Hjem
Aktuelt
Christiekonferansen 2024

Få med deg høydepunktene og opptaket av Christiekonferansen 2024

Gikk du glipp av årets Christiekonferanse? Her kan du lese om noen av høydepunktene og se hele konferansen i opptak. Se også bildekavalkade øverst i saken.

Neste
Studenter UiB
Leder for Studentparlamentet, Kaja Ingdal Hovdenak, og student ved Det juridiske fakultet på UiB, Henrik Helgeland, delte sine synspunkter på hvordan det er å være ung i Europa i dag. – Min generasjon har vokst opp med et stort alvor. I oppveksten har de voksne fortalt oss at "jorden går under, og det er deres jobb å fikse det", sa Helgeland.
Foto/ill.:
Eivind Senneset
1/10
Margareth Hagen
– Universitetet er tettere integrert med Europa enn noen gang, sa rektor Margareth Hagen i sin åpningstale.
Foto/ill.:
Eivind Senneset
2/10
Valen Trio
Konferansen ble åpnet med et musikalsk innslag av Valen Trio. Fra venstre: Mara Haugen på fiolin og Einar Røttingen på piano.
Foto/ill.:
Eivind Senneset
3/10
Dalia Grybausakaitė
– Man kan ikke sette en prislapp på frihet, sa tidligere president i Litauen, Dalia Grybausakaitė, da hun fortalte om Litauens beslutning om å stanse import av russisk naturgass – med Norges hjelp.
Foto/ill.:
Eivind Senneset
4/10
Klima og miljøminister
– Energiomstillingen som står foran oss, vil bli krevende for oss alle. Men jeg mener den er en enorm mulighet for Norge, sa klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i sitt innlegg.
Foto/ill.:
Eivind Senneset
5/10
Paneldebatt
Klima- og miljøminister (Ap), Andreas Bjelland Eriksen, direktør for hydrogen og lavkarbonløsninger i Equinor, Elisabeth Birkeland, NHH-professor Lars Sørgard og ordfører i Øygarden kommune (H), Tom Georg Indrevik, deltok på scenen i en av panelsamtalene som ble ledet av moderator Siri Lill Mannes.
Foto/ill.:
Eivind Senneset
6/10
Brusselkontor UiB
I pausene kunne publikum besøke ulike utstillere i Christie kafé. En av utstillerne var Brusselkontoret til UiB, som jobber for å styrke universitetets synlighet og innflytelse på europeisk nivå.
Foto/ill.:
Eivind Senneset
7/10
org_av_europa
UiO-professor Jon Erik Fossum, tidligere dommer i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, Hanne Sophie Greve, og UiB-professor Eirik Holmøyvik deltok i debatt om organiseringen av Europa.
Foto/ill.:
Eivind Senneset
8/10
Trond Helland
PhD-kandidat ved Det psykologiske fakultet på UiB, Trond Helland, var blant forskerne som sto på scenen under sesjonen "Forskning i front". Han forsker på utviklingen av barns menneskerettigheter internasjonalt, og undersøker hvorvidt Norsk barnevern er på kollisjonskurs med Europa.
Foto/ill.:
Eivind Senneset
9/10
Debatt
Filmprodusent i Merfilm ,Maria Ekerhovd, direktør i NORCE, Camilla Stoltenberg, og leder kommunikasjon og samfunn i Grieg Gruppen, Erlend Horn, deltok i panelsamtale i konferansens fjerde sesjon "Bergen - mulighetenes by i Europa"
Foto/ill.:
Eivind Senneset
10/10
Tilbake

Hovedinnhold

Årets Christiekonferanse ble arrangert i en fullsatt Universitetsaula tirsdag 23. april. Temaet var "Framtidens Europa", og innlederne tok for seg flere av problemstillingene som vi står overfor i et Europa som har vært preget av pandemi, energikrise, deglobalisering, økende nasjonalisme og krig i Ukraina.

– I dag er Europa i endring. Brexit og Eurokrisen har splittet. Pandemien har også skadet, herdet og samlet oss. Og storskala krig for territoriell vinning har bragt tilbake en virkelighet som mange av oss kun kjente fra historiebøkene, sa UiB-rektor Margareth Hagen i sin åpningstale.

Hun la vekt på at kunnskap i stadig økende grad misbrukes politisk, og at universitetenes uavhengige rolle derfor er ekstremt viktig.

– Universitetene skal tilby kunnskapen, de brede og lange perspektivene, og ikke minst de kritiske røstene. Vi er her for at debattene ikke skal låses fast i en her-og-nå situasjon, sa Hagen.

Konferansens innledere og paneldeltakere bestod av et bredt spekter av representanter innenfor politikk, forskning, nærings- og kulturliv.

– Små land kan få gjort mye

Dalia Grybauskaitė, tidligere president i Litauen og tidligere kommissær i EU-kommisjonen, var første innleder på scenen. Hun delte sine perspektiver på hvordan vi bør bygge et sterkt og motstandsdyktig Europa som er rustet til å takle fremtidens utfordringer.

– Små land kan få gjort mye hvis vi våger å være irriterende og litt "badass", sa Grybauskaitė.

Litauen var det første landet i EU som kuttet ut russisk gass - med Norges hjelp. 

– Hvis du vet hva du mener er rett, og du er i stand til å risikere å kjempe for det, så vil det lønne seg, sa hun.

Christieprisen til Bergen internasjonale filmfestival

Årets Christiepris gikk til Bergen internasjonale filmfestival (BIFF).

Hvert år presenterer BIFF over 150 dokumentar- og fiksjonsfilmer i Bergen, noe som gjør festivalen til landets største filmfestival målt i antall filmer som vises. 

Festivalens unike vilje til å få til samarbeid som kommer den brede offentlighet til gode, var noe av det som ble trukket frem i juryens begrunnelse.

Skal de unge rydde opp?

Viserektor ved UiB Gottfried Greve har ledet programkomiteen for konferansen sammen med kolleger fra UiB. 

Han takket programkomiteen, bidragsytere og publikum for deres deltakelse og bidrag, og avrundet konferansen med et håp om at den unge generasjonen skal slippe å måtte rydde opp etter den eldre generasjonen.

– Da våre to studenter (Kaja Ingdal Hovdenak og Henrik Helgeland, red. anm.) sa at den eldste generasjonen har overlatt ansvaret til dem, så tenker jeg at det må være første gang i historien at den eldste generasjonen sier "dere må rydde opp etter oss" til den yngre generasjonen. Har vi lov til det? Det tenker jeg at vi ikke har lov til. Så jeg håper virkelig ikke at det blir slik at vi forlater denne verden med en stor ryddejobb til de unge.