Hjem
Det medisinske fakultet
Nyhet | SFI-søknad

Mot en ny fremtid innen styrt vevsbygging og regenerasjon

Med utgangspunkt i et langvarig samarbeid mellom Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus, arbeider Kamal Mustafa, Cecilie Gjerde og teamet i forskningsgruppen Styrt vevsbygging og regenerasjon med initiativet SFI PRIME. Målet er å revolusjonere metoder for å reparere skadet vev ved å bruke stamceller til å skape nytt bein- og hudvev.

Kamal Mustafa and Cecilie Gjerde in the lab
Kamal Mustafa og Cecilie Gjerde vil revolusjonere norske helsetjenester.
Foto/ill.:
Eivind Senneset

Hovedinnhold

– Det finnes mange uhelbredelige sykdommer og skader som vi ikke kan kurere med de tilgjengelige behandlingene, sier professor Kamal Mustafa ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen.

Han snakker om skader, sykdommer og aldring som skader vev, som for eksempel bein og hud, på måter som ikke lar seg reparere. I dag behandler man slike skader ved transplantasjon av bein eller hud, men dette er en både komplisert og inngripende metode. I de fleste tilfeller hentes bein- eller hudvev fra andre deler av pasientens egen kropp, og dette medfører både arr og gir høy risiko for infeksjoner.

Derfor ønsker forskerne nå å finne bedre måter å regenerere vev på. Det er blitt gjort store fremskritt er innen såkalt regenerativ medisin, der nytt vev skapes ved bruk av pasientens egne stamceller:

– Regenerativ medisin er en veldig lovende tilnærming nå, bekrefter Mustafa.

De har også gjort egne kliniske studier med lovende resultater:

– Vi har allerede lykkes med å lage nytt bein fra stamceller ved universitetets tannklinikk i samarbeid med sykehuset. Klinikerne ved det nasjonale brannskadesenteret på Haukeland Universitetssykehus, som jobber med brannskadde pasienter, har også sett potensialet i denne tilnærmingen for sine pasienter, forteller professoren.

Vil lage nytt vev av stamceller

Målet med den nye behandlingen er å regenerere menneskelig vev ved å bruke stamceller gjennom bioprinting-teknologi. Først lages det en "kopi" av det manglende vevet ved hjelp av 3D-teknologi. Denne kopien eller "stillaset" er laget av et biomateriale som enten inneholder pasientens egne stamceller, eventuelt så tilsettes stamcellene i etterkant – og vips, nytt skreddersydd vev formes.

Mustafa har nå søkt Norges forskningsråd om midler til et Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) til å videreutvikle denne typen behandling.

Håpet er å utvikle en ny behandling som kan tas i bruk av klinikere over hele verden, og som vil bidra til å spare tid, penger og redusere belastningen for pasientene:

– Dette vil også gjøre behandling tilgjengelig for flere pasienter enn i dag, siden dette vil kreve mindre tid per pasient for sykehusene, sier Mustafa.

Skal bruke stamceller fra donorer

I forsøkene de har gjennomført så langt, har forskerne brukt pasientenes egne stamceller. Dette er imidlertid både tidkrevende og kostbart.

Mustafa og teamet ønsker å opprette en biobank som inneholder stamceller fra donorer, som lettere kan benyttes til å bygge opp nytt vev. Den første utfordringen er å bevise at donorens stamceller kan brukes uten at pasientens immunsystem avviser vevet:

– Noen prekliniske studier har vist at dette er mulig. Teoretisk vet vi at det lar seg gjøre, men vi må bevise det, forklarer Mustafa.

I første fase av de kliniske studiene vil de teste dette med et begrenset antall pasienter. I løpet av de neste årene håper de å utvide og rekruttere flere pasienter. I fase 2 vil de inkludere flere pasienter, og til slutt vil de kliniske enhetene ved Universitetet i Bergen og norske sykehus kunne bruke dette som en standard klinisk praksis.

Om åtte år kan denne praksisen være integrert i klinikkene i alle helseregioner i Norge

En annen stor utfordring er å finne det optimale biomaterialet for hver type vev som skal utvikles.

For å få dette til, trenger de et nært samarbeid med industrien og andre partnere. Mustafa har allerede etablert et konsortium:

– En europeisk biobank i Tyskland vil bli gjort tilgjengelig for å støtte opprettelsen av den norske nasjonale stamcellebiobanken. Denne aktiviteten vil bli ledet av Universitetet i Bergen og Helse Bergen, og det foreslåtte SFI-prosjektet vil støtte forskningspartnernes bidrag til kvalitetskontroll av biobanken, slik at den kan brukes til stamcelleproduksjon ved Haukeland Universitetssykehus, sier Mustafa.

Ocean TuniCell i Norge, med støtte fra verdensledende internasjonale selskaper, er også klare til å delta i utviklingen av de optimale stillasmaterialene, som deretter skal testes i kliniske studier.

Hvis alt går etter planen, vil dette revolusjonere feltet, mener Mustafa:

– Om åtte år vil denne praksisen være integrert i klinikkene i alle helseregioner i Norge, med Haukeland Universitetssykehus som nasjonalt senter og fabrikk for stamceller gjennom den nasjonale biobanken.

Tissue Engineering research group and the team behind the SFI application

Forskningsgruppen Styrt vevsbygging og regenerasjon og teamet bak SFI-søknaden. Foran: Kamal Mustafa og Cecilie Gjerde.

Foto/ill.:
Eivind Senneset