Feiret 10 år med Barneuniversitetet
I ti år har over 2000 av byens sjetteklassinger fått være med på en egen konferanse for barn på Universitetet. Olivia og Amelie som fikk være med å feire 10-årsjubileum for Barneuniversitetet.
Hovedinnhold
– Vi er her for å lære nye ting, sier Olivia Elholm-Hagen og Amelie Steensæth Pedersen fra Rolland skole.
De var to av vel 200 elever som var på plass i Universitetsaulaen i Bergen fredag 27.september for å delta på "konferanse".
Spent på foredrag
De siste ti årene har i overkant av 2000 elever fylt aulaen for å lære forskning på en lettfattelig måte. Konseptet Barneuniversitetet har gitt elevene et lite innblikk i hva som skjer på et universitet.
– Jeg vet litt om universitetet, for eksempel at man kan studere sosiologi der, sier Amelie Steensæth Pedersen.
Hun og venninnen Olivia Elholm-Hagen har mange favorittfag på skolen, blant annet gym, KRLE og naturfag.
– Jeg har hørt at vi blant annet skal lære om en sjelden øyesykdom i dag. Det er spennende, sier Elholm-Hagen.
Kommende studenter
Prorektor Pinar Heggernes tok imot de spente elvene med en engasjert velkomsttale.
– Sjetteklassingene som kommer på Barneuniversitetet blir forhåpentligvis kommende studenter. Vi ønsker å vekke interessen for vitenskap, sier Heggernes.
Hun åpnet med å spørre elevene om de visste hva universitetet var.
– Universitetet er skole for ungdommer, kom det fra elevene.
– Ja, det er en slags skole for ungdommer, men her velger de det faget de har lyst å bli kjempegode i, forklarte hun.
På programmet for jubileumssamlingen stod det både innlegg om sosiologi og barns liv før og nå, klima og lovens magi, behandling for øyesykdom for barn og brosealderen.
I tillegg fikk elvene servert kjemieksperiment direkte med flammer og smell på scenen med Frida Lundevall, forsker i kjemi og konfransier Hermine Svortevik Oen.
Fra lekeslossing til skjerm
Det første innlegget var ved sosiologi-professor Kristoffer Chelsom Vogt som snakket om hvordan livet til barna nå skiller seg fra da foreldrene og besteforeldrene vokste opp.
– Visste dere at lekeslossing faktisk er viktig? Forsøk på rotter viser at de som ikke lekesloss sliter med voksenlivet, fortalte Chelsom Vogt.
Han fortalte om hvordan barna som før var ute og lekesloss og lekte i gatene hadde flyttet seg inn og til organiserte fritidsaktiveteter og skjerm.
– Det er rart hvor mye som har forandret seg. Da jeg var liten kom de flest hjem fra skolen og fikk beskjed om å "komme seg ut å være". Den eneste skjermen vi hadde var en TV bak en gardin i kjelleren, sa forskeren.
– Men var det slik at alt var bedre før? spurte en av elevene.
– Nei, selv om mange fikk en fri og fin barndom før, var det mange barn som skadet seg ute og noen døde. I dag har barn en tryggere barndom, påpekte han.
Barneuniversitetet ble avsluttet med utdeling av diplomer rektor Margareth Hagen.