Hjem

Meteorologi

Hovedinnhold

Å forstå hvordan været utvikler seg, hvordan alt fra vind, stråling, regn og skyer henger sammen på kort tidsskala har alltid vært et viktig mål for instituttets forskning. Dagens datateknologi og teoretisk forståelse danner grunnlaget for å utforske atmosfæriske fenomener som fortsatt langt fra er forstått. I tillegg til å samle nye observasjoner, utvikle værvarslingsmodeller og nye observasjonsteknikker, jobber vi med å forstå de fysiske forholdene som bestemmer hvordan været blir.

Professorer i Meteorologigruppen
Joachim Reuder: Grenselagsmeteorologi og vindenergi
Thomas Spengler: Atmosfæredynamikk og luft-hav interaksjon
Harald Sodemann: Atmosfærens vannsyklus og atmosfæriske transportmodeller
Hans Christian Steen-Larsen: Samspill mellom klimadata og atmosfæriske prosesser​

 

 

Nyttig om vær

HAVVIND | JUSS
Eirik Finserås

Havvindparker stjeler vind fra hverandre

Havvindparker kan begrense effekten til andre parker med 20 prosent så langt som 50 kilometer unna. Lovverket er tynt og må utvikles for å tilpasses storstilt havvindbygging i Nordsjøen og i andre havområder, mener stipendiat Eirik Finserås, ved Det juridiske fakultet.

Ny doktorgrad
Laura Jasmin Dietrich

Hvordan opptar Grønlandsisen fortidsklima?

Laura Jasmin Dietrich disputerer 21.6.2023 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Developing the Tools to Quantify Past Climate Variability from Ice Core Records".

HAVVIND
Fylkesvaraordfører i Vestland Natalia Golis åpnet årets konferanse

Havvind er ingen sprint, men et langsiktig prosjekt.

Vindforhold, bunnforhold og juridisk rammeverk var noen av temaene da den årlige havvindkonferansen Science Meets Industry ble avholdt i Universitetsaulaen.

KLIMAENDRINGER
Bilde av professor Nour-Eddine Omrani ute i snøen

Naturlige svingninger må ikke mistolkes som en pause i global oppvarming

Havstrømmene i Nord-Atlanteren kan dempe temperaturstigningen i noen tiår av gangen. Klimaforsker advarer mot å ta dette som et tegn på at den globale oppvarmingen bremses.

Klimaforskning
Kronprins Haakon besøkte Bjerknessenteret.

Kronprinsen analyserte egne snøprøver

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon besøkte Bjerknessenteret for å lære mer om klimaforskning - og å analysere snøprøvene han selv tok på Grønland sist sommer.