativ, samt på å kartlegge forhold relatert til eksisterende behandling nemlig allogen stamcelle transplantasjon (allo-SCT). Pågående prosjekt involverer å undersøke farmakologisk intervensjon for tre biologiske systemer; (i) integriner, (ii) SYK-signalveien og (iii) RAC1 signalveien. Grunnlaget for våre prosjektet er flere års arbeid med innsamling og biobanking av celleprøver og serumprøver fra pasienter behandlet ved Haukeland Universitetssjukehus. Cellene blir kultivert under standardiserte in vitro-forhold, og en vil bruke godt beskrevet og utviklete metoder for å studere cellevekst, celledød og endringer i intracellulære signaleringsmekanismer. Ved bruk av serumprøver har vi mulighet til å studere endringer i biologisk profiler for proteiner, metabolitter og andre mikromolekyler, samt undersøke for potensielle biomarkører. Mulighetene på sikt for prosjektet ligger i potensialet til å implementere forskingsresultat for forbedring og optimalisering av behandling for pasienter med AML i helsetjenesten.