Styrker kunnskapen om forskningsetikk på UiB
Forskningsetikk ved UIB skal styrkes blant annet gjennom bedre opplæring og enklere måter melde fra om mistanke om uredelighet.
Hovedinnhold
– Forskningsetikk henger tett sammen med god metode og høy kvalitet i forskning, som også er en del av rektoratets strategi. Mange ansatte kjenner også på mye usikkerhet rundt temaet, som gjerne er komplisert. I nyhetsbildet er det nå mange oppslag om redelighetssaker. Det er derfor viktig å styrke kunnskapen om forskningsetikk på UiB, sier Benedicte Carlsen, viserektor for forskning og internasjonale relasjoner.
Riksrevisjonens gjennomgang av universitets- og høyskolesektorens arbeid med forskningsetikk fra 2021 pekte på at statlige forskningsinstitusjoner generelt ikke gjør nok for å sikre at forskningen følger Forskningsetikkloven.
Det var noe av bakgrunnen til at UiB startet prosjektet «Styrking av forskningsetisk innsats ved UiB» i 2022, som blant annet har resultert i oppdaterte retningslinjer for behandling av mulige brudd på anerkjente forskningsetiske normer. Disse ble vedtatt av Universitetsstyret 2. februar i år.
Enklere å melde fra
Gjennom prosjektet er det også laget et område på nettsidene der ansatte ved UiB får samlet informasjon om forskningsetikk, opplæring og personvern. I tillegg skal det også bli enklere å melde fra om mistanke om brudd på forskningsetiske normer.
– UiB har vært tidlig ute i forhold til mange andre institusjoner. Vi opprettet det sentrale Redelighetsutvalget vårt i 2000, selv om det ikke var et pålegg før i 2017, sier Carlsen.
– Samtidig er det sannsynligvis mørketall når det gjelder tilfeller av brudd på anerkjente forskningsetiske normer. Med mer opplæring og informasjon håper vi at kunnskapen om forskningsetikk øker, og at det blir lettere å melde fra, sier hun.
Hvordan du kan melde inn mistanke om uredelighet har for eksempel blitt tydeliggjort i de nye retningslinjene. Den første kontakten kan være til for eksempel instituttleder. Hvis du har behov for å melde fra sentralt, kan du også gjøre det til Redelighetsutvalget gjennom et anonymt meldeskjema.
Oppretter lokale redelighetsutvalg
I tillegg til UiBs sentrale Redelighetsutvalg, finnes det også et lokalt redelighetsutvalg på Det medisinske fakultet. I løpet av våren skal det også opprettes slike faste, lokale redelighetsutvalg på alle fakultetene.
De lokale redelighetsutvalgene skal nedsettes av fakultetsstyrene, og det vil være HR-avdelingen som setter det i gang.
– Ved å etablere de lokale redelighetsutvalgene kommer man litt tettere på fakultetene. Vi anbefaler også forskningsetiske komiteer på hvert fakultet, som forskere kan diskutere tema og prosjekter med. Det skal derfor bli lettere å få råd og veiledning innen forskningsetikk, sier Carlsen.
Mange ulike opplæringstiltak
For å styrke kunnskapen om forskningsetikk generelt på UiB skal det også gjennomføres opplæringstiltak for ansatte. Dette vil være særlig viktig når det gjelder forskningsledere, blant annet veiledere, instituttledere og prosjektledere. I tillegg er nyansatte og p.hd.-kandidater viktige målgrupper.
– Målet er å jobbe både med holdninger og kunnskap, og lederne er en viktig brikke i å endre holdninger. Opplæringen vil skje på arenaer vi har fra før, gjennom blant annet våre introduksjonsprogram for yngre forskere og forskjellige lederopplæringstiltak, sier Carlsen.
Trenger kontinuerlig oppdatering
I løpet av tiden som kommer vil det komme mange ulike tiltak i organisasjonen. Dette vil være alt fra korte, digitale kurs, tilpasset til de forskjellige fagområdene. I tillegg vil det holdes obligatoriske kurs for veiledere om tema som RETTE og personvern. Det vil også innføres en etikkmodul i forskningslederederprogrammet, og temaet vil introduseres i medarbeidersamtaler hos vitenskapelig ansatte.
Redelighetsutvalget ved UiB vil også fortsette med etikkfrokoster, og i tillegg arrangere en halvdagskonferanse en gang i året rundt et aktuelt tema.
Å oppdatere seg innen forskningsetikk er noe som må gjøres kontinuerlig, sier Carlsen.
– Det en har lært som ung forsker endrer seg, for eksempel innen teknologi. På noen fakultet må du ta veilederkurs om igjen hvis du skal begynne med ny veiledning. Enten du er ny ved UiB eller har jobbet her lenge, er målet at alle har oppdatert kunnskap om forskningsetikk.