Hjem
Matematisk institutt

Møte 12. juni

Matematisk institutt, Universitetet i Bergen

Hovedinnhold

Til stede:

Gruppe A:      Berntsen, Dundas, Holme, Sørevik, Tjøstheim (rådsleder).

Gruppe B:      Ingen.

Gruppe C:      Jordanger, Kristiansen.

Gruppe D:      Bjørkavåg, rom 616, Rasmussen, rom 517.

Instituttleder: Strømme

Nestleder:       Dahle

Verneombud:  Ingen

Fra adm.:       Skorpa Nilsen

 

I tillegg møtte Øien til og med sak 5.

 

Sak 1: GODKJENNING AV INNKALLING OG SAKSLISTE

Jordanger meldte en sak under Eventuelt.

Innkalling og saksliste ble godkjent.

 

Sak 2: GODKJENNING AV REFERAT FRA MØTE 7. DESEMBER 2005

Referatet ble godkjent.

 

Sak 3: ORIENTERINGSSAKER

Instituttleder:

Ann-Elizabeth Engelsen sluttet ved Matematisk institutt 23.04.06 og ble fast tilsatt ved Regnskapskontoret fra samme dato. Laila Breivik er vikar til 31.08.06. Stillingen er lyst ut som førstekonsulent (økonomi) med søknadsfrist 24.06.06.

 

Bjørn Tore Sund og Odd Arild Urtveit overføres til IT-avd. fra 01.07.06. Det er inngått avtale med IT-avd. om at Odd Arild arbeider ved MI i 60% stilling ut høstsemesteret (IT-avd. fakturerer instituttet for lønnsutgiftene).

 

May-Lill Sande er engasjert som avd.ingeniør til 30.09.06.  IT-avd. tar over Linux-anlegget i september.

 

Marianne Jensen er sykmeldt, Elisabeth Engum er vikar på timebasis.

 

12 søkere til den utlyste førsteamanuensisstillingen i mekanikk og modellering.

7 søkere til universitetsstipend i matematikk (3 stillinger).

4 søkere til universitetsstipend i statistikk.

 

Instituttet hadde besøk av fakultetsledelsen 9. juni. De tre faggruppelederne orienterte om sitt arbeid og utfordringer i sine grupper. Dekanus og fakultetsdirektør ga oppmuntrende signaler i forhold til den økonomiske situasjonen i forbindelse med satsningen på MNT-fagene. De ga også åpning for å gå til flere ansettelse i faste vitenskapelige stillinger ved instituttet.

Det foregår et planarbeid for å styrke MNT-fagene.  Forskningsrådet utarbeider i samråd med institusjonene anbefalinger til departementet om hvordan fagene kan styrkes.  Et mulig scenarium (avhengig av statsbudsjettet for neste år) er at fagene tilføres friske midler i størrelsesorden 1

milliard, der kanskje halvparten skal gå til universitetene (matnat- og medisinske fakulteter) og resten til andre kanaler. Fakultetet skal lage en strategisk plan for å styrke realfag. Denne skal være ferdig utarbeidet i august.  Instituttleder ber om innspill fra de vitenskapelig ansatte i den

forbindelse.

 

Skorpa Nilsen:

Knut Eckhoff har sagt opp med virkning fra 1. september.

 

Irina Markina er engasjert som vikar i førsteamanuensisstilling for perioden 01.08. – 31.12.06 (vikar for Inga Berre).

 

Jordanger:

32 søkere til Masterprogrammene ved søknadsfristen 1. juni.  I tillegg 3 selvfinansierte utenlandske søkere.

44 søkere til Bachelor i matematiske fag. Dette tallet er det samme som i fjor.

 

Sak 4: REGNSKAP 2005. BUDSJETT 2006

Rådet tok regnskap 2005 og budsjett 2006 til etterretning.

 

Sak 5: PORTEFØLJEKOMITEENS INNSTILLING

Diskusjonen konsentrerte seg om 5 punkter:

i) Selvstendig prosjektarbeid: Rådets medlemmer var enig i prinsippene i porteføljekomiteens innstilling om å opprette et eget prosjektarbeid kurs i matematikk som inneholder 10 studiepoeng. Rådet sluttet seg også til programstyrets skisse til opplegg for et slikt kurs, med unntak av Audun Holme som ønsket et kurs med mindre omfang.

ii) Spørsmål om MAT160 – Reknealgoritmer I skal være en obligatorisk del av bachelorgraden:                              

Det ble stemt over programstyrets forslag om at MAT160 ikke skal være obligatorisk, men spesielt tilrådt. Resultatet var at 4 stemte for og 4 imot (og dermed for at MAT160 skal være obligatorisk).

iii) MAT121 – Lineær algebra: Det ble diskutert hvorvidt dette kurset bør splittes opp i 2 kurs. To alternativer ble nevnt: 1) ett teoretisk og ett brukerorientert kurs, 2) ett generelt kurs som nå, og ett videregående kurs. Rådet mente saken bør utredes i det videre studieplanarbeidet.

iv) MAT241 – Geometri, MAT291 – Matematikkens historie: Det ble uttrykt bekymring over at geometrikurset kan være i ferd med å gå ut av studieplanen og at MAT291 kun tilbys annethvert år. Det ble påpekt at dette er viktige kurs både i lærerutdanningssammenheng og som grunnlag for videregående kurs.

v) MAT111 – Grunnkurs i matematikk I: Det ble poengtert at det må komme bedre fram at reduksjonen av pensum i MAT111 har endret kursets karakter, slik at det ikke i samme grad kan oppfattes som tilstrekkelig grunnlag i visse ikke-matematiske fagkombinasjoner.

 

Sak 6: VIRKEMIDLER FOR Å BEDRE KJØNNSBALANSEN BLANT VITENSKAPELIG PERSONALE

Rådet sluttet seg til prinsippene i Tiltaksplan for Bedret kjønnsbalanse i vitenskapelige stillinger.

 

Sak 7: EVENTUELT

Jordanger tok opp følgende:

Det er innført mer enn generell studiekompetanse for å begynne på realfag. Som et resultat var gjennomføringsprosenten større i fjor enn tidligere. Fakultetet er interessert i å jobbe videre med opptakskrav, som krav om 3MX. Hvis instituttet ønsker at studentene skal ha en mer solid bakgrunn for å bli tatt opp til realfag, må dette formidles til fakultetet. Rådsleder mente at saken bør tas opp i Programstyret.

 

 

 

19.06.06/MSN