Hjem
75 år med tanker
Sentrum-periferi

Nøkkelen til stortingsvalget?

Studenter av Stein Rokkan er ikke ukjent med begrepet "sentrum-periferi" som omhandler den politiske konflikten mellom de største byene og distriktene. Dette blir hyppig brukt i valgforskning og studiet av velgeradferd.

Rokkan
Foto/ill.:
UiB

Hovedinnhold

Professor Stein Rokkan identifiserte interessekonflikten mellom sentrum og periferi som en av de mest sentrale motsetningene i norsk politikk. 

Rokkan er blant annet kjent for å være grunnleggeren av faget sammenliknende politikk, men teoriene hans lever også i høyeste grad utenfor akademia. Begrepet sentrum-periferi brukes ofte til å beskrive den politiske konflikten mellom de største byene og distriktene. Teorien er at velgernes preferanser ofte bestemmes av hvor de bor, samt hvordan de stiller seg til ressursfordelingen mellom by og land. 

I opptakten til stortingsvalget 2021 var sentrum-periferi hyppig brukt, blant annet i medienes omtale av Senterpartiets fremgang på målingene. Misnøye med sentralisering har blitt en politisk bevegelse. For studenter av Rokkan kom neppe dette som en overraskelse. 

Les om flere utvalgte historier her!