Hjem
Matematisk institutt

Møte 5. mars

Matematisk institutt, Universitetet i Bergen

Hovedinnhold

Til stede:

Rådsleder: Jarle Berntsen

Gruppe A: Helge Dahle, Gunnar Fløystad, Trygve Johnsen, Trygve Nilsen, Alf Øien.

Gruppe B: Bård støve.

Gruppe C: Ann-Elizabeth Engelsen, Bjørn Tore Sund.

Gruppe D: Rune Jakobsen, Kyrre Kjølner Andersen (vara).

Instituttleder: Stein Arild Strømme

Nestleder: Ivar Heuch

Fra adm: Gerd Kristiansen

 

Dessuten møtte: Øyvind Thiem (bisitter gruppe B)

 

Sak 1: GODKJENNING AV INNKALLING OG SAKSLISTE

Berntsen orienterte om at Marie Skorpa Nilsen er syk og at Gerd Kristiansen møter i hennes sted og fungerer som referent.

Innkalling og saksliste ble godkjent.

Ingen saker ble meldt under Eventuelt.

 

Sak 2: PROTOKOLL FRA RÅDSMØTE 24. OKTOBER 2003

Protokollen er tidligere sendt ut og er godkjent.

 

Sak 3: ORIENTERINGSSAKER

Strømme orienterte om følgende saker:

 

Søknadsfristen for de utlyste stillingene i statistikk og anvendt matematikk var 25.02.

Til professoratet i statistikk har det meldt seg 1 søker, til førsteamanuensis stillingen i anvendt matematikk har det meldt seg 18 søkere.

I løpet av kort tid vil det foreligge forslag til komite fra Gruppa for anvendt matematikk. Gruppen for statistikk er bedt om å komme med tilsvarende forslag.

 

Strømme kommer til å utlyse en post.doc stilling.

 

Gruppeleder. Det er opp til gruppene å velge gruppeleder. Gruppelederen vil fungere som en tillitsmann mellom gruppe og leder.

 

Kvantifisering. Et overordnet mål må være ikke å pålegge den enkelte for mye arbeid i form av et rigid rapporteringssystem. Hittil har det ikke vært noe problem å få folk til å påta seg oppgaver. Lederen ønsker å avlaste den enkelte med administrative oppgaver slik at det blir tid til forskning for alle.

 

Integrert lærerutdanning ved mat.nat.fak. Fagdidaktikerne skal ut av IPP og ut på instituttene som resultat av omorganiseringen av praktisk pedagogikk. I denne forbindelse skal det opprettes 5 nye stillinger ved fakultetet. To av disse skal knyttes til MI. Det er ønskelig å få inn en matematiker i en av disse stillingene.

 

I tillegg får MI en administrativ stilling, foreløpig for ett år. 80% av denne

stillingen dekkes av fakultetet og 20% av instituttet. Stillingen skal ha ansvaret for studieadministrasjonen i forb.m. fagdidaktikerne, IMØ og i tillegg avlaste studiekonsulenten ved MI.

 

Håkon Hægland er tilsatt i stipendiatstilling fra 15.03.04.

Leif K. Sandal har fått opprykk til professor ved NHH. Opprykk til professor II ved MI vil bli avgjort av Mat.nat.fak.

Odd Arild Urtveit har permisjon fra 1.04 – 4.09.2004. Vikar vil bli tilsatt.

 

Sak 4: BUDSJETT 2004 – FORDELING PÅ DE ULIKE POSTER

Det har vært lagt fram forslag til fordeling av budsjettet for 2004. Instituttet har fått en økning på ca. 1 mill. i forhold til 2003. Belønningsmidler for 2004 er ikke medregnet. Disse vil bli fordelt senere. Ordinært lønnsbudsjett er det samme som i 2003 minus lønnsmidler for tovitenskapelige stillinger som er overført til kvalitetsreformmidler. Tildelte kvalitets- reformmidler skal også dekke to vitenskapelige stillinger, 80% studiekonsulent som er knyttet opp mot lærerutdanningen og IMØ, samt studieassistanse.

I 2003 ble lønnsbudsjettet beskåret med 12,5%. Det betyr at lønnsrammen er basert på 22 vitenskapelige stillinger.

 

Forskerutdanningsmidler og Felt/seminarstøtte er delegert til instituttene. Fakultetet anbefaler at instituttene bruker samme kriterier for tildeling.

 

Grunnet ledighet i stillinger har instituttet 1,2 mill. i overskudd fra 2003. Midlene vil bli overført til 2004 iflg. tidligere vedtak i fakultetsstyret. Inst.leder regner med at det også i 2004 vil bli et overskudd pga. ledighet i stillinger.

 

Fra i år er det innført en endring når det gjelder dekningsbidrag til instituttene. Overhead fra prosjektene overføres til instituttet som igjen vil bli belastet for husleie (kr 40.000) og administrative kostnader (kr 45.000). Når disse kostnadene er trukket fra vil instituttet sitte igjen med gjennomsnittlig ca. kr 45.000 pr. år pr. stipendiat. Inntektene er lagt inn i instituttets budsjett.

 

Rådet tok fordelingen av budsjettmidler for 2004 til etterretning.

 

Sak 5: 1-2 FØRSTEAMANUENSER I REN MATEMATIKK - UTLYSNING

Rådet anbefaler å lyse ut 1-2 stillinger med den foreliggende stillingsomtale.

 

Sak 6: FØRSTEAMANUENSIS I ANVENDT MATEMATIKK

(RESERVOARMEKANIKK/INDUSTRIELL MATEMATIKK) - UTLYSNING

Forslag til utlysningstekst og stillingsomtale forelå til møtet. Rådet sluttet seg til stillingsomtalen med følgende tilføyelse i avsnitt 5: Hovedarbeidssted vil være Matematisk institutt.

Gruppa for anvendt matematikk ønsker å lyse ut stillingen som professor/førsteamanuensis. Grunnet ulike rutiner ved utlysning av stillingskategoriene kan en ikke blande disse. Gruppa for anvendt vil komme tilbake med endelig melding om hvilken stillingskategori som ønskes utlyst .

 

Sak 7: FØRSTEAMANUENSIS I ANVENDT MATEMATIKK (ANVENDT ANALYSE) – UTLYSING

Forslag til utlysningstekst og stillingsomtale forelå til møtet. Rådet sluttet seg til disse.

 

Sak 8: DISKUSJON OM BALANSEN MELLOM UNDERVISNING O FORSKNING VED MATEMATISK INSTITUTT.

Fokus er i dag rettet sterkere mot laveregradsundervisning enn før, og bort fra høyeregrads undervisning og forskning. Instituttet ønsker å være et forskningsinsti-tutt, men den nedbygging av faget som nå skjer er bekymringsfullt. Instituttet må gjennom instituttleder gi klart uttrykk for dette.

 

Sak 9: SAMLOKALISERING MED INFORMATIKK – EN FORELØPIG DISKUSJON.

Det er nærmest slått fast at MI flytter ut av Godskes hus. Ulike alternativer for ny lokalisering ble presentert og diskutert. Ingen konklusjoner ble trukket.

 

Sak 10: EVENTUELT

Det var ingen saker under eventuelt.

 

28.04.04/GK